Tim írta:Pedig nem férnek bele a sztoriba. Időben hova tennéd őket? A bűnbeesés előtt csatangoltak szerte a földön pár millió évig? Vagy ott boldogították Ádámékat,miközben ők próbálták benépesíteni a földet? Mondjuk ez megint csak érdekes kérdés,mert egy jó darabig a menyasszony jelöltek száma elég korlátozott volt..Az ősembereket fel sem hozom,mert szintén nem illenek a képbe. Ha tehát hiszek a szentírásban mint jó keresztény,akkor ezeket nem fogadhatom el,holott tények. Ha elfogadom,akkor viszont nem vagyok hívő.
Épp ezt mondom, hogy nagyon nincs rálátásod a dolgokra, ha ezt írod, főleg az utolsó két mondatra mondom ezt. Pont azok az ateista érvelések szoktak ilyeneket felhozni, amelyekről süt messziről, hogy fogalmuk sincs, egy hívő hogyan gondolkozik. Volt közöm ezekhez a dolgokhoz, és ha odamész egy paphoz, és a fentieket megkérdezed, lerendezi annyival, hogy nem szó szerint kell értelmezni a Bibliát és kész. És elfogadják a hívők, hogy voltak dinoszauruszok, ősemberek stb. Egyházi suliba jártam, szted a biosztanárom mit tanított nekünk? persze h az evolúciót és az ősrobbanást. És nem tűnt hitetlennek ettől függetlenül.
Értem, h a Te logikádban valaki akkor hívő, ha szó szerint elhiszi azt, ami le van írva, de ezt egyrészről maga az egyház sem várja el, másrészről a dolog ennél sokkal árnyaltabb.
Bob_Marley írta:Alapból én egy olyan vagyok aki az új dolgot mindig rossznak tartja
Ha nem ismernélek, ez alapján azt gondolnám, hogy valami vaskalapos konzervatív gondolkodó vagy
De az tényleg érdekelne, hogy pl. ez hogy fér meg az avatarodon szereplő úriember gondolataival, aki az ő idejében elég merész és új dolgokat vitt véghez?
Amúgy azt már leírtam, h a sci-fi rengetegszer nagyon is egzakt dolgokról szól, kiszakítva a környezetükből, de asszem ezzel akkor sem jutottunk dűlőre, úh inkább hagyom.
Bob_Marley írta:A másik bekezdést nem idéztem be, de nagyjából ezt próbáltam megfogalmazni, hogy a Biblia tanításait csak "közvetíti" az egyház, a belőle kapott információkat mindenkinek egyénenként kell levonni, s a végső "elszámolásnál" pedig Isten dönt létünk értékéről és jutunk a Mennybe vagy a Pokolba.
Máshogy lehet értelmezni ugyanazt a kifejezést, példabeszédet, levelet, ezt egyénenként kell "betartani" s törekedni a saját értékrend szerinti legjobb döntésben, gondolkozásban.
Csak az a baj, h ezt csak mi gondoljuk így, az egyház nem. Eleve rengeteg elvárást fogalmaz meg velünk szemben, amelyektől én egyre inkább idegbajt kaptam (pl. csak olyanok, h nem rosszallás mellett, de kvázi elvárt, h a lehető legnagyobb rendszerességgel belefolyj a gyüelekezeti életbe)
De mindenesetre ha felállok mise/istentisztelet közepén, h "bocs, de sztem ez nem így van", akkor nem tudom melyik egyházban fogadnák ezt jól, és nem minimum valami közösségi megvetés tárgya lennék.