Nagyon sok mindennel egyetértek, amit írtál. A PL nyeri a nézettségi versenyt. Lentebb felvetődött az, hogy ez érdekel-e rajtuk kívül bárkit is.
Mi az egész helyzetet egy kívülálló, kozmopolita, nihilista, magyar fejjel közelítjük meg, és nekünk azok a szempontok, amikről szó van, nekünk, kívülállóknak semmit sem jelentenek. Ezt úgy tudom megérteni, ha átváltom az agyamat arra a korszakra, amkor Magyarországon én is jártam meccsekre, én is szorítottam különböző sportágakban a magyar csapatoknak, és az olyan dolgok, mint a magyar vízilabdakultúra és annak minden stílusjegye, nagyon is sokat jelentettek, és nem is tudtuk volna (akkor) elképzelni, hogy valaha olyan játékot játszunk, mint mondjuk a szerbek.
Angliában arról megy a panaszkodás, hogy elvesztették a kultúrájukat, Southgate pedig figyelmeztetett arra, hogy egyes posztokon egyszerűen nincsenek emberei, mert a klubokban mindenütt külföldiek játszanak.
https://trainingground.guru/articles/so ... ier-league
Ezzel szemben ma egy olyan Osasuna vert meg minket, amelyben összesen kettő külföldi játszik... Elképesztő, mennyivel mélyebb a spanyol válogatott merítési lehetősége. A negyedik EB-címüket nyerték meg. Az angolok nulla EB-t nyertek eddig...
És itt jön a képbe, hogy a lőtéri kutyát nem érdekli, hogy mennyit vásárolgatnak az angol klubok, és veszik össze-vissza a tengerentúli tucatjátékosokat. A spanyolok biztos nem cserélnének velük.
Amit a "piaci" építkezésről írtál, az teljesen igaz. Több néző, több pénz, több költekezési lehetőség. Amit én állítok, hogy ezek a dolgok nem helyettesítenek nem piaci dolgokat. Nem helyettesítik a kultúrát, az utánpótlást, a közösségeket. Ezeket a dolgokat semmilyen tőkeinjekció nem helyettesíti. Hogy a kettőt lehet-e vegyíteni? A tőkeinjekciót és a saját közösségeikből kinővő erőket? Valószínűleg igen. Amit a PL-ről gondolok, hogy teljesen kitették magukat a külső tényezőknek. A valamire való edzőik mind külföldiek. Amint hazamennek, vége a gyereknapnak. Saját utánpótlás híján a külföldi tőkeinjekcióra támaszkodnak. Amint megelégelik a tulajdonosok ezt a költekezést, vége a dalnak. A külföldi utánpótlásra támaszkodnak, magyarán, ha máshol tucatjátékosokat nevelnek, ők a tucatot fogják felvásárolni. Ezektől a külső tényezőktől függnek, és lehet, hogy a folyamat már visszafordíthatatlan, mert olyan szinten kiirtották a saját kultúrájukat, hogy ha ezek a külső támaszok eltűnnek, a nagy semmi maradna utánuk.
Amit a Liga FFP-jéről gondolok, hogy minket aránytalanul sújtott, de aki kicsit is tisztában van a spanyol költségvetési felfogással, az tudja, hogy ott szükség van arra, hogy fegyelmezve legyenek, különben eladósodnának. A déli országok általában ilyenek, közel sem annyira fegyelmezettek a pénzzel, mint az északiak. Németországban nem kellett eddig ilyet bevezetni, mert a német csapatok maguktól is tudnak felelősen gazdálkodni. Ha meg nem tudnának, gyorsan jönne egy vaskancellár, aki rendet vágna, és egy fenntartható pályára állítaná a vircsaftot. Az olaszok meg ugyanúgy déliek, mint a spanyolok, csak náluk nincs egy olyan szükséges bábáskodás, mint a spanyoloknál, és mind mennek is a csőd felé a klubjaik. Egyetlen év alatt 1,5 milliárd eurós veszteséget termeltek a klubjaik, még a legerősebb csapatuk is teljes kilátástalanságban van anyagilag. Ez az, ami a La Ligában nem szabad, hogy megtörténjen, és minket is az rántott vissza a szakadék széléről, hogy nekünk nem engedték meg, hogy csődbe vigyük magunkat.
Visszatérve az angol focikultúrára, szerintem olyan már nincsen. Emlékszem, gyerekkoromban az angolok elfogult, elvakult rajogói mindig azt fújták, hogy ott milyen kemény a bajnokság, milyen marcona a játék, és ami a spanyoloknál, olaszoknál, németeknél, a kislányok ligáiban sárga lap, azt Angliában le se fújják. Hogy ők milyen kemények. Hogy ott játszanak a férfiak. Aztán mára ott tartunk, hogy a spanyol csapatokat tartják henteseknek, akik mára fizikailag is az angolok fölé nőttek. Amikor Sergio Ramos lebirkózta Salah-t és kitörte a kezét, vállát, mindenét, azon siránkozott az angol média, hogy milyen brutálisak ezek a spanyolok, micsoda barbárok, szegény kis Salah. És amikor megkérdeztük, hogy na hol az a híres, kemény, fizikális angol bajnokság, nekiálltak pityeregni, hogy szegény pici Salah, vadember Ramos.
Na ez az, ami 30 éve elképzelhetetlen lett volna. Teljesen kiüresedett a kultúrájuk. Mehet-e tőkeinjekció az utánpótlás, a helyi közösségek, a helyi kultúra mellé? Azt gondolom, hogy igen, elméletileg. Ami konkrétan az angolokat illeti, náluk nem ezek mellé érkezett a tőkeinjekció, hanem ezek helyett. Addig vigéckednek, amíg a tulajdonosaik ontják a pénzt, de még így se annyira, amennyire gondolják, mert azért a szilárdabb talajon álló spanyol labdarúgás így is lelépi őket, és a németeknél sem látom őket sokkal erősebbnek. Teljesen kiszolgáltatták magukat, és a spanyolok ebből szerintem még a tengernyi aranyérmeik nélkül sem kérnének.