Fc Barcelona - A Hátország

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
davi10
Llegenda del Barça

2025.02.14. 19:57:49

Mint a gyerekek, főleg Gavi, Fermin meg Fort :D

Szczesny meg a legszórakoztatóbb figura, őt még valami tv műsorban is el tudnám képzelni. Nagyon kis gagyi játékokat játszanak amúgy a youtube csatornán, de a lengyel videói jól sikerülnek.

Gondolom az autókkal való száguldozásnak Flick annyira nem örült :D
Kép
"A Futball nyer, ha a Barca nyer"
"Ez a két szín, zöld és fehér minden másnál többet ér
Hát indulj és bátran énekelj velünk egy dalt a Fradiért"
Chino
Llegenda del Barça

2025.02.14. 15:52:10

Deluigi írta:
2025.02.14. 12:02:20
https://www.youtube.com/watch?v=wt8ubTxKB5s

Jo kis csapatepito trening.

Es jo igy latni a jatekosokat...
Kíváncsi vagyok Cubarsínak odaaadták-e a kocsit.
Forca Barca!!!!
Deluigi
Entrenador del Barça

2025.02.14. 12:02:20

https://www.youtube.com/watch?v=wt8ubTxKB5s

Jo kis csapatepito trening.

Es jo igy latni a jatekosokat...
gránit
Director del Fútbol

2025.02.05. 12:59:25

420 millió euró a Palaura?? :shock: Könyörgöm, az egy ház, 15 ezres befogadóképességgel. Mi lesz ott, űrközpont? 420 milliót költeni a Palaura...
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.02.05. 11:48:29

gránit írta:
2025.02.05. 11:20:46
Ez a 900 millió nem tudom, honnan jön. A hivatalos dokumentumainkban is 1,5 milliárdról van szó. Én nem hiszem, hogy az adósságaink mellett egy ekkora cirkuszba bele kellett volna vágni. Én a legszükségesebb felújításokat megcsináltattam volna, és nem többet.
These 1.5 billion will be distributed as 900 million for the future Camp Nou, 420 million for the new Palau Blaugrana, 100 million for the development of the environs and the Barça Campus, 60 million for investments agreed to in the MPGM (Modification of the General Metropolitan Plan) and 20 million for possible improvements to the Estadi Johan Cruyff.

https://www.fcbarcelona.com/en/club/new ... -financing

Hogy miért? Nagy bevételnövekedést várnak. A szponzori, közvetítési pénzek nem nagyon tudnak növekedni szerintem olyan mértékben, hogy felvegyék a versenyt az olajosokkal.
A Real többek között az új stadionjával lett az első, aki átlépte a milliárdos bevételt, BL-t pedig nem lehet nyerni minden évben, mert a BL-ben van még nagy pénz.
gránit
Director del Fútbol

2025.02.05. 11:20:46

Ez a 900 millió nem tudom, honnan jön. A hivatalos dokumentumainkban is 1,5 milliárdról van szó. Én nem hiszem, hogy az adósságaink mellett egy ekkora cirkuszba bele kellett volna vágni. Én a legszükségesebb felújításokat megcsináltattam volna, és nem többet.

https://www.fcbarcelona.com/fcbarcelona ... _B_ANG.pdf

Az NFL és az NBA nézettsége nem töredéke az európai focinak. Az európai foci nézettsége nagyon megcsappant, a környezetemben is a legminimálisabb érdeklődést látom.

Az NFL-ben, NBA-ben mozgó pénz pedig átlagosan sokkal de sokkal magasabb, mint a fociban. Mi fociban világelsők vagyunk a 180 millió eurós kereskedelmi bevételeinkkel. A Los Angeles Lakers kereskedelmi bevételei 500 millió dollár felett vannak évente. Felejtsük el, hogy az európai foci mindenek felett van. Ez így volt kb a 2010-es évekig, ma már nem. A nézettsége megcsappant, az EB alatt is folyamatosan fanyalogtak az emberek, hogy milyen uncsi, és tényleg össze sem hasonlítható az intenzitása és a látványa egy NBA-meccshez képest (vicc, amikor a sok meccsre hivatkoznak, ezen az NBA-ben a hasukat fognák a röhögéstől, szokták is gúnyolni a focistákat, már amikor az európai foci szóba kerül egyáltalán). Mára egy NBA-játékos atletikussága köröket ver egy európai focistáéra, az NFL meg mindig is verte ebben az európai focit. Az európai foci látványban elképesztő mértékben lesilányodott, és egyre kevésbé érdekli az embereket. Ha gyerekkoromban azt mondtam, Ronaldo vagy Rivaldo, mindenki tudta, kikről van szó, az is, aki nem nézett focit. Ma az utca emberének azt mondom, Haaland, azt se tudná, miről beszélek. LeBront vagy Mahomes-t többen ismernék szerintem. Ott ráadásul sokkal többet is költenek a sportra, és menő eredeti cuccokban járni. Az európai foci szurkolói ezzel szemben ha vesznek is mezt, ezt-azt, annak a többsége hamisítvány. Én mindig a hivatalos Barca Store-ból rendelek, hogy támogassam az egyesületet, de ezt elég kevesen teszik.

Engem a költségek aggasztanak. Nagyon nem hiányzik ez a már meglévő adósságunk mellé.
vg99
Capitá del Barça

2025.02.05. 08:28:14

dingdong írta:
2025.01.28. 11:38:10
gránit írta:
2025.01.28. 02:21:25
A stadionprojektben nekem leginkább a költségek nem tetszenek. Totál új stadionok épülnek kb ilyen összegért vagy olcsóbban. Óriási adósságba vertük magunkat az eddigieket megfejelve. Hosszú távon fogjuk törleszteni, de ez azt is jelenti, hogy hosszú távon el fogja vinni a bevételeink egy részét.
Mivel nem tudjuk az igazságot sem a végső számot ezért ez teoretikus de a 900M nem rossz szám. Pl az egyik legújabb a spurs stadionja 1 milliárd volt 2019-ben. Ahhoz nem kell szakértőnek lenni, hogy értsük azóta milyen súlyos dolgok történtek a gazdasággal azóta. Biztosan készültek vadiuj stadionok sokkal kevesebb pénzből de nem ilyen méretben. A felújítás nem egyellő azzal, hogy szemétdombra építünk hanem lehet egy jó módszer arra, hogy a régi világszerte ismert és szeretett stadionunk identitását valamilyen formában megőrizzük (pl Berlin olimpia stadion). Viszont amit szerintem te is ki szeretnél ebből hozni az az, hogy a magasztos gondolat mellé remélhetőleg társul a jelenlegi legmodernebb kivitelezés és funkciók. Bennem ez egy nagy kérdés nem az, hogy szép lesz-e. Pl a bernabeu eszméletlen ronda de europa legmodernebb multi funkcios stadionja.
Zárójelbe megjegyezném, hogy döbbenetes amerikában milyen pénzekből épülnek 50-60-70 ezres stadionok. Felfogni sem bírom. Elképesztő mi pénz van az NFL-ben NBA-ben stb miközbe töredék a nézettsége az europai focihoz képest.
Szerintem ez a gyakorlatban egy új stadion. Olyan kevés maradt a régiből. Persze ízlések és pofonok, hogy 21. századi Camp Nou vagy 0-ról egy tök más stílus tetszik jobban valakinek. Még én sem tudom.. :)
És azért ne felejtsük el, hogy Európa legnagyobb kapacitású arénája lesz.. a környezetrendezés sem 2 fillér.
Engem ami zavar, a Laporta féle sok kamu a határidőkről. Nem voltak reálisak az első dátumok, minek akkor beígérni?
ocsike83
Capitá del Barça

2025.02.05. 08:11:46

Most olvastam, hogy Tebas nekiment a Atletico ultráknak is. Ki kell őket tiltani, mert szélsőségesek és rasszisták. Ilyen szurkolótáboroknak semmi keresnivalója a Liga-ban.
Érdekes, amikor Balde kapott, akkor azt csak ő hallotta, más nem. :roll:

Mondjuk nem baj, hogy most már nyíltan nekiment a 3 nagycsapatnak. Ezt a rohadékot csak úgy lehetne eltakarítani, ha a 3 nagy egységesen fellép ellene, a kicsiket meg szépen lassan maguk mellé állítják.
Més que un club :P
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.01.28. 15:13:55

https://barcauniversal.com/la-liga-pres ... -he-heard/
Double standards

Bordalas lett a hónap edzője a La Ligában :)
dingdong
Capitá del Barça

2025.01.28. 11:38:10

gránit írta:
A stadionprojektben nekem leginkább a költségek nem tetszenek. Totál új stadionok épülnek kb ilyen összegért vagy olcsóbban. Óriási adósságba vertük magunkat az eddigieket megfejelve. Hosszú távon fogjuk törleszteni, de ez azt is jelenti, hogy hosszú távon el fogja vinni a bevételeink egy részét.
Mivel nem tudjuk az igazságot sem a végső számot ezért ez teoretikus de a 900M nem rossz szám. Pl az egyik legújabb a spurs stadionja 1 milliárd volt 2019-ben. Ahhoz nem kell szakértőnek lenni, hogy értsük azóta milyen súlyos dolgok történtek a gazdasággal azóta. Biztosan készültek vadiuj stadionok sokkal kevesebb pénzből de nem ilyen méretben. A felújítás nem egyellő azzal, hogy szemétdombra építünk hanem lehet egy jó módszer arra, hogy a régi világszerte ismert és szeretett stadionunk identitását valamilyen formában megőrizzük (pl Berlin olimpia stadion). Viszont amit szerintem te is ki szeretnél ebből hozni az az, hogy a magasztos gondolat mellé remélhetőleg társul a jelenlegi legmodernebb kivitelezés és funkciók. Bennem ez egy nagy kérdés nem az, hogy szép lesz-e. Pl a bernabeu eszméletlen ronda de europa legmodernebb multi funkcios stadionja.
Zárójelbe megjegyezném, hogy döbbenetes amerikában milyen pénzekből épülnek 50-60-70 ezres stadionok. Felfogni sem bírom. Elképesztő mi pénz van az NFL-ben NBA-ben stb miközbe töredék a nézettsége az europai focihoz képest.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.01.28. 08:42:29

gránit írta:
csababarca írta:
2025.01.27. 22:34:40
Nekem az egész stadionkérdésben csak az a problémás, hogy Laporta nagy döngő mellkassal néha bejelenti, hogy mikor lesz kész, aztán sehol semmi.
Nincs ezzel baj, csak maradjon csendben, majd kész lesz amikor kész lesz.

De tipik haszonlesés és nagyotmondás a részéről.
Eleve egy ekkora projektre nevetséges időhatárt szabtak, aki valaha csak kifestett egy szobát tudta, hogy ez nem reális.
Ez így van, de Laporta sem véletlenül teszi azt, amit. Minden bejelentése hatalmas ovációt vált ki. Még huszonhatszor be lesz jelentve, hogy most már egy hajszál híján kész vagyunk. Mindegy, hogy nem, ezek a bejelentések óriási lelkesedést váltanak ki, ezért csinálja.

Ebben egyetértek Gránittal. A szponzori pénzek kellenek.
A stadion árával nem. Régebben írtam, hogy nem lehet összehasonlítani 10 éves árakkal, valamint ott a bontás lejjebb.
Camp Nou 900
Palau Blaugrana 420
Stb.
Persze itt semmire nincs garancia, elvileg a Bernabeu 1,7 milliárdnál tart.
A Limak kiválasztása tényleg visszás, de itt az a fő kérdés, hogy tényleg kijön e ennyiből, mert ha igen, bőven megéri a várakozás. Ha nem, majd felmerül jogosan, hogy miért ők kapták, és voltak e visszaélések.

Szerk: megint legyek én a negatív, de megint bejönnek az FFP elvárások, a határidőkkel kapcsolatban.
Jelen pillanatban a VIP páholyokat építik, nem a gyepet fektetik, nem a székeket szerelik, aminek tényleges felépülésére garanciát kért a La Liga.
gránit
Director del Fútbol

csababarca írta:
Nekem az egész stadionkérdésben csak az a problémás, hogy Laporta nagy döngő mellkassal néha bejelenti, hogy mikor lesz kész, aztán sehol semmi.

Eleve egy ekkora projektre nevetséges időhatárt szabtak, aki valaha csak kifestett egy szobát tudta, hogy ez nem reális.
Ez így van, de Laporta sem véletlenül teszi azt, amit. Minden bejelentése hatalmas ovációt vált ki. Még huszonhatszor be lesz jelentve, hogy most már egy hajszál híján kész vagyunk. Mindegy, hogy nem, ezek a bejelentések óriási lelkesedést váltanak ki, ezért csinálja.

csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.01.27. 22:20:18

Andris írta:
2025.01.27. 13:49:41
Őrült szerencséje Laportának, hogy épp van egy jó periódusunk a pályán. Vagy mondhatnám úgy is, hogy őrült szerencsénk van a La Masiával, hála Cruyfféknak.
A stadionos részt azért szerintem elég durva Laportára fogni. Az tuti, hogy kb semmi köze a csúszásokhoz, az építőipar ilyen. A kieséses kalkulációkat nem néztem át, de fogadjuk el, és? Mi mást lehetne tenni, ne újítsuk fel a Camp Nout? Már több, mint időszerű volt. Ebből is látszik amúgy, mennyire stratégiai döntéseket hoz, és mennyire hosszútávon gondolkodik. Ha tutira meg akarta volna nyerni a következő választást, nem kezdi el a projektet, senki nem rótta volna fel neki.

Meglepődnék, ha nem lenne kötbér, de erről nehezen tudunk mi innen bármi biztosat mondani, szerintem lehetetlen.

Azért ahhoz a nagy szerencséhez kellet két jó edzőválasztás, de nem mennék el szó nélkül a valószínűleg legjobb idei játékosunk mellett sem, akit ő hozott ide és nem Masiás, vagy az idén szintén európai top3-ként jegyzett Koundé mellett sem, stb. Mindamellett, hogy mellényúlásai is voltak, azért ez nem valami vakszerencse, ami úgy rajta kívül történt.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
davi10
Llegenda del Barça

2025.01.27. 14:22:02

Andris írta:
Kicsit más:
Egy kompetens vezetőség a világ bármely komolyan vehető gazdasági entitásánál kötbéres szerződéseket szokott kötni, különös tekintettel az építőipari beruházásokra.
Ki látott cikket az elmúlt hetekben, hogy a Limak hány tízmillió euró kötbért fizet a klubnak? Én biztos nem.
https://www.eurobarca.hu/hirek/nyilatko ... huzamosan/
:arrow:
Azt is megjegyezte, hogy a Limaknak egymillió eurós kötbért kellene fizetnie minden egyes olyan napért, amellyel eltérnek a megadott időponttól: „Minden szerződésnek vannak kötelezettségei és garanciái. Van kötbér, és a munkálatok végén elemezni fogjuk ezt a helyzetet, amelyeknek nem mindig volt közük az építőipari vállalathoz.”
Aztán hogy ez most kellene vagy kell, azt ki tudja :D
De ezt az 1 millió / napot több helyen lehetett olvasni.
Kép
"A Futball nyer, ha a Barca nyer"
"Ez a két szín, zöld és fehér minden másnál többet ér
Hát indulj és bátran énekelj velünk egy dalt a Fradiért"
Barcaman1993
Director del Fútbol

2025.01.27. 14:17:57

Andris írta:
Nem is figyeltem, de ahogy látom, mostmár November de inkább Februárból eljutottunk oda, hogy valszeg Májusra sem költözhetünk vissza.
Ezt a személyes benyomásomat amúgy leírtam már Októberben, mikor körbevándoroltam a stadiont, de akkor körberöhögtek érte.

Szeretném felhívni rá a figyelmet, hogy az elnökség esküdött a 2024 Novemberi visszaköltözésre.

Kicsit más:
Egy kompetens vezetőség a világ bármely komolyan vehető gazdasági entitásánál kötbéres szerződéseket szokott kötni, különös tekintettel az építőipari beruházásokra.
Ki látott cikket az elmúlt hetekben, hogy a Limak hány tízmillió euró kötbért fizet a klubnak? Én biztos nem.

Őrült szerencséje Laportának, hogy épp van egy jó periódusunk a pályán. Vagy mondhatnám úgy is, hogy őrült szerencsénk van a La Masiával, hála Cruyfféknak.
Azért ez a csúszás tényleg durva, de ismerjük az építőipart. Igazából az a felháborító, hogy Bartomeuék éveket ültek a projekten, majd a Realhoz hasonlóan simán megcsinálhattuk volna Covid alatt zavartalanul a zárt kapus meccsek idején, bevételkiesés nélkül.

Kötbérek egyébként vannak, valaki le is nyilatkozta, hogy felül fogják őket vizsgálni, hogy melyek azok az időszakok, amikor a kivitelező miatt voltak csúszások, és melyek, amikor nem. Gondolom ennek azért lesz még folytatása, elég sok pénzről van szó.
Rammalets-Foncho, Gensana, Grácia-Vergés, Garay- Kubala, Kocsis, Evaristo, Luiz Suárez, Czibor
Andris
Adminisztrátor

Nem is figyeltem, de ahogy látom, mostmár November de inkább Februárból eljutottunk oda, hogy valszeg Májusra sem költözhetünk vissza.
Ezt a személyes benyomásomat amúgy leírtam már Októberben, mikor körbevándoroltam a stadiont, de akkor körberöhögtek érte.

Szeretném felhívni rá a figyelmet, hogy az elnökség esküdött a 2024 Novemberi visszaköltözésre.

Valamikor (talán nyáron) a Barca leadott egy költségvetés tervezetet a bevételekről, hetekig erről beszéltek, erről cikkezett a Mundo folyamatosan, hogy leadják már mindjárt, de már tényleg mindjárt, és mostmár le is adták. Ettől tették függővé a bizonyos szabályoknak való megfelelésünket, ettől függtek a lehetőségeink. Úgy rémlik, hogy nagy tűzokádás volt Tebasra és a csúnya ligára, mert nem fogadták el a remélt formában.
Vajon volt okuk elfogadni egy olyan tervezetet, ami a 60-65ezer férőhelyes Camp Nouval számolt November végétől? Megalapozott lett volna hinni ennek, vagy megalapozott volt a liga döntése, miszerint nem hiszik el bemondásra, mennyi bevételünk lesz?

Jelenleg ott tartunk, hogy a legvalószínűbb a teljes szezonra kieső jegybevételi többlet, amit a költözés biztosított volna. Egy elég konzervatív, mondhatni erőteljes alulbecsléssel ez 20ezer férőhely, 20 hazai meccs, átlagosan mondjuk (bérletesek, discount, teljes jegyár) 80 EUR. 32millió euró, de szerintem inkább a 45höz lehet közel, figyelembevéve hogy a stadiont alsó hangon 60%ban túristák szokták megtölteni. És még nem beszéltünk a többletbevételekről a meccsnapi merch eladást illetően, vip székek, stb.

Ugye emlékeztek még, mikor Decemberben egy hétig minden és mindenki arról szólt, hogy azért nem költözhetünk vissza, mert a BL csoportköri szabályzat februárig nem engedi?

Kicsit más:

"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
Chino
Llegenda del Barça

2025.01.27. 01:35:00

bence0330 írta:
2025.01.27. 00:19:27
Chino írta:
2025.01.27. 00:04:50
Úgy tudom a stadion fejlesztés, edzőpályák, női foci stb. nem érintik az FFP-t.
A stadiont nem tudom, de szerintem minden szakág számít, azzal állapítják meg a bérsapkákat. Ami kb a világ vicce lenne, ha nem lenne ilyen tragikus.
Ha minden igaz a stadionokra és az eduőközpontokra felvett hitelek, az utánpótlás, a női foci nem számít bele. Bár utóbbi kettő nem hiszem, hogy akkora tétel lenne. (bár a jelen helyzetben lehet, hogy annak számít)
Forca Barca!!!!
bence0330

2025.01.27. 00:19:27

Chino írta:
A stadiont nem tudom, de szerintem minden szakág számít, azzal állapítják meg a bérsapkákat. Ami kb a világ vicce lenne, ha nem lenne ilyen tragikus.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Chino
Llegenda del Barça

FcBarcelona1 írta:
2025.01.24. 13:09:44
Alapból, amiről nem esik szó sosem.
1,5 milliárdos Espai Barca projekt
Új Camp Nou 900 millió
Palau Blaugrana 420 millió (7500 főről 15000 főre építve)
Barca Campus és környezete 100 millió
Johann Cruyff stadion fejlesztése 20 millió
-fcbarcelona.com

Pontosan tegnap gondolkodtam, hogy nem akarják e csökkenteni a szakágak számát, a Realnal ugye csak a női foci és a kosárlabda maradt.

Ha igazak a számok, egy óriási költség az Espai Barca projektből a fedett stadionra megy, (szóval megkaptam a választ)a Johan Cruyff stadionra elméletileg tető kerül.
Így az FFP számunkra valószínűleg továbbra is kedvezőtlen lesz.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Templat ... a_sections
Akit érdekel, itt vannak a szakágak.
Forca Barca!!!!
bence0330

2025.01.26. 21:54:28

Most az angol kommentátorok arról beszéltek, hogy néhány meccs alatt, a Classicóval egyetemben mindenképp költözni kell, mert koncertek lesznek a stationban, pl. Rolling Stones. Ha addig nem készül el a Camp Nou legalább valami feles kapacitással, akkor mindenképp el kell vinni a meccset, és akkor már rögtön van értelme máshová vinni.
soadroli
Llegenda del Barça

2025.01.26. 14:18:30

FC Barcelona Femení 5-0 Real Madrid
:mrgreen:
Kép
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.01.24. 13:09:44

Alapból, amiről nem esik szó sosem.
1,5 milliárdos Espai Barca projekt
Új Camp Nou 900 millió
Palau Blaugrana 420 millió (7500 főről 15000 főre építve)
Barca Campus és környezete 100 millió
Johann Cruyff stadion fejlesztése 20 millió
-fcbarcelona.com

Pontosan tegnap gondolkodtam, hogy nem akarják e csökkenteni a szakágak számát, a Realnal ugye csak a női foci és a kosárlabda maradt.

Ha igazak a számok, egy óriási költség az Espai Barca projektből a fedett stadionra megy, (szóval megkaptam a választ)a Johan Cruyff stadionra elméletileg tető kerül.
Így az FFP számunkra valószínűleg továbbra is kedvezőtlen lesz.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Templat ... a_sections
Akit érdekel, itt vannak a szakágak.
ocsike83
Capitá del Barça

2025.01.24. 12:58:16

bence0330 írta:
2025.01.24. 12:22:05

Épp egy bazi nagy stadiont építenek, ami (mint ilyenkor elég sok esetben) sajnos csúszik. Nem látom be, hogy haladnánk ezzel a beruházással "ebbe az irányba".
Éppen a napokban néztem friss képeket róla. Hát nem nagyon tudom elképzelni, hogy a szezon végére elkészülnének vele.
Azt sem nagyon értettem, hogy ha tele van még munkagépekkel a stadion, akkor minek szerelik fel itt-ott a székeket?
Més que un club :P
Troym
Llegenda del Barça

2025.01.24. 12:28:47

Elvinnék egy Classicot a Maracanába. 100.000 fizetőképes ember ott is van és az a fő piac a spanyol ligának, ott megőrülnének egy ilyen meccsért és Rionak nem nagyon van időeltolódása az USÁ-hoz képest. Van egy gyanúm, hogy elég ütős körítés is lenne...
Válasz küldése