jelwaz írta:Én nem tudom, hogy ez magyar mentalitás-e, vagy a fórumon megy csak ez, de nem értem, hogy miért kell olyan kategorikusan, flegmán és arrogánsan (nem mindig egyszerre mind) kijelenteni dolgokat, amikről hát hm... finoman szólva sincs fogalma az illetőnek (nem neked személy szerint, általánosságban beszélek).
Ezzel kapcsolatban támadt egy érdekes gondolatom. Pl. honnan tudjuk, h fogalma sincs az illetőnek? Itt már abból indul ki a feltételezés, h van valaki (jelen esetben Te), aki jobban tudja. Ilyenkor pedig két kérdés vetődik fel:
1. Az illető teljesen abban a hitében nyilatkozott meg, hogy ő tudja miről van szó. Ez esetben nem róhatjuk fel neki a tudatlanságát, maximum azt, hogy nem járt el körültekintően abból a szempontból, hogy mindenképpen igaznak tüntette fel az állítását.
2. Ez esetben viszont felvetődik a kérdés, hogy aki meghatározza, hogy a fent említett illető mennyire téved, nem követ-e el ugyanakkora hibát? Példának okáért Te biztos vagy abban, hogy tökéletesen megismerted azt a témát, amely alapján azt mondod, hogy a másiknak fogalma sincs? Tökéletesen tisztában vagy a zsidó-palesztin helyzet minden aspektusával, és ez alapján jelented ki, hogy másnak fogalma sincs?
Viszont ha nem, akkor elképzelhető, hogy neked sincs fogalmad (ezt viszont nem fogjuk addig megtudni, amíg nem jön valaki, aki téged is kioktat), ugyanakkor ugyanolyan kategorikusan nyilatkoztál meg, mint az általad kifogásolt emberek.
Amúgy a témához is hozzászólva:
a focistás dologgal nagyon egyetértek, a kedvencem, amikor vérre menő viták folynak a Realosokkal azon, hogy most Cr-nek vagy Messinek van nagyobb szíve, hogy a retkes csukájukat elárvereztetik (ami egyébként a legjobb, mert még ráadásul nem is a saját pénzükkel jótékonykodnak)
Viszont a másik részén sokat gondolkodtam, és úgy gondolom, azért nem lehet őket hibáztatni, hogy mint magánember, felvállalják a véleményüket. Csak az a különbség, hogy az ő véleményükre még kíváncsi is valaki, és ezért aztán mint véleményvezérek, komoly felelősségük is van ilyen szempontból. Persze arról sem tehetnek h a sok hülye szentírásnak veszi a szavaikat, de azt hiszem Unicef-nagykövetként stb. stb. azért ezzel bőven tisztában vannak és ki is használják.
Szóval én alapból nem lennék ellene annak, hogy Messi v CR nyilatkozzon ezt-azt akár nemfocis témában is, ha nem tudnák ezzel milliók véleményét befolyásolni.
Viszont az egész kiinduló pontjánál meg sztem kicsit félreértetted a dolgot, én csak annyit fűznék hozzá ahhoz képhez, hogy kíváncsian várom, Ronaldo mikor fog zárt kapuk mögött játszani ezért a "rasszista" cselekedetéért... (mondjuk ha jól emlékszem a feljelentő szerv átfutási ideje durván 3 hónap, szóval még odébb van)