Thirteen
Azt hiszem én leszek az első a klubban, akinek alapvetően tetszett ez a film. Nem szenvedtem rajta, kifejezetten élveztem is ezt a független filmes, low-budget megoldásokat, sztem jó rendezés + operatőri munka is volt. Az egésznek volt egyfajta életszerű, naturalisztikus hangulata, meg is fordult a fejemben, hogy nagyon hasonlít az európai filmekre. (Egyébként nekem már a Fox Searchlight logó az elején minőségi garancia volt, mert rengeteg nagyon jó független filmet láttam tőlük) Aztán végül meg kellett, hogy gondoljam magam, mert hiányzott belőle pont az a plusz, az a merészség és különlegesség, hogy alaposan földhöz vágjon, mint a Klass, vagy A hullám.
Nem mondom, hogy meg kellett volna, hogy ölje magát a főszereplő, mert amikor ezt sejtették (a borotvával), a lehetőségre is csak egy olyan "oké" érzés futott át az agyamon. Leírhatnám 20.ként, hogy valóban összecsapottan épült fel (viszont aki volt tini, az beláthatja, hogy ettől egyáltalán nem hiteltelenül), sőt, én az utolsó 30 mp.-t is kihagytam volna, és általánosságban is lehetett volna jobb, de a legnagyobb baj az volt, hogy bármennyire is tetszett, egyszerűen nem érintett meg. Végignéztem, és kb. annyi volt bennem, hogy "ezen túlestünk, oké". Ez így nálam akármennyire is jó, csak egy
7/10
Egyébként szerintem jól jártam, mert a társaság fiatalabbik felébe tartozom, így azért még viszonylag közeli emlékeket ébresztett a film (mondjuk nem nőként tapasztaltam meg ezt az életkort meglepő módon, de így is volt pár közös pont, meg volt szerencsém hasonló életutakat megszemlélni)
Hozzáteszem, majdnem 19 évesen nem győzöm megbotránkozni a mai 13-14 éveseken. De okulásképpen:
„Fiatalságunk [...] rosszul nevelt, fittyet hány a tekintélyre és semmiféle tiszteletet nem tanúsít az idősek iránt. Manapság fiaink [...] nem állnak fel, amikor a helyiségbe belép egy idős ember, feleselnek a szüleikkel és fecsegnek ahelyett, hogy dolgoznának. Egyszerűen kiállhatatlanok.” -
Szókratész
btw, most jó a filmklub vagy nekem kopott el valahol a kritikai érzékem? (lehet, hogy tökélyre fejlesztettem a rossz filmeket előre kiszűrő rendszerem) Kezdem itt kicsit anti-kantynak (:mrgreen: ) érezni magam, hogy a legmagasabb átlagpontszámom van, miközben mindenki más kis híján trash-talkot mutat be itt az értékeléseknél
Nem mondom, hogy lökjetek be már valamit, amit lehet jó alaposan ekézni (mert előbb-utóbb úgyis megteszi valaki magától), de félek, hogy kezdek ízléstelenné válni