Kiskoromban sosem tudtam sötétben elaludni, teljes nyugalomban. Mostanra meg már zavar a fény, meg mindenféle hangzavar. Mondjuk én szerintem teljesen jó alvó vagyok, kivéve, ha valaki ugrál, horkol mellettem - Matyi! Az mocskosul tud idegesíteni, és annyira felszabom az agyam, hogy képtelen vagyok elaludni. Munkahelyen is mikor éjszaka dolgozok, és van olyan éjjel, hogy tudunk aludni pár órát, ott is van néhány horkolós ember, na, olyankor szoktam kimenni a társalgóba aludni.
Az elalvás ideje nálam sokmindentől függ: mikor keltem aznap, mit csináltam, pihentem e délután... Sok komponense van ennek. Ha mondjuk délelőtt 10-kor kelek fel úgy, hogy aludtam 10 órát este, akkor éjfél előtt necces az elalvás. Ha viszont 8-kor kelek, futok, vagy edzek, akkor 10-11 körül már simán alszom. Az alvás előtti olvasást mindnekinek ajánlom, nem csak művelődsz, de nagyon ráhangol az alvásra. Én is ezt szoktam alkalmazni, ha nem vagyok annyira fáradt, de tudom, hogy másnap korán kell kelnem.
Meló miatt én 4,20-kor kelek, 6,30-ra járok be, és este 8-kor érek haza. (nem minden nap dolgozom) Utána netezés, bohóckodás, majd 11 körül szoktam elaludni. Ha másnap is meló, akkor ugye az 5 óra alvás. 4 nap volt zsinórban, hogy egymás után dolgoztam. Utolsó meló előtti napon 8-kor hazaértem, 9-kor már aludtam. Másnapi 4,20-as kelés elég fáradtan ment már.
Nekem a 7-8 óra alvás egyébként bőven jó. Ha ettől kevesebbet alszom, akkor már érzem, hogy picit fáradtabb vagyok, viszont az sem jó, ha túlalszom magam. Ilyenkor teljesen eltolódik minden. Ezt akkor szoktam észrevenni, ha esti meló után másnap nappal dolgozom.
Kedden hazaérek reggel 8-kor, egész éjjelt végigmelóztuk, aludnom kell. Alszom délután 2-ig, majd ugye szerdán meg 4,20-kor kell kelni, de egyszerűen mivel 2-ig aludtam délután, hajnal 1 előtt nem tudok elaludni, és ekkor szokott nagy káosz lenni, mikor 3 óra alvással megyek neki a másnapi munkának.
Erre még ki kell találnom valami képletet.

Mondjuk éjszakai meló után, ha másnap délelőtt dolgozom, akkor csak 12-ig alszom.