Bob_Marley írta:Most abba belelehet menni, hogy cáfolunk vagy sem, a vallásnak az egész emberiségre kiterjedő hatása évszázadok óta jelen van, egy esetleges más életforma, magasabb civilizációnak bizonyított létezése, ahogy sjd is írta tömeghisztériát okozna, s beláthatatlan következményekkel járna.
Nem írtam ilyet
Egyszerűen annyit mondtam, amit Te is leírtál, és amiben egyet is értünk, hogy a mindennapokban elég nehéz elvonatkoztatni a vallástól és áthatja az életünket. Nagyon nem tudom megmondani, hogy milyen reakciókat váltana ez ki egy földönkívüli értelem felfedezése esetén, mert megjósolhatatlan (igaz, itt mondjuk elég arra gondolni, hogy az erősen bullshit maja naptár dolognak is mekkora hatása volt), egyszerűen csak Tim felvetésére reagáltam, miszerint a vallás jelentéktelen.
És ide visszatérve, én nem arra gondolok, amiket írsz (mmint amit Tim ír), hogy úgy viszi el valaki orvoshoz a gyerekét, h "majd Jézus meggyógyítja", sőt (és bocsánat, hogy így fogalmazok), nagyon naivnak kell lenni ahhoz, hogy az ember azt gondolja, hogy a legtöbb kereszténynek megrengeti az a hitét, hogy vannak (akarom mondani, voltak) dinoszauruszok, és csak a keményvonalas, középkori beállítottságúak hisznek igazán. Egyszerűen olyan apróságokra kell gondolni, hogy mennyi ember tér meg a halála előtt, a zuhanó repülőgépen hirtelen mindenki vallásos lesz, és bizonyos szituációkban még a leghitetlenebbek is fohászkodnak egyet, mennyire bevett szokás a templomi esküvő még azoknál is, akik életükben akkor járnak először templomban, arról nem is beszélve, hogy a nászéjszakán kinek a nevét fogja kiabálni az ifjú pár
Szóval bár valóban egyre kevésbé meghatározó tényező a vallás az életünkben, sok esetben annyira alapszinten belénk vannak kódolva az ilyen dolgok, hogy sztem lehetetlen jelentéktelenként tekinteni rá.
S.Agüero írta:nincs az az Isten, hogy ne lenne fejlettebb lény a világon nálunk.
Ez nem tudom, h szándékos vt-e, de nagyon nagyra sikeredett