Hansi Flick
Nagyon szurkolok a Flick időszaknak, de ugyanennyire tartok attól is, hogy maga Flick sem tudja igazán, hogy mit vállalt el.
Az pozitívum, hogy Laporta felismerte és meglépte az irányváltás szükségét, de akkor lehet igazán esély kilépni ebből a mentális pangás állapotából, ha a klub is képes lesz beállni Flick mögé, tehát valóban változást is akarnak és nem csak egy következő színházi felvonást láthatunk majd a túlélés jegyében.
Az pozitívum, hogy Laporta felismerte és meglépte az irányváltás szükségét, de akkor lehet igazán esély kilépni ebből a mentális pangás állapotából, ha a klub is képes lesz beállni Flick mögé, tehát valóban változást is akarnak és nem csak egy következő színházi felvonást láthatunk majd a túlélés jegyében.
Nem ez a jellemző.
Spanyolországon belül van scouting-olás, a baszk régión kívül is figyelik/keresik a fiatalokat, de nincsen könnyű dolguk, mert ha valaki akkora tehetség, akkor elviszi a Barca vagy valamelyik Madrid. Ha meg nem akkora tehetség, akkor nem kell Bilbaóban sem. Egy "no-name" baszk klubban is kiemelkedő szakmai munka folyik.
Csak azért szóltam hozzá a DNS témához, hogy ne legyen már ráfogva "szerencsétlenre" az, ami nem fogható rá.
Hiába létezik bárkinek remek "genetikája", abból csak akkor és csak úgy lehet versenyképes előnyt kovácsolni, ha megfelelő a hozzáadott munka, megfelelő az életvitel, a táplálkozás, pihenés, alvás,.....stb stb....ugyanakkor ez visszafelé ugyanígy járható, mert a megfelelően hozzáadott munkával és az egyéb körülmények betartásával is el lehet jutni a csúcsra. Nem létszükséglet a kíváló genetika!
A labdarúgás olyan csapatsport, amiben sok sokminden kompenzálható. Mind létszám, mind egyéni képességek miatt.
A labdarúgásban az alkalmazkodóképességnek döntő szerepe van és a mindenkori versenyhelyzet pedig eldönti, kinek és hogyan sikerült alkalmazkodnia a körülményekhez. Ez játékosra és edzőre ugyanúgy érvényes, mint a csapatokra.
Ezen túl a labdarúgásban sokminden tanulható, fejleszthető, megtanítható, ami abból is látszik, hogy néhány nevet tartalmaz a lenti felsorolás (én még talán Artéta nevét a sor végére betenném).
Néhány játékos pedig biztosan megfordult a felsorolt szakemberek kezei között és gyanítom, hogy ezek a játékosok nem mindegyike született "Barca DNS"-sel a fejében, lábában, mégis képesek voltak elsajátítani azt, amit az edzőjük kért tőlük, az edzőjük pedig képes volt elsajátíttatni azt a játékosaival, amit szeretett volna.
Hiába létezik bárkinek remek "genetikája", abból csak akkor és csak úgy lehet versenyképes előnyt kovácsolni, ha megfelelő a hozzáadott munka, megfelelő az életvitel, a táplálkozás, pihenés, alvás,.....stb stb....ugyanakkor ez visszafelé ugyanígy járható, mert a megfelelően hozzáadott munkával és az egyéb körülmények betartásával is el lehet jutni a csúcsra. Nem létszükséglet a kíváló genetika!
A labdarúgás olyan csapatsport, amiben sok sokminden kompenzálható. Mind létszám, mind egyéni képességek miatt.
A labdarúgásban az alkalmazkodóképességnek döntő szerepe van és a mindenkori versenyhelyzet pedig eldönti, kinek és hogyan sikerült alkalmazkodnia a körülményekhez. Ez játékosra és edzőre ugyanúgy érvényes, mint a csapatokra.
Ezen túl a labdarúgásban sokminden tanulható, fejleszthető, megtanítható, ami abból is látszik, hogy néhány nevet tartalmaz a lenti felsorolás (én még talán Artéta nevét a sor végére betenném).
Néhány játékos pedig biztosan megfordult a felsorolt szakemberek kezei között és gyanítom, hogy ezek a játékosok nem mindegyike született "Barca DNS"-sel a fejében, lábában, mégis képesek voltak elsajátítani azt, amit az edzőjük kért tőlük, az edzőjük pedig képes volt elsajátíttatni azt a játékosaival, amit szeretett volna.
FcBarcelona1 írta: ↑2024.05.31. 18:14:56Péter: szerintem a Barca DNS, a Cruyffi holland iskola. Azon már lehet vitatkozni, hogy Van Gaal, Rijkaard vagy Guardiola, Enrique vagy éppen Klopp és Flick stílusa áll e közelebb hozzá.
Nekem szimpatikus a Bilbao következetessége, hogy akkor sem változtatják meg a százéves elhatározást, ha ezzel az igazoláspolitikával kizárják magukat a világfutball legbelső köréből. Megelégednek azzal, hogy néha spanyol kupát nyernek.La Masia1 írta: ↑2024.06.01. 17:17:17Ott az baszk, aki Baszkföldön született, vagy baszk szülőktől származik, vagy "fiatal kora óta Baszkföldön él". Tehát van valamilyen baszk kötődése.
Ezért baszkok a Williams-testvérek is, ők már ott születtek és éltek.
És ezért lenne katalán Messi is, aki fiatal tini kora óta Katalóniában élt.
De ismétlem, önmagában a Barca nemzetköziségével természetesen semmi bajom.
De ennél még szimpatikusabb a Barcelona nyitottsága, ennek köszönhetjük, hogy Cruyff, a futballtörténelem egyik legjobbja, Katalóniát választotta a hazájának, vagy hogy a szurkolók Kubalát szavazták meg a legjobb játékosnak.
Flick valószínűleg nem fog itt annyi időt eltölteni, amennyit Cruyff, Kubala vagy Messi, ennek ellenére szép gesztus volt, hogy katalánul is üdvözölte a szurkolókat.
Messi azért kerülhetett a klubhoz, mert a klub őt mint idegent, a klubhoz hívta. Úgy, hogy akkor még nem volt "katalán". A Bilbao hív úgy embereket a klubba még azelőtt, hogy baszkokká váltak volna?La Masia1 írta: ↑2024.06.01. 17:17:17Nem a baszk kizárólagosság az, amire elsősorban gondoltam.
Amúgy még az ő elveiket követve is katalánnak számítana akár Messi is.
Ott az baszk, aki Baszkföldön született, vagy baszk szülőktől származik, vagy "fiatal kora óta Baszkföldön él". Tehát van valamilyen baszk kötődése.
Az értékek folytonosságával egyetértek. Nem is értem, amikor a Barca-DNS-t szidják, miközben ma nem ennek megfelelő játékot játszunk. Ha ma valamit szidni kell, az pont nem a Barca-DNS.
Nem a baszk kizárólagosság az, amire elsősorban gondoltam.gránit írta: ↑2024.06.01. 15:55:27Szerintem meg egyáltalán nem példa a belterjességük. Ha csak katalánok játszanának a Barcelonában, semmit nem érnénk el. Messi sem játszhatott volna így a Barcelonában, egy BEK/BL-serlegünk nem lenne, és max középcsapat lennénk, mint a Bilbao. Kösz, nem.La Masia1 írta: ↑2024.06.01. 15:33:58
Pár napja szó volt róla, hogy a Bilbao mekkora lúzer társaság, mert "annyira merevek, hogy nem adnak fel semmit az alapelveikből, pedig akkor lehet többet elérnének".
Hát, szerintem ha egyetlen egy társaság van a ligában és a mai labdarúgásban, akik példaképek lehetnek és akiket nagyon lehet irigyelni, akkor ők azok
Bruce Lee meg itt is találó. Képlékenynek kell lenni, úgy, hogy egyes értékeket és elemeket mindig megtartasz.
Amúgy még az ő elveiket követve is katalánnak számítana akár Messi is.
Ott az baszk, aki Baszkföldön született, vagy baszk szülőktől származik, vagy "fiatal kora óta Baszkföldön él". Tehát van valamilyen baszk kötődése.
Azzal sok fotelszurkoló is tisztában van. A megvalósítás egy másik kérdés. Régóta nem jönnek olyan kaliberek a csapatba a La Masiáról, mint Xavi vagy Iniesta. Fermín amúgy egy nagyon jó játékos. Számomra ő az év felfedezettje. Tavaszra pedig igazán belelendült. De milyen Barca-DNS-t képviselő ő? Én mindig ragaszkodok a Barca-DNS-hez. De a belterjesség torzszülött létformákat is eredményez. Ezért kellenek az olyan játékosok a Barca-DNS mellé, akik ezt ki tudják egészíteni. Az olyan játékosok, akik mernek a 16-oson kívül is lőni. Az olyan játékosok, akik el tudják taposni az ellenfél rohamait. Imádtam például van Bommelt. Semmilyen Barca-DNS nem volt benne. De ragyogóan fel tudta rúgni az ellenfeleket. Imádtam nézni, ahogy a sziporkázó Deco meg Edmílson mellett aprította az ellenfeleket, és rendet tett, ha kellett. Na, egy ilyen játékos kellett volna a PSG ellen, és most mi játszhatnánk a BL-döntőt.
Amikor ez a vérfrissítés hiányzik, gyakran kevésnek bizonyul a Barca-DNS. Amit én a futball csúcsának tartok. Csak egy torony sem áll meg, ha az első szél elfújja.
Egyetértek, lásd a kommentemet a "Csapat, taktika" topic-ban. Az edzők kétéventi cseréjére reagáltam. Amelyik edző két év alatt nem ér el áttörést, felesleges itt tartani. Nem csak a nem megfelelő játékospolitikával volt gond. A túlzottan feltolt védelem miatt bekapott 4-5 gólokat nem a HR-osztály hozta össze. Nem biztos, hogy a másik edző beválik, de ha az áttörést elérni nem tudó edző marad, akkor biztos, hogy nem fogunk áttörést elérni. Két és fél év elég kell hogy legyen. A Barca-DNS-nek megfelelő játékosok leigazolásával egyetértek. A Madrid is a Madrid-DNS-nek megfelelő játékosokat keresi, és ők jól is csinálják, nem úgy, mint mi, már elég régóta.
Szerintem meg egyáltalán nem példa a belterjességük. Ha csak katalánok játszanának a Barcelonában, semmit nem érnénk el. Messi sem játszhatott volna így a Barcelonában, egy BEK/BL-serlegünk nem lenne, és max középcsapat lennénk, mint a Bilbao. Kösz, nem.La Masia1 írta: ↑2024.06.01. 15:33:58
Pár napja szó volt róla, hogy a Bilbao mekkora lúzer társaság, mert "annyira merevek, hogy nem adnak fel semmit az alapelveikből, pedig akkor lehet többet elérnének".
Hát, szerintem ha egyetlen egy társaság van a ligában és a mai labdarúgásban, akik példaképek lehetnek és akiket nagyon lehet irigyelni, akkor ők azok
Bruce Lee meg itt is találó. Képlékenynek kell lenni, úgy, hogy egyes értékeket és elemeket mindig megtartasz.
Az összes olyan játékos, aki tizenéves kora óta, vagy sokuk estében 7-9 éves koruk óta, a La Masián nevelkedik, mind tökéletesen tisztában van azzal a játékkal, amit Barca-DNS-nek hívhatunk. A 9-10 évesek be tudnának állni egy felnőtt edzésre és az összes gyakorlatot/játékelvet jobban ismernék mint egy frissen érkezett külsős felnőtt.gránit írta: ↑2024.06.01. 14:20:51Egyik sem. Megvannak az erősségeik, de egyik sem tiki-taka játékos. Olyannyira, hogy nem is ezen a vonalon fejlődtek tovább. Araújo is inkább a hosszú indításokban fejlődött.FcBarcelona1 írta: ↑2024.05.31. 18:14:56
Kounde, Araujo, Balde, Gavi, Pedri, Fermin, Yamal
Ezek közül mennyi tipikus Barca DNS játékos?
A La Masiában sem kell keresni a tiki-takát, mert jó ideje nem ilyen játékosok jönnek ki onnan.
Ami az időt illeti a lenti vitában, 2,5 év nagyon sok idő. A vállalati példán is nagyot néztem.
Ahhoz, hogy tiki-takát lássunk, szinte az egész keretet le kéne cserélni.
A "tiki-taka" egy szitokszó lett, teljesen felesleges ezt ismételgetni a DNS kapcsán, mert ez a DNS "eredményének" az egyik miniatűr felszíni vetülete. Ez kb. olyan, mintha Haalandot annyival jellemeznénk, hogy "magas játékos".
Szerintem a vállalati példám azért érthető volt.
A győri Audi nem fog konzervet gyártani csak azért, mert a HR osztály folyamatosan élelmiszermérnököket vesz fel gépjármű-technikusok helyett. Tök mindegy, hogy ki és mennyi időt adna erre.
Ha van egy DNS-ed, amiben hiszel (most azt hagyjuk, hogy a fórumozók miben hisznek, a klub hisz benne), az egész akadémiát azért tartod fenn, hogy a saját, egyedi játékodhoz nevelj ki játékosokat, akkor lehet praktikusabb lenne, ha nem olyan játékosokat hozol kívülről a világ összes pénzéért (igazolás és fizetés), akik nem illenek bele a rendszerbe. És aztán csodálkozol, hogy "valami nem működik". Az élelmiszermérnök túl lassan szereli össze a futóművet...meglepő...
Hát, szerintem ha egyetlen egy társaság van a ligában és a mai labdarúgásban, akik példaképek lehetnek és akiket nagyon lehet irigyelni, akkor ők azok...már azoknak, akik nem felejtik el, hogy a foci a nézőknek szánt szórakoztató játék, ahol a kupák aktuális száma nem a sikeres szórakoztatás kizárólagos mértékegysége.
Totális nonszensz, hogy évek óta minden nyáron az a téma, hogy kit tud egyáltalán regisztrálni a klub (az igazolásokat hagyjuk is), közben az új edzőtől meg az első számú és egyetlen elvárás, hogy BL-t kell nyernie.
Egyik sem. Megvannak az erősségeik, de egyik sem tiki-taka játékos. Olyannyira, hogy nem is ezen a vonalon fejlődtek tovább. Araújo is inkább a hosszú indításokban fejlődött.FcBarcelona1 írta: ↑2024.05.31. 18:14:56
A La Masiában sem kell keresni a tiki-takát, mert jó ideje nem ilyen játékosok jönnek ki onnan.
Ami az időt illeti a lenti vitában, 2,5 év nagyon sok idő. A vállalati példán is nagyot néztem. Egy cégnél sincs olyan munkakör, amiben valakinek 2,5 évet adnának. Általában 3 hónapot adnak a bizonyításra. Senkit nem babusgatnak 2,5 évig. Ha alacsony polcon van, akkor azért. Ha magas polcon van, akkor azért. Egyetlen részvényes sem nézi el, ha a menedzsment 2,5 évig nem hoz áttörést. Egyetlen kétkezi munkásnak sem nézik el, ha 2,5 évig nem tud betanulni. Nem 2,5 évig, 2,5 hónapig se. Rengeteg idő a 2,5 év.
Ahhoz, hogy tiki-takát lássunk, szinte az egész keretet le kéne cserélni. Én nem várok ilyesmit, beérem azzal, hogy egy magas labdabirtoklási aránnyal és stabil védekezéssel, nem félpályáig feltolt védekezéssel és erős középpályás védekezéssel, ötletes támadójátékkal rendelkező csapat legyünk. Sakk-mattra kijátszott helyzeteket már rég nem várok, beérem annyival, hogy Lewandowski bekaratézza vagy befejelje a labdát.
Én arra vagyok kíváncsi, hogy a támadójátékban bátrabb lesz-e Flick, mint Xavi volt. Mert abban a Bayernben Lewandowski körül voltak még jó támadójátékosok.
Az egy lehetséges út, hogy Fermín ragadjon a kezdőben, rendszeresen fellépve a csatárposztra. Akkor viszont vagy Raphinha, vagy Gündogan, vagy Pedri a padra lesz téve. Korábban Dybalát tudtam volna elképzelni erre a szerepre, akit 12 millióért hozhattunk is volna. Aki vissza tud lépni a középpályára és részt tud venni a támadásépítésben, de fel is tud lépni csatárnak, így kettő az egyben, két posztot is be tud tölteni, két igazolás egyszerre. Most van egy Fermínünk, akiben talán megvan ez a potenciál.
De leginkább az érdekel, hogy a mélységi középpályánk hogy fog kinézni.
- ElBartimaeus
- Director del Fútbol
Baldé rendszerint jól és dinamikusan játssza meg a kispasszos lehetőségeket, mellette sok testcsellel él, pont azzal, ami lehetővé teszi a hatékony kényszerítőket, vagy váratlan cseleket.FcBarcelona1 írta: ↑2024.05.31. 18:14:56
Emlékszem, hogy a La Masiára hivatkoztál, hogy ezt tanulják, de akik kiemelkedőnek tűnnek
Balde, Fermin, Yamal, Gavi, Guiu játékára mennyire jellemző a rövidpasszos tiki-taka? És mi lett a tipikus rövidpasszos Puig, Garcia, Oriol, Collado stb. sorsa?
Anyagilag is nehéz gombot varrni a ruhára, ha 60-100 milliós az ára a Wirtz, Zubimendi, Bernardo, Olmo féle játékosoknak.
Fermínről nagyon sokszor írtam, hogy az egyik legdinamikusabb, kispasszokat kereső játékosunk és hogy mennyire jó látni ezt.
Yamalról nagyon gyorsan lejött, hogy nem csak cselezni, ütempasszokat is tud adni, kényszerítőkkel is próbálkozik, főleg Koundéval néha elég szépen.
Gavi orbitális erőssége volt az, hogy mennyire tisztára tudta játszani a labdát pontosan ezekkel a gyors passzokkal.
Guiu nem játszott annyit, hogy értelmezhető legyen.
Egészen pontosan ezekben a játékosokban van meg az, amire szükségünk lenne a dinamikus tiki-takához. Kéne csiszolni rajta, ami az összeszokottságból tudna jönni, a játék érettebb felfogása mellett, amihez igenis idő kell, főleg ilyen fiatal játékosoknál. Xavi, Iniesta, de még Busquest sem 19 évesen lett alapember.
Heiko Westermann will join Hansi Flick’s staff at Barça as a translator. [Diario Sport]

A tavalyi bajnoki címünk után, amit az idei reálnál sokkal gányabb focival nyertünk volt szomorú barcadrukker? Én biztosan nem. És te is azóta is folyamatosan Xavi mellett kardoskodtál.brazilfan írta: ↑2024.05.31. 16:27:08Chino és én is a Real kiscsapatok elleni meccseiről írtuk, amit írtunk. A Cityt nem nevezném kiscsapatnak.
Flickre amúgy sem kell, hogy hatással legyenek Ancelotti BL-meccs utáni szavai, különben is, Ancelotti szerint Nacho szabályos gólt szerzett a Bayern ellen, azaz még a legnagyobbak is mondanak néha fura dolgokat.
Flicknek ugyanúgy, mint az összes Barcelona-edzőnek, nem elég jól és eredményesen játszó csapatot irányítania, hanem ezen felül még a spanyol kirakatmeccsek megnyerése is az elvárások része, az összes, bár egyenként is nehéznek látszó körülmény ellenére.
-
- Entrenador del Barça
Most Ancelotti hasonlót nyilatkozott, amit pár hete leírtam, csak kifelejtette Messit, aki maga volt a Barca DNS nagy betűkkel.La Masia1 írta: ↑2024.05.31. 17:13:23
Az nem lenne esetleg hosszabb távra is jó megoldás, hogy a játékosok lennének a DNS-hez igazítva...?
Ahogy egy vállalat termelési profilját sem az aktuális alkalmazotti állomány képességei szerint módosítgatják, hanem a kabáthoz keresik a gombot.
Biztos hülyeség lenne, ha az ahhoz igazított keret magja évekre állandó lenne. És nem a két évente cserélgetett aktuális edző pillanatnyi elvárásai szerint döntene a focihoz semmit nem értő elnök a keretről.
Pláne, hogy évi euró tízmilliókért ezért van egy akadémia is, ami a káosz közepette is olyan szinten termel, hogy futószalagon küldjük/engedjük el a játékosokat, és még így is van csak most kapásból kb. 8-10, aki kaphatna lehetőséget.
Vagy esetleg hatalmas újításként ki lehetne próbálni, hogy milyen az, ha nem két évente keres új edzőt egy klub, és elfogadja, hogy az eredményekhez - ahogy az élet minden területén - nyugalom és állandóság kell, és ellesi olyan sikertelen kis klubok példáját, mint pl. a City (ahol egy ismeretlen spanyol edző a korszerűtlen barca-DNS-re építve viszonylagosan értékelhető eredményeket ért el az elmúlt években...) vagy a Liverpool.
Ha egynegyed olyan értelmes és elhivatott emberek vezették volna a klubot, mint pl. akik Bilbaóban vannak, és nem veszítette volna el a klub az elmúlt 10 évben a szakmai és erkölcsi iránytűjét az újabb BL-siker szó szerint beteges hajszolásával, akkor sok minden nagyon máshogy nézne ki most.
Szerintem nem én vagyok nagy szakértő, valószínűleg többen vélekednek hasonlóan. Kiemelném, hogy azt nyilatkozta, az elmúlt években. Guardiola előtt is ezt játszottuk, Rijkaard vagy Van Gaal idejében? Guardiola is azt nyilatkozta, hogy megveti a céltalan passzolgatást.
https://www.telegraph.co.uk/sport/footb ... tless.html
Szerintem Guardiola is régen továbblépett egy sokkal direktebb irányban, Bence is írta, lehet Flick stílusa közelebb áll a Barca DNS-hez, mint amit az utóbbi években játszottunk. Xavit ilyen szempontból még dícsérném is, mert volt változásra való törekvés a pontrúgásokkal, beívelésekkel, egyre gyakrabban a Barca tilitoliját váltotta meccs közben is, ahol sajnos mindkettőre inkább az ötlettelen jelzőt használnám.
Most is megvan a csapat fiatal magja
Emlékszem, hogy a La Masiára hivatkoztál, hogy ezt tanulják, de akik kiemelkedőnek tűnnek
Balde, Fermin, Yamal, Gavi, Guiu játékára mennyire jellemző a rövidpasszos tiki-taka? És mi lett a tipikus rövidpasszos Puig, Garcia, Oriol, Collado stb. sorsa?
Anyagilag is nehéz gombot varrni a ruhára, ha 60-100 milliós az ára a Wirtz, Zubimendi, Bernardo, Olmo féle játékosoknak.
Péter: szerintem a Barca DNS, a Cruyffi holland iskola. Azon már lehet vitatkozni, hogy Van Gaal, Rijkaard vagy Guardiola, Enrique vagy éppen Klopp és Flick stílusa áll e közelebb hozzá.
Gránit korábban - egy hónapon belül kb valamikor, de akit érdekel, annak biztosan örömmel megmondja - teljesen közérthetően és világosan írt erről a "kis kedvenc" DNS témáról.
Az, hogy lassan tíz éve szurkolóként mit láttunk a pályán vagy ki és mit csúfolt annak, semmi köze a valódi DNS-hez és valódi Barca stílushoz.
Nyilván ezekben az években szerettünk volna úgy játszani, de ezt megközelíteni sem volt képes az éppen aktuális csapat.
DNS köszöni szépen, makkegészséges. A hibát máshol kell keresni, megtalálni, majd orvosolni.
Szoktam volt mondani, hogy a fórum nem felejt, megtalálható itt minden a múltból, kicsit keresni kell csak és bármi előhúzható....
Az, hogy lassan tíz éve szurkolóként mit láttunk a pályán vagy ki és mit csúfolt annak, semmi köze a valódi DNS-hez és valódi Barca stílushoz.
Nyilván ezekben az években szerettünk volna úgy játszani, de ezt megközelíteni sem volt képes az éppen aktuális csapat.
DNS köszöni szépen, makkegészséges. A hibát máshol kell keresni, megtalálni, majd orvosolni.
Szoktam volt mondani, hogy a fórum nem felejt, megtalálható itt minden a múltból, kicsit keresni kell csak és bármi előhúzható....

Az nem lenne esetleg hosszabb távra is jó megoldás, hogy a játékosok lennének a DNS-hez igazítva...?FcBarcelona1 írta: ↑2024.05.31. 15:07:24https://barcauniversal.com/real-madrid- ... elona-dna/
Ancelotti véleménye a Barca DNS-ről. Remélem Flickkel végre lesz valami érdemleges változás, és a taktika a játékosokhoz lesz igazítva.
Ahogy egy vállalat termelési profilját sem az aktuális alkalmazotti állomány képességei szerint módosítgatják, hanem a kabáthoz keresik a gombot.
Biztos hülyeség lenne, ha az ahhoz igazított keret magja évekre állandó lenne. És nem a két évente cserélgetett aktuális edző pillanatnyi elvárásai szerint döntene a focihoz semmit nem értő elnök a keretről.
Pláne, hogy évi euró tízmilliókért ezért van egy akadémia is, ami a káosz közepette is olyan szinten termel, hogy futószalagon küldjük/engedjük el a játékosokat, és még így is van csak most kapásból kb. 8-10, aki kaphatna lehetőséget.
Vagy esetleg hatalmas újításként ki lehetne próbálni, hogy milyen az, ha nem két évente keres új edzőt egy klub, és elfogadja, hogy az eredményekhez - ahogy az élet minden területén - nyugalom és állandóság kell, és ellesi olyan sikertelen kis klubok példáját, mint pl. a City (ahol egy ismeretlen spanyol edző a korszerűtlen barca-DNS-re építve viszonylagosan értékelhető eredményeket ért el az elmúlt években...) vagy a Liverpool.
Ha egynegyed olyan értelmes és elhivatott emberek vezették volna a klubot, mint pl. akik Bilbaóban vannak, és nem veszítette volna el a klub az elmúlt 10 évben a szakmai és erkölcsi iránytűjét az újabb BL-siker szó szerint beteges hajszolásával, akkor sok minden nagyon máshogy nézne ki most.
Chino és én is a Real kiscsapatok elleni meccseiről írtuk, amit írtunk. A Cityt nem nevezném kiscsapatnak.
Flickre amúgy sem kell, hogy hatással legyenek Ancelotti BL-meccs utáni szavai, különben is, Ancelotti szerint Nacho szabályos gólt szerzett a Bayern ellen, azaz még a legnagyobbak is mondanak néha fura dolgokat.
Flicknek ugyanúgy, mint az összes Barcelona-edzőnek, nem elég jól és eredményesen játszó csapatot irányítania, hanem ezen felül még a spanyol kirakatmeccsek megnyerése is az elvárások része, az összes, bár egyenként is nehéznek látszó körülmény ellenére.
Fú, te jó ég, egyszer sírba tesz ez a folyamatos önámítás

Megkérdezték Ancelottit a City elleni visszavágó után, hogy nem volt e méltatlan a játék képe a Real Madridhoz. Azt mondta, hogy ő sehol nem látott egyetlen szomorú
madridistát sem.
A két vesztes clásico után, ahol állítólag lefociztuk őket voltak szomorú Barca drukkerek?
-
- Entrenador del Barça
https://barcauniversal.com/real-madrid- ... elona-dna/
Ancelotti véleménye a Barca DNS-ről. Remélem Flickkel végre lesz valami érdemleges változás, és a taktika a játékosokhoz lesz igazítva.
Eredményesebbek voltak, mert több pontot szereztek, de azokon a meccseiken, amiket láttam, szürkén, ötlettelenül, sematikusan játszottak a kiscsapatok ellen.
Flicknek ez is feladata lesz, a Madridot mindig, minden körülmények között le kell focizni.
Sajnos, be kell látnunk, hogy a Real nem csak eredményesebb, de jobb, ráadásul tetszetősebb focit játszott!Chino írta: ↑2024.05.31. 10:51:17A Real sem játszott jó focit, sokszor szenvedtek a kicsik ellen is, akár a Bl-ben, akár "hazai" pályán vagy éppen a VAR/bírói segítség nyerte nekik a meccset, de a címek jöttek, Bl-döntő és a szezonjuk máris tip-top.
Nyilván nem lehet tudni mi lett volna ha a Kupát és Szuperkupát behúzzuk, de sanszos, hogy nem lett volna távozás belőle, vagy nem ilyen módon.
Ettől még: Hajrá Barca!
- Chino
- Llegenda del Barça
A Real sem játszott jó focit, sokszor szenvedtek a kicsik ellen is, akár a Bl-ben, akár "hazai" pályán vagy éppen a VAR/bírói segítség nyerte nekik a meccset, de a címek jöttek, Bl-döntő és a szezonjuk máris tip-top.Zoldbela írta: ↑2024.05.30. 21:51:28
Nem a címek hiánya miatt volt gyenge a szezon, hanem azért mert az "alsóházi" csapatok ellen sem volt meggyőző a Barca!
Más bajnokságokban is csak egy bajnoki és egy kupagyőztes (esetleg még egy szuperkupa) cím van, és nem mondanám, hogy aki egyiket sem nyeri meg az gyenge szezont produkált (pl.: német és angol foci).
Ha a Barca jó focit játszott volna, egészen biztos, hogy Xavit nem küldik el.
Egy bajnokságot a "nagyok" ellen lehet megnyerni, de a "kicsik" ellen lehet elbukni!
Nyilván nem lehet tudni mi lett volna ha a Kupát és Szuperkupát behúzzuk, de sanszos, hogy nem lett volna távozás belőle, vagy nem ilyen módon.
Forca Barca!!!!
- ocsike83
- Jugador d'estrella
Véleményem szerint a keret jó, sőt, a maga szintjén nem rossz. Pár nagy csapat kivételével a legtöbb edző összetenné a kezét, ha egy ilyen keretet kapna.vidra írta: ↑2024.05.31. 02:38:11
Én azt várom, hogy azok a játékosok, akik Xavi alatt nem sokat produkáltak, most sokkal többre lesznek képesek: Roque, Ferran, Felix.
Raphinha jó volt a végefelé, de hátha még jobb tud lenni.
Azért várom ezt, mert szerintem Xavi túltolta a "Mennyire ért valaki a pozíciós játékhoz" témát és ez alapján szelektált mindenkit. Uncsik kicsit ezek az elméletek. Egy jó, pragmatikus hozzáállást várok.
Kapus: TS
Védelem: mag - Cancelo, Araujo, Kounde, Chris, fiatalság - Balde, Cubarsi, Faye
KP: mag - Gündogan, FDJ, Pedri, Gavi, fiatalság - Fermin
Csatárok: Lewa, Raphinha - fiatalság: Yamal, Roque, Guiu.
Erre azért masszívan lehet építeni. A keret jó, csak a helyüket kellene megtalálni a játékosoknak. És ahova nincs játékos, vagy kevés, vagy nem érti, oda kell igazolni. Szerintem a VKP a legfontosabb idén.
Més que un club 

Nagyon lutri.
~20 év edzői jellegű tapasztalat - nem játékosi.
A Bayern-nel mindent megnyert.
A német válogatottal csúnyán elbukott és idő előtt menesztették.
Azt írják róla, hogy nem egy nagy foci filozófus, nem egy ilyen Guardiola féle teoretikus, dogmatikus építkező. Vagy akár Xavi féle, bár van egy erős direkt foci stílusa.
Azt írják, hogy jó csapatot, jó játékosokat tud úgy használni, hogy még sokkal jobbak legyenek.
Az eddigiek alapján szétesett csapatot nem annyira tud/szeret újraépíteni.
Azt írják, jobban fekszik neki, ha olyan játékosokat játszathat, akiknek stílusuk és kreatív szabadságuk van.
Én azt várom, hogy azok a játékosok, akik Xavi alatt nem sokat produkáltak, most sokkal többre lesznek képesek: Roque, Ferran, Felix.
Azért várom ezt, mert szerintem Xavi túltolta a "Mennyire ért valaki a pozíciós játékhoz" témát és ez alapján szelektált mindenkit. Uncsik kicsit ezek az elméletek. Egy jó, pragmatikus hozzáállást várok.
~20 év edzői jellegű tapasztalat - nem játékosi.
A Bayern-nel mindent megnyert.
A német válogatottal csúnyán elbukott és idő előtt menesztették.
Azt írják róla, hogy nem egy nagy foci filozófus, nem egy ilyen Guardiola féle teoretikus, dogmatikus építkező. Vagy akár Xavi féle, bár van egy erős direkt foci stílusa.
Azt írják, hogy jó csapatot, jó játékosokat tud úgy használni, hogy még sokkal jobbak legyenek.
Az eddigiek alapján szétesett csapatot nem annyira tud/szeret újraépíteni.
Azt írják, jobban fekszik neki, ha olyan játékosokat játszathat, akiknek stílusuk és kreatív szabadságuk van.
Willkommen Herr Flick !!!
Remélem, hogy megtalálja az összhangot a játékosaival, az öltöző valódi csapattá válik a kezei között, kialakul nála egy karakteres, tónusos, markáns csapatjáték és visszakapja a pályáról azt, amivel felküldi oda a srácokat.
Sokan szurkolunk....
Remélem, hogy megtalálja az összhangot a játékosaival, az öltöző valódi csapattá válik a kezei között, kialakul nála egy karakteres, tónusos, markáns csapatjáték és visszakapja a pályáról azt, amivel felküldi oda a srácokat.
Sokan szurkolunk....

Nem a címek hiánya miatt volt gyenge a szezon, hanem azért mert az "alsóházi" csapatok ellen sem volt meggyőző a Barca!Chino írta: ↑2024.05.30. 08:56:22Szerintem eredmények terén annyira ez az év sem volt gyenge. Csak a címek miatt tűnik igazán annak.
Amennyi ponttal zártuk a bajnokságot,annyival az utóbbi 5-6 évben szinte mindig megnyertük volna, csak a Real volt nagyon kiegyensúlyozott és gyűjtött rengeteg pontot. A BL-ben ugyan könnyű csoportba kerültünk (bár a City, Arsenal, Inter, Real sem panaszkodhatott), mondjuk az előző két évhez képest ideje volt, de a "nehéz" ellenfelet oda-vissza vertük, szóval amit lehetett kihoztuk belőle. Persze volt ilyen Antwerp elleni bukta, de az már tét nélküli volt, még ebből a keretből is amolyan B-csapattal álltunk ki.
A nyolcaddöntőben simáztuk oda-vissza a Napolit, a PSG-nél 11-11 ellen mindkét meccsen jobbak voltunk. A kupára lehet panaszkodni, bár az is csak a hosszabbításban dőlt el.
Szóval mindent összevetve ha az eredményeket figyelembe vesszük nem voltak rosszak, főleg a körülményeket tekintve. És nagyon keveset van említve, de az, hogy Xavi lemondott egy nagyon komoly összegről az hatalmas gesztus és nagy tiszteletet érdemel.
Ha Flick az első évében egy hasonlót hoz és látszik egy irány, hogy mit akar megvalósítani azt én mindenképpen pozitívumként fogom elkönyvelni. Utána már valószínűleg az igazolások terén is nagyobb mozgásterünk lesz, úgyhogy amit elkezdett, ahhoz már minőségben is igazíthat.
De pont emiatt a következő hetek lesznek igazán érdekesek, hogy az igazolások merre fognak menni, hova jönnek új emberek, kikkel nem számol. A Roque-kérdés például nagyon komoly lesz. (plusz Fayé) Bár ez nagyban függ hogy a liga hogyan fog számolni. Annak nincs túl sok értelme, hogy 80 millióért eladjuk Araujót és 40-ért igazoljunk.
Ami ezek mellett számomra kulcskérdés, hogy a fiatalokat mennyire fogja használni, az utánpótláshoz mennyire mer hozzányúlni. Mondjuk Musialát ő hozta fel és Davies-ből is ő csinált 18 évesen alapembert egy top 3-as klubban, szóval az esély megvan. Nem kell feltétlenül a 15-16 évesekhez nyúlni, de a kellő tapasztalattal rendelkező 17-18 évesek már bemutatkozhatnak/több esélyt kaphatnak. (Bernal, Fort stb.)
A másik pedig a rotáció. Kiket, milyen csapatrészt, mennyire fog, mennyire meri rotálni.
Attól nem tartok, hogy a magatartásával gond lesz, ami Xavi egyik legnagyobb hibája volt.
Amit Troym alább említett azzal például egyetértek, miszerint egy rutinos edzőként van elkönyvelve, pedig igazából 2 szezonja volt. Előtte volt ilyen segédedző meg hasonló titulusokban itt-ott, de nem tartom igazán relevánsnak. Talán amiatt lehet ez erősebb aspektus, hogy egy top3-as klubnál volt (akivel nagy sikereket is ért el), tudja mit jelent egy ilyen csapatot irányítani, semmint mondjuk egy Bochumot vagy Augsburgot.
Ha tényleg igaz, hogy ennyire elkötelezett mint amennyire hallani lehet, az egy nagy plusz pont nálam és optimizmusra ad okot.
Más bajnokságokban is csak egy bajnoki és egy kupagyőztes (esetleg még egy szuperkupa) cím van, és nem mondanám, hogy aki egyiket sem nyeri meg az gyenge szezont produkált (pl.: német és angol foci).
Ha a Barca jó focit játszott volna, egészen biztos, hogy Xavit nem küldik el.
Egy bajnokságot a "nagyok" ellen lehet megnyerni, de a "kicsik" ellen lehet elbukni!