Utolsó bekezdésre írok először, mert azzal nagyon nem értek egyet.

Hidd el nekem, hogy az is benne van, hogy akkor sokkal több meccset néztél gyerekként, mert volt rá időd. Egy VB-EB is nagyobb "izgalomfaktort" jelentett, mert nem láttad ezeket a játékosokat 0-24ben. Ez a szentimentális része. A másik része meg az, hogy minden sport fejlődik, csúcsokat döntögetnek, fociban is csúcsokat döntögetnek miért lenne rosszabb mint 10-20 éve? Soroljam a mai neveket: Pogba, Iniesta, Bruyne, Suarez, Messi, Neymar, Ronaldo, Bale, Hazard, Agüero, Busquets, Robben, Modric, Ribery, Lahm, Godín, Koke, Griezmann, Benzema, Ramos, Neuer, Courtois, Alves, Pique, De Gea, Lewandowski, Thiago Silva, Özil, Boateng, Fabregas, Di María, Alaba és a többi és a többi. Biztos kevesebbet írtam, de így kapásból csak. És pont ez az, hogy pl egy Suker is nagyon jó játékos volt, de pl egy Lewandowski szerintem jobb. Most ezt mire alapozom? Mindkettő volt nagy klubcsapatban a lengyel jobb. Zambrottát bírtam, meg a Juveban jó volt, de ha ő klasszis meg Salgado akkor nagyon sok klasszis van. Nyilván az én listámba is belelehetne kötni, hogy bezzeg Hazard mióta nem lőtt gólt stb, de arra akarok célozni hogy a régiekből is az marad meg hogy pl Suker gólt lő a németeknek vagy Crespo xy-nak, mert ez marad meg benned, de azt a másik x meccset amit játszott meg lehet nem is láttad, vagy ha láttad mondhatni az idő megszépíti a dolgokat.
Én értem mire akarsz kilyukadni, de azért nem tudok veled egyetérteni, mert ülj le egy 15 évvel ezelőtti meccshez és ég és föld a sebesség különbség és a technikai, taktikai különbség. És félre értés ne essék nem azt mondom hogy a felsoroltad embereid bénák voltak, dehogyis én is rajtuk nőttem fel, de ma már pl az nem elég amit pl egy Owen vagy más tudott. Sokkal több feladatod van, s nincs időd tenni-venni a labdát. Ők a maguk korában remek focisták voltak, nevezzük klasszisnak mit bánom én, de a mai fociban ugyanúgy megvannak azok a játékosok, akik a szintén nagyon jók.
Az első bekezdéshez meg annyit, hogy ugyanaz hogy a pénz miatt lecsúsztak csapatok, mert egy Inter vagy MIlan nem tud ma már csak úgy megvenni xy-t (az Interhez jött most pénz, hátha elindulnak, Olaszországban nekik szurkolok). Ma a legjobbak Spanyolországban vannak, s szupercsapatok alakultak ki, akik ellen nehéz versenyezni, de nem lett rosszabb. Sőt ilyen csapatokat x évvel ezelőtt elképzelni se lehetett, hogy gyakorlatilag AS. Gondolj bele, hogy pl DA 3 legjobb játékosa nálunk van. Ilyenre nem volt példa, mert nem volt akkora különbség pénzben, most van. Egyet is értek veled, hogy nem jó, de nem a színvonalnak tesz rosszat, hanem a versenyhelyzetnek. És te is ezt írod, de attól még a színvonal sokkal jobb. És nyert a RM is BL-t, meg Valencia döntős ezeket el is fogadom, azóta meg a spanyol válogatott klubcsapat ennek a többszörösét letette az asztalra. Mert itt vannak a legjobb játékosok.
Szóval arra akarok kilyukadni, hogy attól hogy régen több csapat versenyben volt, nem volt jobb a színvonal. Tényleg abba gondolj bele, hogy All-Star csapat minimum három, ilyenre régen hol volt példa? És evidens, hogy a színvonal magasabb olyan helyen ahol több nem klasszisokról beszélünk, hanem szűk elit játékosokról. Felsoroltál x nevet, melyik lett volna jobb a Parma Verónnal+Crespoval vagy mondjuk a MIlan Seedorf+Crespo+Verón+Inzaghi (mondjuk Crespo tényleg volt a Milanban), de remélem érted mire akarok kilyukadni. 20 éve egy Pandiani Isten volt, ma már rég a Barcaban vagy a RM-ben focizna ahogy Tristan is és nem tudná a Depor megtartani. És ez nem jó, ebben sokadjára írom igazad van, de színvonalnak viszont jót tesz, mert olyan csapatok vannak, amiket kb csak 60-as évekbeli RM tud felmutatni. Mikor minden posztra top3 játékosod van. Most érted, egy Juveban, Nedved+Zambrotta+Davids+Inzaghi stb, ma ezt még szorozd be kettővel és Alves=Zambrotta, Davids=Busi, Nedved=Iniesta, Inzaghi= Suarez és akkor van egy Neymar, Pique, Messi alsóhangon!!! Így szemléltetve remélem érted mit akarok szemléltetni, ilynre nem volt példa 20 éve, mert nem volt rá pénz. Manapság 100 millió a mez, manapság 1 milliárd fontot költ a PL, manapság 600 millió a költségvetés. Nyilván infláció, megnövekedett átigazolások stb, stb, de sokkal nagyobb bevételek vannak és sajnos ez van a pénz beszél a kutya ugat. XY csapat felvásárolja jelenleg a piacot. Mi is ezt csináljuk, nem kell szégyellni, de máshogy nem lehet. Hiú ábránd azt hinni nem megy el valaki nagyobb pénzért. Persze katalán kötődés stb, stb, élő példa hogy nem mindegy, hogy Munir vagy Suarez. Én is mindig a magas igazolások ellen vagyok és inkább ár/értékben gondolkozok, mert egyszer befog dőlni a vár. De jelenleg a piacon így tudsz érvényesülni. Lehet melóval, meg mindig is lesz lsd Atletico vagy más, de hosszútávon jelenleg akkor vagy versenyképes ha nálad vannak a legjobbak, még a PADON is. Szomorú valóság de ez van, de ez nem jelenti azt hogy régen hú de jobb volt minden. Max kiegyenlítettebb, de nem jobb erősséget, színvonalat tekintve.
És még annyit, hogy pl igenis szükség van Citykre meg PSGkre mert így lesz versenyhelyzet, mert ma pénz kell bele, óriási pénz. És én személy szerint örülök hogy vannak nevezzük "olajcsapatnak", mert máshogy nem lehet ezt a monopolhelyzetet megbontani. A pénzesek elviszik a fiatalokat is (Barca, Real stb), ma már nem lehet felvenni velük a versenyt még úgyse hogy kinevelsz egy jó csapatot (mint mondjuk az Ajax....), csak ha van pénzed és elviszed a játékosokat (City, PSG stb). A megoldás rohadtul az lenne, hogy egységesen kellene szétosztani pénzeket, de hát nyilván, aki gazdag az nem szeretne lekerülni felülről....Amerikában megvan oldva, szabályokkal hogy legyen versenyhelyzet, itt szabad vásár van, a gazdag győz. És lsd mit akarnak? Szuperligát, hogy teljesen kizárják a kicsiket, na ezzel meg én nem értek rohadtul egyet, mert így nem lehet. Nyilván pl Barca szurkolóként én is annak örülök hogy jók vagyunk elhozzunk xy koreai srácot vagy mittudomén mit mutogattatok múltkor.

De kívülállóként viszont már-már gusztustalan hogy a nagyok mennyire kizsebelik a kicsiket. Mert semmi pénzt nem fog látni egy kis csapat abból hogy elviszik a 14-15 éves tehetségét, vagy már 10 éves tehetségét.