2013.01.29. 22:02:09
Gyilkosság
(The killing, 1956)
Kubrick harmadik nagyjátékfilmjével harcolta ki igazán először a kritikusok, és a közönség elismerését: a Gyilkosság egy nagyszabású rablás története, ahol a főhősök a lóversenyen összegyűlt pénzt próbálják meg ellopni.
Az első 35-40 perc engem olyan szinten fárasztott, hogy az valami leírhatatlan, főleg a rémrendescsalád szintű dialógok komolynak felöltöztetve. Viszont ahogy eljön a rablás napja, beindul a film, és onnantól fogva végig is néztem egyhuzamban - a mű második fele nagyszerű, azt kell hogy mondjam. Persze semmi nagy csavar nincs benne, ami a mai nézőnek meglepetést okozhatna, de mégis nagyon jó, ha elfogadjuk, hogy egy majd' 60 éves alkotásról van szó. A színészek korrektek, bár az egyetlen igazán hihetőt alakító férfi az a bizonyos Sterling Hayden, aki 9 évvel később fickándozott a Dr. Strangelove őrült tábornoka, Ripper szerepében.
Érdekes volt továbbá látni a párhuzamos vágást, és az időrendben felszeletelt történetet, ez akkoriban nem volt olyan megszokott, mint amilyen a Ponyvaregény óta. Amúgy megvan minden gyermekbetegsége, ami számomra egy régi filmnek megvan: nehezen csordogáló cselekmény, szörnyű dialógok, és a zenéjétől is a falnak mentem.
Hetest kapna, de nem tudom megbocsájtani az első fél órát.
6,5/10