2019 után újra jó esély van erre
Fél lábbal már az elődöntőben. ✅ pic.twitter.com/tfyvumqRsR
— EuroBarça (@eurobarcahu) April 9, 2025
Tartalmilag mindennel egyetértek, amit írtál, ezek az értékek viszont sokkal inkább megvalósulnának egy ilyen szuperligában. Írtad a nemzetek összekötését, ennek pont a helyi szövetségek, a helyi gittegyletek a legnagyobb gátjai. Még egy top csapat is csak 8-13 BL-meccset játszik egy évben. Ez nevetségesen kevés. Miközben egy csúcsligában kb. csak nemzetközi meccsek lennének, és a legjobbak mérnék össze a tudásukat a legjobbakkal, minden nap. Most meg a szezon nagy részében bohócmeccseket, érdektelen meccseket játszunk. A mostani rendszerben meg semmilyen egyenlőséget nem látok, pont az a gond, hogy jelenleg erre nem is törekednek. Az amerikai ligákban több csapatnak van sikerélménye, mint a BL-ben vagy az Európa-ligában, mert egységes szabályozással kiegyenlítettebb erőviszonyokat lehet létrehozni. Az amerikai ligákban pont a kicsiket segítik (lásd fordított draft), az UEFA meg ennek pont az ellenkezőjét csinálja, az erősebb csapatoknak oszt több pénzt, a gyengébbeknek kevesebbet, utóbbiak felzárkózását meg semmilyen eszközzel nem segíti, a szakadékok kódolva vannak a rendszerbe.
Igen, kusza volt. Elnézést. Arra akartam célozni, hogy lenne egy szuperliga, közepes vagy gyengébb csapatok még inkább gyengulnenek. Kevesebb bevétel.csababarca írta: ↑2020.10.27. 14:53:41Bocs, de én most nagyon nem értem ezt az írásodat.Bob_Marley írta: ↑2020.10.27. 14:30:25Fú én nagyon elleneznem ezt az ötletet. Pont amit irtak, ki dönti el? Meg ezzel óriási szakadék lenne, pont már a rohadt eltorlest hogy csak 3 nem saját nemzeti lehet a csapatnál alakította ki hogy nem fér oda a Marseille, crvena zvezda, steaua bucharest stb. Igen az meg presztízs volt, nem ez a mostani, hogy harmadikon indulnak meg hasonlók. S akkor még tovább? Nem. Igenis óriási élmény meg tvben is egy betis ellen játszani, elutazni mallorcara stb. Ez a spanyol bajnokság dava borsa. Leicester nem lett volna angol bajnok, Lipcse négy között lehetne sorolni. Rohadtul n értek ezzel egyet, pont így jó ahogy van. S igen egy Kijev nincs benne? Picit többet tett le az asztalra mint jó sok csapat. FRADI? VVK, 30 szoros bajnok. Ne vicceljunk már, vagy akkor ne a múlt? Ők, jogos. De mint írtam, pont hogy bovulne az olló, ami így is irreális.
Marseille, Zvezda, Steaua? Ki tiltotta meg nekik, hogy bajnokok legyenek, vagy másodikak?
Leicester miért nem lett volna angol bajnok?
Fradit se predesztinálja semmi a bl-re, ennyi erővel a nottingham is ott lehetne.
Értem amit mondasz, hogy akkor nem érnének oda, de mostani bl meg nagyon híg.
mint a 24 csapatos EB, az a legalja.
btw, zavaros az írásod, lehet ezért nem jött át.Egyébként én sem vagyok ez a szuperliga vagy mi mellett.
Bocs, de én most nagyon nem értem ezt az írásodat.Bob_Marley írta: ↑2020.10.27. 14:30:25Fú én nagyon elleneznem ezt az ötletet. Pont amit irtak, ki dönti el? Meg ezzel óriási szakadék lenne, pont már a rohadt eltorlest hogy csak 3 nem saját nemzeti lehet a csapatnál alakította ki hogy nem fér oda a Marseille, crvena zvezda, steaua bucharest stb. Igen az meg presztízs volt, nem ez a mostani, hogy harmadikon indulnak meg hasonlók. S akkor még tovább? Nem. Igenis óriási élmény meg tvben is egy betis ellen játszani, elutazni mallorcara stb. Ez a spanyol bajnokság dava borsa. Leicester nem lett volna angol bajnok, Lipcse négy között lehetne sorolni. Rohadtul n értek ezzel egyet, pont így jó ahogy van. S igen egy Kijev nincs benne? Picit többet tett le az asztalra mint jó sok csapat. FRADI? VVK, 30 szoros bajnok. Ne vicceljunk már, vagy akkor ne a múlt? Ők, jogos. De mint írtam, pont hogy bovulne az olló, ami így is irreális.
Nem alanyi jogon indulnanak a csapatok, hanem az elozo evben elert bajnoki helyezesek alapjan igy egy atalanta vagy egy lipcse is bejuthatna neha neha, de 90%ban top klubok vennenek rajta reszt.davi10 írta: ↑2020.10.26. 22:20:16Megvan az amikor 2011 körül minden héten Clásico volt?
Én nem támogatom ezt a szuperligát, teljesen elveszítené az "ünnepi" jelentőségét, ha folyamatosan játszanának egymással a topcsapatok.
Plusz így nem tudom hogy lenne esélye mondjuk egy Atalanta-nak vagy egy Lipcsének top4-be kerülni, de mi a nulla focinkkal alanyi jogon ott lennénk (és kapnánk hétről-hétre a pofonokat).
Arról nem is beszélve, hogy 99%-ban soha a büdös életbe nem lenne lehetőség megnézni a Barcelona-t Budapesten egy magyar csapat ellen.
Én nem variálnám a dolgokat, max ha ennyire besűrűsödik a versenynaptár, akkor a topbajnokságokban csökkenteném a létszámot, 18 csapat is bőven elég lenne a La Ligában is.
Ezzel csak az a gond, hogy idővel a csúcs már nem lesz csúcs. Én kifejezetten komázom, ha vannak olyan csapatok, melyek valami extrát raknak le egy semminek látszó gárdával. Lásd Atalanta. Ha állandóan top csapatok meccseit nézném akkor kitágítanák az ingerhatárom és előbb utóbb már nem izgatna mit látok.gránit írta: ↑2020.10.26. 21:41:19Néhány hete írtam itt egy európai szuperbajnokság létrehozásának szükségességéről (amelyekről a legújabb eurobarcás cikkek szólnak), pár hete voltak erről röpke eszmecserék, vissza lehet olvasni. Sokkal nagyobb móka lenne, mint a jelenlegi rendszer, amelyben a mérkőzések jelentős része érdektelen bajnoki meccs, miközben egy csúcsbajnokság létrehozásával minden mérkőzés BL-rájátszás-szintű lenne. Példának okáért lenne 16 csapat (4 spanyol, 4 angol, 2 olasz, 2 német, plusz francia, holland, portugál csapatok). Mindenki játszana mindenkivel kétszer, nyolc csapat jutna be a rájátszásba, onnantól kezdve pedig a klasszikus észak-amerikai típusú rájátszás zajlana (első körben az alapszakasz első helyezettje a nyolcadik ellen, a második a hetedik ellen, a harmadik a hatodik ellen, a negyedik az ötödik ellen; a második körben az 1-8. párharc győztese a 4-5. párharc győztese ellen, a 2-7. párharc győztese pedig a 3-6. párharc győztese ellen, majd jöhet a döntő).
A jelenlegi rendszerben a meccsek jelentős része érdektelen bajnoki, és a BL csoportköre is csak egy bohóckodás, az igazi dolgok tavasszal kezdődnek. Egy csúcsliga létrehozásával viszont a nagy küzdelmek már rögtön a szezon legelején megkezdődnének.
Probléma az is jelenleg, hogy a sok különböző bajnokság miatt nincs lehetőség egységes szabályozásra, így túl nagyok a különbségek a csapatok között. Van FIFA fair-play-szabály, ami annyit ér, mint halottnak a csók. Ehelyett egy nagyon kiegyenlített és nagyon szoros csúcsbajnokságot lehetne létrehozni egy egységes szabályozással (pénzért nem lehetne játékost venni, játékos(oka)t csak játékos(ok)ra lehetne cserélni; fizetési sapka bevezetése; fordított draft-rendszer bevezetése: a gyengébb csapatok draftolnak először, a bajnokcsapat pedig legutoljára stb.).
Az egységes szabályozás pedig azt is lehetővé tenné, hogy a szurkolókat is bevonják, és be lehetne vezetni akár a spanyol-skandináv socio-rendszert, akár a német típusú 50%+1-es rendszert (a klubok többségi tulajdonát minden esetben a szurkolók közösségi tulajdona kell hogy kitegye, a nagybefektetők legfeljebb 50%-1 részaránnyal rendelkezhetnek). Így a szurkolókat is be lehetne vonni az egészbe, az egyik eurobarcás cikk is ezt hiányolja a jelenlegi rendszerből.
Emellett a csúcsjátékosok is mind ebbe a csúcsbajnokságba tömörülnének, így a legnagyobb tehetségek mind egyetlen ligába koncentrálódnának és játszanának egymással hétről hétre, nem szóródnának szét a tehetségek sokféle bajnokságban, mint jelenleg, hanem egy csúcsbajnokságban játszanának egymás ellen fordulóról fordulóra. Csak csúcsmeccsek lennének, sokkal több jó meccset láthatnánk, mint most.
davi10 írta: ↑2020.10.26. 10:25:49Pár éve, amikor Pique Umtiti-vel volt párban, nem igazán emlékszem, hogy sokan követelték volna az elzavarását. Rohadt kevés gólt kaptunk, illetve majdnem veretlenül lehoztuk a bajnokságot, persze ebben rohadtul nagy szerepe volt TS-nek is. Aztán jött Lenglet és Pique teljesítménye is visszaesett.
Ha egy nulla a társad, akkor nyilván jobban kijönnek a hiányosságok. Pláne az ilyen "páros" posztokon. És méginkább igaz szerintem a védőkre. Ha valaki lefutja Busi-t (ami valljuk be, nem nagy feladat), akkor már az egész középpálya átjáróház. Ha Lenglet-et befűzik, akkor az egész védelem egy sz.r.
De mégegyszer mondom, én is sokkal többet vártam/várok De Jong-tól, viszont azért annyira szerintem nem tragikus a helyzet, mint gránit állítja.
így van. Messi posztja egyértelműen a a jobboldal, ahonnan cselezni is tud, mert nincs tömörülés, van egy kis ideje, és a bal lába lövésre áll, ami egy Messi-rúgótechnikájú játékosnak nagyon nem mindegy - ő 100%-ban belsővel teker, az középről nagyon nem az igazi. Egy Suarez pl egész más, neki mindegy milyen lába, rúg spiccel, akár külsővel is, meg teli rüszttel. Mert ő klasszikus csatár. Ezt többször leírtam itt én is, és azt írják, hogy a szélen nagyobb gáz, ha nem jön vissza. Egyrészt ha így lenne, oda kéne tolódni, az egyik vkp-nak odazárni. Megoldható, cserében a sok gólért amit rúgna. De szerintem irányítóként amúgy is problémásabb a dolog. Puig már a szűrők előtt szűrne ellentámadásoknál, kisebb lendülettel mehetne nekünk az ellenfél, jobb lenne a csapatvédekezés összességében.gránit írta: ↑2020.10.26. 17:14:12Az olyan aranyos, amikor hivatalosan kiírják, hogy 4-2-3-1-et játszunk, elől Messivel.Miközben gyakran a védők vonaláig jön vissza labdáért. Kitenném jobbra, ahonnan eredetileg indult annak idején (baloldalon Fati, középen Coutinho), és Puig-nak adnám át az irányító szerepet. Ha Messinek nem kell visszajönnie labdákért, a támadóharmadban játszva még mindig sok gólt tudna szerezni. Most is ő tudott helyzeteket kialakítani, de a meccsek jelentős részében túl távol van a kaputól. A játékszervezést Puig-nak adnám át, így Messi több és közvetlenebb veszélyt jelenthetne az ellenfél kapujára.
gránit írta: ↑2020.10.26. 12:51:09
Ami engem zavar, hogy teljesen a bírótól függ, hogy mikor alkalmazza a VAR-t és mikor nem. Lehetne olyan szabályt bevezetni, hogy a csapatok meghatározott számú esetben, például meccsenként háromszor kérhetnék az eset visszanézését. Rossz döntést persze így is lehet hozni, az emberi hülyeséget sosem lehet teljesen kiiktatni. De javítani mindenképpen lehetne a helyzeten, ha a csapatoknak lenne meghatározott számú lehetőségük, és kérhetnék a videóbíró alkalmazását. Ekkor a bíró köteles lenne visszanézni az esetet, persze így is hozhat rossz döntést, de kevesebbet tudnának sumákolni.