Hát én ennek a távozásnak hihetetlenül örülök! Jó, jöhet erre a sok fika, hogy nem vagyok normális meg mittudomén, de én egyszerűen nem tudom csak a kupák szemszögéből nézni a dolgot. Nem vitatom az érdemeit, az eredményei magukért beszélnek. Más kérdés, hogy ezeket én százalékban kifejezve kisebb mértékben adom neki, mint a fórumerek meg a közvélemény általában. De szívem joga úgy érzem. Egyszerűen arról van szó, hogy túl makacsnak tartom ahhoz, hogy ne essen bele abba a hibába, mint Rijkaard, hogy kiismerik, és hogy onnan tudna változtatni.
Felhozom az Ibra ügyet. Nem Ibra személyéről van szó, én nagyon bírtam, amíg itt volt, de előtte nem nagyon izgatott, akkora playanak sem tartottam, mint általában. És hangsúlyozom nem Ibra személyéről szól ez. Hanem arról, hogy nem volt képes az elképzelésit kitágítani, ami szerintem a csapat érdeke is lett volna. Az, hogy jött egy ilyen játékos, erős, magas jó lövőtechnikával, azt egyszerűen használni kellett volna. A chelsea ellen mit szívtunk akkor is, most is. 11 tizenhatoson belül álló védő ellen nem lehet tiki-takázni. Igenis kellett volna olyan szisztéma, amiben át lehet lőni, kellet volna olyan támadó szekció, ami a beívelgetésből is veszélyes tud lenni. És a csúnyán távozók szájából ugyanaz a kritika hangzott el, pedig mondjuk Yaya nem is volt olyan vérmes, és nem is volt olyan ellenséges, mint Ibra, a távozása után. És ezzel egyáltalán nem akarom azt állítani, hogy a másik fél nem volt sáros a dologban, csak annyit, hogy ő sem egy maszületett bárány.
Ne felejtsük, hogy Pep katalán, igen erős katalán öntudattal, més que un club életérzéssel, gránátvörös-kék vérrel. A saját nevelésű játékosai persze, hogy szerették/imádták, biztos vagyok benne, hogy fordítva is így volt. De a népszerűségének (Katalóniában) ez is jelentős oka.
Amikor idekerült, én azon kevesek közé tartoztam, aki őt támogatta a most annyira gyűlölt Mourinhoval szemben. Persze most sokkal többen állítják, hogy ők is őt akarták, mint ahányan valóban így voltak vele...

Akkor valóban ő volt a legjobb megoldás, és úgy kellett ennek a csapatnak a személye, mint egy falat kenyér. Felemelte (vagyis inkább azt monddanám, hogy segített felemelni) ezt a klubot a méltó helyére. De mára kiismerték. Én legalábbis így látom. És viszonylag jókor döntött a távozás mellett. Amit ő is belátott, hogy váltania kell, nem csak neki, hanem a csapatnak is, na nekem ettől lett ő igazán culé.
Én egyszerűen ezt a csapatot nem is szerettem annyira, mint némelyik előzőt. Hiába a kupák, sikerek és rekordok. Nekem a Larssonos Barca, a Rivaldos Barca sokkal-sokkal jobban összeszorítja a szívem. A mostanit sokkal robotikusabbnak látom, ráadásul úgy érzem, hogy a vége felé már Messit sem tudta nem kiváltságosként kezelni, kicsit kiszaladt a gyeplő a kezei közül.
Habár én hosszú ideje élesen bírálom/bíráltam őt, azért mindig is tisztelettel fogok rá gondolni, és biztosan pozitívan fogok róla megnyilatkozni, ha ez a Barca fog szóba kerülni hosszú évekkel később, akár a gyerekeimnek, akár az unokáimnak. De ettől még azt gondolom, hogy a váltás szükséges volt (én már az előző idény végén is szükségesnek láttam, sőt talán egy fél-1 évvel azelőtt is, de mondjuk abban rám cáfolt). És ezen az sem változtat, ha mondjuk Titoval nagyon melléfogunk és szörnyen sikertelen év következik (akkor mondjuk legalább kicsit kihullana a férgese is-öröm az ürömben).
De óva intenék mindenkit attól, hogy most Titotól ugyanazt várjuk. Láthattuk Henk Ten Cate esetét is. És attól, hogy egyszer bejött ez a húzás, még nem biztos, hogy újra bejön. Bár én bizakodó vagyok, hogy eltanult dolgokat Peptől, a hibáit meg kijavítja. És szép stabil edzői utánpótlást lehetne ebből kihozni, h 5 évente a másodedző lépne a vezetőedző helyére, aki egy kicsi pluszt hozzá tud még tenni az eltanult jóhoz.
Na mindegy, bízom a legjobbakban, és szerintem van is rá ok.