Asszem davi10-el értekeztünk valamikor erről egy sort hét elején, ahol leírtam, hogy a Betis egy jó csapat, de nekünk szerintem kifejezetten fekszik az ő játékuk/az ő gyengeségeik.
Maradéktalanul azt kaptam az első félidőben, amit vártam. Nem sziporkáztunk, de stabilan, jól, helyzetekkel és gólokkal voltunk a Betis előtt. Minden nekünk állt, annak ellenére, hogy volt egy-két gyengébb egyéni teljesítmény szerintem (Lewa, Koundé, időnként még Fdj és Pedri is.. )
Aztán jött zsinórban egy komoly bírói mulasztás és egy újabb kapus és/vagy Araujo blama, és el is párolgott a stabilitás. Sajnos ez van srácok. Szerintem az önbizalom nem olyan dolog, ami "pillanatok" alatt jön megy, és nem is olyan dolog, amire pl az edző igazán nagy hatással tud lenni rövid és középtávon. Márpedig ma egyértelműen megmutatkozott, ha eddig lett volna valakinek kétsége afelől, hogy az önbizalom-e a legnagyobb gátja annak, hogy ez a csapat szezon-hosszan komoly ellenfele lehessen a madridnak a bajnoki versenyfutásban. Én állítottam eddig is, hogy bizony erről van szó, ez az elsőszámú gátoló tényező. Nem annak, hogy igazán jók legyünk, csak annak, hogy azért komoly versenytársak legyünk.
Most, hogy jól játszottunk, két góllal vezettünk, aztán meg 2 perc alatt lefőtt a kávé... szerintem egyértelművé vált a dolog.
És ez egyáltalán
nem arról szól, hogy van-e egy csapatnak
tartása. Itt egy sokkal mélyebb, alapvetőbb dologról beszélhetünk csak egyelőre... televagyunk fiatalokkal, tele vagyunk kudarcélményekkel, sok friss sebbel, óriási külső nyomással. Eleve nem állt össze ez a csapat, és alig van amúgy is miből összeállnia. Hiába rázzák meg magukat második félidőkre, vagy úgy, ahogy most is sikerült.. ezt lehet tartásnak nevezni, de nem erről van szó. Az nem a tartás, hanem alapvető önbizalom kérdése, hogy egy góltól (amiről adott esetben nem is tehetünk igazán) mennyire zuhanunk meg. Mert elég az is, ha csak 5 percig játszunk úgy, mint akiben benne van az ütés. Sajnos szerintem egy csapat csodapedagógus és pszichológus is kevés lenne ahhoz, hogy ennyi fiatallal, és ennyi negatív élmény után ezek a dolgok ne forduljanak elő.
Egy fordulópontra, és egy mentális 180fokra van szükségünk ahhoz, hogy elinduljunk ebből kifele. Azt gondolom, hogy ez nem a játékosokon, és nem is az edzőkön múlik. Azon múlik, hogy kijön-e a lépés végre. Hogy megnyerjük-e azokat a meccseket/pontokat, amiket megérdemlünk. És meg tudjuk-e ezt tenni zsinórban pár hétig. Az őszi clasicon megérdemeltük volna minimum a döntetlent, a Girona és a Valencia ellen szerintem a győzelmet is akár.. mégse jöttek össze. És lehet, hogy voltak és vannak hiányosságaink, de sok rajtunk (illetve a csapaton) kívülálló tényező is van. Elég csak megnézni, hogy hogy járt ma a madrid.
Szóval röviden azt állítom, hogy nagyon sovány lehetőségek vannak ebben a csapatban, és a fordulópontot nem az fogja jelenteni, hogy Xavi tud-e változtatni, tud-e javulni. Az fogja jelenteni, ha végre kijön a lépés kicsit, és megjön egy jogosan elnyert önbizalom. Ehhez be kell fejezni a ziccereket. El kell érni, hogy a bírói hibák, amikből elképesztően vállalhatatlanul sok van, ne is tudjanak érinteni minket... és persze az is kell, hogy néha jó irányba pattanjanak a dolgok. Lehet hogy vannak gyengébb játékosaink, és Xavi sem egy edzőfenomén... de szerintem kb mindannyiuk odateszi mindenét, ami csak van. És igenis elégnek kéne lenni... talán nem BL meneteléshez, nem feltétlen bajnoki címhez... de ahhoz, hogy versenyképesek lehessünk. És egyelőre szerintem ez lenne a cél, ezzel lehetséges csak folytatni az építkezést.. attól függetlenül hogy van-e bármiben irányváltás, vagy sem.
Ami a mait illeti:
Játékban pontosan azt hoztuk, amit jobb napjainkon szoktunk, és a Betis ebben partner... finoman szólva sem egy destruktív vagy bunkercsapat. Nem volt semmi új formula, vagy varázslatos húzások, döntő súlyú tényezők...
szó sincs arról, hogy máskor unalmas és ötlettelen tili-tolit játszunk, most meg fejünkhöz kaptunk és nem azt játszottuk, hanem valami direkt és dinamikus, tudatos focit. Valahol a kettő közt van az igazság, és kb mindig úgy van. Most egyszerűen csak kijött a lépés, és berúgtuk a helyzeteinket.
Ferran előtt igazán le a kalappal, Yamal is hatalmasat játszott nyilván, és egyébként sokakat ki lehetne még emelni. Főleg a második félidő miatt kiemelném Frenkie-t és Gündogant is, azért ők hatalmas klasszisok mindketten. Nem volt olyan látványos, de elképesztő amit hozzátesznek a játékunkhoz, különösen kritikus pillanatokban.
Cubarasi lábbal zseninek tűnt, az a magabiztosság nem semmi a cikisebb passzoknál is.. középső védőként.
Én, ha megengeditek
, ezt nevezem például Barca DNSnek. Lehet h megvan az alap képessége, de a készségfejlesztés egész gyerekkoron át ehhez elengedhetetlen. És biztosak lehettek benne, hogy ezt más akadémián nem helyezik előtérbe középső védőknél.
Fermin hozott egy Gavi light-ot, ami már elég is hogy kiemelkedjen.
Pena/Araujo dolgot nem tudom hova tenni.. de hajlok rá, hogy Pena a ludas, hiszen TS esetében sose voltak ilyenek.
Koundé meg... én nem értem néha, hogy mit művel. Egyszerűen nem megy a labdákra sokszor, áll és nézi. Fogalmam sincs, mi volt ma néha vele. Emellett jegyezzük meg, hogy nem olyan hűde jó, de Araujo helyett biztos neki kell szélen játszani, ha nincs Vinicius. Ő játszik majd ott, és kész. Ha nem tetszik neki, mehet isten hírével. Most nem vagyunk abban a helyzetben, hogy személyes kívánságoknak hajoljunk be.
Rendkívül fontos 3 pont, maximálisan megérdemelt, és ami a legjobb, gyönyörű góljaink voltak. A harmadik és negyedik befejezés módja külön említést érdemel!
Ha a Bilbao ellen sikerülne a továbbjutás... akár meg is lehetne a fordulópontunk. Nagyon de nagyon szükség lenne rá!
Általánosságban:
Azért durva, hogy ha megnézzük, hogy mivel próbáltunk ma pontokat menteni: a támadósor átlagéletkora... Fermin, Balde, előtte még Cubarasi is... közben Pena a kapuban... nincs becserélhető középső védőnk, egyáltalán nincs jobbhátvédünk a keretben...
Egy szó mint száz, akármit is éreztek elmondhatónak Xaviról, szerintem ilyen játékoskerettel, ilyen elérhető játékosokkal, amik idén kb minden hónapban rendelkezésre állnak... hát nemtom ki és milyen az az edző, aki ebből igazán sokkal jobbat tudna kihozni. Nyilván a játék bizonyos elemeiben jobbat, de szerintem másokban meg rosszabbat... és összességében, hát nem tudom. Kétlem hogy sokkal jobb lehetne az összkép, és az, ahogy az eredményeink kinéznek visszatekintve.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila