"Mozdulj ki, ismerj meg új embereket, válts környezetet, sportolj stb."
Ha egy pszichológus csak ennyit mond, akkor sajnos rossz szakember, és váltani kell.
Chino írta: ↑2021.05.21. 09:56:51
A pszichológust nem értem miért tartják "szégyennek". Inkább olyan skatulya, amit sokan félreértelmeztek. Többektől hallottam, hogy sokat segített nekik.
Ugyanakkor én jobb megoldásnak tartom, ha ezt egy olyan ismerőssel/baráttal/ rokonnal beszéled meg akivel jól ismeritek egymást és teljesen őszintén tudtok beszélni. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy van egy barátom akivel mindezt meg tudom tenni. Már óvodába, gimibe és egyetemre is együtt jártunk, én voltam az esküvői tanúja, kívülről-belülről ismerjük egymást. Nem voltam még pszichológusnál, de egyes dolgokat tudom, hogy nem mondanék el neki, ellentétben ezzel az emberrel. Nem mellesleg biztosan ismeri (a te esetedben) a szóban forgó hölgyet.
Én tanácsként azt tudom mondani, hogy ha van egy ilyen ember, először vele ülj le beszélni és ne félj tőle segítséget kérni.
Szerintem ennek "történelmi" hagyományai vannak. Azért a 80as évek előtti generációk, de még a 90es is talán bőven úgy nőttek fel, hogy az érzelmeid kimutatása a gyengeség jele. Ezáltal ciki volt arról beszélni is. Lásd a "a fiúk nem sírnak" és egyebek. Egész egyszerűen így voltak az emberek szocializálva. Plusz összemosódott az is, hogy csak az elmetebetegeket meg hasonló szélsőségesen rossz állapotban lévő embereket mutatta a média mint pszichiátriai esetek ugye akiket pszichológushoz küldenek.
Illetve amit lentebb is írtam, hogy most ez a rohanó, manipulatív világ okozza azt, hogy fejben egyre nehezebb egészségesnek maradni és függetlennek a rengeteg káros behatástól, tehát nő az a réteg akinek jól jönne egy kis segítség.
A másik rész érdekes kérdés. Én személy szerint sokkal könnyedebben tudok a pszichológussal beszélni a dolgokról, mivel biztonság érzetet ad az, hogy orvosi titoktartás köti, tehát bármilyen kínos dolog is hangzik ott el, nem lesz utána "véletlen"/"részeg" elszólás.

Plusz a pszichológus egy függeltlen személy, elfogulatlanul és racionálisan lát Téged, ami egy barátról/barátnőről ritkán mondható el, a legjobb szándék mellett is. Arról nem is beszélve, hogy kis eséllyel van bármelyiküknek is olyan szaktudása, amivel a megfelelő kérdéseket teszi fel és tényleg megérti a miérteket és az összefüggéseket az esetedben (gondolok itt a tipikus viselkedési mintákra, a nonverbális jelek felismerése, stb).