2020.10.26. 11:28:37
Én egy kicsit VAR- oznék, ha nem unjátok még.
Ma ugye a bíró dönt valamit, majd részólnak, aztán elfogadja, vagy megnézi újra és újra dönt.
Szerintem ez a folyamat nem egészséges.
Ha a bír döntött és rászólnak, akkor vagy kelljen kötelezően elfogadni vagy elutasítani. Ne mehessen ki újra megnézni.
Ezzel azt üzenjük, hogy a 11-est kihagyó játékos is kérhet egy újabb esélyt, mert ha látta volna, hogy a kapus arra mozdul, a másik irányba rúgja a labdát. Vagy a kapus is, mert ő is rosszul döntött, mikor a másik irányba mozdult... De ez ugye nonszensz lenne.
A másik érvem az előzőek mellett, hogy a lest sem megy ki soha megnézni, azt is elfogadja, mert a VAR úgy látta. Pedig ott is lehetne vita, mert csak egy másodperccel előbb állítod meg a jelenetet, már máshogy állnak a játékosok egymáshoz képest.
És a labda elrúgásának pillanata? Tudjuk, hogy a képen azt látjuk, hogy a játékostól elfelé megy a labda, vagy azt, hogy még felé???Nem. És amikor a labda már homályos a képen, akkor tudhatjuk, hogy már úton van és nem az elrúgás pillanata amit látunk.
De itt csak az a lényeg, hogy ezt nem írja felül egy újabb megnézéssel.
És azt sem tudjuk, miért nézik meg az adott szitut, a párbeszéd a VAR-ral nem publikus.
Lehet azért szóltak rá, hogy Ramos alakítása sárgát ért, mivel megtéveszteni akarta a bírót a büntető területen belüli műeséssel... aztán büntető lett belőle.
Szóval szerintem mind a VAR, mind a bíró becsületének és szerepének jót tenne, ha elismernék a másikat. Így nyugodtan egymásra mutogathatnak és ma éppen nincs jó felelőse az ügyeknek.
A javaslat: a bíró döntött . ha a VAR máshogy látja, a VAR döntése lesz érvényes, ha azt a bíró elfogadja. De! Nem nézheti vissza!
Mert a visszanézéssel valaki tekintélye csorbul: vagy az övé, hogy elsőre nem látta, vagy a VAR szobáé, hogy mi a fenéért szól közbe.
De ha kötelezően el kell fogadnia, felmentést kap, mert mindent nem láthat, a VAR meg viszi a balhét, ha hülyeséget jelzett.
/Amúgy látva a MU/Chelsea Maguire esetet, kár is volt foglalkoznom a VAR-ral./