Bocs, hogy beleszólok egy lezárt beszélgetésbe, de talán több vélemény átfogóbb képet adhat.
Úgy, hogy a bibliában és máshol leírt dolgokat nem szó szerint kell értelmezni! Azt hiszem, hogy a csak tudományosan gondolkodni tudó emberek agya ezért kicsit egydimenziós.
Szerintem a Bibliát hiba csupán allegorikusan értelmezni, természetesen a legtöbb történetnek megvan a maga "üzenete", de ezek az események ezzel együtt meg is történtek. A második résszel teljesen egyetértek, csak tudományosan nem értelmezhető világunk, hiszen nyilvánvalóan van természetfeletti része. Ha csak azt nézzük, hogy sok ember szerint a humán csupán test (azaz anyag), akkor hogy magyarázzuk azt, hogy rengeteg a lelki eredetű betegség? De ez csak egy érv a több közül.
ami ütközik? pl az eleje,a teremtés. az idő.
az életkorok,900év.
a mai bőrszínek. az már evolúció,nem biblia,ilyenek.
A teremtést nem tudjuk bizonyítékokkal alátámasztani, de én pl hiszek benne. De ha lenne bizonyíték rá, akkor többé nem hit lenne.
Az időről csak annyit, hogy sokak szerint azért nem lehet 6ezer éves a Föld, mert találtak olyan csillagokat amelyeknek fénye többmilliárd év alatt érne ide. Azonban annak a hinni akar, éppen elegendő magyarázat erre, hogy Isten amikor azt mondta legyenek csillagok, amelyek fényt adnak éjszaka, akkor látható világot (és fényt) teremtett. Ugyanúgy, ahogy egyből egy felnőtt embert teremtett, egy "felnőtt" világot is létrehozhatott.
A keresztények nem teljesen tagadják az evolúciót, pl a mikroevolúciót én is elfogadom. Az özönvíz a világnak egységes klímája volt, de utána évszakok alakultak ki, a földrészeken teljesen más éghajlatt lett, Ez lehet a magyarázat a megtalált csontávazaknak (nevezzük dinoszauruszoknak), és a megváltozott klímához alkalmazkodhatott a foróbb területekre vándorolt emberek bőre is.
a világ vallásairól mi a véleményed? miért alakulhatott ki ennyiféle és ennyire sok mindenben eltérő nézetek tömege?
Véleményem szerint ahogy az emberiség részekre szakadt (rasszokra, népekre), és izolált területekre vándoroltak, ezzel együtt Isten ismeretétől is elszakadtak. Azonban voltak olyan jelenségek (természeti csapások stb.) amelyeket nem tudtak rációval megmagyarázni és egyszerűen félni kezdtek. A legtöbb jelenséghez valamilyen istent kapcsoltak.
A monoteista vallások a zsidóságnak adott kinyilatkoztatással kezdődtek, és egészen a kereszténységig az egyetlen ilyen jellegű vallás a judaizmus volt. Szerintem a kereszténység (nem a katolicizmus) nem értelmezhető a hangsúlyozottan a zsidóságnak adott Ószövetség nélkül. Nem csak Isten közös, hanme a hagyományok is, de ami a legfontosabb a Messiás, Jézus, vagy ahogy a héber mondja Jeshua Ha'Mashia.
A muszlim vallás sokban kapcsolódik a másik két monoteista villágvalláshoz, de ezt (legalábbis szilárd nézetem szerint) ember hozta létre, Mohamed próféta uyge. Ő pedig zsidó diaszpóra-törzsek környezetében élt és nagy hatást gyakoroltak rá.
Nyilván mindem embernek szíve joga eldönteni szerinte melyik vallás az igaz út, de ezt egzaktan soha sem fogjuk tudni bizonyítani. Ez hit és megtapasztalás kérdése.
Szerk.: Jah még az evolúcióhoz annyit, hogy bizonyííték nincs rá, viszont tudomáynos ellenérv annél inkább csak senki nem veszi figyelembe. A egész anyagi világra érvényes törvény a termodinamika második főtétele kimondja h egy magára hagyott rendszerben a részecskék rendezetlensége folyamatosan növekszik, nem pedig egy rendezett, méghozzá olyan tökéletes világ mint amilyen a miénk, jön létre