2024.03.23. 00:20:35
Szerintem nincs arra szükség, hogy közel DJ kalibereket tudjunk, mert más nálunk a DJ kaliber, hisz egy ideillőbb, de általánosságban amúgy gyengébb játékos is DJ kaliber a mi szemszögünkből. Az még más klubok közt is különbség tud lenni, a mi klubunk jellegzetes filozófiája mellett meg ez hatványozottan igaz. Kamada remek példa, a Bundesliga egyik legjobbja volt vagy két évig, a Lazioban meg alig kezdő. Ebben a csapatban, hasznosság szempontjából jelen pillanatban Christensen DJ kaliber alsó hangon is, védőként. Megkockáztatom, ha ő az, Cubarsí méginkább az lenne. Nem azért, mert jobb, hanem az kell ide, amit ő tud. Ha akarom, felcsapom a TM-et, és idedobok 20-30 nevet, akik jók, és nincs hosszú kontraktusuk, közülük jópáran biztos ideillenének, és páran ide is akarnának jönni, de erre vannak embereink a klubnál. Ha a Pool ilyen noname Endókkal tud ekkorát húzni, aki 20 milliós átigazolási díjjal minimálbérért 30 évesen meg tudja oldani a vkp posztot egy PL-esélyes csapatban, mi is tudunk hasonlót. DJ-ot amúgy én sem tartottam soha egy extra játékosnak a mi csapatunkban, csak jónak. Mellette sokáig éreztem úgy, hogy ennek ellenére hasznos tud lenni, de közben mindig volt többféle hiányérzetem is vele kapcsolatban, a pénzen kívül is.
De mindez top 2-es fizuért szerintem édeskevés. Nekem most sem az derült ki, hogy DJ béna, hanem hogy megvagyunk nélküle, sőt. Innentől kezdve meg teljesen más megvilágításba került a dolog. Vagy másfél éve nem játszottunk ilyen jól, mint a hónapokban. És kb másfél éve nem játszottunk DJ nélkül sem. Nyilván nem egyenes arányos a dolog, mert közben feltűnt pl. Cubarsí is, de pl. Gündogan is jobban tud élni, mert nem kell Chrisnek annyit besegítenie, mint a hollandnak, a védelmünk is kevesebb lendületből érkező támadást kap a nyakába, és gyorsabban, kapuratörőbben előre játszó focistáink vannak a kp-n most, mint ha ő lenne ott. Több kis részletben benne van szerintem az, hogy ő nincs a pályán, még ha vannak ezen kívüli okok is, bőven. És vele valahogy sosem éreztem kémiát a többi csapattárssal. SR-t akármennyit lehet szidni (bár a cserekp szintet legintöbben elismerik, ha épp egészséges), több kémiát látok a középpályán, mikor ő van a pályán. Sérülés után az első meccsén akár. Ami azért durva.
És egy olyan játékosra, aki nélkül egyértelműen megvagyunk, és ennyit keres, szerintem nincs szükség. Ha akár csak két elég jó játékost tudnánk a helyére hozni, ami szerintem kb tuti. Ha tényleg marad a 200M-os bérkeret, kb az ötödét fogja keresni egyedül. Ez rettenetes. Messinél oké lenne, Mbappénál legyintenénk rá, és kb ennyi. Nála a csapaton belül is legalább 5-6 hasznosabb, és nehezebben nélkülözhető játékos van. Tavaly mondjuk TS-Ara-Chris-Raphinha(?)-Lewy-(Gavi?), idén meg mondjuk TS, Cancelo, Ara, Cubarsí, Gündogan, Lewy, Gavi. Na amikor Gavi esett ki, azt aztán megéreztük, abban a pillanatban megzuhantunk, hónapokba telt, mire megoldottuk a hiányát. Pedig egyénileg biztos, hogy nem jobb játékos, mint DJ, akinek a kiválásával meg finoman szólva sem zuhantunk meg. Amikor TS esett ki, azt is megéreztük. És szerintem az egy játékos fontosságát jól jelzi, hogy mennyire hiányzik, ha nincs.
Ez amúgy bartóék kritikája, leginkább őt szidom, DJ-ot abszolút nincs miért, ő teszi, amit tud, általában egészen jól is, és a fizuját sem ő adta meg magának. Semmi bajom vele emberileg, mert nem felezi meg, abszolút érthető, de én a klub értekeit tudom csak nézni, mert Barca-drukker vagyok, nem DJ-fan.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy