Offtopic

Ami egyik témához sem kapcsolódik, avagy itt nyugodtan írhatsz mindenről kötetlenül.

Fogyasztasz valamilyen dohányterméket? :D

- Nem, soha nem próbáltam.
13
26%
- Próbáltam, de nem szoktam rá.
18
36%
- Füstölök, mint a gyárkémény
12
24%
- Alkalmanként rágyújtok
7
14%

Szavazatok száma: 50
Gareth Tello
Az Év fórumozója 2013

2012.09.17. 16:38:49

Lui!

Erich Maria Remarque - Szerelem és halál órája
Robert Merle - Mesterségem a halál
Stephen E. Ambrose - Az elit alakulat
Norman Mailer - Meztelenek és holtak
William Wharton - Srapnel

A Meztelenek és holtak nekem nagy kedvencem, de a többi is fantasztikus.
FtcSikiHun
Director del Fútbol

2012.09.15. 21:18:40

Dávid-shutter-az aláírásodban szereplő idézet ( ' aki fél a vereségtől, az győzelembe menekül') annak nem tudnád az eredeti spanyol szövegét? hogy hogy van spanyolul? köszi :)
Kép
'élvezd, hogy minden rosszban van valami'
'...törekedj azzá lenni,ami lehetnél!'
sjd
Llegenda del Barça

2012.09.13. 23:34:54

messideco írta:Igazad van, Dani, de azért sok nyugati ország balkniként tekint a magyarokra, sőt egészen Csehországig Balkánnak tekintik az egészet :?
az USA-ban meg azt gondolják, hogy Európa egy ország és Párizs a fővárosa. És akkor mi van?
Hadd gondolják, nyilván mi sem teszünk különbséget Vietnam és Laosz vagy Macedónia és Albánia között.
messideco
Presidente del Barça

2012.09.13. 23:22:25

Igazad van, Dani, de azért sok nyugati ország balkniként tekint a magyarokra, sőt egészen Csehországig Balkánnak tekintik az egészet :?
Kép
"And my heart will leave you never."
sjd
Llegenda del Barça

2012.09.13. 20:22:04

messideco írta:Maga Eperjes Károly mondta egyik előadásán, hogy az István, a király c. rockopera, egy az egyben Koppányt állítja a pozitív oldalra
Ez mondjuk nem véletlen, talán maguk a készítők is lenyilatkozták, hogy a lázadó, nemzeti Koppány és az idegen érdekeket kiszolgáló uralkodó harca egy elég egyértelmű politikai üzenetet hordozott abban az időszakban (asszem 1984). Mondjuk így nem mondanám, hogy pozitív oldalra állítja, de mindenesetre akkoriban a Koppány szövegeként megírt retorika már önmagában is rendszerellenes volt. Azonban szerintem a fentiekhez a történelemnek (mármint az 1000 évvel ezelőttinek) vajmi kevés köze van.

Egyébként mintha én is olvastam volna, hogy Koppány felvette a görög keleti (nem ortodox, az csak 1053tól volt) kereszténységet. De a konfliktus úgy gondolom túlmutat a vallási kérdésen, egyszerűen arról volt szó, hogy beállunk-e a feudális európai kultúrák sorába (és ennek csak egy része volt a kereszténység, a fiúági öröklés, a jobbágyság intézménye, a nomád állattartás elhagyása mind benne volt ebben), vagy vállaljuk a konstans ellenséges helyzetet. Utóbbi esetben szerintem járhattunk volna úgy, mint a Török bir., hogy néhány évszázadnyi fénykor (kalandozás) után egy összeurópai szövetség elsöpör, mint ahogy a technológiai (államszervezeti) és kulturális lemaradás is megtette volna a hatását.

Szerintem mindenképpen jól jártunk, hogy végül ebben a kultúrkörben kötöttünk ki, sem a keleti szlávok, sem a Balkán mentalitását/gondolkodását nem nézném el szívesen itthon.
Gareth Tello
Az Év fórumozója 2013

2012.09.13. 20:14:00

lui1698 írta:2. vh leginkább (pl. most szemezek egy Himmler életével foglalkozó könyvvel). Illetve főleg 20. századi történelem.

(rájöttem ugyan is, hogy egyrészt rám fér az olvasás, másrészt pedig a sulis ismeretem borzalmasan megkoptak, és amúgy is a töri mindig érdekelt.)
Éppen elcsíptem. :)

Michael E. Haskew - A második világháború elit alakulatai
Ez kicsit "szakmai" jellegűbb, szóval nem annyira olvasmányos, ennek ellenére nekem nagyon érdekes volt. Sok értékes háttérinformációt tartalmaz a háborúval kapcsolatban.

Christian Graf von Krockow - A Valkűr-hadművelet - A Hitler elleni összeesküvés
Ez is nagyon jó könyv, lehet, hogy a Valkűr c. filmnek (amit szintén ajánlok) is ez volt az alapja, de ez nem biztos.

Bocsáss meg, most mennem kell, még Anna Frank naplója jut most eszembe, ha még nem olvastad volna.
Vasárnap jövök vissza, addig is gondolkodom még a többin. :)
lui1698
Llegenda del Barça

2012.09.13. 20:03:03

Gareth Tello írta:A történelmiben elképzelhető, hogy tudnék segíteni, de így kicsit tág ez a fogalom, ha leszűkíted, talán ajánlok majd párat. (Bár holnap és holnapután nem leszek itthon, illetve gépnél sem.)
2. vh leginkább (pl. most szemezek egy Himmler életével foglalkozó könyvvel). Illetve főleg 20. századi történelem.

(rájöttem ugyan is, hogy egyrészt rám fér az olvasás, másrészt pedig a sulis ismeretem borzalmasan megkoptak, és amúgy is a töri mindig érdekelt.)
Kép
Olyanokra képes vagy, amit talán még te se tudsz. Elfut az élet, jól teszed, hogyha vele futsz.
Gareth Tello
Az Év fórumozója 2013

2012.09.13. 19:53:17

lui1698 írta:Más:

Írjatok már olyan könyveket amik ismeretterjesztő/történelmi/valós eseményeket mesélnek el.
A történelmiben elképzelhető, hogy tudnék segíteni, de így kicsit tág ez a fogalom, ha leszűkíted, talán ajánlok majd párat. (Bár holnap és holnapután nem leszek itthon, illetve gépnél sem.)
Tim
Mezei fórumozó

2012.09.12. 22:18:07

Érdekes téma. A kereszténység felvételét én is inkább politikai döntésnek ítélem,semmint vallásos meggyőződésnek,ahogy csababarca is írja. Ha megmaradunk a pogány hitnél a keresztény Európa közepén,valószínüleg úgy járunk mint a Litvánok(hozzájuk a Teuton lovagok mentek "terjeszteni a kereszténységet"..) Ezzel együtt a pogány hit sokáig fent maradt,a legtovább talán Erdélyben. Valószínűleg az utolsók közt vettük fel a kereszténységet,ebben talán csak a vikingek előztek meg minket.
Szerintem ha nem itt állunk meg hanem keletebbre,akkor a Habsburg birodalom helyett Oroszország kebelezett volna be minket. Feltételezve hogy a történelmünket ugyanaz a folyamatos belső viszálykodás,és a sorozatos rossz politikai döntések jellemezték volna.
Kép
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2012.09.12. 22:11:07

messideco írta:Tökéletesen megértem :)

Abba is belegondoltam, hogy ha nem közép-Európában, a Kárpát-medencében lesz a végleges letelepedés, akkor másképp alakulhatott volna az ország sorsa, tegyük fel pl. a Kaukázus hegységben?
A Kárpát-medence minden szempontból remek hely volt a letelepedésre.
Földrajzilag is,nyersanyagilag is. jobbat nem lehetett kívánni,csak ugye jött egy 20. századi esemény,ami alapjában változtatott meg mindent.

Persze ha keletebbre telepszünk le,akkor ma nincs nyugati-kereszténység,az egészen biztos. de hogy ez jó lett e volna sem,erre rengeteg pro-kontra érvet lehetne felsorakoztatni.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
messideco
Presidente del Barça

2012.09.12. 21:59:17

Tökéletesen megértem :)

Abba is belegondoltam, hogy ha nem közép-Európában, a Kárpát-medencében lesz a végleges letelepedés, akkor másképp alakulhatott volna az ország sorsa, tegyük fel pl. a Kaukázus hegységben?
Kép
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2012.09.12. 21:52:53

Ebből törlés lesz szerintem :D
DE!
1) be kellett kapcsolódnia a magyar államnak Európa vérkeringésébe. Méghozzá Nyugat-Európa vérkeringésébe valamelyest. Hogy ez jó döntés volt e arról vitázni lehet,de hogy István helyesen cselekedett,az szerintem egyértelműen igen.
2) Hogy Koppány keresztény volt e,az megint érdekes kérdés. Döntő bizonyítékról nem tudok,de Bizánczhoz csatlakozott volna,az ortodox közösséghez.
Szóval ne arra gondolj,hogy itt ha Koppány jut hatalomra akkor több száz évig még jurtában laktak volna az emberek, meg sámánok lettek volna a térítők mindenhol.

Manapság sajnos divat elővenni az ősmagyar szokásokat,vagyis nem sajnos,szép dolog a hagyományőrzés,kell is,de a politika eszközként használja.

egyébként én nem vagyok vallásos,sőt,a kereszténységet mélyen megvetem,legalábbis mai formájában mindenképp.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
lui1698
Llegenda del Barça

2012.09.12. 21:49:43

császárelőd írta:Lacikám: A Biblia Mr. Green
Köszi, de egyelőre a Bhagavad-Gíta lefoglal, úgyhogy jöhet más.
Kép
Olyanokra képes vagy, amit talán még te se tudsz. Elfut az élet, jól teszed, hogyha vele futsz.
messideco
Presidente del Barça

2012.09.12. 21:42:30

Lacikám: A Biblia :mrgreen:

Capote - Hidegvérrel. Maga a szerző tényregényként beszél róla, nagyon részletes, elemző írás, de olvasmányos is egyben. Nagyon ajánlom.
----------------------------------------------

A kérdésem:

Sok helyen olvasom, hogy I. (Szent) István király csak egy báb volt a Német-Római Birodalom és a pápa között. Azért kellett felvenni a kereszténységet, meg akarták gátolni a Bizánczi Birodalom terjeszkedését. Sokan rossz döntésnek vélik ezt, és az ősmagyar lét teljes sárba tiprásának tekintik ezt a folyamatot.
Az is igaz, hogy Koppány keresztény volt? Maga Eperjes Károly mondta egyik előadásán, hogy az István, a király c. rockopera, egy az egyben Koppányt állítja a pozitív oldalra.

Kissé zavaros, de témaindítónak megteszi. Aztán csak szépen :)
Kép
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2012.09.12. 21:39:47

messideco írta:Szerintetek lehet a történelemről beszélni politikai ideológiák nélkül és egymás lezsidózása, cigányozása nélkül? Ha igen, feltennék egy kérdést.
Egy darabig lehet. de minél tovább tart az eszmefuttatás,minél több résztvevővel,előbb utóbb úgyis lesz valaki,aki ellentmond,nem ért egyet,és onnantól kezdve átmegy érzelmi alapúvá a vita.
de hajrá,legfeljebb a modik kitörlik,ha olyan a kérdés.
lui1698
Llegenda del Barça

2012.09.12. 21:35:21

messideco írta:Szerintetek lehet a történelemről beszélni politikai ideológiák nélkül és egymás lezsidózása, cigányozása nélkül? Ha igen, feltennék egy kérdést.
Szerintem dobd be a témát, aztán majd eldől, hogy lehet-e róla értelmesen beszélgetni.

Más:

Írjatok már olyan könyveket amik ismeretterjesztő/történelmi/valós eseményeket mesélnek el.
Kép
soadroli
Llegenda del Barça

2012.09.12. 21:26:44

messideco írta:Szerintetek lehet a történelemről beszélni politikai ideológiák nélkül és egymás lezsidózása, cigányozása nélkül?
Nem.
:mrgreen:
Kép
Mihu
Director del Fútbol

2012.09.12. 21:26:35

Volt már itt ha jól emlékszem elég hosszú történelmi vita, amibe nem szóltak bele a modik -mármint úgy értve, hogy nem figyelmeztettek senkit- mégis jó hosszú terjedelmű volt. Úgyhogy szerintem ez témától függ. Szerintem tedd fel a kérdést, és majd elválik, hogy lehet-e róla beszélni. A modik úgyis nézik a topicot, és ha valami van, akkor szólnak :wink:
Kép
messideco
Presidente del Barça

2012.09.12. 21:21:27

Szerintetek lehet a történelemről beszélni politikai ideológiák nélkül és egymás lezsidózása, cigányozása nélkül? Ha igen, feltennék egy kérdést.
Kép
L.Messi 10
Entrenador del Barça

2012.09.12. 16:10:21

http://www.youtube.com/watch?v=zQqAxB5D ... r_embedded
Milyen pihent agyú találhatta ezt ki?... :D
Amúgy nagyon jó ötlet, kár hogy itthon nem lenne kint fél óránál többet...
Kép
Gareth Tello
Az Év fórumozója 2013

2012.09.11. 19:58:43

S.Agüero írta:
Gareth Tello írta:Szerintem kicsi vagy még ehhez. :oops: :lol:
Ja, tényleg, jó tudni. :D Te biztos jobban tudod. :P
Még jó. :lol:
S.Agüero írta:Most komolyan, 15 évesen Micimackót nézzek vagy mi? :D
Inkább ezt: http://www.youtube.com/watch?v=mAMD1zbvDb8. (Amúgy nagy kedvencem volt.)

Na jó, ha ez kell neked...
http://www.marca.com/blogs/fuera-de-jue ... -para.html
Másnak is ajánlom. :oops: :D
MatyiG
Adminisztrátor

2012.09.11. 19:49:48

Gareth Tello írta:
S.Agüero írta:Ez igen!
Ezt nézni fogom! :mrgreen:

http://sport365.hu/videok,videok,video- ... tnak,34731
Szerintem kicsi vagy még ehhez. :oops: :lol:
Ja, tényleg, jó tudni. :D Te biztos jobban tudod. :P

Most komolyan, 15 évesen Micimackót nézzek vagy mi? :D
Gareth Tello
Az Év fórumozója 2013

2012.09.11. 19:34:47

S.Agüero írta:Ez igen!
Ezt nézni fogom! :mrgreen:

http://sport365.hu/videok,videok,video- ... tnak,34731
Szerintem kicsi vagy még ehhez. :oops: :lol:
messideco írta:Voltatok már úgy, hogy féltetek szerelembe esni, félvén a csalódástól és a viszonzatlan szerelemtől? Elég elvont kérdés de, na... :oops:
Hogy is mondjam... A szerelembe esés "megvolt", csak utána nem mertem kezdeményezni, félvén a csalódástól és a viszonzatlan szerelemtől, ahogy mondod.
Aztán úgy láttam, hogy utal pár jel arra, hogy viszonozza az illető lány a dolgot, így felbátorodva odamentem hozzá.
De persze jött az elutasítás... :cry:
Ahogy érzed, úgy csináld.
Ha nagyon akarod, valóra válik. Bár nem mindig. :oops:
PCsabi
aka Game90

2012.09.11. 18:38:21

Szép és jó:
http://vimeo.com/48726610
kanty írta:
Game90 írta:Témaindítónak:
http://orokseg.wordpress.com/2011/11/30 ... nz-nelkul/

Ki vállalná be? Mármint ezt az életmódot, nem pedig a nőt.
Ez tőlem van faceről? :mrgreen:
PM-os Wolfie-nál láttam először, de aztán láttam, hogy te is belájkoltad :)
bence-barca írta: off:
Amúgy nem vagyok benne :P De őszintén szólva nem tervezem. Van egy olyan "elvem"? miszerint olyanokat akiket nem ismerek személyesen v jobban, nem tartom ismerősnek. Facebookot amúgy is csak arra tartom, h beszélgessek, többre nem is kell. :)
Pedig a fb-os csoportban is kb. ugyanaz folyik, mint itt. És nem is muszáj ismerősnek lennünk :P
A vezetőségnek be kéne számoltatni LE-t a sorozatban 2:0 után
kiengedett meccsekről - mégpedig írásban is, szóban is.
Ha bajnokok leszünk, akkor azt lehet mondani: van ilyen.
Ha nem, akkor azt kell mondani: ne legyen ilyen!
kanty
Llegenda del Barça

2012.09.11. 08:29:56

Game90 írta:Témaindítónak:
http://orokseg.wordpress.com/2011/11/30 ... nz-nelkul/

Ki vállalná be? Mármint ezt az életmódot, nem pedig a nőt.
Ez tőlem van faceről? :mrgreen:

Amúgy hihetetlen bátorság kell az ilyenhez és persze függetlenség. Nem véletlenül a néni is, akkor kezdte el az egészet, amikor a gyermekei már kirepültek. Nekem ez az Út a vadonba sztorihoz hasonlít. Mindkettőhöz kell egyfajta világcsömör.
Két dolgon múlik szerintem, hogy valaki kipróbálná vagy sem. Az egyik a már említett bátorság. A pénz biztonságot ad, tudod, hogy a legtöbb dolgot amire szükséged van megkaphatod érte. A másik pedig, hogy valamilyen szinten utálja a pénzt. Mert önmagában a pénz nem rossz dolog, egy csereeszköz, annyi az előnye, hogy sokoldalúbb csereeszköz, mint bármi más. Mert pl. egy kiló almáért kaphatsz egy kiló banánt, de nem biztos, hogy annak a személynek, akinek van a banánja pont almára van szüksége és nem egy csomag óvszerre.
Összességében egy kicsit különc húzásnak érzem ezt. De a leírtak alapján boldog és ez a legfontosabb. Én nem érzem azt, hogy ha átállnék ilyen életmódra, akkor jobban érezném magamat.
Az Út a vadonba módszert talán kipróbálnám. Nem lehet rossz dolog valahol a semmi közepén pár könyvvel és a természettel lenni. Persze fel kéne rendesen készülni, mert finoman szólva sem veszélytelen a történetet.

Az Előd témájához:

Én úgy vagyok vele, hogy egy próbát megér. Azzal sokat nem veszíthetsz. Ha pedig vacillálsz, túl gondolkozod az egészet, akkor lehet, hogy a végén megbánod.
Tehát csak bátran és ne enged ki a gyeplőd a kezeid közül. :)
Az előző évtized közepesen aktív fórumozója.
Válasz küldése