Napola
Először is nagyon jó hogy az utóbbi 10-15 évben sok remek német alkotás született, ami a náci birodalommal foglalkozik, s görbe tükröt állít az akkori rendszernek, s főleg ilyen időkben, mikor ismét erősödnek EU szerte a szélső jobboldali hangok, ez azért elég fontos.
Már láttam anno a filmet, most újra megnézve kicsit fura volt, többet éreztem a sztoriban, s a megvalósításban is, de ettől függetlenül remek film volt.
Abszolút egyet értek v.e.b gondolatával, olyan apró kis dolgok jelentek meg a filmben ami jellemezte a propagandát, tényleg az orvosi jelenet, de a boksz is ilyen volt, azok az önelégült fejek hogy igen az árja faj, meg az iskolai órás rövid kis bevágások is nagyon jók voltak, ahogy ment az agymosás.
Elején nagyon tetszett, ahogy bemutatja a film, hogy lelkesednek a dologért, s nem tudják milyen rendszer alkotóelemei ők.Első komolyabb jelenet mint írtam a bokszmeccs, ott a képi megoldás nagyon tetszett, s jól ki volt emelve az őrjöngő tömegből a kis Albrecht s az egész lassításos rész, remek volt.
Jó gondolat volt, hogy pont a körzetvezető fia, aki nem érzi teljességgel át a rendszer tisztaságát, s jó mivoltát, de valahogy annyira esetlennek éreztem Albrecthet, hogy ebben több lehetett volna érzésem szerint, túl hatásvadász lett annyira béna gyerek volt.
Családi konfliktusból, meg a születésnapi jelenetből is talán többet lehetett volna kihozni, egyet értek v.e.b írásával voltak részek mikor leült a film, ezeket gondolom annak, mikor nem csak maga a propaganda, a Hitlerjugend nevelés részleteit mutatja be a film, hanem van egy konfliktus helyzet, de az nincs eléggé kibontva, legalábbis szerintem.
Erdős jelenet jó volt, nem volt túl dramatizálva, de meg volt a kellő hatás tetszett.Ott is a körzetvezető pofáján az a vigyor, miután Friedrichék megcselekedték, amit megkövetelt a haza s mondja neki "azt hittem tegeződünk" mind-mind olyan kis apró jelenet volt, ami kellett, s jól bemutatta ezeket az állatokat és a rendszerüket, s akaratlanul is részese voltál, egy olyannak, amiről azt hitted jó dolog.
Az úszásnál adta magát, hogy Albrecht öngyilkos lesz, az egésznek a vége valahogy nem tetszett, Albrecht szál lezárása, Friedrich szál lezárása, de igazából nem tudom megmagyarázni miért
De nem tetszett, kevésnek éreztem, esetlennek, nem volt egy olyan katartikus élmény ami egy drámához kell így a végére, bár lehet talán pont így volt jó, hogy egyszerű volt, s kiszámítható, meg a végén Friedrich elmegy, s ennyi volt, de én személy szerint többet vártam.
Tetszett, s soadrolinak köszönjük az ajánlást, de mint írtam kicsit valami mégis hiányzott.
Értékelésem 7/10
Gondolkoztam egy 7esen, vagy akár 7,5 is benne van, de valahogy amiket írtam is lerontották az összképet.Meg lehet ha már nem láttam volna, jobbat adok, így emlékeztem jelenetekre, s leült a dolog.