Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Akár pmbe elküldhetnéd, melyik irányba mentél, örülnék neki!sjd írta:
Én 18 évesen ott tartok, hogy tudatosan olyan pályát választottam, ami Mo.-n is jó megélhetést tud nyújtani, és sajnálom, hogy ez szempont kellett, hogy legyen.
1-2 éve amikor annyi idős voltam, mint Te, én is így láttam a dolgokat, ilyen ambícióim voltak, de azóta rájöttem, hogy felesleges egy olyan országért mártírkodni, nélkülözni, stb, ahol azon kell gondolkodni, hogy hány kiflit vegyen az ember a boltban reggel. Lehetne még sorolni, így januárban a legszembetűnőbb az, hogy 21 fok van a házban (mivel konvektorral fűtünk, így is hat pulcsiba kell itthon ülni) és annyi a gázszámla, mint a muter fizetése, és még nem lett kifizetve a többi számla, nem ettünk, stb. Ilyen helyen maradjak itt? Ahol még csak a lehetőséget sem kapom meg egy normális életre?S.Agüero írta:Én majd ha odakerülök(5 év) már azért sem szeretnék kimenni külföldre, mert nem véletlenül születtem ide, Mo.-ra.
Persze addig még sok minden fog történni(pl világvége), lehet máshogy fogom akkor már gondolni.
![]()
![]()
Szerintem hamar fel fogod adni ezeket a fellengzős gondolatokat, hogy "itt a helyem", amikor mondjuk 23 évesen diplomásként ott leszel, hogy nem is látod a lehetőségét, hogy tíz éven belül el tudj tartani két gyereket a saját lakásodban, és esetleg még autód is legyen, amit 400 Ft-os benzin mellett is használnál. (Nem leszólni akarlak, sőt egyet is értenék Veled, de az állam bácsi által rámszabott 5 évet tuti kint fogom tölteni, mert én nem akarok évtizedekig lakáshitelt fizetni és a gyerekvállalást anyagi kérdéssé tenni). Én 18 évesen ott tartok, hogy tudatosan olyan pályát választottam, ami Mo.-n is jó megélhetést tud nyújtani, és sajnálom, hogy ez szempont kellett, hogy legyen.S.Agüero írta:Én majd ha odakerülök(5 év) már azért sem szeretnék kimenni külföldre, mert nem véletlenül születtem ide, Mo.-ra.
Persze addig még sok minden fog történni(pl világvége), lehet máshogy fogom akkor már gondolni.
![]()
![]()
Illetve a rosszabb eredményű diákokat veszik fel oda - akik többször a lusta kategóriában vannak. Szóval, ha van is szakmunkás képző nem kerülnek ki olyan jó szakmunkások onnan.Tim írta: Más kérdés hogy a szakmunkás képzés gyakorlatilag megszűnt itthon.
Nagyjából igen.shutterisland írta: tehát csúnyán fogalmazva lehet felszántani az országot, és mindenki mehet, amerre lát, mert összeomlik minden....
Nem feltétlenül probléma,mert meglepő módon máshol megfizetik a szakmunkásokat is. Egy normális szakmával pld. vízvezeték szerelő,festő,gipszkartonozó,hentes,pék,lakatos,stb..plusz magabiztos nyelvtudással szerintem simán boldogulhatsz. A diploma nem feltétlenül jelent tuti sikert. Más kérdés hogy a szakmunkás képzés gyakorlatilag megszűnt itthon.shutterisland írta: én pedig biztos vagyok benne, hogy nem lesz diplomám..
tehát csúnyán fogalmazva lehet felszántani az országot, és mindenki mehet, amerre lát, mert összeomlik minden....Tim írta:Nézz körül Esztergomban,és nagyjábol tudni fogod. A közintézmények leállnak,mivel nincs pénz a működtetésükhöz. Tehát nincs közvilágítás,leáll a bkv,a máv. Nem tudsz bemenni dolgozni,az emberek megrohanják a boltokat,és kiürítik. Nincs iskola,óvoda..stb.shutterisland írta:próbáltam utánaolvasni, de nem igazán értek a gazdasági dolgokhoz, szóval valaki röviden és köznyelven leírná, mi lesz velünk, ha beüt az államcsőd ?
Szerk.:"Elmaradnak, csökkennek a fizetések, a nyugdíjak, csődbe mennek a vállalkozások, megugrik a munkanélküliség, bedől a forint és ezzel elértéktelenednek a fizetések, a vagyonok és a megtakarítások. Az állam pedig a nyugdíj-megtakarítások és a devizatartalék lenyúlása után a magánvagyonok einstandolására kényszerül. Hogy ilyen nincs? Dehogy nem, már volt is, tessék csak megnézni, mi történt hasonló esetben Argentínában".
Nézz körül Esztergomban,és nagyjábol tudni fogod. A közintézmények leállnak,mivel nincs pénz a működtetésükhöz. Tehát nincs közvilágítás,leáll a bkv,a máv. Nem tudsz bemenni dolgozni,az emberek megrohanják a boltokat,és kiürítik. Nincs iskola,óvoda..stb.shutterisland írta:próbáltam utánaolvasni, de nem igazán értek a gazdasági dolgokhoz, szóval valaki röviden és köznyelven leírná, mi lesz velünk, ha beüt az államcsőd ?
NyugodtanHAnonymus írta:Hoppá, nem haragszol ha ennek függvényében megdoblak egy PÜ-vel?sjd írta:Ha nem pincérkedni meg takarítani mész ki, értelmiségiként nagyon jól meg lehet élni külföldön, bátyám már 8 éve kint dolgozik Németországban biológusként, és ilyen állással itthon csak álmodnak arról az életszínvonalról, amit ő elért 32 éves korára.
Hoppá, nem haragszol ha ennek függvényében megdoblak egy PÜ-vel?sjd írta:Ha nem pincérkedni meg takarítani mész ki, értelmiségiként nagyon jól meg lehet élni külföldön, bátyám már 8 éve kint dolgozik Németországban biológusként, és ilyen állással itthon csak álmodnak arról az életszínvonalról, amit ő elért 32 éves korára.
Ezzel én pl azért nem értek egyet, mert ha tudom, hogy pár év nélkülözés hosszú távon nagy kiugrási lehetőséggel jár, akkor nélkülözök. De Magyarországon nekem egyre inkább úgy tűnik hogy erre sincs lehetőség. Nem a pillanatnyi [auto_cenzúra] helyzet a legelkeserítőbb, hanem az egész életedre előrevetített nagyon szűk lehetőségek.shutterisland írta:értetted, mire céloztam...ha már az emberek az ilyen kategóriát konstans nem engedhetik meg maguknak (de akár mondhatnám az internetet is, annak is több ezer a havidíja) kiválthatja azt az érzést az emberekből, hogy sz.r robotok, és egyre kevésbé lesz élvezhető az élet.
Ezt én soha nem is vitattamHAnonymus írta:Ígérem hogy többször már nem fogom leírni, de pont az a nagy lehetőség a külföldön dolgozásban, hogy a nyugaton megkeresett pénz meg egyre többet ér itthon.Primitive írta: Ami viszont nagyon 'rossz', az az, hogy a Szerbiában keresett pénzt itt Mo.-n kevesebbet ér!
Ígérem hogy többször már nem fogom leírni, de pont az a nagy lehetőség a külföldön dolgozásban, hogy a nyugaton megkeresett pénz meg egyre többet ér itthon.Primitive írta: Ami viszont nagyon 'rossz', az az, hogy a Szerbiában keresett pénzt itt Mo.-n kevesebbet ér!