Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Ugyan Alves nem szélső támadót játszott, a kulcs valóban a Messi - Suarez játék volt. Ősszel bármelyikük kiesése súlyos probléma és szinte teljes átszervezést igényelne. Nem tudjuk az edzők helyett kitalálni, hogy milyet. De minthogy az előszezon gyakorlatilag Messi nélkül fut, őnoname írta:Kifejteném bővebben a véleményemet. Induljunk ki a szezon végéből, amikor úgymond tökéletesítve volt a taktika.
Alves szinte szélső-támadót játszott, Neymar és Alba együtt játszották be a balszélt, Messi pedig vagy klasszikus irányító vagy osztogató kp poszton töltötte az idejét(megosztva). Ez a tökéletesített taktika magával vonta azt h a kp-ra, ahova Messi jött vissza, kevesebb mezőnymunka jutott, ami miatt Iniesta rengeteg mezőnymunkát kellett végezzen, Rakitic pedig kb a fél pályát játszotta be: mindent a jobb-védő és támadó kp között.
Egy olyan felállásnál Iniesta és Rakitic keze is meg volt kötve, a kreatív szikra pedig Messi volt, aki Suarez védelmét élvezte támadásban, a kp-n pedig Iniesta és Rakitic pótolták a hiányosságokat mezőnymunkában.
Amennyiben sérülések lennének:
1. lesérül Messi. Ebben az esetben jöhet a helyére Pedro vagy Arda, akik nem kreatívak annyira, de a sok mezőnymunka miatt Rakitic és Iniesta tehermentesítve lenne annyira, hogy irányítsanak békében. Tovább javítható a kp irányító potenciálja, ha Alves defenzívebb, Pedro némileg visszavontabb, Rakitic így szabadon adhat kulcspasszokat, amihez azért nem kicsit ért is. Úgy gondolom h rövid távon elég jól meg lehetne oldani Messi hiányát, hiszen vannak kreatív embereink bőven, csak az ideális taktika mellett nem a kreativitásuk az, amin a hangsúly van
2. lesérül Neymar. Talán itt lenne a legkisebb probléma: Pedro be helyette, Pedro pedig besegít annyit a mezőnymunkában h Iniesta többet támadjon. Minden más marad a régiben-7
3. lesérül Suarez. Na itt lennének gondok. Ha LE töketlen, akkor Messi megy be fals-9-be, ami magával vonja majd a mélyrepülését, mert bedarálják meccsről meccsre. Ha LE tökös(eddig az volt), akkor a fizikailag erős középcsatárt egy fizikailag erős középcsatárral pótolja: SANDRO, a végeredmény az h Messi nem esik vissza, de a 16-osban gyengébbek lennénk jóval. Szerintem Suarez sérülése hordozza a legnagyobb veszélyt magában.
Úgy gondolom h elég sok lehetőség van sérülések esetén olyan minimális taktikai módosításokra, melyek betömik a gyengeségeket. Arda és Vidal érkezésével ráadásul jelentősen nőtt a lehetőségek száma.
Javarészt egyetértek - leginkább a Sandros résszel -, viszont 1-2 dolog. Az egyik, ami a legkevésbé fontos, hogy Lucho Vidalt is tervezi jobbszélsőként játszatni, szóval ha Leo nincs, akkor ő is játszhat a helyén. A Messishez még annyi, hogy attól még, hogy Leo nincs, és Pedro van, Ini mezőnymunkája nem csökken, csak Rakiticé valamennyit. Viszont ő már bizonyította a komolyabb meccseken, hogy nagyon könnyű zavarba hozni letámadással - talán őt a legkönnyebb az első részlegből -, egy komoly csapat ellen meg lennénk lőve, ha rá kéne bízni az irányítást. Neymar kiesése esetén meg nagyon hiányozna valaki, aki folyamatosan kaput támad és megpróbálja megbontani a védelmeket, Ini a terhek csökkenése miatt tényleg javulhatna, de ebben gyengülnénk szintén.noname írta:...
Én már azzal is elégedett lennék, ha a pálya köépső harmadában nem csak Messin múlna a kreativitásunk.. Ini sem azért játszik rosszabbul, mert ennyivel rosszabb focista lett a kora miatt. A Spanyolország-Ukrajna meccset ajánlom mindenki figyelmébe, a folyamatos gyenge játéka után rittyentett egy olyan meccset, mint itt egész évben 2-szer se, ez nem véletlen szerintem.. Persze nem jött be minden megmozdulása, de mennyivel támadóbban és felszabadultabban tolta. Nálunk jelenleg erre nincs lehetősége általában, csak ha épp úgy adódik egy meccsszitu, de ez ritka.roby122 írta:...
Isco nem egy kifejezett karmester, kreatív, jó meglátásai vannak, de ő nem tud mozgatni egy csapatot. Ini helyett lenne több mint tökéletes majd, de sajna erre szinte semmi esély. Pedig amit ő tud, azt jelenleg nagyon kevesen tudják.. Rajta kívül én Thiagot és Coutinhot tudom most elképzelni, mint lehetséges Andrés utód - házon kívülről -, de azt is csak egy másik Barcelonában. A mostani középpályára nem kell ilyen ember, mert csak szenvedne. Na FM off..westerngom írta: Xavi után nincs karmesterünk, illetve játékmesterünk, be is dobtam gyorsan egy ideális nevet:
Isco!![]()
Én egyet értek Veletek!!roby122 írta:Ezért is mondtam , meg talán palesz is, hogy egy Xavi típusú játékost kellene igazolni (pl.Gündogan), és akkor Messinek nem kellene folyamatosan visszajárnia.westerngom írta: Egyébként a középpályán, két "jó munkás emberrel" pl. (Rakéta és Masc) meg lehetne teremteni vele az egyensúlyt akár most is. Jelen pillanat is azért lép vissza jellemzően Leo mert nincs kreatív/ irányítónk a csapatban. A gond csak az, hogy ilyen esetekben elölről hiányzik Leo és kicsit vérszegényebbek is vagyunk.
Engem ez mind nem zavar, mert tökéletesen működika gépezet, viszont, ha kihullik valaki az MSN-ből akkor az szívás lesz. Láthattuk , mi volt amikor nem játszott Suárez. Elöl Pedro szerencsétlenkedett , -neymar meg kevés volt egyedül. Messi meg hol? - A kezdőkörben...
Én jobban örülnék a KP-s dominanciának , majd ha Messi nem tudja már elöl annyira ellátni a feladatait - gondolok itt arra ha majd 30 fölött lesz - akkor bőven ráérne szervezni. Jó most nyilván nélkülözhetetlen , mert más nincs aki ilyen szinten képes lenne elvégezni a feladatot.
Én ezért is örültem volna jobban egy kreatív Kp-snak.
Ezért is mondtam , meg talán palesz is, hogy egy Xavi típusú játékost kellene igazolni (pl.Gündogan), és akkor Messinek nem kellene folyamatosan visszajárnia.westerngom írta: Egyébként a középpályán, két "jó munkás emberrel" pl. (Rakéta és Masc) meg lehetne teremteni vele az egyensúlyt akár most is. Jelen pillanat is azért lép vissza jellemzően Leo mert nincs kreatív/ irányítónk a csapatban. A gond csak az, hogy ilyen esetekben elölről hiányzik Leo és kicsit vérszegényebbek is vagyunk.
Rafinha-nak a posztja nem a csatár mögött van. Amire te gondolsz az inkább Halilovic-é. A brazil nem igazi tkp, távolabb játszik a kaputól, ezért sem fekszik neki a szélső szerepkör, amit kezdetben LE játszatott vele. Sokat mozog visszafelé, több munkát végez elsősorban a középpálya jobb-közép oldalán, de játszott Ini posztján is. Egyáltalán nem oltják ki egymást Messivel, a kis horvát sajna ezért nem boldogulna olyan jól a jelenlegi rendszerben. Denis az aki inkább támadó szellemű, ő szinte ugyanazt játssza mint korábban Ini vagy éppen Götze. De láttuk, hogy Ini mennyivel visszafogottabb LE rendszerében. A német szerintem még gyengébb lenne.barca0000 írta:Götze jó játékos csak nincs nagyon helye a bayernbe. Szerintem ugyan abba a helyzetbe van,mint nálunk Rafinha. Mind a ketten a csatár mögött szeretnek játszani,és ott is hozzák ki magukból a legtöbbet, csak ugye az a szerepkőr ahol ez előző csapatukba játszottak, az a bayern és a barca játékrendszerébe se található meg.
álmodozni már csak szabad!palesz77 írta: Csak ahhoz manapság brutális mezőnymunka is kéne mellé, az meg nála sosem lesz meg.. Én tartok tőle, hogy sok év múlva ez ilyen "kényszer" lesz, hogy ott játszassuk Messit, de a csapatvédekezés meg fogja szívni vele, mint pár éve Xavival.
Kövezzetek meg, de tudtommal Rafinha nemigen játszott a Celtában közvetlenül a csatárok mögött, pedig elég jól kente ott..barca0000 írta:Götze jó játékos csak nincs nagyon helye a bayernbe. Szerintem ugyan abba a helyzetbe van,mint nálunk Rafinha. Mind a ketten a csatár mögött szeretnek játszani,és ott is hozzák ki magukból a legtöbbet,
Csak ahhoz manapság brutális mezőnymunka is kéne mellé, az meg nála sosem lesz meg.. Én tartok tőle, hogy sok év múlva ez ilyen "kényszer" lesz, hogy ott játszassuk Messit, de a csapatvédekezés meg fogja szívni vele, mint pár éve Xavival.westerngom írta:Személy szerint én jobban örülök ennek a visszavontabb (irányító) szerepkörnek amit esetenként Leo játszik, mert felsejlik bennem, hogy simán Xavi kaliberű játékmesterré fog válni pár év múlva (30+) a csapatban.
meg van az a szerepkör jellemzően, csak azt (is) Messi látja el. Gyakran játszott egy sorral hátrébb Leo a meccsek folyamán több okból is:barca0000 írta:Götze jó játékos csak nincs nagyon helye a bayernbe. Szerintem ugyan abba a helyzetbe van,mint nálunk Rafinha. Mind a ketten a csatár mögött szeretnek játszani,és ott is hozzák ki magukból a legtöbbet, csak ugye az a szerepkőr ahol ez előző csapatukba játszottak, az a bayern és a barca játékrendszerébe se található meg.
kanty írta:Nem játszanak egy poszton.visca el barca írta:most olvasom h götzének eléggé kifele áll a rúdja a bayernből. érdekes, hogy itt szóba sem került, pedig lehet jobb lenne ini helyére mint mondjuk pogba
Nekem a német mindig kicsit túlértékeltnek tűnt. A Dortmundban tényleg ügyesen játszott, de a Bayernél eddig képtelen volt a szintlépésre. Valahogy én benne nem látom azt a bizonyos pluszt, azért nem véletlen, hogy nem lett alapembere a bajor csapatnak az elmúlt két évben.
kanty írta:visca el barca írta:most olvasom h götzének eléggé kifele áll a rúdja a bayernből. érdekes, hogy itt szóba sem került, pedig lehet jobb lenne ini helyére mint mondjuk pogba
Nem játszanak egy poszton.visca el barca írta:most olvasom h götzének eléggé kifele áll a rúdja a bayernből. érdekes, hogy itt szóba sem került, pedig lehet jobb lenne ini helyére mint mondjuk pogba
Egyetértek. Nem tudom, hogy Laporta is ennyire az edzőre bìzná e a döntéseket. Mind1 az igazság pillanata lassan de biztosan közeledik.MichaaBee írta: félkövér résszel kapcsolatban egy kis pontosítás, akkor még lövésük nem volt, hogy itt '15 nyarán választások lesznek, azt januárban írták ki, amikor a Sociedad elleni vereség miatt népfelkelés indult.
Szerintem csupán annyi történt, hogy tavaly nyáron rájöttek, jobban járnak, ha hoznak egy edzőt és leigazolnak neki mindenkit, akit szeretne, nem ők mondják meg, hogy kinek mekkora a marketing értéke és hány mezt lehet vele eladni Ázsiában. Mondjuk Vermaelen meg Douglas eléggé tűzoltásnak tűnt, de azért az igazolások jelentősebb része (Rakitic, Suárez, Mathieu, Bravo) látszólag LE kérésére és/vagy jóváhagyásával érkeztek. Látszott is a szezon során, hogy bátran nyúlt mind a négy játékoshoz és kiválóan is teljesítettek. Idén is az látszik, hogy Vidal és Turan az ő elképzelései voltak, úgyhogy ha valamit, akkor ezt el lehet Bartomeuék dicséretére mondani.
A félkövér résszel kapcsolatban egy kis pontosítás, akkor még lövésük nem volt, hogy itt '15 nyarán választások lesznek, azt januárban írták ki, amikor a Sociedad elleni vereség miatt népfelkelés indult.Chino írta:Én is úgy vélem, hogy komoly beleszólása van az igazolásokba, annak ellenére, hogy a kinevezése is sok kockázatot rejtett, nem is volt túlságosan egyértelmű. Nem hiszem, hogy a vezetőség pl. Matyit hozta volna, amikor a belső védő poszt kritikus volt és egyértelmű, hogy kellett oda valaki. Az se túl logikus, hogy Barto-ék odahozzák Bravo-t mikor már érkezik MATS személyében egy "sztárkapus" (legalábbis nagy volt a hype-ja), aki nem egy kiemelkedő név. Mondjuk lehet, hogy a németé lett volna a bajnokság, ha nem sérül le. Ezt sose tudjuk meg. Rakitic ilyen szempontból talán 50-50 százalék. Ő sem volt akkora sztár, hogy Xavit vele kellett volna pótolni. Mindezt úgy, hogy tudták, jövőre választások, játékosokkal nem nagyon tudnak kampányolni a transferban miatt.
Arda nagy talány. Ha azt vesszük, hogy tényleg voltak tárgyalások Pogba-ért és elméletileg Gündi se állt messze lehetséges, hogy ő volt az aki elég nagy név és vállalja, hogy januárig nem játszik. De sokat elmond szerintem, hogy ahogy érkezett LE egyből felvette vele a kapcsolatot. Viszont ez akkor derül majd ki, ha látjuk hogyan és hol alkalmazza majd. Ha annyi és olyan szerepet kap majd mint Xavi akkor el lehet gondolkodni. Bár ez nagyban függhet Rafinhatól is, hogy mit alakít ősszel. Ha összeszedi magát és kihozza magából azt amit tud sok variációs lehetőség lesz.
Persze, jobb mint Messi, megmondta neki Low.visca el barca írta:most olvasom h götzének eléggé kifele áll a rúdja a bayernből. érdekes, hogy itt szóba sem került, pedig lehet jobb lenne ini helyére mint mondjuk pogba
lehet, ellenben nem kerülne 100 millió euróbaS.Agüero írta:Egyik legtúlértékeltebb.visca el barca írta:most olvasom h götzének eléggé kifele áll a rúdja a bayernből. érdekes, hogy itt szóba sem került, pedig lehet jobb lenne ini helyére mint mondjuk pogba
Láthattuk, ellenünk is mire ment.
Egyébként sem hiszem, hogy Ini helyére ő lenne a megoldás...
Egyik legtúlértékeltebb.visca el barca írta:most olvasom h götzének eléggé kifele áll a rúdja a bayernből. érdekes, hogy itt szóba sem került, pedig lehet jobb lenne ini helyére mint mondjuk pogba
Én is úgy vélem, hogy komoly beleszólása van az igazolásokba, annak ellenére, hogy a kinevezése is sok kockázatot rejtett, nem is volt túlságosan egyértelmű. Nem hiszem, hogy a vezetőség pl. Matyit hozta volna, amikor a belső védő poszt kritikus volt és egyértelmű, hogy kellett oda valaki. Az se túl logikus, hogy Barto-ék odahozzák Bravo-t mikor már érkezik MATS személyében egy "sztárkapus" (legalábbis nagy volt a hype-ja), aki nem egy kiemelkedő név. Mondjuk lehet, hogy a németé lett volna a bajnokság, ha nem sérül le. Ezt sose tudjuk meg. Rakitic ilyen szempontból talán 50-50 százalék. Ő sem volt akkora sztár, hogy Xavit vele kellett volna pótolni. Mindezt úgy, hogy tudták, jövőre választások, játékosokkal nem nagyon tudnak kampányolni a transferban miatt.danianevem írta: Nyilván nem tudhatjuk pontosan, de szigorúan csak a cikkek, meg eredményesség alapján azért ilyet nem mondanék. Klasszikus kilencest kért, amire hozták a kor egyik legjobbját. Bravo és Mathieu is elvileg miatta került a listára. Mindhármukban bízott, s alapvetően nem is lehet rájuk panasz. Rakitic és Vermaelen passz ebből a szempontból. Douglast meg csak azért hozták, hogy kisebb legyen a népharag, de ő aztán tényleg nem sok vizet kavart, ergo láthatóan nem bízik benne LE. Turan meg Vidal is passz, nyilatkozata alapján örül nekik, de nyilván nem mondott volna mást. Az majd később kiderül, mennyire alkalmasak a szerepköreikre.
Lényeg, szerintem igenis komolyabb beleszólása volt a transzferekbe, ha nem is név szerint, de oda érkeztek az újak, ahova kellettek. Összességében minőségben sem lehet vitatni a döntéseket.
Kösz. Értem. A fifa elmehet a (mindenkinek a fantáziájára bízom h hova).Lesy írta:A hivatalos edzőmeccsek is a FIFA/UEFA égisze alatt zajlanak, és ott csak regisztrált játékosok léphetnek pályára. Bár a Gamper lehet kivételt jelent, mert az aligha szerepel bármelyik sportszervezet naptárában.
barca0417 írta:De ez honnan jött hogy nem játszhatnának?noname írta:Kissé nehezen hiszem el h nem játszhatnak barátságos meccsen. Ott az játszik aki akar. Szerintem kezdenek a Gamperen.
Elvileg a FIFA nem engedi....barca0417 írta:De ez honnan jött hogy nem játszhatnának?noname írta:Kissé nehezen hiszem el h nem játszhatnak barátságos meccsen. Ott az játszik aki akar. Szerintem kezdenek a Gamperen.