Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Európa Ligában az elmúlt 10 kiírásból szintén 6 győzelem, EB-győzelem. Akárhány elődöntőt összeadunk, nem fog kitenni egy tornagyőzelmet (nem véletlenül találták ki az éremtáblázatokat) egy ország számára.
1 csapat. Az hol bajnokság? 16-7-8 körül még amúgy sem volt ilyen nagy a különbség (sőt!), kár belevenni, mert akkor még szerintem is a spanyol bajnokság volt az erősebb, nem érvelsz vele semmi ellen. Ott Pep és Klopp kezdte felhozni a színvonalat, ott indult meg az a lavina, ami mára teljesen maga alá gyűrte Európát, 1 csapat kivételével. Szerintem 19 körülre ért be annyi csapat annyira, hogy átbillent a mérleg, és azóta nyílik az olló. Szerintem a nézettség is valami hasonló mintát követhet, bár az már lehet, hogy korábban is PL felé billent.
Mert senkit nem érdekelnek az elődöntők és a negyeddöntők, csak a győzelem, abból meg a spanyoloknak lényegeseb több van. Az EB-n és az olimpián is oktatták az angolokat, és ezen a ponton Tebas-nak teljesen igaza van. A spanyol vezetésnek nem célja, hogy egy külföldi dömping tarolja le a ligát, hogy aztán ne a spanyolországi játékosok játszanak a csapatokban. Ők próbálják őrizni a maguk kultúráját, ami persze változik, és hatalmas változáson is ment keresztül az elmúlt másfél évtizedben. De próbálják azt helyzetbe hozni. A spanyol labdarúgás gyökeresen megváltozott az elmúlt évtizedekben, de akármit is képviselnek, őket akarják a csapatokban látni, nem egy anyagilag drága de minőségileg olcsó dömpinget. És nekik van igazuk.bence0330 írta: ↑2024.09.28. 01:10:56Szóval őszintén nem tudom megérteni, miért írod ezeket a "nem nyernek kupákat" témát, mikor az elmúlt néhány évben nagyjából annyi kupát, döntőt, elődöntőt, negyeddöntőt értek el, mint a maradék 4 topliga csapatai összesen. És ha nem lenne az az egy darab spanyol csapat, akik dacolnak velük, kb az összeset megnyerték volna.
Azért ez nagyon durva, 8,5-szörös különbség. Nem tudom, a kiscsapatoknál mennyire nyílik vagy épp tágul az olló, de azért mindenképp nagynak kell lennie a különbségnek. Megint csak köszi, Tebas!
Úgy tűnik, mégsem, lásd a Chelsea-t. A pénz nem jelent automatikusan sem szakértelmet, sem kultúrát. Sőt, pont amiatt nyavalyognak Gary Neville-ék, hogy a sok külföldi edző miatt mára leépült az angol labdarúgókultúra. Régen pont a spanyol bajnokságot vélték az emberek olyannak, mint most az angolt. Hogy szórakoztató, szép játékot játszanak. Úgy a Pep-korszak magasságában kezdett a spanyol élvonal egy erre adott válaszként átmenni egy nagyon defenzív felfogásba, még a Real Madrid is felszállt erre a vonatra a Mourinho-érában. Azóta a spanyol kiscsapatok sokkal szervezettebbek, keményebbek, durvábban és hatékonyabban is védekeznek.
Utóbbit egy pillanatra sem kétlem. Azt már igen, hogy ebből következik bármi is, ami a pályán megmutatkozik.
Én ilyeneket találok:bence0330 írta: ↑2024.09.25. 13:07:20
Kerestem már hasonló statokat, de annyira nem találok, lehet nem jól keresem. Pedig amúgy érdekelne. De ha az összefoglalókat is hozzácsapjuk, szerintem elég nagy lehet a különbség (személy szerint én is meg szoktam nézni az összes angol meccs összefoglalóját, a spanyolokról 1-2 éve leszoktam, a Reálét követem, és ennyi) Mivel tudtommal elve nézettebb jóval a PL, meglepne, ha nem lenne észrevehető különbség, inkább csak a mértékét gondolnám kérdésnek.
Befeketetőket, szponzorokat. Akik pénzt adnak a klubboknak, akik ezáltal olyan anyagi helyzetben lesznek, amivel más klubbok nem tudják felvenni a versenyt. Tehát erősebb keretük lesz. Több lesz ott a jó játékos. Egész konkrétan így működik a piaci alapú világ.gránit írta: ↑2024.09.27. 21:09:59A PL vezeti a nézettségi listákat, aminek amúgy semmi jelentősége. A Mónika show nézettsége előzte Lukács Béla fizikus előadásait. És? Kit érdekel? Akkor éljen a Mónika show, vagy mi? Ha a nézettség számítana bármit is, a kínai bajnokság is elég előkelő helyen lenne a listán.
Nem igazán lehet objektíven összehasonlítani a nézettséget és a színvonalat ilyen meccsek alapján. A PL-nek toronymagasan legjobb a pr-ja. Egy Serie A-Bendesliga kis/középcsapat meccseit még kevesebben követik nyomon (franciáról, portugálról ne is beszéljünk). Plusz attól is függ mennyire elérhetők ezek.bence0330 írta: ↑2024.09.25. 13:07:20Kerestem már hasonló statokat, de annyira nem találok, lehet nem jól keresem. Pedig amúgy érdekelne. De ha az összefoglalókat is hozzácsapjuk, szerintem elég nagy lehet a különbség (személy szerint én is meg szoktam nézni az összes angol meccs összefoglalóját, a spanyolokról 1-2 éve leszoktam, a Reálét követem, és ennyi) Mivel tudtommal elve nézettebb jóval a PL, meglepne, ha nem lenne észrevehető különbség, inkább csak a mértékét gondolnám kérdésnek.
Komolyabb idődet igénybevevő nyomozást nem állt szándékomban adni, csak úgy elkapott a kíváncsiság és az, hogy esetleg mi a valóság ahhoz képest amit "mi gondolunk"....
Szerintem nem fogják lebontani csapatok szintjére, érdekes stat jönne ki belőle, de szerintem nemhiába viszi a 3 nagy a legtöbb közvetítési jogdíjat.
Kerestem már hasonló statokat, de annyira nem találok, lehet nem jól keresem. Pedig amúgy érdekelne. De ha az összefoglalókat is hozzácsapjuk, szerintem elég nagy lehet a különbség (személy szerint én is meg szoktam nézni az összes angol meccs összefoglalóját, a spanyolokról 1-2 éve leszoktam, a Reálét követem, és ennyi) Mivel tudtommal elve nézettebb jóval a PL, meglepne, ha nem lenne észrevehető különbség, inkább csak a mértékét gondolnám kérdésnek.
Az új BL lebonyolítás arra jó, hogy érdekesnek tűnő párharcokból többet láthatunk már ősszel, de ezek átmennek teljesen haknimeccsekbe.gránit írta: ↑2024.09.16. 19:15:28Szerintem azért is van szükség legalább az új BL-lebonyolításra, mert most legalább már ősszel láthatjuk, hol tartunk.
A Liga szerintem nem alkalmas arra, hogy felkészítsen minket a legnagyobb ütközetekre. Ehhez szükség volt egy őszi BL-szezonra, már ha az a 2-3 komolyabb meccs annak mondható egyáltalán.
Természetesen a pénz. A labdarúgóklub-tulajdonosok le vannak maradva. Ahol van eszük a tulajdonosoknak, ott létrehoztak egy top ligát, amibe nem ők teszik be a pénzt, hanem veszik ki belőle a pénzt. A bevételeket a csúcsra járatják, a költségeket meg lent tartják. A labdarúgás le van maradva. Ez már szinte mindenki másnak eszébe jutott, csak nekik nem.Damask írta: ↑2024.09.16. 17:59:46Perez és a többi klubvezető fő motivációja a szuperligával kapcsolatban a pénz. Semmi más. Túl kevés jut vissza a topcsapatokhoz abból a pénzből amit a topcsapatok termelnek meg a bajnokok ligájával. Ebben van valami, és őszintén, bármilyen változás a futballban, ami az UEFA kárára történik, csak jót tehet a futballnak, szóval Én a jövőben is szurkolni fogok azért hogy legyen valami a szuperligából.
Szerintem azért is van szükség legalább az új BL-lebonyolításra, mert most legalább már ősszel láthatjuk, hol tartunk. Korábban sokszor nem volt próba, hanem csak az előadáson szembesültünk a problémákkal. Év közben meg álomba ringatott minket a trash bajnokság, a maga Mónika show-szintű cicaharcaival. Aztán tavasszal az előadáson jöttünk rá, hogy hoppá, se védelem, se középpályás védekezés, se labda nélküli játék. És kaptuk a súlyosabbnál súlyosabb csapásokat. Sokszor úgy ért véget csúfosan a szezonunk, hogy fel sem fogtuk, hogy mi történik. Mert addig minden szépnek és jónak tűnt, Valverde idején is szinte veretlen szezon után, tátott szájjal csodálkoztunk, hogy most akkor mi van. Mert nem voltak próbák, és az előadáson derült ki, hogy beszakad a színpad, hogy leszakad a függöny, hogy a csapat fele nem tudja a szöveget. Úgy jártunk, mint az a nehézsúlyú bokszoló, aki csak pehelysúlyúak ellen edz, aztán az első tétmeccsen a másik nehézsúlyútól kap egy parasztlengőt, és azt se tudja, merre van a kijárat.Peter írta: ↑2024.09.16. 18:12:59A bajnoki és spanyol kupameccsek pedig az éles gyakorlásra kíválóan alkalmas terep, de még ez az új BL lebonyolítás is kellően változatos ahhoz és lehetőséget kínál arra is, hogy javítani is lehessen menet közben akár úgy is, hogy a lehető legtovább versenyben maradjunk.
gránit írta: ↑2024.09.16. 01:28:35Ahogy ma működik, úgy nyilván nem bevezethető, mert a homlokegyenes ellentéte ez a modell. Csak nem feltétlenül kellene így működnie.Damask írta: ↑2024.09.16. 01:15:33Ott nem azért van a keretplafon hogy "fair" legyen a liga, az csak a duma. Azért van hogy a tulajoknak garantált legyen a profit, ne is lehessen lehetősége 1-2 idiótának pénzzel megoldani a sikereket, hogy aztán a többinek is követnie kelljen ha nem akar lemaradni és el akarja kerülni a szurkolók népharagját.
Így mehet a duma hogy jajj, én elkölteném a világ összes pénzét a csapatra és minden posztra hoznék egy sztárt, de hát a bérplafon nem engedi.
Játékosokat sem igazolnak pénzért, csak cserélek más játékosokra + draft jogokra, legalábbis az NFL-ben, a többit nem nézem.
Utánpótlás neveléssel sem kell foglalkozzanak.
Minden évben kapnak a draftról ingyen játékosokat akik a top draft körösök kivételével 3 évig szotyiért játszanak (már persze az NFL átalghoz képest).
Plusz ott ha az egyik csapatnak [auto_cenzúra] szezonja van és kikap az összes meccsen, akkor az európai focis kiesés helyett ők csak kapnak jövőre egy nagyon jó játékost a drafton.
Valószínűleg a közvetítési díjak azért sokkal igazságosabban vannak elosztva ott.
Mindenesetre ez a rendszer nem bevezethető az európai fociban ahogy az ma működik.
Amit a tulajdonosokról írtál, az igaz, a végeredmény mégis az, hogy évről évre számos csapat megy a bajnoki címekért, nem úgy, mint a labdarúgásban. És ha már alább egy Real Madrid-szurkolótól érkezett szimpátiavélemény a jelenlegi keretek mellett, azért mondjuk ki, maga Florentino Perez is amellett van, hogy a jelenlegi rendszer nem jó, és váltani kellene, pont azért, mert zuhan a labdarúgás iránti érdeklődés.
Amit a tulajdonosokról írtál, az igaz, csak éppenséggel egybeesik azzal, hogy még a bajnokságok is nyitottabbak és izgalmasabbak. A tulajdonosok meg nem hülyék ott. A költségeket minimalizálják, a bevételeiket maximalizálják. A kapitalizmus a világ legprimitívebb rendszere, csak egyesek még ahhoz is primitívek, hogy kapitalisták legyenek. A fociban meg ölik bele a pénzt (aztán csődbe mennek, mint az Inter volt tulajdonosa), ahelyett, hogy ugyanazt csinálnák, mint a többi sportág tulajdonosa. Létrehozni egy top ligát, a bevételeket csúcsra járatni, a költségeket meg lent tartani. És még a szurkolók is nyernek vele. Mindenki jól jár. Ez a focitulajdonosokat leszámítva mindenkinek az eszébe jutott már. Például a Forma-1 is azóta lett a dögunalom helyett izgalmasabb, amióta meghúztak egy viszonylag erős költségplafont.
A jelenlegi rendszerben nagyon mi sem panaszkodhatunk, hiszen még így is sokkal nagyobb keretünk volt a nyárra, mint a legtöbb csapatnak. Csak a többi élcsapathoz képest szívtunk.
A korábbi hozzászólások kapcsán jelezném, hogy nem állítottam azt, hogy nem becsülendő, amit a Girona elért eddig, de azt tartom, hogy a 10. hely utáni harmadik hely kiugrónak számít. Nekem szimpatikus csapat, tetszik, amit csinálnak, sokkal inkább ilyen csapatokat nézek ellenfélként, mint egy Espanyolt.
Ahogy ma működik, úgy nyilván nem bevezethető, mert a homlokegyenes ellentéte ez a modell. Csak nem feltétlenül kellene így működnie.Damask írta: ↑2024.09.16. 01:15:33Ott nem azért van a keretplafon hogy "fair" legyen a liga, az csak a duma. Azért van hogy a tulajoknak garantált legyen a profit, ne is lehessen lehetősége 1-2 idiótának pénzzel megoldani a sikereket, hogy aztán a többinek is követnie kelljen ha nem akar lemaradni és el akarja kerülni a szurkolók népharagját.
Így mehet a duma hogy jajj, én elkölteném a világ összes pénzét a csapatra és minden posztra hoznék egy sztárt, de hát a bérplafon nem engedi.
Játékosokat sem igazolnak pénzért, csak cserélek más játékosokra + draft jogokra, legalábbis az NFL-ben, a többit nem nézem.
Utánpótlás neveléssel sem kell foglalkozzanak.
Minden évben kapnak a draftról ingyen játékosokat akik a top draft körösök kivételével 3 évig szotyiért játszanak (már persze az NFL átalghoz képest).
Plusz ott ha az egyik csapatnak [auto_cenzúra] szezonja van és kikap az összes meccsen, akkor az európai focis kiesés helyett ők csak kapnak jövőre egy nagyon jó játékost a drafton.
Valószínűleg a közvetítési díjak azért sokkal igazságosabban vannak elosztva ott.
Mindenesetre ez a rendszer nem bevezethető az európai fociban ahogy az ma működik.
Ott nem azért van a keretplafon hogy "fair" legyen a liga, az csak a duma. Azért van hogy a tulajoknak garantált legyen a profit, ne is lehessen lehetősége 1-2 idiótának pénzzel megoldani a sikereket, hogy aztán a többinek is követnie kelljen ha nem akar lemaradni és el akarja kerülni a szurkolók népharagját.gránit írta: ↑2024.09.15. 15:40:23Én nagyon nagy rajongója vagyok a keretplafonoknak, ez az amerikai major sportágakban nagyon jól működik. Sőt, ott sokkal szigorúbb és egységesebb, mint a La Ligában, mert utóbbiban még így is hatalmasak a különbségek a csapatok között, és a szabály nem egységes, hanem csapatokra szabott. Nem is a mezőny összerázása a céljuk, hanem valóban a csődök elkerülése. Az akkori helyzethez még hozzátenném, hogy azokban az években végigsöpört a világon egy gazdasági világválság, ami sok klub bevételeit megtépázta.El Sie7e írta: ↑2024.09.15. 13:35:04Amikor bejöttek ezek az ffp szabályok akkor nagyon nagy szükség volt rájuk. Nem tudom ki olyan öreg, hogy emlékezzen de 2013 előtt iszonyatosan nagy adóssága volt minden spanyol csapatnak és sorra indultak a csődeljárások. Piszkosul keméynen rendbe kellett tenni a pénzügyeket.
A probléma ez esetben az volt, hogy a Barcelona keretét irreálisan nyesték meg a többi élcsapatéhoz képest, ami nem tett jót a labdarúgásnak.
Az mondjuk szép, hogy nekünk 426 millió a bérkeret, a Realnak ezzel szemben 754 millió. Az Atmának azt hiszem 310. Tényleg egyenlőek a feltételek.FcBarcelona1 írta: ↑2024.09.15. 19:16:28Szerinted nincs azzal gond, hogy a saját nevelésű, vagy fiatalon, ingyen ide érkező játékosokat nem tudjuk regisztrálni? Araujo, Gavi, Balde, Yamal.
Ha nem okoskodnának Laportáék, már a fele távozott volna a francba, százmilliós károkat okozva a klubnak. Arról nem is beszélve, hogy a BL kiesések a gyenge keret miatt megint százmilliós kieséseket okoztak.
A Sevilla is fizetheti majd a tartozásait a másodosztályból, a BL indulások helyett.
Írtam, megnéztem volna mit mondanál hasonló szabályokra, mikor eladtátok a közvetítési jogdíjaitok 100%-át. Nem Chirstiano Ronaldokat, Bale-ket igazoltatok volna 100 milliókért, hanem küzdöttetek volna az utánpótlás regisztálásáért.
Mindezt úgy, hogy a többi 100+ bajnokságban azt sem tudják mi az a regisztráció, elküldik a papírokat aláírásra.
Ha nincs La Liga FFP, már régen jöhetett volna egy jó edző, és nem évi 30-50 milliós extra költségen múlt volna a klub csődje, évente jöhetett volna egy minőségi játékos a hiányposztokra. Ez a pénz kb. évente visszajött volna BL csoportből való továbbjutás és +1 körből.
Eleve milyen alapon mondják meg, mire költhetnek a klubok? Hol élünk, a Franco érában?
Mi van, ha ezzel vitték pont csődbe a Sevillat? Ott nagyon hiányoznak a BL pénzek.
Szerinted nincs azzal gond, hogy a saját nevelésű, vagy fiatalon, ingyen ide érkező játékosokat nem tudjuk regisztrálni? Araujo, Gavi, Balde, Yamal.