superman írta: ↑2024.05.30. 07:03:51
Üdv a csapatban!
Eredmények terén nem tudom, hogy lehet-e többet elvárni, mint idén. A bajnokságban az elején amúgy szerintem nem leszünk sokkal esélytelenebbek, mint a madrid, akik lehet, hogy nagyon megérzik majd Kroos visszavonulását. Aztán szezon közben ez majd árnyalódik. A kupában ugyanez, egy kis szerencsével akár meg is nyerhetjük, de erre se lehet alapozni. BL-ben az új rendszerrel a szerencsés sorsolás már kizárt, azzal idén (vagy a korábbi években) kellett volna élni. Szóval hazai porondon szerintem bőven lesz esélyünk, csak elvárni nem korrekt a trófeákat jelen körülmények között, mert alapvetően ki vagyunk szolgáltatva a fehérek formájának. Annyi a lényeg, hogy ha fortuna kínálja a lehetőséget, élni tudjunk vele. Ettől még fejlődni lehet minden téren, és nagyjából úgy látom a fórum többsége is így gondolkodik. Na meg persze az sem mindegy, hogy nyáron kik lesznek az érkezők, és távozók. Kíváncsi leszek.
Szerintem eredmények terén annyira ez az év sem volt gyenge. Csak a címek miatt tűnik igazán annak.
Amennyi ponttal zártuk a bajnokságot,annyival az utóbbi 5-6 évben szinte mindig megnyertük volna, csak a Real volt nagyon kiegyensúlyozott és gyűjtött rengeteg pontot. A BL-ben ugyan könnyű csoportba kerültünk (bár a City, Arsenal, Inter, Real sem panaszkodhatott), mondjuk az előző két évhez képest ideje volt, de a "nehéz" ellenfelet oda-vissza vertük, szóval amit lehetett kihoztuk belőle. Persze volt ilyen Antwerp elleni bukta, de az már tét nélküli volt, még ebből a keretből is amolyan B-csapattal álltunk ki.
A nyolcaddöntőben simáztuk oda-vissza a Napolit, a PSG-nél 11-11 ellen mindkét meccsen jobbak voltunk. A kupára lehet panaszkodni, bár az is csak a hosszabbításban dőlt el.
Szóval mindent összevetve ha az eredményeket figyelembe vesszük nem voltak rosszak, főleg a körülményeket tekintve. És nagyon keveset van említve, de az, hogy Xavi lemondott egy nagyon komoly összegről az hatalmas gesztus és nagy tiszteletet érdemel.
Ha Flick az első évében egy hasonlót hoz és látszik egy irány, hogy mit akar megvalósítani azt én mindenképpen pozitívumként fogom elkönyvelni. Utána már valószínűleg az igazolások terén is nagyobb mozgásterünk lesz, úgyhogy amit elkezdett, ahhoz már minőségben is igazíthat.
De pont emiatt a következő hetek lesznek igazán érdekesek, hogy az igazolások merre fognak menni, hova jönnek új emberek, kikkel nem számol. A Roque-kérdés például nagyon komoly lesz. (plusz Fayé) Bár ez nagyban függ hogy a liga hogyan fog számolni. Annak nincs túl sok értelme, hogy 80 millióért eladjuk Araujót és 40-ért igazoljunk.
Ami ezek mellett számomra kulcskérdés, hogy a fiatalokat mennyire fogja használni, az utánpótláshoz mennyire mer hozzányúlni. Mondjuk Musialát ő hozta fel és Davies-ből is ő csinált 18 évesen alapembert egy top 3-as klubban, szóval az esély megvan. Nem kell feltétlenül a 15-16 évesekhez nyúlni, de a kellő tapasztalattal rendelkező 17-18 évesek már bemutatkozhatnak/több esélyt kaphatnak. (Bernal, Fort stb.)
A másik pedig a rotáció. Kiket, milyen csapatrészt, mennyire fog, mennyire meri rotálni.
Attól nem tartok, hogy a magatartásával gond lesz, ami Xavi egyik legnagyobb hibája volt.
Amit Troym alább említett azzal például egyetértek, miszerint egy rutinos edzőként van elkönyvelve, pedig igazából 2 szezonja volt. Előtte volt ilyen segédedző meg hasonló titulusokban itt-ott, de nem tartom igazán relevánsnak. Talán amiatt lehet ez erősebb aspektus, hogy egy top3-as klubnál volt (akivel nagy sikereket is ért el), tudja mit jelent egy ilyen csapatot irányítani, semmint mondjuk egy Bochumot vagy Augsburgot.
Ha tényleg igaz, hogy ennyire elkötelezett mint amennyire hallani lehet, az egy nagy plusz pont nálam és optimizmusra ad okot.