sansz írta: ↑2020.08.15. 17:12:49
nemrég jöttem haza Spanyolországból és ott a maszkozás nem csak látszat. Nagyon szigorúan és fegyelmezetten hordják az utcán is,boltokban kötelező belépve kezet fertőtleníteni,rád szólnak,ha elfelejtenéd. Ott szerintem van ennek pozitív hatása. Nálunk tényleg csak látszat a maszk, senki nem veszi komolyan,nagyon lazán használják.
Ha Magyarországon rászólnál valakire, hogy bocsi, de elvileg kötelező a maszk, légyszi, vegyük fel mindannyian egymásért és a saját érdekünkben egyaránt, lehurrognának, hogy micsoda "házmester"-mentalitás.

Én ezt már megkaptam egyszer. Az egyértelmű és ezzel teljesen egyetértek, hogy azok a társadalmak sikeresebbek, amelyek egyrészt önmaguktól is szabálykövetőek, másrészt nem csak önmagukkal, de egymással is betartatják a normákat. Pont erről beszélgettünk meccsnézés közben tegnap, hogy a külföldi turisták mennyire másképp viselkednek Budapesten, mint otthon. Ha az angol buliturista azt látja, hogy itt bármit megtehet, és a helyiek is az utcára okádnak meg kakálnak, akkor ő is az utcára fog pisálni meg kakálni. Ahogy a multik is mindenhol a helyi helyzethez alkalmazkodnak. Ausztriában teljesen másképp viselkedik ugyanannak a cégnek az ottani irodája, üzeme, mint Magyarországon. Pedig ugyanaz a cégcsoport. De van, ahol a szakszervezet falhoz állítja a vezetőséget, ha kell, meg van, ahol azt is megköszönik neki, ha kb nem adózik semmit, szétszennyezi a környezetet, széttúlóráztatja és éhbérért dolgoztatja az embereket.
Az sem semmi, hogy ez a culé-rendszer működik a Barcelonán belül. Azt nem tudom pontosan, hogy egy culénak milyen beleszólási joga van a klub működésébe. Azt tudom, hogy ha valaki tagkártyával rendelkezik, akkor kedvezményesen vehet hivatalos Barca-cuccokat, mezeket stb. Ha van itt valaki, aki hivatalosan culé, tarthatna erről kiselőadást, engem érdekelne.