Közeleg a visszatérés…
Not a bad view, right? pic.twitter.com/uTpLDhaxy9
— FC Barcelona (@FCBarcelona) November 7, 2025
Fogalmam sincs, mi az, amit most írtál, anekdotának jó, megcáfolni biztos nem tudom, mert azt sem tudom, miről van szó és mikor, de engem is nagyon érdekelne, ha idéznél innen egy ilyen véleményt.
Ha van ilyen, megtennéd kérlek hogy idézed?
De, van ilyen álláspont. Mint amikor azt mondtad, hogy nincs olyan álláspont, hogy korlátlan anyagi lehetőségek mellett se igazoljunk belső védőt, aztán jött önként jelentkező, hogy jó napot, itt a vélemény.
Nem, nincs ilyen álláspont. A középpályásaink remekül is teszik ezt, amikor fizikailag van rá esélyük, pont emelett érvelünk. Kp alatt nyilván a 10-est nem értendő, Olmo formájával és védekezésével kapcsolatban asszem sajna megvan az egyetértés. Kivételek persze vannak néha rossz formában, továbbra is tartom, hogy bitang hiba volt kettejüket felküldeni egy ilyen rohasztó PSG meccs után, nem tudtak eleget beletenni a meccsbe.
Nem lehetett volna szebben írni.bence0330 írta: ↑2025.10.10. 01:14:03
De Jong jobban védekezik idén, mint az Mac Allister. Idén aztán minden, csak nem kuka. Vagy Pedri akkor mitől kevésbé kuka amúgy? Sevilla ellen is pont annyira nem tudta fékentartani a többeieket, mint DJ. Hidd el, egyik sem kuka, csak ki vannak néha szolgáltatva a rendszernek. Ha legalább a letámadás működik, akkor úgy tudják uralni a középpályát, hogy élmény nézni. Még egy PSG ellen is (egy félideig) és egy egy Newcastle ellen is, ahol nem nézek most utána, de szerintem az 5 legmagasabban jegyzett klasszikus vkp-s közül ketten ott vannak.
Sonoma linkelte is a meccset, nézd meg, milyen volt a letámadásunk. Egy Yamal formájú szellem sétálgatott elöl (edzői hiba, nem kenem rá, félreértés elkerülése végett, de szigorúan csak a letámadást nézve a mínusz ember fogalma volt megtestesülve), a 37 éves Lewy próbál futkorászni becsülettel a korához képest, olyan közepes munkát talán végez is, de egyedül van, mert Ferrán addig kisprintelte magát, mert két ember helyett melózott az első félidőben, kiválóan. A letámadásunk zéró volt, a második időszakban amiben volt edzői hiba is, de azért 2,5-3 hiányzó is, attól függ, Yamalt minek vesszük a PSG ellen, a Sevilla ellen már egyértelműen 3.
Senki nem kente csak rájuk, de mivel az ellenfél támadásának irányát sorrendben nézve ők a második csapatrész a sorban, ők vannak jobban kitéve az előttük letámadó, vagy épp nem letámadó támadók hatékonyságának, nem pedig fordítva.
Ugyanez igaz fordítva, ha mondjuk van egy csapat, akik nem tudják kihozni a labdát egész meccsen, szidhatod a támadóit, hogy miért nem lőttek gólt, de hát a támadáshoz már előttük hozzá kellett volna tenni más csapatrészeknek a részüket, nem ment nekik, nem juttatták el oda a lasztit, ők voltak kitéve a középpályának-védőknek. Pedig hát a támadók feladata a góllövés, hivatalosan, de még a gólpasszok zöme is. És mégis, nem miattuk nem lőne gólt ilyen helyzetben a csapat, nemde?
Ez egy jól olajozott gépezet, ahol ha az egyik része nem működik (jelenleg nem bírtunk el 3 top kiesőt elölről), akkor azért azt nagyon megérezzük máshol. Ez ilyen. Nem csak nálunk, de nálunk talán látványosabb, mint a legtöbb helyen. Ha meg működik, akkor még jobban le tudunk csapatokat focizni, mint a többi csapat mínusz tavalyi PSG.
(És mindezek mellett a legjobb középpályásunk kisebb sérüléssel focizott egy darabig már az első félidő végétől, aztán le is kellett cserélni, ezt azért tényleg ne felejtsük el, alighanem egy picit még ez is számított, de szerintem harmadannyit, mint a támadósor beli gondok.)
De, van ilyen álláspont. Én azzal nem értek egyet.
De Jong jobban védekezik idén, mint az Mac Allister. Idén aztán minden, csak nem kuka. Vagy Pedri akkor mitől kevésbé kuka amúgy? Sevilla ellen is pont annyira nem tudta fékentartani a többeieket, mint DJ. Hidd el, egyik sem kuka, csak ki vannak néha szolgáltatva a rendszernek. Ha legalább a letámadás működik, akkor úgy tudják uralni a középpályát, hogy élmény nézni. Még egy PSG ellen is (egy félideig) és egy egy Newcastle ellen is, ahol nem nézek most utána, de szerintem az 5 legmagasabban jegyzett klasszikus vkp-s közül ketten ott vannak.gránit írta: ↑2025.10.09. 11:38:45Olmo kuka, de Jong kuka, és sajnos Koundé-t is simán megkerülték, pedig tavaly ő rengeteget hozzátett a középpályás védekezésünkhöz. Az idei szezonja sajnos haloványabb. A második gól előtti indítást sem az ellenfél leghátsó sora küldte. A presszing, amiről beszélünk, a középpályán sokkal fontosabb. És én még csak azt sem állítom, hogy a csatárok ne támadjanak le. De az egészet rájuk kenni és a középpályás védekezés fontosságát vitatni egyszerűen abszurd.
A csapatunk érdemi letámadást nem mutatott már a második gól előtt, se a PSG védősorát, se a középpályájásait nem tudták rendesen presszingelni. Többen is az üres teret fogták. Konkrétan a PSG védője gond nélkül felpasszolta a középső kp-nak, aki indította a jobbszélső támadót. Két passzból a támadókig jutott a labda.gránit írta: ↑2025.10.09. 11:38:45Az látszik, hogy simán áttörtek a középpályánkon. Olmo kuka, de Jong kuka, és sajnos Koundé-t is simán megkerülték, pedig tavaly ő rengeteget hozzátett a középpályás védekezésünkhöz. Az idei szezonja sajnos haloványabb. A második gól előtti indítást sem az ellenfél leghátsó sora küldte. A presszing, amiről beszélünk, a középpályán sokkal fontosabb.
És én még csak azt sem állítom, hogy a csatárok ne támadjanak le. De az egészet rájuk kenni és a középpályás védekezés fontosságát vitatni egyszerűen abszurd.
Azért tegyük hozzá, hogy a kezdőben nem volt bal oldalunk, Koundé szaladgált fel támadásban, tartani a szélességet és neki kellett visszaérni védekezni. Még olyan támadó sem volt, aki legalább félpályáig visszazár. Yamal sem egy Raphinha 2.0, ami a melót és a védekezést illeti, de rendre visszazár a saját térfrelünkre, ha erre szükség van. Az FT-Lewy párossal ez teljesen halott is volt, ahogy a letámadás hatékonysága.PR42 írta: ↑2025.10.09. 11:50:56Nem is hiszed el hogy mennyire igaz amit szarkasztikusan írtál.
Ilyen támadók mellett nem is mertek ránk jönni és letámadni minket, emiatt könnyebb is volt a védekezés
Az a baj hogy ez olyan egyszerű összefüggés... ha fél az ellenfél védője hogy megfutják és megverik 1v1-be, akkor nem lép fel magasan, mint ahogy tette a PSG és a Sevilla.
Azért támadtak le minket és szereték könnyen Koundét, mert nem voltak beijesztve.
Ezek foci alap dolgok könyörgöm. 1v1-be védekeztek ellenünk egész pályás letámasában, azért, mert ők nyerték a párharcokat, mi vesztettük.
Ha jobbak a támadóink, akkor ez azt jelentené hogy a mi támadóink nyerik az ő védőikkel az 1v1-et és kapuba sétálnak.
Rúgtunk tavaly 50 ilyen gólt.
Ezt úgy lehet megoldani hogy meg kell őket futni, mivel magasan vannak. Ez nem ment.
Hihetetlen hogy ezt nem érti valaki és helyette kifigurázza.![]()
Ez egy komoly leegyszerűsítése a dolognak, ilyet senki nem írt, hogy a támadósorunk a védősorunk, hanem hogy ebben a rendszerben fajsúlyosan ott kezdődik a védekezés. Hogy őszinte legyek, annak az érának a képe nem él már olyan élénken a fejemben taktikailag, ennyire extrém fontosságúnak nem rémlik a letámadás, ennyire high risk nem volt az tuti, valamennyivel pragmatikusabb volt, de minden bizonnyal akkor is nagyon fontos volt, hogy kivegye a részét mindenki maximálisan a melóból. Eto'o híres mondata is alátámasztja ezt a munkáról.
Azon túl, hogy a kollega nem is igazán erről írt, maradjunk annál, amit írtál. Igen, az! Mert ebben a rendszerben ha nagyon túlozni akarok, mondhatom, hogy labda nélküli játékban nincs középpálya. Rodri-Rodri párosnál sem lenne. Hogy is lehetne, mikor 4 támadó és egy, néha akár mind a kettő középpályás fent támad le? Ezért lesz mögöttük nagy terület. Nem azért, mert bénák. Gyakorlatilag két csapatrésszé szakadunk letámadásnál, a középpálya, mint olyan, eltűnik. Nem a középpályásaink minősége miatt.
Nem is hiszed el hogy mennyire igaz amit szarkasztikusan írtál.
Az intenzitás, ritmus magadása tekintetében is nálunk komoly szerepe van a kp-nak.
Értelek, persze, lehetne jobb, lesz is jobb.
Csakhogy én nem 2023-ban figyeltem fel Mac Allisterre, hanem akkor, amikor rajtam kívül ismerte még néhány tucat ember
És? Csak olyanok igazolnának Barcelonába, akik gyerekkorukban Barca-drukkerek voltak? Hát én ennél azért optimistább vagyok.
2023-ban igazolta le a Liverpool Mac Allistert (2022-ben még nem engedte el a klubja, és ő sem akart annyira távozni). 40 millió eurót fizettek érte.gránit írta: ↑2025.10.09. 10:07:44Mert a vkp alatt nem egy szakbarbárt értünk, aki ne lehetne box-to-box játékos. Csak simán védekezni is tudó középpályásokat. Mac Allister iszonyatosan jól védekezik. Ő és de Paul volt a világbajnok csapat két kulcsfigurája a középpályán, csak Mac Allister pontosabb, gólerősebb, támadásokhoz is többet hozzá tud tenni. Őt kapásból le kellett volna igazolnunk már rég.
A tény az, hogy egy szem csatárt simán kipasszolgatnak, ha a feje tetejére áll, akkor is. Ő nem tudja megakadályozni, hogy a labdát az ellenfél hátsó sora továbbítsa előre. Az indításokat pedig általában nem az ellenfél leghátsó sorából kapjuk. Az a presszing, amiről beszélsz, az a középpályán sokkal fontosabb.
Az látszik, hogy simán áttörtek a középpályánkon. Olmo kuka, de Jong kuka, és sajnos Koundé-t is simán megkerülték, pedig tavaly ő rengeteget hozzátett a középpályás védekezésünkhöz. Az idei szezonja sajnos haloványabb. A második gól előtti indítást sem az ellenfél leghátsó sora küldte. A presszing, amiről beszélünk, a középpályán sokkal fontosabb. És én még csak azt sem állítom, hogy a csatárok ne támadjanak le. De az egészet rájuk kenni és a középpályás védekezés fontosságát vitatni egyszerűen abszurd.
gránit írta: ↑2025.10.08. 23:58:26
Mindig a támadókra akartuk kenni. Ezzel szemben akkor voltunk a legstabilabbak az utóbbi 10 évben, amikor klasszikus vkp-vel játszottunk. BL-címek garmadát dobtuk ki az ablakon ennek hiányában.
...
Ha modern fociról beszélünk, akkor meg főleg kötelező lenne egy ízig-vérig védekező középpályást alkalmazni.
Pont erre mondtam ezt:Peter írta: ↑2025.10.09. 11:03:18Pontosan így van. Fénykorában Busi sem volt szakbarbár és Rodri sem szakbarbárként kapott aranylabdát.
Ha pedig elzárkózunk vagy elavultnak tekintjük a vkp fogalmát, akkor másként fogalmazva olyan középpálya a jó középpálya, amelyik nem hordozza génjeiben a huzatot, illetve nem tartalmazza magában az átjáróház fogalmát. Mert kizárni ezt azért nyilván nem lehet, de minimalizálni ennek esélyét igen.
Mert eleve más focit is játszanak, mint mi.
Más foci, más játék, más szerkezet, más struktúra és teljesen más habitusú játékosállomány.
Ancelotti féle Real Madridról beszéltünk.PR42 írta: ↑2025.10.09. 09:16:43
A vérbeli VKP egy mítosz. Nincsen már ilyen.
B2B játékosok vannak akiknek mindenben jónak kell lenniük.
Ha a vérbeli VKP ötletet átalakítjuk és azt mondjuk hogy jól védekező b2b vagy jól védekező mélységi irányító, akkor meg mit várunk el tőlünk? Pedri, Frenkie, Casado, Bernal. Profilra bőven megvagyunk.
Lehet hogy De Jong ebben kevésbé jó, de ugyanannyira VKP De Jong mint bármelyik másik mélységi játékos.
Pedri pedig a legtöbbet szerelő és labdaát szerző középpályás szóval tőle jobbat nem is kérhetnénk.
Szóval bátran lehet azt mondani hogy kéne egy jobb b2b játékos, de az más, mint azt mondani hogy kéne egy vérbeli VKP, mert az nem létezik, és alapból megalapozatlan a szükséglete.
Pontosan így van. Fénykorában Busi sem volt szakbarbár és Rodri sem szakbarbárként kapott aranylabdát.
Mert eleve más focit is játszanak, mint mi.
Pontosan ezért lenne szükség Pedrinek egy olyan társra, (társakra) akivel ezen a hatékonyságon javítani tudnának
A támadók és védelem között kimaradt a középpálya....meccsképekben dettó....
A Real Ancelotti alatt nem feltolt védelemmel játszott a legtöbbször, erősebb csapatok ellen szinte alig. Ott jobban kijött egy vkp-s erényei. Feltolt védelemnél fontos az elől levő támadók presszingje, mert hiányában sebezhetővé válik a védelem. Sajnos ez nem hitvita, hanem tények. De még egyszer leírom, meg kell nézni Barca -PSG meccs 2. félidejét, ott látszik a különbség.gránit írta: ↑2025.10.09. 10:07:44Mert a vkp alatt nem egy szakbarbárt értünk, aki ne lehetne box-to-box játékos. Csak simán védekezni is tudó középpályásokat. Mac Allister iszonyatosan jól védekezik. Ő és de Paul volt a világbajnok csapat két kulcsfigurája a középpályán, csak Mac Allister pontosabb, gólerősebb, támadásokhoz is többet hozzá tud tenni. Őt kapásból le kellett volna igazolnunk már rég. Caicedo is jól védekezik. A Real Madrid BL-győzelmeiben Casemirónak óriási szerepe volt, ő volt ott a vkp. Nélküle vissza is estek. Kell a vkp. De ez egy régi hitvita, szerintem 2024 tavasza el is döntötte a kérdést. Amúgy tényleg jó, ha a támadók is letámadnak, csak ha ez nem megy, akkor öngyilkosság így feltolni a védekezést, és nem reagálni erre egész meccsen. Mindenesetre érdekes, ha valaki csak a támadókban látja a védekezés fontosságát. Pedri és Casadó is jól védekeznek, sok labdát szereznek, csak nem vagyunk ott túl sokan sajnos.
Jó csapatunk van, amelyik nem rendelkezik a kiszámítható, kiegyensúlyozott, magabiztos, tartós, folyamatos ütésálló képességgel.