adam_1519 írta:
A mi játékunkat szerintem gólhelyzeteknél egyértelműen Messire kell/ kéne kihegyezni mivel teljesen egyértelmű ő maradt aki tud gólt rúgni, de az ő játéka, gólveszélye teljesen kihalt tegnap mert annyira távol állt a kaputól, ha átvitte 3 emberen még várt rá a védelem. Ezért én ezt úgy oldanám meg Pep helyett, Ini Xavi Messi trióból Xavi játszana legfelül akire lehetne nyomni a labdákat ő meg kis kényszerítőkkel megjátszaná Init vagy Messit, így Messi gyorsaságából fakadóan megverné a középpályát a visszakapott labda előtt és lendületből vezetheti a védőkre, így a 6 megverni való játékos helyett marad 2-3, tudom, hogy ez leírva szép és jó, de megvalósítani nem tudom meglehet-e.vélemények?
A meglátás nem rossz, hogy taktikai változatás kell a győzelemhez és a továbbjutáshoz. A visszavágóra és egyáltalán betömörülő védelmek ellen én a mostani taktikát, hogy Ini szélen és Messi középen játszik, eleve elhibázottnak tartom. Kettőjük szerintem cseréljen helyet, Iniesta is képes középen lefogni 2-3 védőt a cseleivel, ami jelenleg Messi szerepe védekező csapatok ellen, meg aztán szerintem klasszisokkal jobb is Ini a pálya közepén. Így Messi a szélről futhat fel, talán nem lesz annyiszor szemben a kapuval, mint szokott, de mégis közelebb kerül ezáltal a kapuhoz, márpedig neki van olyan technikája, hogy szélről, kiszorított helyzetből is húzzon valami váratlant, netán kapura is tudjon lőni. Persze ha így is Messire mennek rá a védők, akkor nyert ügyünk van, mert akkor középen óriási üres területek maradhatnak - éppen ezért ez nem is valószínű. A másik meglátásom az, hogy Xavi szerepe is majdnem feleslegessé vált, legalábbis a jelenlegi formája miatt biztos. Sajnos már meccsek óta látszik, hogy valami nincs rendben a Mester körül, sérülést, fáradást érzek a háttérben. Szerintem a padon kellene kezdenie, helyette viszont egy olyan megoldást javasolnék, amit az elmúlt években elvetett a csapat, de most pont ezzel lephetjük meg az ellenfelet: egy feltolt ék játszatását. Ez a bizonyos ék Pedro lenne, és így jóval közelebb lenne a kapuhoz, mintha a szélről cselezne befelé. A tegnapi mérkőzésen a játékosok átlagos pozícióját figyelve (az UEFA honlapján megtalálható) feltűnt, hogy míg Pedro a becserélése után a jobb szélre került, Cuenca beállításával bement középre, és rögtön helyzetbe is került: hihetetlen balszerencse kellett, hogy ne rúgjon gólt és a kapufán csattanjon a lövése. Ezzel azt is megléphetnénk, hogy Messi centerezhetne kissé jobbról, a tizenhatos széléről a középről érkező Pedronak - egyébként nagyon hasonlítana ez a Real játékára, mikor Ronaldo fut fel a szélen és adja a lasztit Benzemának/Higuaínnak. Így jobban ki lehetne használni Messi gyorsaságát, robbanékonyságát is véleményem szerint, mint most, hogy beküldik a darálóba. És ha Pedro nem is kerülne folytonosan a kapu elé, mégis többet segítene középen, egyfajta "előretolt Keitaként" összeszedve a labdákat. Összességében a felállás a következő lenne:
-------------------Valdés-------------------
Alves-Piqué vagy Puyol-Masche-Adriano
---------------Busquets--Cesc-------------
------Messi-------Iniesta------Alexis------
--------------------Pedro--------------------
Tehát tulajdonképpen egy 4-2-3-1-es felállás, Cesc venné át Xavi helyét, mivel semmi szükség nincs rá a kapu előtt, ha ilyen impotenciával rendelkezik újabban a kapuralövések terén. Ha nem sikerül gólt rúgnunk és soknak találtatik a 4 védő, magyarul már Drogba is visszazár, akkor egyikük lehozásával jöhet Xavi. Ezt a lépést szükség szerint akár az első félidőben, akár már a 30. perc környékén is (!) meg kell lépni - főleg ha netán gólt kapunk - hiszen ekkor nincs más választás, mint az "eszetlen" támadás. A két szélen Messi és Alexis (vagy aki játszik helyette, mivel hallom, hogy megint sérülést szedett össsze) akár cserélgethetik is a helyüket, ezzel is zavarva az ellenfél szélső hátvédjeit. Ha Alexis nem épül fel, én Cuencát javaslom, aki remek lapos beadásokat adhat Pedrónak középre, de Tello sem rossz választás, bár én őt inkább csereként vetném be. Ha sikerül 2 góllal elhúznunk, akkor Cesc helyére jöhetne Keita, és egy labdatartóbb felfogás. A labdatartásról annyit, hogyha Xavi nem kezdene, sokkal kevésbé lenne labdatartás-centrikus a játékunk, és ez egy direktebb, támadóbb felfogást kölcsönözhet a csapatnak, és pontosan ez az amire a jelen helyzetben szükségünk van. Az általám felvázolt taktika általánosságban arról szól, hogy minél több csatár érkezzen a kapu elé a helyzetbe kerülő középpályások helyett, mert a középpályások hajlamosabbak rossz megoldást választani a befejezéseknél. Összefoglalva tehát:
- elfelejteni Cescet, mint csatárt
- Xavi nélkül kezdeni, de szükség szerint egy védő helyett korán becserélni
- Messi játsszon szélen, Iniesta pedig középen
- Pedro játsszon centerben