Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
A spanyol munkaügyi törvények nem engedték a felezésnél nagyobb csökkentést, amit nyilván nem a focisták védelme érdekében hoztak meg, de ettől még érvényes. Ennek semmi köze (nem volt) Tebashoz...kmb írta: ↑2024.12.31. 15:03:11Messinel ha jól emlékszem az volt a probléma hogy hiába felezte volna( de ha jól rémlik meg többet csökkentett volna)Tebas nem engedte valami olyasmire hivatkozva hogy ilyen mértékű csökkentés nem engedélyezett stb.... Szóval ha van sapka az baj ha nincs akkor még az.Nehez nem látni a szándékot a Tebasz vezette ligatol.Siman be kellene jelenteni hogy elkezdünk dolgozni a más ligában való részvétel kidolgozásán.
Én nagyon szeretném látni, hogy Laporta ennek irányába tesz lépéseket, mert az végre ténykegbazt sugallná, hogy ő hisz a klub ártatlanságában, és abban, hogy a liga minden alap nélkül szívat minket. De én tartok tőle, hogy azért nincs nagyobb citkusz a futball világban, és azért nem áll senki a klub mellé, mert sajátmaga az igazi felelős.
Én úgy értelmezem, hogy még január 31. lesz lehetőségünk, és ez a mostani deadline csak a szokásos cirkusz volt a média részéről. Ha nem így lenne, szerintem Olmo nem állt volna ki a klub mellett (az ügynökén keresztül).bence0330 írta: ↑2025.01.01. 09:16:50Azt mondjuk nem tudom, mert rettentő faramuci a helyzet, hogy mivel az ő nevezésükre dec 31 volt a határidő, de az új igazolásokra január vége, ha közben elfogadnak valamit, pl a VIP értékesítést, akkor nem lehet kvázi új igazolásként "leigazolni"? Ez nem lehet kiskapu? Vagy ha nem, akkor amúgy ebben az esetben új játékost hozhatnánk?
Már rég indokolt lett volna összehívni. Nekem hogy gyanus, hogy azért nem történt ez meg, mert Laporta pontosan tudja, miket mismásolt el, és akkor ez kiderülne. Ha a klub részéről mindenki ártatlan bárány lenne, és tényleg csak szívatnának minket, már rég sokkal nagyobb cirkuszt csinálta volna, nem csak sunnyogna a vezetőség.
Ezt kellene tenni. Lehet, hogy hozott rossz döntéseket is a klub (például Fatival ekkora összegért, ilyen hosszú távon hosszabbítani), de ha nem engednek minket játékost regisztrálni, akkor egyszerűen nem tudunk működni. Persze, jöjjenek a fiatalok a tartalékcsapatokból, de csak rájuk nem lehet támaszkodni. Ha csak belőlük állna a csapat, az nagy gond lenne, így is szidjuk a harmadosztályú Gerard Martin-féléket, pedig ő is peremember, túl sokat nem játszik, de neki az a játékidő is sok, amit kap. Szóval csak a La Masiára nem támaszkodhatunk. Az pedig képtelenség, hogy egy év alatt egy játékost, Roquét engedtek nekünk rendesen regisztrálni. Ha Olmóékat nem engedik regisztrálni, én összehívnék egy válságértekezletet, hogy merre tovább, mert ez nem lehet a klub jövője.kmb írta: ↑2024.12.31. 15:03:11Messinel ha jól emlékszem az volt a probléma hogy hiába felezte volna( de ha jól rémlik meg többet csökkentett volna)Tebas nem engedte valami olyasmire hivatkozva hogy ilyen mértékű csökkentés nem engedélyezett stb.... Szóval ha van sapka az baj ha nincs akkor még az.Nehez nem látni a szándékot a Tebasz vezette ligatol.Siman be kellene jelenteni hogy elkezdünk dolgozni a más ligában való részvétel kidolgozásán.
Számomra az az érthetetlen, hogy miért véded ennyire elvakultan Laportát, és csinálsz úgy, mintha minden döntése egy zseniális húzás lenne.FcBarcelona1 írta: ↑2024.12.31. 08:22:14Messi nélkül -144 milliós bérsapkát állapított meg a La Liga, és idén még fizetjük. Legyen bármennyi is a fizetése.
21/22- Ben a karokkal 98 (1017 milliós bevétel)milliós profittal zártunk, és akkor tudtunk igazolni. Előtte 20/21-ben 630 milliós tiszta bevétel volt, 1136 milliós kiadásra
https://www.fcbarcelona.com/en/news/228 ... lion-euros
A kettő között egy év telt el.
Szerk: számomra az is érthetetlen, amikor több száz milliós bevételekről, hiányokról, üzletekről beszélünk, és mindig előjön Lewy, Ferran vagy Fati fizetése amikor abban az évben csak Umtiti keresett 30 milliót.
Messi belement a fizetése felezésébe 3 éve, több helyen nyilatkozta ő is, meg az apja is, most 3 éves cikkeket nincs időm keresgélni.Chino írta: ↑2024.12.31. 01:50:171. Amúgy Messinek miért lett volna 40 millió a fizetése? Lehet, hogy így volt és megfelezte volna (mert ennek közel a duplája volt), de én erre nem emlékszem. Tudsz valami forrást erről?
2. Nem Lewy 27 milliós fizetése miatt kellett karokat értékesíteni, hanem a sok 15+ milliós bérű kerékkötő miatt.
Ugyanezt mondom... 500 millió jött be a jogok és üzletrészek eladásával, azt mindegy mikor tettük volna. 20/21ben is pozitív mérleggel zártunk volna, ha akkor sózzuk el az összes családi ezüstöt.FcBarcelona1 írta: ↑2024.12.31. 08:22:1421/22- Ben a karokkal 98 (1017 milliós bevétel)milliós profittal zártunk, és akkor tudtunk igazolni. Előtte 20/21-ben 630 milliós tiszta bevétel volt, 1136 milliós kiadásra
Messi nélkül -144 milliós bérsapkát állapított meg a La Liga, és idén még fizetjük. Legyen bármennyi is a fizetése.Chino írta: ↑2024.12.31. 01:50:171. Amúgy Messinek miért lett volna 40 millió a fizetése? Lehet, hogy így volt és megfelezte volna (mert ennek közel a duplája volt), de én erre nem emlékszem. Tudsz valami forrást erről?Troym írta: ↑2024.12.30. 19:52:04Csak egy érdekesség, gondolkodj el rajta:
2021 - Messi megtartása Laporta szerint a klub jövőjét veszélyezteti, így nem lehetséges (fizetése cca 40m lehetett volna)
2022 - Lewa 50 milliós vételára és 30 milliós fizetése miatt üzletrészeket és különböző jogokat ad el Laporta (te karoknak hívod) szerintem szintén a klub hosszútávú jövőjét felélve, akkor ez hogy áll össze egy logikai egésszé?
Messi miatt nem lehetett üzletrészeket értékesíteni? Lewa miatt igen?
Amúgy nem Messi a Laporta ellenszenvem alapja, csak azt világítanám meg mekkora mese minden, amit mond a kedves elnök....
2. Nem Lewy 27 milliós fizetése miatt kellett karokat értékesíteni, hanem a sok 15+ milliós bérű kerékkötő miatt.
1. Amúgy Messinek miért lett volna 40 millió a fizetése? Lehet, hogy így volt és megfelezte volna (mert ennek közel a duplája volt), de én erre nem emlékszem. Tudsz valami forrást erről?Troym írta: ↑2024.12.30. 19:52:04Csak egy érdekesség, gondolkodj el rajta:FcBarcelona1 írta: ↑2024.12.30. 17:11:32Akik Messi távozása miatt utálják Laportát, ő még ezt az előnytelen szerződést is megkötötte volna, az élet másként hozta. Messi a kedvenc játékosom, de elfogadom a távozását.
2021 - Messi megtartása Laporta szerint a klub jövőjét veszélyezteti, így nem lehetséges (fizetése cca 40m lehetett volna)
2022 - Lewa 50 milliós vételára és 30 milliós fizetése miatt üzletrészeket és különböző jogokat ad el Laporta (te karoknak hívod) szerintem szintén a klub hosszútávú jövőjét felélve, akkor ez hogy áll össze egy logikai egésszé?
Messi miatt nem lehetett üzletrészeket értékesíteni? Lewa miatt igen?
Amúgy nem Messi a Laporta ellenszenvem alapja, csak azt világítanám meg mekkora mese minden, amit mond a kedves elnök....
Csak egy érdekesség, gondolkodj el rajta:FcBarcelona1 írta: ↑2024.12.30. 17:11:32Akik Messi távozása miatt utálják Laportát, ő még ezt az előnytelen szerződést is megkötötte volna, az élet másként hozta. Messi a kedvenc játékosom, de elfogadom a távozását.
ebben szinte biztos voltam, semmi nem volt a kezünkben...
Amikor átvette a klubot, 480 millió volt az éves költségvetési hiány, 1,4 milliárdos a tartozás, rengeteg átütemezett fizetés, tele túlfizetett játékossal. Azután (éppen ezért is)évenként 200 milliós a hiányLG írta: ↑2024.12.30. 15:24:26Úgy tudom, hogy Perez is egy durván eladósodott Real Madridot vett át anno az első elnöksége alatt, és finoman szólva is sikeres volt a válságkezelése. Megjegyzem, hogy Laporta első elnöksége is hasonló sikertörténet volt, de szerintem azóta elkattant valami az öregnél, nem tett neki jót a politikai pálya, illetve legtöbben már nincsenek már mellette az akkori emberei közül, akik szintén nem keveset tettek hozzá a sikerekhez. Ezek után én is -ahogy sokan mások- reménykedtem, hogy másodszor is megcsinálhatja, de nagyot csalódtam: szerintem sem emberileg, sem szakmailag nincs már azon a szinten, mint anno. Az sem véletlen, hogy az új csapatából is sokan kihátráltak mögülle, olyanok, akiknek én inkább tulajdonítom a Chino által felmutatott eredményeket, mint magának Laportának. Amúgy az erősítéseknek megvolt az ára, lassan mindent tartalékát feléli a klub. Nem Haaland leigazolása a téma jelenleg, bár Laporta ezt szeretné elhitetni. De a valóságban Olmot kell regisztrálni valahogy, és ehhez most újabb tartalékokat kell felélni. Ez a valóság, nem pedig az amit Laporta kommunikál, hogy már madjnem itt a Kánaán. Mióta újra elnök lett, azóta folyamarosan majdnem itt a Kánaán, de valahogy csak nem érkezik meg. Biztos Tebas, Perez és Franco szelleme tartják vissza...
Nem igazán látom ezt a nagy költekezést. A kölcsönök évről évre száz milliókban mérhetően csökkennek, miközben három és fél év alatt gyakorlatilag lecserélték a csapatot, azokra a posztokra nagyon kellettek az emberek. Pl. támadósorban volt egy folyamatosan sérült Demélén plusz, LdJ, Braithwaite, Abde,Jutglá. Plusz tele volt pénztemetővel az egész csapat, amiket szintén sikerült szinte egytől-egyig kigyomlálni. Ha megnézzük abból a keretből, amit kb. Messi tartott még valamennyire felszínen, maradt MAtS, De Jong, Araujo, Pedri meg egy két saját nevelés, mint mondjuk Gavi, aki akkor épp hogy bemutatkozott. Abból lett egy jóval erősebb csapat, a bérkeret pedig 130 millióval csökkent. Még tavaly is elképzelhetetlen lett volna mondjuk egy Haaland-féle igazolás, míg most már nem tűnik lehetetlennek (nem azt mondom, hogy lesz rá pénz, de nem lehet már egy ilyen hírst simán legyintéssel elintézni) Emellett azért lett egy stadion, ami nem kis dolog és egy ideig csak a pénzt viszi/vitte, hosszútávon viszont hatalmas bevételi forrás, ami nagy mértékben helyre lökheti az egész klubot. Főleg, ha majd a stadion mellett fokozatosan épül ki az egésdz Espai Barca projekt. (plusz ilyen Barca One és hasonlók)El Sie7e írta: ↑2024.12.30. 12:24:38
Ahogy olvasgatom itt is minimum megosztó Laporta munkássága. Nekem kívülről nem néz ki jónak de sokaknak tetszik. Szerintem az is egy jogos kérdés, hogy mikor lesz valami az ő felelőssége. Lassan a felénél tart "az elmúlt nyolc évnek" egy ponton túl nem kéne mutogatni. Az én ízlésemnek felelőtlenül és politikailag költekezik és a jövő pénzét égeti majdnem minden mozdulatával. Lassan megint választások lesznek és nem látszik, hogy maga klub előre mozdult volna. Amit sikerülne csökkenteni adósságban azt el is verik igazolásokra akikkel megint gondok vannak. Lassan megint választások lesznek ott meg megint puffogtatni kell majd amiért szavaznak. A megszorítások sose népszerűek de a nagy ígéretek meg felelőtlenek.
Volt kontroll csoport és pont emiatt lett ffp.
+ A kelet-európai csapatoknak is pont az állna az érdekükben, hogy kemény plafonokat vezessenek be, hogy nekik is esélyük legyen minőségi játékosokat elkapni. Akkor tudna például egy magyar csapat labdába rúgni. Az meg még nekünk sem áll érdekünkben, hogy néhány olajos elvigye az összes jó játékost. A Real Madrid erős pozícióban van, mert az Unicaja bank támogatja őket, erős hátszelük van. De még nekik sem tetszik a jelenlegi rendszer, mert ha néhány olajos elkezdene milliárdokat beletolni a fociba, az őket is nehéz helyzetbe hozná.Peter írta: ↑2024.12.29. 16:26:48Veled tartok ezen a vonalon én is.
Bár minden kétséget kizáróan lehetne mit tanulni és kamatoztatni a demonstráltan valódi szabad gazdálkodás eszményével működni próbáló olajoséktól, miközben nem becsülném alá az olyan feltörekvő kelet-európai példákat mutató modelleket sem, mint a fradi vagy a mahacskala.
Veled tartok ezen a vonalon én is.
Szerintem ezt az Optásokkal kell megvitatni.gránit írta: ↑2024.12.29. 11:49:09Nem tudom, milyen felmérés ez, de nagyon nem 4. helyen van szerintem a Liga. A BL-győzelmeket halmozza, az Atleti nagyon megerősödött, a Bilbao hasít az Európa-ligában, a kiscsapatok a többi bajnokság kiscsapataihoz képest erősek. Ligue 1, ne vicceljünk már... A legerősebb csapatuk is hol áll a BL-ben...? Jonathan Daviddel is csak azért vagyok szkeptikus, mert a francia bajnokságban szórja a gólokat, az meg nem garancia. Depay sem termelt már úgy Spanyolországban, mint Franciaországban, más szint a kettő. Csont nélkül erősebb a Liga az olasz meg a német bajnokságnál is. Szerintem az angolnál is, de nem akarok megint frontot nyitni errőt, csak a magam részéről megjegyzem.
A Liga köszöni szépen, megvan, csak minket "tüntetnek ki" a megkülönböztetett szívatásukkal. A szabályozást én nagyon fontos dolognak tartom, ez menthet meg minket is az olajos veszélytől. Bár én úgy látom, hogy olajosék most visszaestek, mert a jelen gazdasági helyzetben az olajosok a fontosabb bizniszeikre költik a pénzt, de sajnos jöhet még olyan szituáció, amikor nagyon tolják a pénz a fociba, és az nekünk nagyon nem áll az érdekünkben. Nekünk a szabályozás áll az érdekünkben, csak nem úgy, ahogy a Liga csinálja. Ezt az UEFA-nak kellene végre komolyan vennie.
Ha ez "komcsi", akkor az USA egy nagyon komcsi hely lehet, mert az összes nagyobb ligájuk erősen szabályozott. Ez a szabad gazdálkodás, ahogy én látom, Kelet-Európán kívül nem nagyon érdekel senkit. A NASCAR-ban, Indycarban egyenesen egyenkasztnikkal mennek, így tudják elérni, hogy a csaptok között ne legyenek szakadéknyi különbségek, és bajnokságok szorosak, izgalmasak legyenek. Az NBA-ben is konkrétan meg vannak szabva a fizetési sapkák, így tényleg 10+ csapat megy évente a bajnoki címért, a BL ezzel szemben már évek óta néhány csapat játékszerévé degradálódott. Úgyhogy én inkább maradok a "komcsi" vonalon, és a klubnak is ez áll az érdekében, nagyon szorítok azért, hogy Manchester City példás büntetést kapjon, és olajosék legyenek egyszer és mindenkorra rendesen megregulázva. Nekünk nagyon nem áll érdekünkben, hogy ők egy nap brutálisan elkezdjenek költekezni és fölénk nőni, az egész labdarúgásnak nem tenne jót.
Ez egyrészt igaz és gondolom normál körülmények között ez is történt volna, csak jött a covid. 2 hónap zárlat és már mentek Bartoék kilincselni Messiékhez, hogy mi lenne, ha később fizetnének, mert 2 hónap alatt kiürült a kassza, csőd szélén a klub. Gondolom akkor több csapat is ugyanígy járt... Járvány nélkül gondolom a Ligánál kényszerítettek volna évente 10-20% bércsökkentésre FFP címén, de kb kiesett 1 évnyi jegybevétel és így drasztikus lépések kellettek.Atlantis írta: ↑2024.12.29. 12:00:50Itt sem a szabályozással van a baj, hanem hogy nagyon hirtelen és nagyon szigorúan húzták be, nem átgondolva a rövid távú következményeket. Ezt évről évre kellett volna fokozatosan bevezetni, ahogyan pl. az F1-ben is csinálják most az évről évre csökkenő limitet, évekre előre bejelentve és a csapatokkal folyamatosan egyeztetve.
Pontosan. Ha ez "komcsi", akkor az USA a legkomcsibb hely a világon. Ott nagyon erős szabályozások vannak, ezzel pedig tényleg izgalmas bajnokságokat lehet elérni, de az F-1 is azóta lett nézhetőbb, hogy elkezdték az ollót szűkíteni a csapatok között. Az NBA-ben például egy kevésbé gazdag déli vagy középnyugati csapat sosem tudna enélkül versenyre kelni a nagyokkal, így viszont nekik is van esélyük. Sőt, a Milwaukee, a Denver nyertek is bajnoki címet az elmúlt években, szabályozás nélkül ilyen "kisvárosi" csapatoknak esélyük sem lenne.Atlantis írta: ↑2024.12.29. 12:00:50Csak halkan jegyzem meg, hogy az USA-ban az NBA,NFL, NHL, MLS mind rendelkezik ilyen, sőt amúgy ennél szigorúbb szabályozással a fizetésekhez kapcsolódóan. Ahogyan egy teljesen más sportágban, az F1-ben és éppen bevezették a költekezési limitet, hogy kiegyenlítsék a versenyt.
Az NFL-ben még konkrétan a drafton megszerzett játékosok bérét is meghatározzák évekre, nem csak a csapatszintű fizetési limitet.
Ideális esetben ezek a szabályozások éppen hogy erősíthetnék a ligát hosszú távon azáltal, hogy a kisebb csapatoknak is lehetősége lenne versenyre kelni a többiekkel. Kiegyenlíthetnék az erőviszonyokat, ezáltal nagyobb versenyt generálva, ami egy izgalmasabb és eladhatóbb ligát eredményez, ami pedig több bevételt minden csapatnak.
Itt sem a szabályozással van a baj, hanem hogy nagyon hirtelen és nagyon szigorúan húzták be, nem átgondolva a rövid távú következményeket. Ezt évről évre kellett volna fokozatosan bevezetni, ahogyan pl. az F1-ben is csinálják most az évről évre csökkenő limitet, évekre előre bejelentve és a csapatokkal folyamatosan egyeztetve.