kanty írta:
Ahhoz, hogy véleményt mondhasson szükséges ismernie a filmet, ami nem mindig fog megtörténni. Persze leírás, utánaolvasás után is mondhat véleményt, de azt nem tartom igazán szerencsésnek.
Sztem feltétlenül nem kell ismernie behatóbban az adott művet, én egy leírás és 2-3 imdb-review alapján 90%-os pontossággal megmondom, hogy mennyire fog tetszeni nekem és a klubtagoknak. De nyilván az ajánló is tud dönteni, hogy a főnök szavai mennyire helytállóak.
Ugyanakkor én inkább azt pártolnám, hogy több opcióval menjünk hozzá, valamint ne csak közvetlen az ajánlást megelőzően. Ahogy emlékszem, elég kevés ember volt a klub története során, aki mondjuk a kör kezdetétől egy határozott elképzeléssel rendelkezett volna, hogy mit akar ajánlani.
Ennek a módszernek éppen az lenne a lényege, hogy semmilyen tekintetben nem kötné meg az ajánló kezét, mert végső soron övé lenne a döntés, és ha kitart amellett, hogy sorban az 5. üzbég szatírát beteszi, akkor megteheti. Ugyanakkor sztem mégis kiszűri a szélsőségeket, és az ajánló a klub heves reakciója láttán fog meglepődni, hogy lehet h ez a film mégsem tetszik senkinek.
De hogy a Te ötleteidre is reagáljak:
kanty írta:
Két megoldást tudok elképzelni.
Az egyik, hogy miden ajánló két filmmel jön. Az ajánlás után lesz 1-2 nap, hogy megszavazzuk melyik film legyen a végleges, aztán pedig 5-6 nap annak az egy filmnek a megnézésére. Itt természetesen logikus, hogy az ajánló nem két egyforma filmet hoz. Többség döntene, így remélhetőleg nem lenne fanyalgás egy-egy film miatt.
A másik a már VEB által is felhozott kategorizálás. Ez szerintem kicsit bonyolult lenne, de ez sem kivitelezhetetlen.
1. Sok közös van az én javaslatommal ebben, de sztem ez a verzió valamennyire megkötné az ajánló kezét, mert igazán különleges filmet nem tudna ajánlani. Ha lui mondjuk legutóbb megkérdezi, hogy egy animációs izraeli dokumentumfilmet kérünk, vagy mondjuk egy Woody Allent, egyértelműen mindenki az utóbbira voksolt volna. Szükségszerűen a kommerszebbet választaná mindenki, ami nem lenne feltétlenül baj, de sztem a filmklub lényegét valamennyire elvenné. Én úgy gondolom néha kifejezetten jól sült el a látókor-tágítás, csak kezdtünk a ló túloldalára átesni. Sztem nem a különlegességeket kéne kiszorítani, hanem a szélsőségeket kigyomlálni.
2. Ezzel a verzióval a minőség szempontjából vannak fenntartásaim. Pl. lehet h lenne két jó ázsiai film, de abból csak egyet lehet, viszont németből meg nincs, úgyhogy abból meg egy rosszabb kerül be. Meg sztem vitás kérdéseket szülne, hogy akkor a fenti két ázsiai ajánlásból kié kerüljön be stb.
(Ugyanakkor a változatosságnak jót tenne, csak rengeteg gyakorlati problémát szül)