Asys írta:Kalap!
Én értem mire próbálsz kilyukadni, de az érvelésed rossz, itt most a Föld teljes népességéről beszéltünk és azt állítottam, hogy a folyamvölgyi civilizációkban összpontosult a jelentős része, azaz lehetett azokon a hatalmas vidékeken amiket írsz, népesség, de pont a területi elszórtságuk miatt valószínűtlen, hogy a számuk meghaladta volna a folyamvölgyi civilizációk népességét.
Egy sarkított példa, Tokióban élnek ma 20 millióan (elővárosokkal együtt) Mongóliában több ezerszer akkora területen 3 millióan.
A népesség koncentráció nem véletlen, hogy a városiasodott területeken jelentkezik.
Azt írod régészeti bizonyítékok vannak az ott élőkre, ez rendben is van, de annakl a nagy tömegű népességnek nyomot kellett volna, hagynia, pont a koncentráció miatt, ha meg nem koncentrálódtak, akkor nincs városiasodás és nincs fejlett földművelés...
A másik, hogy nem tudom elképzelni, hogy fejlett földművelés nélkül, egy népcsoporton belül a népesség nagymértékben megnövekedjen. Márpedig, ahol megnövekedett a népesség, ott az ellátást meg kell szervezni, ergo még írásbeliséget és államiságot is feltételez. Így ennek is nyoma kellett volna, hogy maradjon.
Várom a cáfolatot

Én nem is annyira a te hsz-edre, hanem a vízhez köthető elméletre reagáltam, de rendben, reagálok még erre is .
Arról beszéltem, hogy voltak igenis városiasodott részek a folyamvölgyi civilizációktól ( Mezopotámia, Egyiptom, India és Kína, melyeket ide szoktak kötni nagy elméletekben) függetlenül, ahol élt nagyszámú népesség. A szkíták valahai lakterületén ( nem magára a i.e.6. század körül virágzó birodalmukra gondolok, csak a területre) ezerszámra vannak városok melyek nagyrészt feltáratlanok, így biztonsággal a korukat sem állapíthatjuk meg, illetve a háborúk és diktatúrák sora miatt rengeteg írott forrás is elveszett .
Ez nem azt jelenti, hogy a folyamvölgyi civilizációk a területükhöz képest ne a legnagyobb népességkoncentrátum jeleit mutatnák. Dehogynem. Csak ezen tényezők miatt a hegemóniájuk, illetve az, hogy ezeken a helyeken élt volna az akkori emberiség nagyobb része megkérdőjeleződik, sőt szerintem nem állja meg a helyét. Még egyszer mondom, Ázsiában ezerszámra találtak szkítákhoz és elődeikhez köthető városokat,amelyek még nincsenek feltárva, vagy a feltárásuk folyik ( nagyrészt orosz régészek dolgoznak rajta). Na meg azt is megjegyezném, hogy, a 2. és 3. évezredben sem Mezopotámia, sem Egyiptom városai még nem voltak olyan monumentálisak, mint amilyenek fénykorukban voltak. ( Egyiptom a második évezred második felében volt igazán nagyhatalom, míg Mezopotámiának több fénykora volt, de ezek inkább szintén a második évezred végére és az első elejére tehetőek). Emiatt később kialakuló egyértelműbb tendenciákkal szemben szerintem épp hogy az általatok említett időszakban volt kisebb hegemóniája ezeknek a területeknek a népesség területén.