Khyzz írta: ↑2024.12.14. 00:02:36
Bocs, de a RM-en kívül minden csapat nagyon megérezte az FFP-t. Nézd meg mi lett a Sevillából, Valenciából kiesés ellen küzdenek (azt hiszem Betisnek is voltak igen erős FFP gondjai). La Liga FFP sokkal szigoróbb mint a más bajnokságok ugyanilyen szabályai. Összességében szerintem a ligának nem tett jót, hogy a spanyol csapatok RM-t leszámitva nem voltak versenyképesek az elmúlt 3-4 évben. Atletico is idénre tért magához.
Szerk.: Az FFP előtt a La Liga a PL egy szinten volt említve, most csak jó esetbe a második legerősebb bajnokság, de az utóbbi években ez igen erősen megkérdőjelezhető volt.
Úgy gondolom ilyen radikálisan egy ilyen szigorú szabályt behozni ami csak 1 csapatnak kedvez az eléggé magáért beszél.
Szintén nem szimpatikus, hogy Tebas mennyit kommunikál kifelé sokszor igen negatívan a Barca helyzetéről és rontva az üzleti esélyeinket.
Utóbbi fontos, ez szerintem sima peralap. Potenciálisan sok milliónkba került az átigazolási piacokon. Amúgy az a poén, hogy maga az ffp hátráltat már minket anyagilag is. Ha nincs, sosem adunk el Kessiéket apróért. Egy cég, egy vállalkozás nem úgy működik, hogy megszorítják őket és akkor majd helyrejönnek, a fenét. Én amúgy nem hiszem annyira, hogy az ffp-vel minket céloznak - igyekszem legalábbis nem ezt hinni - szerintem gáz az egész szabály. Ez a pár milliókon múló 1:4-1:1 teljesen nonszensz, stb.
Az, hogy miért minket ér a leghátrányosabban, azért mégiscsak érthető, Bartóék elköltöttek 4 megkérdőjelezhető szintű vagy ideillőségű játékosra (Dembi, Cou, Griez, DJ) vételárral-fizetéssel együtt kb 1 milliárd Eurót, akik közé még nem is raktam Messit, mert ő nyilván behozta akármit költöttek rá. Ez egy szinte felfoghatatlan összeg, és totális elmebaj. De megnézném, hogy mit csinálnának ezzel Angliában. Kapnának egy büntit, és viszlát, kb mint a CFC 20 körül, mikor nem igazolhattak egy évig. Minket meg kb egy évtizedre sorolnak ki a BL esélyesek közül, annak ellenére, hogy valós cash-flow problémémáink ekkora klubként sose lennének Bartóék távozása óta.
Szerintem az egész szabályzat úgy, ahogy van, nem racionális. Óriási mák, hogy Spanyolországban van a legmélyebb bázis tehetségekben, ezért marad a Liga még egészen elöl a rangsorban. De történelmi csapatokat lehetetlenített el, nekem ez olyan érzés, mintha fogalma nem lenne Tebasnak, hogy működik egy cég, hogy generál bevételt. Az is lehet, hogy tényleg jót akar, csak ez tudatlansággal (vagy legalábbis rossz stratégiával) és megmentőkomplexussal párosulva balul sült el. Lehet, hogy ő tényleg meg akarja menteni a csapatokat.
De nem véletlen, hogy más országokban nem, vagy szellősen alkalmaznak ilyet.
Lehetne tök jó intézkedéseket hozni még ilyen istenkomplexussal is. Vagy legalább racionálisakat. Pl. lenne egy per kopf bérsapka új igazolásoknál, nem feltétlen csapatszinten, vagy ha igen, a jelenleginél korrektebb. Pl. lenne egy összeg, , mondjuk x adósságnál -50 milliós egyenlegnél nem lehetne lejjebb menni nyáron, ez %-osan változna, szóval komoly játékosokat csak értékesítéssel lehetne venni, de így is lehetne racionálisan keretet erősíteni, ha eladunk 60-ért, vehetünk 110 misiért játékosokat. Ebben lenne ráció, nem lenne túlkapás sem. Mivel ezek az első gondolataim voltak, és nem is értek mélységében hozzá, nyilván lehetne ennél sokkal jobbakat is.
Amúgy szerintem a Madridot is érinti, csak nem ilyen durván.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy