Offtopic
-
- Jugador d'estrella
- Kapcsolat:
most nézem hogy a mecset a digi sport +on adják....... az a gondom lenne hogy digim van, de a digisport + nem találom sehol... nem tudjátok hogy lehet beállítani ? 

-
- Llegenda del Barça
Akár pmbe elküldhetnéd, melyik irányba mentél, örülnék neki!sjd írta:
Én 18 évesen ott tartok, hogy tudatosan olyan pályát választottam, ami Mo.-n is jó megélhetést tud nyújtani, és sajnálom, hogy ez szempont kellett, hogy legyen.

Nekem még van 2 évem (5 évfolyamosra járok), de szeretném mihamarabb tisztázni magamban, milyen ágazaton dolgoznék, hisz az is megkönnyítené a dolgomat. Mert vannak ismerőseim, akik akkor sem tudták, hova menjenek, amikor már el kellett, hogy döntsék...
- Bob_Marley
- Presidente del Barça
Az mondjuk igaz, hogy előre kell gondolkozni és minden lehetőséget mérlegelni kell, így becsülendő ha valaki már tudatosan úgy alakítja az életét 10en x fejjel, hogy egyetem után külföldre megy, de azért 5-6 év múlva nem lehet tudni mi lesz!
Azért most is a legtöbb országban komoly problémák vannak sajnos!
Viszont pl a mai hír, hogy 330 az euro, elkeserítő (mondjuk én örülök neki, de az országra nézve lesújtó)!
S.Agüero gondolkodása is érthető, viszont attól még hogy valaki kimegy külföldre ugyanúgy magyar lesz!
Azért most is a legtöbb országban komoly problémák vannak sajnos!
Viszont pl a mai hír, hogy 330 az euro, elkeserítő (mondjuk én örülök neki, de az országra nézve lesújtó)!
S.Agüero gondolkodása is érthető, viszont attól még hogy valaki kimegy külföldre ugyanúgy magyar lesz!

- Victor_Valdes
- Az EuroBarca Utánpótlása
1-2 éve amikor annyi idős voltam, mint Te, én is így láttam a dolgokat, ilyen ambícióim voltak, de azóta rájöttem, hogy felesleges egy olyan országért mártírkodni, nélkülözni, stb, ahol azon kell gondolkodni, hogy hány kiflit vegyen az ember a boltban reggel. Lehetne még sorolni, így januárban a legszembetűnőbb az, hogy 21 fok van a házban (mivel konvektorral fűtünk, így is hat pulcsiba kell itthon ülni) és annyi a gázszámla, mint a muter fizetése, és még nem lett kifizetve a többi számla, nem ettünk, stb. Ilyen helyen maradjak itt? Ahol még csak a lehetőséget sem kapom meg egy normális életre?S.Agüero írta:Én majd ha odakerülök(5 év) már azért sem szeretnék kimenni külföldre, mert nem véletlenül születtem ide, Mo.-ra.
Persze addig még sok minden fog történni(pl világvége), lehet máshogy fogom akkor már gondolni.
![]()
![]()
http://www.maon.hu - marketing - üzleti élet - motiváció - vállalkozás -
"mi leszel, ha nagy leszel? közgazdász, vagy bérgyilkos..a kereslet határozza meg a kínálatot.."
"tudom egyszer újra látlak, az imáim hozzád szállnak..." †
"mi leszel, ha nagy leszel? közgazdász, vagy bérgyilkos..a kereslet határozza meg a kínálatot.."
"tudom egyszer újra látlak, az imáim hozzád szállnak..." †
Szerintem hamar fel fogod adni ezeket a fellengzős gondolatokat, hogy "itt a helyem", amikor mondjuk 23 évesen diplomásként ott leszel, hogy nem is látod a lehetőségét, hogy tíz éven belül el tudj tartani két gyereket a saját lakásodban, és esetleg még autód is legyen, amit 400 Ft-os benzin mellett is használnál. (Nem leszólni akarlak, sőt egyet is értenék Veled, de az állam bácsi által rámszabott 5 évet tuti kint fogom tölteni, mert én nem akarok évtizedekig lakáshitelt fizetni és a gyerekvállalást anyagi kérdéssé tenni). Én 18 évesen ott tartok, hogy tudatosan olyan pályát választottam, ami Mo.-n is jó megélhetést tud nyújtani, és sajnálom, hogy ez szempont kellett, hogy legyen.S.Agüero írta:Én majd ha odakerülök(5 év) már azért sem szeretnék kimenni külföldre, mert nem véletlenül születtem ide, Mo.-ra.
Persze addig még sok minden fog történni(pl világvége), lehet máshogy fogom akkor már gondolni.
![]()
![]()
Én alapvetően nagyon tisztelem azokat az embereket, akik havi 100-150 nettó fizetésért állnak tanárnak, hogy segítsenek a jövő generációjának kimászni a gödörből (volt aki multicégnél hagyott ott többszázezres állást ezért), és én is leginkább pénzügyi megfontolásból nem választom ezt a pályát, de (bár nem élünk rosszul) én folyamatos anyagi bizonytalanságban nőttem fel, és nem szeretném így eltölteni életem hátralévő részét. (és persze még van egy-két dolog, pl. egészségügy, de azt se szeretném, ha BAZ megyébe vetne az élet hosszabb időre stb.)
- MatyiG
- Adminisztrátor
Én majd ha odakerülök(5 év
) már azért sem szeretnék kimenni külföldre, mert nem véletlenül születtem ide, Mo.-ra. 
Persze addig még sok minden fog történni(pl világvége
), lehet máshogy fogom akkor már gondolni.

Persze addig még sok minden fog történni(pl világvége

-
- Llegenda del Barça
Illetve a rosszabb eredményű diákokat veszik fel oda - akik többször a lusta kategóriában vannak. Szóval, ha van is szakmunkás képző nem kerülnek ki olyan jó szakmunkások onnan.Tim írta: Más kérdés hogy a szakmunkás képzés gyakorlatilag megszűnt itthon.
Beleszólnék itt a témába, tegnap óra olvasgatom, hogy ha valaki úgy van vele, h kimenne külföldre egy jobban megfizetett állással (tehát nem pizzafutár v mekis stb.) annak már az egyetemet sem érdemes itthon elvégezni. Mert mondjuk, ha kimész Németo.-ba lehet te jobb vagy ott valakinél, de ha annak mondjuk a diplomája egy német egyetemről van akkor azt előnyben részesítik. Mert tudják, hogy azon a német egyetemen mit tanitak és hogyan. Míg te egy magyar diplomával ott kint nem biztos, h sokra tudsz menni. (Persze kivéve, ha itthon olyan az egyetem, ill. a szak amire jársz, h külföldön is jó híre van...)
Én úgy vagyok ezzel, szeretek itt élni Mo-n, mert szívesen élek itt. Ha nem lenne ez a kilátástalanság. Mert így inkább én is kimennék, ha nem is örökre de annyi évre biztos, h itthon eltudjak kezdeni egy normális életet, rendezett alapokkal...
- shutterisland
- Director del Fútbol
Nagyjából igen.shutterisland írta: tehát csúnyán fogalmazva lehet felszántani az országot, és mindenki mehet, amerre lát, mert összeomlik minden....
Nem feltétlenül probléma,mert meglepő módon máshol megfizetik a szakmunkásokat is. Egy normális szakmával pld. vízvezeték szerelő,festő,gipszkartonozó,hentes,pék,lakatos,stb..plusz magabiztos nyelvtudással szerintem simán boldogulhatsz. A diploma nem feltétlenül jelent tuti sikert. Más kérdés hogy a szakmunkás képzés gyakorlatilag megszűnt itthon.shutterisland írta: én pedig biztos vagyok benne, hogy nem lesz diplomám..

- shutterisland
- Director del Fútbol
tehát csúnyán fogalmazva lehet felszántani az országot, és mindenki mehet, amerre lát, mert összeomlik minden....Tim írta:Nézz körül Esztergomban,és nagyjábol tudni fogod. A közintézmények leállnak,mivel nincs pénz a működtetésükhöz. Tehát nincs közvilágítás,leáll a bkv,a máv. Nem tudsz bemenni dolgozni,az emberek megrohanják a boltokat,és kiürítik. Nincs iskola,óvoda..stb.shutterisland írta:próbáltam utánaolvasni, de nem igazán értek a gazdasági dolgokhoz, szóval valaki röviden és köznyelven leírná, mi lesz velünk, ha beüt az államcsőd ?
Szerk.:"Elmaradnak, csökkennek a fizetések, a nyugdíjak, csődbe mennek a vállalkozások, megugrik a munkanélküliség, bedől a forint és ezzel elértéktelenednek a fizetések, a vagyonok és a megtakarítások. Az állam pedig a nyugdíj-megtakarítások és a devizatartalék lenyúlása után a magánvagyonok einstandolására kényszerül. Hogy ilyen nincs? Dehogy nem, már volt is, tessék csak megnézni, mi történt hasonló esetben Argentínában".

-
- Barça B
Én is azt tervezem hogy kimegyek külföldre,(Ausztria vagy Németország)másfél évem van még az egyetemen infó szakon,de külföld előtt szeretnék felmenni Pestre 2-3 évet melózni,hogy ne teljesen zöldfülűként menjek ki.(Lehet mellette elmegyek msc -re is.)De persze ehhez kell mind egy jó nagy adag szerencse is,és pénz.Most még csak egy szép álom. 

Nézz körül Esztergomban,és nagyjábol tudni fogod. A közintézmények leállnak,mivel nincs pénz a működtetésükhöz. Tehát nincs közvilágítás,leáll a bkv,a máv. Nem tudsz bemenni dolgozni,az emberek megrohanják a boltokat,és kiürítik. Nincs iskola,óvoda..stb.shutterisland írta:próbáltam utánaolvasni, de nem igazán értek a gazdasági dolgokhoz, szóval valaki röviden és köznyelven leírná, mi lesz velünk, ha beüt az államcsőd ?
Szerk.:"Elmaradnak, csökkennek a fizetések, a nyugdíjak, csődbe mennek a vállalkozások, megugrik a munkanélküliség, bedől a forint és ezzel elértéktelenednek a fizetések, a vagyonok és a megtakarítások. Az állam pedig a nyugdíj-megtakarítások és a devizatartalék lenyúlása után a magánvagyonok einstandolására kényszerül. Hogy ilyen nincs? Dehogy nem, már volt is, tessék csak megnézni, mi történt hasonló esetben Argentínában".
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tim 2012.01.03. 21:56:48-kor.

- shutterisland
- Director del Fútbol
próbáltam utánaolvasni, de nem igazán értek a gazdasági dolgokhoz, szóval valaki röviden és köznyelven leírná, mi lesz velünk, ha beüt az államcsőd ?
-
- Llegenda del Barça
hát... elég rossz azt olvasni, h erejük teljében levő fiatalembereknek NULLA perspektívát tud kínálni a kis országunk... ezt innen köszönöm meg az elmúlt húsz év bohócainak! SZÉP VOLT FIÚK!
de addig, amíg olyan hazudozós gyökerek adják egymás kezébe a kormánypálcát, és olyanok vannak ott most is, akik magasról leszrják azt, h vmi elérhető, reális életcélt tegyenek az emberek elé, és az a legnagyobb gondjuk, h különféle maszlagokkal etessék a valóvilágoktól meg az ehhez hasonló szaroktól bezombisodott, gondolkodni lusta jónépet, addig maximálisan meg tudom érteni az elmenni akarókat.
milyen hely az, ahol irreális cél a lakás, az olyan kereset (egy munkahelyről, nem tizenötről), amiből el lehet tartani egy családot és a nyugodt, nem nyomorgó, nem kukából evős öregkor? innentől nem tudom mihez kell nagyobb bátorság, ahhoz, h lelépj vagy, h maradj...?
gyerekek, a lényeg: egy életünk van, amit mindenkinek joga van a lehetőségeihez mérten legjobban eltölteni. ha itt nem megy, akkor máshol. vannak még helyek a világban, ahol tárt karokkal várják a tehetséges, dolgozni akaró embereket.
ja, és boldog új évet mindenkinek! Isten áldjon meg benneteket!
de addig, amíg olyan hazudozós gyökerek adják egymás kezébe a kormánypálcát, és olyanok vannak ott most is, akik magasról leszrják azt, h vmi elérhető, reális életcélt tegyenek az emberek elé, és az a legnagyobb gondjuk, h különféle maszlagokkal etessék a valóvilágoktól meg az ehhez hasonló szaroktól bezombisodott, gondolkodni lusta jónépet, addig maximálisan meg tudom érteni az elmenni akarókat.
milyen hely az, ahol irreális cél a lakás, az olyan kereset (egy munkahelyről, nem tizenötről), amiből el lehet tartani egy családot és a nyugodt, nem nyomorgó, nem kukából evős öregkor? innentől nem tudom mihez kell nagyobb bátorság, ahhoz, h lelépj vagy, h maradj...?
gyerekek, a lényeg: egy életünk van, amit mindenkinek joga van a lehetőségeihez mérten legjobban eltölteni. ha itt nem megy, akkor máshol. vannak még helyek a világban, ahol tárt karokkal várják a tehetséges, dolgozni akaró embereket.
ja, és boldog új évet mindenkinek! Isten áldjon meg benneteket!

PUYOL-XAVI-INIESTA
Sajnos a normális világban való élet joga nem alapjog.
Egyszer volt egy tanárom, német anyanyelvű, 45ös születésű (az elmondottak alapján május utáni).
Egyszer elkezdett nekünk arról beszélni, hogy az ő generációja az első olyan német generáció az elmúlt jóégtudjahányszázévben, akik úgy élhették le az életüket a saját országukban, hogy egyszer sem volt az országhatárokon belül háború. És oké, volt vasfüggöny meg berlini fal (nyugatnémet volt egyébként a fickó, az igaz), de nem lőttek, nem erőszakoltak meg, nem vitte el mindened az ellenséges hadsereg, nem bombáztak péppé. Ezek a dolgok nekünk úgy tűnnek, mintha mindig is így lett volna, és nem is lehetne másképp.
Pedig de, és örüljünk, hogy legalább eddig semmi ilyesmiben nem volt részünk. Sajnos az utóbbi 50 év szerintem elég erősen elaltatta a világ nagy részét, és ilyesmire nem hogy felkészülve nincs senki, de még csak meg sem fordul a fejében, hogy egyszer akár ez is előfordulhat(na).
Egyszer volt egy tanárom, német anyanyelvű, 45ös születésű (az elmondottak alapján május utáni).
Egyszer elkezdett nekünk arról beszélni, hogy az ő generációja az első olyan német generáció az elmúlt jóégtudjahányszázévben, akik úgy élhették le az életüket a saját országukban, hogy egyszer sem volt az országhatárokon belül háború. És oké, volt vasfüggöny meg berlini fal (nyugatnémet volt egyébként a fickó, az igaz), de nem lőttek, nem erőszakoltak meg, nem vitte el mindened az ellenséges hadsereg, nem bombáztak péppé. Ezek a dolgok nekünk úgy tűnnek, mintha mindig is így lett volna, és nem is lehetne másképp.
Pedig de, és örüljünk, hogy legalább eddig semmi ilyesmiben nem volt részünk. Sajnos az utóbbi 50 év szerintem elég erősen elaltatta a világ nagy részét, és ilyesmire nem hogy felkészülve nincs senki, de még csak meg sem fordul a fejében, hogy egyszer akár ez is előfordulhat(na).
- shutterisland
- Director del Fútbol
jó, de ez sem normális, hogy a gyakorlatilag a külföld az egyetlen ésszerű megoldás, és még az is mennyire ingatag, és mennyi hátulütője van...
én pedig biztos vagyok benne, hogy nem lesz diplomám, hiszen nem tudnék bejutni államilag támogatottra, gyenge az átlagom, arról nem is beszélve, hogy még akkor is nagy költségek lennének, anyám pedig nem tudná megoldani, hogy még 4 évig ne segítsek be...
ilyenkor úgy irigylem azokat a gyerekeket, ahol apuci ügyvéd, anyuci könyvelő, nagypapiéknak jól menő üzlete van, ő meg csak belecseppen a jóba, és ki van rakva neki az út.
(nem mintha mi annyira szegények lennénk, de ugye az irigység...)

én pedig biztos vagyok benne, hogy nem lesz diplomám, hiszen nem tudnék bejutni államilag támogatottra, gyenge az átlagom, arról nem is beszélve, hogy még akkor is nagy költségek lennének, anyám pedig nem tudná megoldani, hogy még 4 évig ne segítsek be...
ilyenkor úgy irigylem azokat a gyerekeket, ahol apuci ügyvéd, anyuci könyvelő, nagypapiéknak jól menő üzlete van, ő meg csak belecseppen a jóba, és ki van rakva neki az út.
(nem mintha mi annyira szegények lennénk, de ugye az irigység...)
Elküldtem, még a kimenő üzenetek között van, úgyhogy gondolom nem érkezett még meg.
[ez aztán végképp offtopik, nyugodtan szedje ki valaki, akit zavar, és még moderátor is]
[ez aztán végképp offtopik, nyugodtan szedje ki valaki, akit zavar, és még moderátor is]
NyugodtanHAnonymus írta:Hoppá, nem haragszol ha ennek függvényében megdoblak egy PÜ-vel?sjd írta:Ha nem pincérkedni meg takarítani mész ki, értelmiségiként nagyon jól meg lehet élni külföldön, bátyám már 8 éve kint dolgozik Németországban biológusként, és ilyen állással itthon csak álmodnak arról az életszínvonalról, amit ő elért 32 éves korára.

Hoppá, nem haragszol ha ennek függvényében megdoblak egy PÜ-vel?sjd írta:Ha nem pincérkedni meg takarítani mész ki, értelmiségiként nagyon jól meg lehet élni külföldön, bátyám már 8 éve kint dolgozik Németországban biológusként, és ilyen állással itthon csak álmodnak arról az életszínvonalról, amit ő elért 32 éves korára.
Ha nem pincérkedni meg takarítani mész ki, értelmiségiként nagyon jól meg lehet élni külföldön, bátyám már 8 éve kint dolgozik Németországban biológusként, és ilyen állással itthon csak álmodnak arról az életszínvonalról, amit ő elért 32 éves korára. (Eredetileg a felesége kapott állást kint, de fél év után ő is el tudott helyezkedni, olyannyira, hogy már a második munkahelyén van. És nem azért mert kirúgták, hanem mert ő akart váltani.)
Szóval ha minimális esély is van bejutni az egyetemre, akkor érdemes megcsinálni, és utána a szakterületeden elhelyezkedni, mert többszörösen visszahozza a pénzt. (Az más kérdés, hogy az új törvény értelmében 5 év után fizetheted vissza az egyetemet az államnak, de ha ennyi idő után is maradnál még, akkor olyan anyagi körülményeid lesznek, hogy röhögve megteheted). Szóval nekem ez a terv, még kihúzom vhogy 6 évig, aztán jóság van.
Szóval ha minimális esély is van bejutni az egyetemre, akkor érdemes megcsinálni, és utána a szakterületeden elhelyezkedni, mert többszörösen visszahozza a pénzt. (Az más kérdés, hogy az új törvény értelmében 5 év után fizetheted vissza az egyetemet az államnak, de ha ennyi idő után is maradnál még, akkor olyan anyagi körülményeid lesznek, hogy röhögve megteheted). Szóval nekem ez a terv, még kihúzom vhogy 6 évig, aztán jóság van.
Nem hiszem hogy félreértettük. Én azt látom itthon a legnagyobb bajnak, hogy még ha találsz is munkát, nem igazán van az égvilágon semmi esélyed, hogy HOSSZÚ TÁVON javíts az életkörülményeiden.
Ezzel én pl azért nem értek egyet, mert ha tudom, hogy pár év nélkülözés hosszú távon nagy kiugrási lehetőséggel jár, akkor nélkülözök. De Magyarországon nekem egyre inkább úgy tűnik hogy erre sincs lehetőség. Nem a pillanatnyi [auto_cenzúra] helyzet a legelkeserítőbb, hanem az egész életedre előrevetített nagyon szűk lehetőségek.shutterisland írta:értetted, mire céloztam...ha már az emberek az ilyen kategóriát konstans nem engedhetik meg maguknak (de akár mondhatnám az internetet is, annak is több ezer a havidíja) kiválthatja azt az érzést az emberekből, hogy sz.r robotok, és egyre kevésbé lesz élvezhető az élet.
- Bob_Marley
- Presidente del Barça
Szerintem félreértettétek 
Amit kint megkeresel kétkezi munkával Mo-n jó pénz, kint viszont nem!Én erre utaltam, s írtam le!
Persze ha választani lehet külföld, s én pl javaslom is, de meg kell gondolni, s induló tőke vagy ismerettség nélkül nem lehet!És sok országban bizony ugyanúgy nagy a munkanélküliség, s külföldiként akárhol vagy mindig második leszel, s nehezebben kapsz munkát!
Viszont ha erről beszélünk, s pl tudom daffy Ausztráliába akar(t) menni, azt nagyon ajánlom, van pár ismerős aki ott dolgozik, s ott rengeteg munka van, viszont különféle tartózkodási engedélyek vannak a szakmához kötve!Meg mondjuk rohadtul messze van, de esetleg valaki érzi magában az erőt egy nagy ugrásra akkor a kenguruk földje!

Amit kint megkeresel kétkezi munkával Mo-n jó pénz, kint viszont nem!Én erre utaltam, s írtam le!
Persze ha választani lehet külföld, s én pl javaslom is, de meg kell gondolni, s induló tőke vagy ismerettség nélkül nem lehet!És sok országban bizony ugyanúgy nagy a munkanélküliség, s külföldiként akárhol vagy mindig második leszel, s nehezebben kapsz munkát!
Viszont ha erről beszélünk, s pl tudom daffy Ausztráliába akar(t) menni, azt nagyon ajánlom, van pár ismerős aki ott dolgozik, s ott rengeteg munka van, viszont különféle tartózkodási engedélyek vannak a szakmához kötve!Meg mondjuk rohadtul messze van, de esetleg valaki érzi magában az erőt egy nagy ugrásra akkor a kenguruk földje!

- Primitive
- Entrenador del Barça
Ezt én soha nem is vitattamHAnonymus írta:Ígérem hogy többször már nem fogom leírni, de pont az a nagy lehetőség a külföldön dolgozásban, hogy a nyugaton megkeresett pénz meg egyre többet ér itthon.Primitive írta: Ami viszont nagyon 'rossz', az az, hogy a Szerbiában keresett pénzt itt Mo.-n kevesebbet ér!

"Non scholae sed vitae discimus"
"Primum nil nocere"
"Lege artis medicinae"
"Primum nil nocere"
"Lege artis medicinae"
Bob_Marley,
Nem tudom...
Nekem ismerősöm 7éve ment Angliába, Yes No szinten tudott, sikálással kezdte, ma már pincér Chelsea városrész egyik legmenőbb éttermében.
Azóta 1 telket tudott venni itthon, most lakást nézeget.
Igaz, keményen dolgozott, mert azt kell, de itthon a helyi főiskolán kapott volna portás állást, amiből 70év alatt nem gyűjt össze 1 telekre valót....
Lehet,hogy drágább a kinti élet,de nem ennyivel.
A másik meg,hogy azért az is igaz,hogy nem annyi a egész,hogy kimész, pénzed lesz. Keményen dolgozni ugyanúgy kell, csak ott megfizetik.
ui: kint természetesen nem tudná megteremteni azokat a körülményeket, mint amit ezáltal itthon, mivel nincs egy orvosi/mérnöki végzettsége. De kötve hiszem,ha lenne, azzal is el lehet helyezkedni, példa erre a rokonom aki orvosként ment Németországba.
Nem tudom...
Nekem ismerősöm 7éve ment Angliába, Yes No szinten tudott, sikálással kezdte, ma már pincér Chelsea városrész egyik legmenőbb éttermében.
Azóta 1 telket tudott venni itthon, most lakást nézeget.
Igaz, keményen dolgozott, mert azt kell, de itthon a helyi főiskolán kapott volna portás állást, amiből 70év alatt nem gyűjt össze 1 telekre valót....
Lehet,hogy drágább a kinti élet,de nem ennyivel.
A másik meg,hogy azért az is igaz,hogy nem annyi a egész,hogy kimész, pénzed lesz. Keményen dolgozni ugyanúgy kell, csak ott megfizetik.
ui: kint természetesen nem tudná megteremteni azokat a körülményeket, mint amit ezáltal itthon, mivel nincs egy orvosi/mérnöki végzettsége. De kötve hiszem,ha lenne, azzal is el lehet helyezkedni, példa erre a rokonom aki orvosként ment Németországba.
Ígérem hogy többször már nem fogom leírni, de pont az a nagy lehetőség a külföldön dolgozásban, hogy a nyugaton megkeresett pénz meg egyre többet ér itthon.Primitive írta: Ami viszont nagyon 'rossz', az az, hogy a Szerbiában keresett pénzt itt Mo.-n kevesebbet ér!