Hansi Flick

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
sansz
Entrenador del Barça

2025.02.23. 00:29:41

bence0330 írta:
2025.02.21. 18:00:37
Nem tudom, hogy Flick őszinte-e, vagy csak illedelmes ÉS mellette nagyon taktikus, de megint úgy szólalt meg, ami nekünk csak jó lehet. Amíg a Madrid támadja a bírókat (ráadásul még jogtalanul is), Flick szó szerint kimondja, hogy meg kell őket védeni. Ez még elsülhet jól.
Rövid távon elsülhet jól, de valójában tragikusak a spanyol bírók és változtatás nélkül csak rosszabb lesz. A szurkolók általában csak a saját csapatuk ellen rossz játékvezetésre emlékeznek, de valójában a Real és a többi csapatnál is történtek folyamatosan a hajmeresztő dolgok.

Szerintem minimum tippmixelnek sokan, nehéz más magyarázatot találni. Most lehet nyalni a bíróknak, hogy jobb helyzetbe kerüljünk, ez teszi sok csapat...Pedig össze kéne fogniuk a csapatoknak és elérni, hogy utólag nyilvánosan, testület előtt kelljen megmagyarázni a téves ítéleteket és a tévedéseknek nyoma kell, hogy legyen.

Amúgy Bellingham szánalmas, hogy ennyi idő alatt nem tanult meg spanyolul és most azon lovagolnak, hogy félreértette a játékvezető, márt máshogy alkalmazta a fuck-ot...
De ettől teljesen független, hogy a spanyol játékvezetést nagyon meg kéne reformálni, de úgy nem fog menni, ha a csapatok nem közösen teszik. Segítjük a rendszert fenntartani, aztán majd csodálkozunk, ha majd Flicket kiállítják, mert nem mosolygott...
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.02.22. 19:40:41

superman írta:
2025.02.22. 19:22:22
FCB1, azét remélem tudsz még aludni amiatt, hogy önálló, nen fekete-fehér véleményem van. Még sok szép hasonló offolást kívánok! Puszi!
Nen fekete, habfehér :)
Carlo is miket nyilatkozgat amikor szorul a hurok, nyelvész professzor lesz angolból, pontosan sunyi és simulékony.
Flick hozzá képest egy úriember :)
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.02.22. 19:30:05

superman írta:
Sehogysem hiteles, hogy amikor nem megy a szekér akkor cinkeli őket, aztán amikor 3 kör alatt felzárkózunk úgy, hogy az üldözötteknél látták folyamatosan a bírói munka kárát egyből jön a nyallerkodás. Inkább lenne csendben mindkét esetben mint egy férfi.
Férfi, mint Carlo, aki szerint szégyen, ha valaki a bírókról beszél, amikor meg már csak kicsit ítélnek felétek, és mondjuk csak egy 100% kiállítást úsztok már meg, akkor mindennek elhordja őket. Ilyesmire gondolsz? Na ennél sokkal árnyaltabb és konzekvensebb volt Flick végig.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
superman
Jugador d'estrella

bence0330 írta:
2025.02.22. 18:40:01
superman írta:
2025.02.22. 14:37:16
Őszintének biztos nem őszinte, mert decemberben és januárban, amikor nekünk nem jöttek az eredmények, szidta őket. Szóval inkább simulékony. Kérdés, hogy a sporik átlátnak-e a szitán.
Szerintem lehet őszinte a következő módokon:

1: Változhat az ember véleménye, gyakori jelenség
2: Azért akkor sem szidta a bírókat, csak 1-1 döntésnél megemlítette, akkor sem épp habzó szájjal, szóval még az sem igazán ellentmondásos a mostaniakkal, vagyis csak részben
3: Itt nem csak 1-2 rossz ítéletről volt szó, hanem egy komoly támadásról a részetekről. Más, ha azt véleményezi, hogy ettől kell megvédeni a bírókat.
Sehogysem hiteles, hogy amikor nem megy a szekér akkor cinkeli őket, aztán amikor 3 kör alatt felzárkózunk úgy, hogy az üldözötteknél látták folyamatosan a bírói munka kárát egyből jön a nyallerkodás. Inkább lenne csendben mindkét esetben mint egy férfi.

FCB1, azét remélem tudsz még aludni amiatt, hogy önálló, nen fekete-fehér véleményem van. Még sok szép hasonló offolást kívánok! Puszi!
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.02.22. 18:57:42

superman írta:
2025.02.22. 18:29:22
Pardon? Szeretnél mondani valamit?
Vállald már fel, hogy Real Madrid szurkoló vagy, és ne beszélj a Barcáról többes szám első személyben.
Tudod ki a simulékony?
Aki folyamatosan sunyi módon szapulja a Barcát.
bence0330

2025.02.22. 18:40:01

superman írta:
Őszintének biztos nem őszinte, mert decemberben és januárban, amikor nekünk nem jöttek az eredmények, szidta őket. Szóval inkább simulékony. Kérdés, hogy a sporik átlátnak-e a szitán.
Szerintem lehet őszinte a következő módokon:

1: Változhat az ember véleménye, gyakori jelenség
2: Azért akkor sem szidta a bírókat, csak 1-1 döntésnél megemlítette, akkor sem épp habzó szájjal, szóval még az sem igazán ellentmondásos a mostaniakkal, vagyis csak részben
3: Itt nem csak 1-2 rossz ítéletről volt szó, hanem egy komoly támadásról a részetekről. Más, ha azt véleményezi, hogy ettől kell megvédeni a bírókat.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
superman
Jugador d'estrella

2025.02.22. 18:29:22

FcBarcelona1 írta:
2025.02.22. 17:33:14
superman írta:
Minek erőlteted, itt mindenki átlát a szitán. :wink:
Pardon? Szeretnél mondani valamit?
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.02.22. 17:33:14

superman írta:
Minek erőlteted, itt mindenki átlát a szitán. :wink:
superman
Jugador d'estrella

bence0330 írta:
Nem tudom, hogy Flick őszinte-e, vagy csak illedelmes ÉS mellette nagyon taktikus, de megint úgy szólalt meg, ami nekünk csak jó lehet. Amíg a Madrid támadja a bírókat (ráadásul még jogtalanul is), Flick szó szerint kimondja, hogy meg kell őket védeni. Ez még elsülhet jól. Nem mondom, hogy nekünk fognak fújni, csak hogy 1-1 esetnél lehet, hogy tudat alatt néha afelé billen a döntés, akik kiállnak mellettük.

Yamal meg erre csak ráerősített. Részemről maradjon ez a narratíva, akármi is a valóság, ez legrosszabb esetben is szerintem kijelenthető, hogy nem okoz problémákat.
Sonoma
Capitá del Barça

2025.02.22. 07:12:32

Peter írta:
2025.02.21. 19:41:35
FcBarcelona1 írta:
2025.02.21. 18:23:15
Ilyet sem olvastam még. Olmo genetikai vizsgálatokon esett át, hogy megfelelő edzésmunkát tudjanak felállítani neki, ahogy Pedrinek is tették.
Étrendet is mellé lehet csatolni.... :D
Biztos, hogy azt is kapott hozzá.
Anno Messi nyilatkozta 27 évesen, már nem ehet mekis kajákat, pizzákat mint 21 évesen, mert kihat a teljesítményére, de a rossz minőségű étel akár sérülésekhez is vezethet (ezen a szinten).
gránit
Director del Fútbol

2025.02.21. 20:37:42

Igaza lett azoknak, akik azt gondolták, hogy a fejlődéshez ki kell tekintenünk egy kicsit a saját kultúrkörünkből. Elég sok dolog volt, amit nálunk nem vettek komolyan, és ez az európai élmezőnytől való leszakadáshoz vezetett. A fizikai felkészítés fejlődése egyértelmű. Az izomsérülések eltűnése nagyon pozitív és bíztató. Kicsit komikus, hogy most jutott eszébe a klubnak elemezni a játékosok fizikai adottságait, és annak megfelelő, személyre szabott edzéstervet előállítani nekik. Ez azért ma már alap, a világ legkomolyabb klubjainak az edzőközpontjai manapság a külső szemlélőnek már olyanok, mint az űrállomások. Mi kicsit le voltunk maradva a korral, de a haladás egyértélmű. Végigbírjuk a meccseket, sőt, a második félidőben nagyon sokszor feljavulunk. Ez a stáb most felhúz minket arra a szintre, amivel 8-2-re laposra vert minket, és pontosan erre volt szükségünk.

Ez pedig már szó szerint meg is történt, a 8-2-vel arányos 4-1-es verésben részesítettük a korábbi mumus Bayernt. A csapat most elsajátítja azt, ami korábban a lemaradást jelentette a fizikailag felkészültebb csapatokhoz képest.
Peter
Director del Fútbol

2025.02.21. 19:41:35

FcBarcelona1 írta:
Ilyet sem olvastam még. Olmo genetikai vizsgálatokon esett át, hogy megfelelő edzésmunkát tudjanak felállítani neki, ahogy Pedrinek is tették.
Étrendet is mellé lehet csatolni.... :D
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

https://www.mundodeportivo.com/futbol/f ... -olmo.html
Már írtam, hogy Flick régebben nyilatkozta, hogy tisztában vannak a játékosok fizikai állapotával, mert elemzik azokat.
Szerk:Mindenesetre komolyabbnak hangzik, mint mikor Ernő bá azt nyilatkozta Dembelé visszasérülése után, hogy játszatta, mert fontos meccs volt, meg ha tapasztaltabb játékos lenne, nem sérült volna le. Azóta talán a PSG-ben nem is volt sérült.
bence0330

Nem tudom, hogy Flick őszinte-e, vagy csak illedelmes ÉS mellette nagyon taktikus, de megint úgy szólalt meg, ami nekünk csak jó lehet. Amíg a Madrid támadja a bírókat (ráadásul még jogtalanul is), Flick szó szerint kimondja, hogy meg kell őket védeni. Ez még elsülhet jól. Nem mondom, hogy nekünk fognak fújni, csak hogy 1-1 esetnél lehet, hogy tudat alatt néha afelé billen a döntés, akik kiállnak mellettük.

Yamal meg erre csak ráerősített. Részemről maradjon ez a narratíva, akármi is a valóság, ez legrosszabb esetben is szerintem kijelenthető, hogy nem okoz problémákat.
Peter
Director del Fútbol

2025.02.20. 21:21:33

Sonoma írta:
2025.02.20. 20:28:07
Amit leírtál, teljes és kerek.
Ugyanakkor kiegészíteném a keret képességeivel, minőségével, "állóképességével" (a minőség folyamatosan megfelelő szinten tartó képességére gondolok).....stb.
Meglátásom szerint nálunk ez a faktor a leggyengébb láncszem.

Az esetleges BL behúzást vagy egy jó eredmény elérését egyértelműen Flick varázslatnak tekinteném ilyen kerettel.
Nagyon jól megszervezett játék kell a hiányosságok elfedéséhez.
Sonoma
Capitá del Barça

2025.02.20. 20:28:07

Chino írta:
2025.02.20. 13:15:20
Flicknél megvan és olyan magasra emelte a csapatot játékban és eddig eredményekben amit az utóbbi három edzőnk nem tudott. Persze nyugtával a napot, de ha mást nem is nyerünk idén, de nagyjából így fog kinézni a csapat a szezon végéig, elégedett leszek. Mert látom, hogy van végre egy olyan alap, amivel már a közeljövőben is nagy eredményeket érhetünk el.
Kicsit másképp gondolok az idényre. Én (lehet kissé türelmetlennek hat) szeretném már idén is legalább egy kupával zárni az idei szezont. Nálam magasan az 1. számú a BL, utána a bajnokság és a spanyol-kupa.
Annyira gyorsan változnak az erőviszonyok a futballban (is), hogy nem lehet biztos az ember abban mit hoz a jövő. Nem biztos jövőre tovább fejlődik a csapat, újabb szintet lépünk.
Lásd Xavit a bajnokság megnyerése után mindenki azt várta, hogy a következő szezonban megismétli a bajnokság behúzását+ egy jó BL menetelést. Vagy Guardiola és csapatának váratlan összeomlását (úgy, hogy az előző két évad legerősebbet európai csapatának tekintették), nem beszélve a 08/09-es menetelésünk után sokan azt gondoltuk évekig uraljuk a BL-t címvédésekkel.
Idén BL esélyesekké léptünk elő (ha tetszik, ha nem) a Liverpool kivételével (pont nekik is egy kisebb hullámvölgy van) a többi csapat verhetőnek tűnik idén. Lehet jövőre több csapat is javulni fog és még nehezebb lesz BL-t nyerni.

Chino írta:
Ugyanakkor csak Flickről beszélünk, de én azért a szakmai stábot is kiemelném, mert nekik is biztosan hatalmas szerepük van. Sorgot és a munkásságát nem nagyon ismerem, de az biztos, hogy szükség van egy jó másodedzőre is és eddig úgy tűnik ő is nagyon sokat ad a csapathoz. Emlékezzünk csak a Henk ten Cate-Rijkaard páros működésére. Vagy éppen amikor kaptunk egy Jordi Rourát. Illetve a fizioterapeuta sem végezhet rossz munkát. De úgy en bloc az egész stáb jól működhet
Xavinak a tesóka nem hiszem, hogy akkora segítség lett volna
Egyetértek, mindenképp fontos úgy gondolni Flickre, nem egy egyszemélyes mágus, hanem mint a csapata (stábja) vezére. Ő adja az arculatot, mondja meg az irányelveket, a stáb meg kivitelezi azt. Kiemelendő az erőnlét edző is, aki megadja azt a fizikai hátteret, amit a taktika megkíván
(presszing->állóképesség, kontratámadásokhoz a megfelelő gyorsaság stb.), de fontos a rehabilitációt vezető tréner is, a visszatérő játékos újbóli felkészítésénél és sorolhatnám.
Egy jó vezető ismérve ( legyen az vállalat, spotklub, egyéb), hogy olyan beosztottakkal veszi körül magát, akik a saját szakterületükön kiemelkedőek.
bence0330

2025.02.20. 18:32:46

FcBarcelona1 írta:
2025.02.20. 18:07:16
Sok játékos távozott a rotációból, akiket most megnéznék Flick alatt.
Na ezt sajnálom igazán. Koeman utolsó/Xavi első két hónapja óta biztos, hogy ez a keret a legszűkebb, és előtte sem tudom, meddig kell visszamenni, hogy ilyet találjunk. Nagyon-nagyon sokat, az elé, amióta én focit nézek, szóval nem tudom. Nem mondom, hogy ha mondjuk kiesünk most a BL-ből, akkor pusztán emiatt lenne, mert az mindenképp full lutri (de semmiképp sem sehít a dolgon), de a bajnokság szerintem kb zsebben lenne egy Felix-Cancelo-Gündogan pakkal elsőszámú rotációként, Gündogan inkább a kezdőben 10-es poszton, a kb bevethetetlen Olmo helyett. A legjobb edzőnek adtuk a leggyengébb keretet. Nagy ász, ahogy mondogatja, hogy tökéletesen elégedett a kerettel, és nyilván így is áll hozzá, ami nagyon dicsérendő, de mindenki tudja, hogy mi a helyzet valójában.

Hozzáteszem, a fenti nevek még Xavi alatt is elég jól teljesítettek, szóval valamiféle csoda sem kéne a javulásukhoz. Ha csak Felixet be tudtuk volna állítani Yamal sérülésénél, lenne vagy 8 plusz pontunk. És Felix még csak nem is egy legfelső polc, de legalább lehet villanásokat várni tőle, és jó volt Xavi alatt, kezdőként is eléggé, csereként meg tökéletes. Ha Cancelot lehetne tolni Martin helyett, vagy Koundé cseréjeként, vagy kh problémánál kezdőként, Koundé beljebb küldésével... sőt, én simán számolnék vele csere szélsőként is, lehet még jobban állna neki mint a szélső védő poszt, szerintem ő kicsit posztot tévesztett. Őt amúgy valahogy vissza kéne hozni, ha tényleg még mindig minden áron itt akar focizni, valamikor télen ilyet olvastam, és kinézem belőle, látszott az ittléte alatt, hogy imádta a klubot. Nem is tudom, hány posztra be lehetne tenni cserének, és felső polcos.

Gündogannal meg még több labdával tömnénk Lewyt, még gördülékenyebbek lennének a középen vezetett támadásaink, kis játékok a végén (ebben Olmo is jó, ha nem is Gündo szintjén, csak hát... nem mondanám, hogy a kort, védekezésbeli képességeket belevéve gyengültünk a cserével, de hát kb elméleti szinten focista).

Hatalmas hendivel ment neki Hansi még az előző 2 évhez képest is a szezonnak, és döbbenetes, ahogy állunk. A BL olyan téren nem érdekel, hogy ha kiesünk egy top formában focizó PSG ellen, ahol sokszor ennyi pénzt költöttek el, sokkal erősebb és bővebb kerettel, és szintén egy elit edző régebb óta tolja részemről nem a világ vége (Xavinál is ez zavart a legkevésbé, még ha akkor jóval gyengébb is volt a PSG, azt a tavalyit szerintem most ízekre tépnénk), de hogy eddig mészároltunk mindenkit, versenyben vagyunk a bajnoki címért, behúztuk a szuperkupát, szintén mészárlással, és szintén azzal berepültünk a kupaelődöntőbe... úgy, hogy csak a középpályán van értelmes rotáció, és az is csak november óta, hát... tényleg messze a favoritom volt a posztra, de erre így 100 forintot se tettem volna.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.02.20. 18:07:16

bence0330 írta:
2025.02.20. 16:56:34
Legyek én a negatív, de én óriási különbséget látok a tavalyi (tavalyelőtti) játék és a mostani között.
Nem csak a gólok számában mutatkozik meg.
A keret egyértelműen rövidebb.
Az, hogy egyénileg akkor és most mi a különbség, az szubjektív,(igaz nem értem miért jobb az 1-0-s pozíciós játék, mint a mostani) de szerintem egyénileg is jobbak a játékosok.
Pena, Inigo, Pedri, Raphinha, mindenképpen, a többiek hozzák a szintet, szerintem Tavaly/tavalyelőtt sem volt velük probléma Balde, Araujo, Cubarsi, Kounde, De Jong, Yamal.
Csapatként látok óriási különbséget. Én úgy látom, hogy fizikálisan jobb a csapat, kevesebb (lekopogom) az izomsérülés. Mintha a játékosok tudnák, hogy mi a dolguk, előző szezonokban (legyen Koeman, Valverde) sokszor csak szédelegtek a pályán. A lescsapda nagyon jól működik, és a feltölt védelem és a letámadás is. Már akkor, ha nincs széthajtva a rövid keret.
Xavinál is tavasszal egész jól nézett ki a lescsapda, a legnagyobb gyenegeség viszont ahogy Raphinha helyzete alakult. Most ő az extra Yamal mellett, így Lewynek is több a helyzete.
Valamint Pedri. Pedri nyilatkozott a fizikai felkészítéséről, és szerintem jobban áll neki a hátravontabb szerep. Olmonak pedig az előretoltabb, ha nem lenne ennyit sérült. Gündogan egyértelműen a legjobb volt tavaly, neki jól állna a tkp-s szerep, rengeteg kulcspasszt osztott ki, és a kapu elé is jól érkezik. Cancelo és Felix nagyon hiányzik a rotációból, Balden és Kounden sokszor látszik, hogy nem tudnak koncentrálni, Fort és Gerard Martin nincs Cancelo szintjén.
Felix bal szélsőként két szinttel van a bal szélső Ferran fölött.
Tavalyelőtt azért volt pár lesajnált játékos a rotációba, mint Kessie, Alonso, Bellerin, Dembele, Busquets, egészséges Christensen
Azért ezek a játékosok (tavalyelőtti, tavalyi)most hiányoznak a rotációból.
Az, hogy Xavi vagy Flick mit hozott ki a játékosokból, az szubjektív, de remélem azt mindenki látja, hogy egyértelműen rövidebb a keret, még ha mennyiségre megbis vagyunk.
Emellett a cserék idén szerintem jobban ülnek nagy általánosságban,van variációs lehetőség a játékunkban, (évek után nem csak pozíciós játék, tiki-taka, vagy Messi megoldja) és ami a legjobban számít, hogy nem egyéni megmozdulásokból származnak az eredmények (Stegen, Araujo, Gündogan, Cancelo, Felix, Yamal, Raphinha), hanem az egész végre csapatjátékra emlékeztet.
Persze a rövid keret miatt, egy Yamal, Balde, Raphinha, Pedri, Kounde kiesése meglátszik a játékon, mert nincs megfelelő helyettesük.
Nem tudom mi lett volna, ha tavaly kiállunk egy Pena, Inigo, Cubarsi, Casado sorral, de ami a legnagyobb probléma, hogy nehezen lett volna ez megvalósítható, mert elvileg erősítést kért Xavi, és pár játékosra nem is számított.
https://www.football-espana.net/2024/05 ... le-reports
Xavi wants Zubimendi or Kimmich and Laporta thinks about Guido… You see that in the middle of the season, Deco even offered Lopy, from Almeria. So, it is in that interval between ‘The Sushi Pact’ and the Almeria preview, when Xavi raises his voice and starts a disagreement.” számomra ez a lényeg a cikkben, ha az eladások nem is fedik a valóságot. Gondolom nem azért szerették volna Guidot és Lopyt, mert annyira jók, ahogy Romeut sem.
Sok játékos távozott a rotációból, akiket most megnéznék Flick alatt.
bence0330

2025.02.20. 16:56:34

ElBartimaeus írta:
2025.02.20. 14:16:47
Áhh, bocsánat, akkor félreértettem azt a részt, amikor írtad, hogy nálad jobb, mint a két csúcs csapatunk mostanában. Visszaolvasva, valóban jelentheti azt, hogy csak látványra. Én nem így vagyok vele, de teljesen elfogadom, hogy neked jobban tetszik ez a fajta játék. Nekem személy szerint nagyon hiányoznak a ziccerben, váratlan utolsó passzok, hogy 95%-os helyzetből legyen kihagyhatatlan, vagy a lapos két ütemmel előre gondolkodó kiugratások (amiket főleg Xavi tudott nagyon jól), igaz ezek kezdenek fel-fel éledezni Pedri, Yamal, illetve néha Casadó által.

- Bocs, még egy apróság: a kereten a legkevesebb változás a mostani nyári átigazolási szezonban történt változás, amennyire nekem rémlik, ha csak abból indulunk ki, hogy ki, milyen összeszokottságú csapatot irányít. Persze, az szintén másik súlycsoport, hogy kvázi mindenkivel 0-ról kell kezdeni a saját elképzelésed beépítését. Csak nem mindegy, hogy épp lecserélsz 5+ embert minden évben, vagy amúgy 1 igazán értékelhető megy el, a többi meg már itt játszott és jobb minőséget is képviselnek?

- Ezekhez még annyit: az elérhető játékosok minden szempontból magasabb minőséget képviselnek most, mint tavaly, egyedül kapus poszton nem. Keretben volt tavaly Gavi is, Pedri is, De Jong is, Baldé is, Yamal is, mégse tudtak stabilan játszani. De volt több ízben, hogy épp a támadó szekció esett ki. Koundé azért került jobbosra, mert kellett egy kényszermegoldás Baldé kiesésével, ahova szó szerint 0 valódi balbekkünk volt nélküle. Koundé meg világklasszis lett azon a poszton, holott nem úgy kezdte azért.

- Gündogant fentebb írtam Bencének, nekem teljesen a vakok között félszemű a király érzete volt és van is. Raphinha meg kikerült balra és küzdött pár meccsen, utána futószalagon hozta a gólpasszokat, majd elkezdett hasznosabban játszani, miután beleszokott a szerepkörébe. Az túlzás, hogy végig szenvedett ott és hirtelen Flick oldotta meg ezt is.

- Én sem fürdetni akarom Xavit a végtelenségig, teljesen elodázni, hogy mennyire tökéletes volt minden, amikor nem, csak perspektívát akarok hozni, nem lett minden aranyból, nem volt minden penészből korábban, voltak körülmények, amik megváltoztak és egyelőre van egy látszatra jobban játszó csapatunk, ami kb ugyanannyi pontot hozott el a bajnokságban és ígéretesnek tűnik a többi kupamenetelése is.
. Persze, ne viccelj, nem gond, a jobb szó tényleg félreérthető, csak ugye a szövegkörnyezet miatt értelmezhető, de önmagában valóban azt jelentené, amit írtál. :)

Viszont kerethez képest lehet, hogy az általad használt jelentését is ki merném jelenteni. Ehhez képest relatív nézve lehet, hogy ez a legerősebb csapat. Azért ez a támadóhármas egyikhez sem mérhető, csak baromira kiemelte Flick az erényeiket. A középpálya sem feltétlen van ott, "csak" Pedri. A védelem sem. Kapusposztot hagyjuk is. Nem fogunk BL-t nyerni (de legalább elméleti esély van esély rá sok év után, kicsit a kezünkben van végre a sorsunk), viszont ezzel a csapattal akkoriban szerintem fő esélyek lennénk rá, top2-3. Jelenleg van egy fejben verhetetlen Madrid, meg 3-4 nagyon erős csapat.

- Az előző nyár még kevésbé volt aktív, gyakorlatilag egyedül Romeu jött, de azért tegyük hozzá, hogy Xavi nem számolt a Nico-Kessié párossal, akik közül egyet meg tudtunk volna mindenképp tartani, és előrébb lettünk volna. De ezt hagyjuk. Szóval 2 évig volt ugyanaz a kerete.

Az igaz, hogy nyáron nem történt változás benne, elméletileg, de gyakorlatilag óriási. A három legjobb játékosunk kidőlt a védelemben (Chris persze előtte is hol betegszoba-hol pálya volt, de azért legalább a meccsek felén lehetett vele számolni, az is valami), a cseréink eltűntek Felixet és Cancelot sem imádom teljes szívven, de mindketten jó játékosok voltak, legrosszabb esetben rotálni, és mindketten minden erejükkel itt akartak focizni, ez is bánt kicsit velük kapcsolatban. Én Olmo helyett bármelyiket megtartottam volna. De ez nem edzőkérdés annyira, sajnos.

DJ-Gavi most kezdett visszaépülni, Baldé is. Tényleg gyakorlatilag csak a támadóhármasunk és Koundé volt az előző évi alapkezdőből, meg persze Pedri, de ő is hol volt, hol nem volt. Szóval Flick sem egy összeállt csapattal dolgozott, finoman szólva sem. Mégis 1-2 meccs után már összeálltak.

Megértem, hogy nem mindenki dolgozik ilyen gyorsan (Flick igen, nem csak itt, a BM--nél is egy félig összeomlott csapattal tette meg), van, akinek évek kellenek, az a gond, hogy Xavi látványos játékkal-eredményesen kezdett, aztán unalmas játékkal-eredményesen folytatta, végül unalmas játék-nem túl eredményesen (nem is rosszul!) folytatta. Lefelé ment a dolog. Lehet, hogy neki több idő kell csapatot építeni, de ha lefelé haladsz vele, az nem működik, pláne nem egy Barcelonánál.

- Gündogan a szezonunk legjobbja volt. Nagyjából szerintem ez egy egyöntetű vélemény. Lehet mondani, hogy oké, amúgy is öregedett, de azért egy nagyon komoly játékost vesztettünk el a személyében. Főleg 10-es poszton ahol Olmónak kéne játszania (csak hát ritkán teszi), óriási lett volna ebben a rendszerben, és ott a védekezésbeli hiányosságai sem jönnek ki, illetve ugye kb abban jó, amiben Pedri, őt is lehetett volna vele rotálni. Rapha, stb: igen, vannak dolgok, amikben Xavi jól döntött, az a gond, hogy egyrészt nagyon későn tette (Chris-Raphinhát 1,5 évvel korábban meg lehetett volna lépni, de minimum fél évvel korábban, és most alighanem világkupán lennénk, egyszerűen nem volt hajlandó komolyabb német-angol csapatok ellen rendes vkp-t tolni, Busi ehhez kevés volt, ezt sem látta be, de a távozása után is sokáig tartott ez neki), másrészt itt sem mindent csinált jól, vagy hogy mondjam... nem volt tökéletes a dolog. De az ötletek jók voltak, van Xaviban lehetőség. Flick ezeket az ötleteket is bőven fejlesztette, de itt inkább (finom?)hangolásra volt szükség. Sok más dologban gyökeresen kellett változtatnia, ezekben pont nem annyira, de még itt is tökélyre tudta kb vinni.

Nem szívesen néztem volna meg azt a szezont Xavival, ahol Pena-Cubarsi-Inigoval kellett volna felállnia. Amikor ehhez hasonló volt a védelmünk összetétele, huzamosabb időszakokra tragédiába torkollott a dolog. Flick nagyságrendekkel jobb abban, hogy abból főz, amije van.

- Senki nem gondolja szerintem úgy, hogy minden penészes volt, én rendszeresen azt látom, (oké, kivétel van, de na), hogy bárki elismeri azt, amit elért, elsősorban az első másfél évében. De aztán összeomlott a rendszer, ez van. Majd felépíti magát egy Lazio szintű csapatnál, és 10 év múlva viszontlátjuk, sokkal jobb edzőként. Nem kizárt.

- A szezon második fele tényleg fontos lesz, viszont részemről ez két szempontból sem elvárás (főleg a BL). A következők miatt:
Nem lehet egyszerre mindent megoldani. Flick mindenben javított a csapaton, de azért ne felejtsük el, mit éltek át a játékosaink az évek során a BL-ben, sőt, még az EL-ben is. A BL meg 1 meccseken múlik, 4-5 csapat minimum könnyen megnyerheti, de inkább több (Reál, PSG, Pool mindenképp, és komoly erőt képviselnek még az Inter-Arsenal-BM féle csapatok is, jelenleg mi a múltunk miatt erre a polcra teszem magunkat esélyességben, nem a legfelsőre. Játékra top3, ahogy a ranglista is mutatja, de az semmit nem jelent. Lutri, egy évet szerintem nem lehet vizsgálni, 2-3 éves szakaszt érdemes nézni, de jelenleg legalább képesek vagyunk nagy csapatokat verni. Lehet hogy Rapha-Lewy kihagy 8 ziccert és kiesünk egy PSG ellen, de akkor is teljesen más lenne a feelingje a dolognak. Lehet érezni, hogy ebből bármi lehet. Első lépcsőnek ez szerintem elég, még ha csalódás is lenne. Főleg ennyire szűk kerettel, ami nagyon fontos. Tényleg gyakorlatilag csak a középpályán van csere.

Azt meg nem kétlem, hogy továbbra is sok meccsünk fiesta lesz gólzáporokkal, hacsak nem üt be egy durva sérüléshullám. Élmény szinte végig lesz. Nekem első körben most ez a legfontosabb, én Flicket tartottam konkrétan a legideálisabb edzőnek ide sok okból kifolyólag, de azt nem gondoltam volna, hogy a nyáron ennyire megcsupaszított kerettel még mindenhol talpon leszünk február végén.
Peter
Director del Fútbol

2025.02.20. 15:45:26

ElBartimaeus írta:
Ez az igazán fontos része, szerintem is így van, egyelőre remek munkát végez Flick,
Így igaz, már önmagában csak az "egyelőre" miatt (is) létfontosság volt a váltás.... :D
Megmutatta, hogy lehet ezt másképp is csinálni.
Jelenleg ez a legfontosabb és a klubnak mindenképpen erre volt szüksége.
Természetesen a hogyan tovább is fontos, de a korábbi kilátástalansággal szemben jelenleg minimum biztatóbb állapotok vannak.
ElBartimaeus
Director del Fútbol

bence0330 írta:
2025.02.20. 12:31:46
Bocs, én vagyok a másik fórumtárs, és NEM ezt írtam. :D Nem vagyunk a legjobb csapat a 20 évből, ez lehetetlen is ezzel az állománnyal. Azt állítottam, hogy a leglátványosabban focizó csapat vagyunk, nekem nagyobb élmény a legtöbb meccsünk most, mint akár a Pep, akár a 15-6 környéki, és azt is kiemeltem, hogy pláne a kerethez képest. Látványosabb, dinamikusabb. Ezt tartom is, persze ez egy totál szubjektív téma, valakinek ez tetszik jobban, valakinek amaz, mindegyik ádáz csapat volt nagy gólkülönbségű győzelmekkel, vitázni nem nagyon érdemes, bármelyiket jelölöd meg kedvencnek. Nekem ez a kedvenc eddig, de ebben benne lehet az, hogy a keretünk most bőven a leggyengébb a sikerkorszakainkhoz képest.

Mennyit kéne a keretnek együtt lennie? Flicknél elég volt pár hét, és nem is akarja lecserélni a fél kezdőjét mert neki nem jó. Tavasszal még nem volt eleget együtt a keret 2 év alatt, nyár végére meg hirtelen igen? A középpályára is új alapkezdő jött a B-ből (akit Xavi saját döntésből nem hozott fel). Azonnal minden klappolt. A védelmünk életében először játszott kb ebben a felállásban, azonnal klappolt. A támadósorban nem történt sok változás, de mindjárt az is klappolt, tavasszal meg nem.

Xavinak nem volt kezdője??? Olyan kezdője volt pl. a hátsó sorban, amivel bajnokságot lehetett nyerni, Flicknek Xavi cseréi jutottak kezdőnek. Ezen túl kb ugyanaz volt a kezdője, csak mélyebb volt a cserepadja. 2,5 év, de oké, nyomjunk egy restartot a 22-es bevásárlásnál, akkor két év mire nem elég? Főleg, ha igazából lefelé ívelő a játék és az eredmények is.

Mindenki elismeri azt, amit Xavi csinált itt szerintem. De Flick egyszerűen más szint, nem véletlen, hogy alig volt vezetőedző, és még így is van BL címe. A csapatunk meg pláne más szint. És utóbbi nem azért, mert Xavi rossz lett volna, hanem egy ígéretes, ügyes edző volt, egy bizonyos plafonnal (egyelőre?), és ugyanúgy, mint a világon mindenhol máshol, egyszer csak elfáradt a kapcsolat is. Ez még az edző minőségét sem annyira jelzi, ugyanúgy megvan ez még a legjobbaknál is, lásd Klopp, Pep.
Áhh, bocsánat, akkor félreértettem azt a részt, amikor írtad, hogy nálad jobb, mint a két csúcs csapatunk mostanában. Visszaolvasva, valóban jelentheti azt, hogy csak látványra. Én nem így vagyok vele, de teljesen elfogadom, hogy neked jobban tetszik ez a fajta játék. Nekem személy szerint nagyon hiányoznak a ziccerben, váratlan utolsó passzok, hogy 95%-os helyzetből legyen kihagyhatatlan, vagy a lapos két ütemmel előre gondolkodó kiugratások (amiket főleg Xavi tudott nagyon jól), igaz ezek kezdenek fel-fel éledezni Pedri, Yamal, illetve néha Casadó által.

Ne keretről, kezdőről beszéljünk, pontosabban elérhető játékosokról. Flick nagyon sokat változtatott a csapaton már azóta is, hogy itt van, meccsről meccsre szakadunk el attól, amit elsőnek hozott, amikor idejött (hál a jó égnek), de ehhez szükséges az is, hogy játékban tudjanak lenni és össze tudjanak szokni a kulcsemberek legalább, de a csapat javarésze. Ez tavaly nem volt meg, a mostani legjobb középpályánk Pedri, Gavi (Olmo?) és De Jong egy meccsen nem tudott közösen játszani, ez talán a legfontosabb csapatrész, ha a játék képét akarjuk nézni. Gündogan vakok között volt király félszeműként. Ha megnézzük pl pont a Girona elleni meccset, Fermín bal szélsőként játszott, mellette Robi, Göndo és Chris kezdett. Ebből 1 nem szint már évek óta, 1 nem középpályás, 1 meg történetesen az, de a mostani csapatban 3. számú csere lehetne. Ezek nem egyenlő játékfeltételek. Hogy ne felejtődjön el, a játékosok elérhetősége is az edzői stáb felelőssége lehet.

Bocs, még egy apróság: a kereten a legkevesebb változás a mostani nyári átigazolási szezonban történt változás, amennyire nekem rémlik, ha csak abból indulunk ki, hogy ki, milyen összeszokottságú csapatot irányít. Persze, az szintén másik súlycsoport, hogy kvázi mindenkivel 0-ról kell kezdeni a saját elképzelésed beépítését. Csak nem mindegy, hogy épp lecserélsz 5+ embert minden évben, vagy amúgy 1 igazán értékelhető megy el, a többi meg már itt játszott és jobb minőséget is képviselnek?
Chino írta:

Én nem akarom bántani és egyáltalán nem tartom bukott edzőnek, sőt idővel nagyon komoly edző is lehet, csak kell neki még tapasztalat bőven. Ez Flicknél megvan és olyan magasra emelte a csapatot játékban és eddig eredményekben amit az utóbbi három edzőnk nem tudott. Persze nyugtával a napot, de ha mást nem is nyerünk idén, de nagyjából így fog kinézni a csapat a szezon végéig, elégedett leszek. Mert látom, hogy van végre egy olyan alap, amivel már a közeljövőben is nagy eredményeket érhetünk el.

Ugyanakkor csak Flickről beszélünk, de én azért a szakmai stábot is kiemelném, mert nekik is biztosan hatalmas szerepük van. Sorgot és a munkásságát nem nagyon ismerem, de az biztos, hogy szükség van egy jó másodedzőre is és eddig úgy tűnik ő is nagyon sokat ad a csapathoz. Emlékezzünk csak a Henk ten Cate-Rijkaard páros működésére. Vagy éppen amikor kaptunk egy Jordi Rourát. Illetve a fizioterapeuta sem végezhet rossz munkát. De úgy en bloc az egész stáb jól működhet
Ez az igazán fontos része, szerintem is így van, egyelőre remek munkát végez Flick, sok félelmemre rácáfolt eddig a csapat, remélem tudja is tartani ezt. Majd kiderül, hogyan muzsikálunk a szezon fontosabb szakaszában, utána lehet majd érdemben értékelni a szezont.
Chino írta:

1. Azért a játékosállománnyal és hogy Flicknek erősebb a kerete enyhén fogalmazva is túlzás. Xavinak volt egy kezdő szintű szélső védője, aki bármelyik szélen magas szintet hozott Cancelo személyében. Volt egy Gündoogan, aki a csapaton belül a szezon legjobbja volt és szinte az összes meccset végigjátszotta kezdőként. Egy jolly joker Felix, aki jelenleg úgy kellene mint egy falat kenyér. Christensen az idei Inigo teljesítményét nyújtotta belső védőként, vkp-n pedig annyira volt kényszermegoldás, mint most Koundé a jobboson. Volt Lewy helyére is egy Roque+Guiu, akikre kíváncsi lennék Flick alatt, ha a többi játékosból indulok ki.
Azokat a játékosokat akik mindkettejük rendelkezésére állnak/álltak pedig össze sem lehet hasonlítani. Raphinha szinte aranylabdás teljesítményt hoz.

2. Ter Stegennek jutott 5 meccs, azóta a leggyengébb csapatrészünkké vált az a poszt. Raphinhát Xavi kitette a bal szélre, ahol végig szenvedett, nem igazán így született a jelenlegi pozíciója.
Ezekhez még annyit: az elérhető játékosok minden szempontból magasabb minőséget képviselnek most, mint tavaly, egyedül kapus poszton nem. Keretben volt tavaly Gavi is, Pedri is, De Jong is, Baldé is, Yamal is, mégse tudtak stabilan játszani. De volt több ízben, hogy épp a támadó szekció esett ki. Koundé azért került jobbosra, mert kellett egy kényszermegoldás Baldé kiesésével, ahova szó szerint 0 valódi balbekkünk volt nélküle. Koundé meg világklasszis lett azon a poszton, holott nem úgy kezdte azért.

Gündogant fentebb írtam Bencének, nekem teljesen a vakok között félszemű a király érzete volt és van is. Ő sem volt kezdő, amíg szezon elején volt több játékosunk az ő posztjára. Roque+Guiu teljesen 0 azóta is, (Roque eredményben ránézésre talán nem, de minden megmozdulása darabos és a játékot csak akadályozza, ha épp nem ő fejezheti be, pont mint itt). Raphinha meg kikerült balra és küzdött pár meccsen, utána futószalagon hozta a gólpasszokat, majd elkezdett hasznosabban játszani, miután beleszokott a szerepkörébe. Az túlzás, hogy végig szenvedett ott és hirtelen Flick oldotta meg ezt is.

Én sem fürdetni akarom Xavit a végtelenségig, teljesen elodázni, hogy mennyire tökéletes volt minden, amikor nem, csak perspektívát akarok hozni, nem lett minden aranyból, nem volt minden penészből korábban, voltak körülmények, amik megváltoztak és egyelőre van egy látszatra jobban játszó csapatunk, ami kb ugyanannyi pontot hozott el a bajnokságban és ígéretesnek tűnik a többi kupamenetelése is.
Chino
Llegenda del Barça

ElBartimaeus írta:
2025.02.20. 11:54:06

[Olvashatóság miatt törlöm innen az előzményeket, így is elég wall of text jellege van.]

1. - Én ezt akkor is, most is mondtam, hogy konzisztens idő kellett volna a keretnek együtt játszani, ami nem történt meg. Lévén - ne haragudj - erre nem mondtál semmit, csak az eredményeit hoztad fel, mint ellenérv, nem tudok, mit kezdeni a dologgal, hacsak nem azt állítod, hogy a keret inkonzisztenciája nem okoz játékbeli folytonossági hibákat. Főleg akkor, hogyha az egész középpálya cserélődik meccsről meccsre, kényszermegoldásokkal. Raphinha támadóközéppályán, Sergi Robi kezdetése, Gündogan visszavontabb szerepköre, Chris vkp-n játszatása, stb. A tavaszi szakaszban a mostani egyértelmű kezdő középpályánkból néha Pedri volt elérhető. Ha ez nem okozhat szerinted minőségbeli romlást, szintén nem tudok veled egyetérteni. Az, hogy mennyire esett szét a játék és a csapat, kezdem úgy érezni, hogy egy mantrázás lett itt, a tavaszunk az elérhető játékosok folyamatos változásának ellenére lehozta az elmúlt évek egyik legdominánsabb játékát a Napoli ellen, utána az Atma ellen, megvertünk egy PSG-t idegenben (egy bl negyeddöntőben, ahova egyelőre nem jutottunk el), gurítottunk 4-et egy akkor jó Valenciának, de volt egy szoros meccsünk a Real ellen, ahol kikaptunk idegenben 3-2-re, aztán egy gironai fiaskó. Az utána következő meccsek nem relevánsak, mert gyakorlatilag tét nélküliek voltak. Ha a tavaszt nézzük, a Xavi éra legjobb 10 meccséből legalább 2 ott volt, ez minden, csak nem szétesés. Még egyszer írom, messze nem a legjobb elérhető játékosokkal, messze nem annyira konzisztensen elérhető kerettel, mint most. (Ez lehet az edzői stáb hibája, természetesen.)

1/a - A sérültek és hogy mennyire jól oldotta meg Flick. Te is leírod, hogy Flicknek cseréje nem volt. Xavinak kezdője nem volt és számtalan kényszermegoldást kellett beépítenie (fentebb leírtam párat, de pl Rapha bal szélre kitétele is így született). Ez a kettő egy teljesen más fajsúlyú feladat.

2. - A keret ugyanaz, az elérhető játékosok nem: a mostani top kezdő 11-ünkből egy egész csapatrész (+Yamal) nem volt elérhető. De a legfontosabb, hogy egy másik fórumtárs írta, hogy az elmúlt 20 év legjobb Barcája. Én pontosan ezt kérdőjeleztem meg és pontosan az ilyen túlmagasztalásokkal van bajom. Ugyanarról beszélünk ;)

3. - Egyetértek, a foci folyamatosan változik, többnyire fejlődik, nem lehet direktbe összehasonlítani korábbi rendszereket, csapatokat a mostanival. Ezt is gondolom, javarészt Pepről, hogy az utóbbi 10-15 évben egy elég nagy reform következett be a csapatok taktikai repertoárjában. Igaz, a csávónak elfogyott a rendszere idénre, vagy kiismerték, de elvitathatatlan, hogy a mostani top csapatok 80-90%-a épít az ő filozófiájára, a maradék csapatok nagyja pedig ezt megcélozva próbálnak ellenszert kitalálni. (Aztán ott van Ancelotti...) Inkább az a csoda, hogy eddig nem omlott szét a játéka, őszintén. Nem tudok még egy hozzá hasonlóan erős inspirációt hozó edzőről. Lehet volt, de nem tudok róla :D

3/a - Igenis nyertünk rangadókat, pontosan azokra húzta fel a csapatot stabilabban Xavi is, szintén egy érvet felsorakoztatva amellett, hogy érdemes vele még számolni. Az itt töltött ideje alatt egyre tovább jutottunk a bl-ben is, vert ő Madridot is hasonló stílusban, mint Flick. Várjuk ki a végét, meddig jutunk Flickkel és mennyire lesz konzisztens a komolyabb meccseken. Egyelőre jól áll a szénánk, egy Monaco elleni meccs rémlik, aminél nagyon el voltunk veszve komolyabb meccsen, a Bayern ellen meg összetehettük a kezünket, hogy nem kaptunk 3-t 20 perc alatt. Ha így nézzük, már nem is annyira hatalmas az előrelépés a rangadók tekintetében sem. És még mielőtt valaki jönne a szokásos következő érvekkel, hogy de legalább jobb leülni meccset nézni, meg több gólt lövünk, meg látványosabb a játék, stb stb, nem erről beszélek, hanem arról, hogy minden is fel van fújva hatalmas sikernek és előrelépésnek, amikor ezek objektívan még nem bizonyítottak, vagy kontextus nélkül vannak kezelve. (Pl a látványosabb játék is az elmúlt meccseken szinte kivétel nélkül Pedri volt, aki tavaly alig tudott játszani.)
Már előre leírom, hogy nekem semmi bajom Xavival, egy padlón lévő Barcát húzott fel, szinte mindennemű tapasztalat nélkül, sok dologért elismerést érdemel. De ettől függetlenül nem hasonlítható össze Flickkel.

1. Azért a játékosállománnyal és hogy Flicknek erősebb a kerete enyhén fogalmazva is túlzás. Xavinak volt egy kezdő szintű szélső védője, aki bármelyik szélen magas szintet hozott Cancelo személyében. Volt egy Gündoogan, aki a csapaton belül a szezon legjobbja volt és szinte az összes meccset végigjátszotta kezdőként. Egy jolly joker Felix, aki jelenleg úgy kellene mint egy falat kenyér. Christensen az idei Inigo teljesítményét nyújtotta belső védőként, vkp-n pedig annyira volt kényszermegoldás, mint most Koundé a jobboson. Volt Lewy helyére is egy Roque+Guiu, akikre kíváncsi lennék Flick alatt, ha a többi játékosból indulok ki.
Azokat a játékosokat akik mindkettejük rendelkezésére állnak/álltak pedig össze sem lehet hasonlítani. Raphinha szinte aranylabdás teljesítményt hoz, Inigo minden túlzás nélkül klasszis, Lewandowski a szezon felénél már több gólnál tart mint tavaly, sőt még 3 találat és a Pichichis événél van 2 évvel idősebben.
De lehetne még folytatni a sort.

2. Ter Stegennek jutott 5 meccs, azóta a leggyengébb csapatrészünkké vált az a poszt. Raphinhát Xavi kitette a bal szélre, ahol végig szenvedett, nem igazán így született a jelenlegi pozíciója.

3. A rangadókon elért eredményeket nem hasonlítanám össze. Az első, legsikeresebb évében a BL-ben a Bayern és Inter ellen 3 vereség 1 döntetlen, ki is estünk az EL-be, ahol a MU egyből búcsúztatott is minket. A Szuperkupát elvittük a Madrid elől, ez tényleg szép, de aztán a kupából csúnyán kiütöttek minket. Már abban a szezonban elindult a mélyrepülés a Clasicócon. Tavaly 3-ból háromszor kaptunk ki tőlük, még a Szuperkupát is kamatosan visszafizették. A Bl-ben a Napoli ellen jó volt, itt a PSG-t nem említem negatívan, az kb olyan volt mint idén a Monaco. De a csoportban sem szerepeltünk fényesen. A Frankfurt elleni csúfságról nem is beszélek.
Idén az a Monaco volt a gyenge eredmény, illetve az Atma, de utóbbi nem vágott fel annyira, a játékunk olyan volt mint Xavinál szökőévente.

Én nem akarom bántani és egyáltalán nem tartom bukott edzőnek, sőt idővel nagyon komoly edző is lehet, csak kell neki még tapasztalat bőven. Ez Flicknél megvan és olyan magasra emelte a csapatot játékban és eddig eredményekben amit az utóbbi három edzőnk nem tudott. Persze nyugtával a napot, de ha mást nem is nyerünk idén, de nagyjából így fog kinézni a csapat a szezon végéig, elégedett leszek. Mert látom, hogy van végre egy olyan alap, amivel már a közeljövőben is nagy eredményeket érhetünk el.

Forca Barca!!!!
bence0330

2025.02.20. 12:31:46

Bocs, én vagyok a másik fórumtárs, és NEM ezt írtam. :D Nem vagyunk a legjobb csapat a 20 évből, ez lehetetlen is ezzel az állománnyal. Azt állítottam, hogy a leglátványosabban focizó csapat vagyunk, nekem nagyobb élmény a legtöbb meccsünk most, mint akár a Pep, akár a 15-6 környéki, és azt is kiemeltem, hogy pláne a kerethez képest. Látványosabb, dinamikusabb. Ezt tartom is, persze ez egy totál szubjektív téma, valakinek ez tetszik jobban, valakinek amaz, mindegyik ádáz csapat volt nagy gólkülönbségű győzelmekkel, vitázni nem nagyon érdemes, bármelyiket jelölöd meg kedvencnek. Nekem ez a kedvenc eddig, de ebben benne lehet az, hogy a keretünk most bőven a leggyengébb a sikerkorszakainkhoz képest.

Mennyit kéne a keretnek együtt lennie? Flicknél elég volt pár hét, és nem is akarja lecserélni a fél kezdőjét mert neki nem jó. Tavasszal még nem volt eleget együtt a keret 2 év alatt, nyár végére meg hirtelen igen? A középpályára is új alapkezdő jött a B-ből (akit Xavi saját döntésből nem hozott fel). Azonnal minden klappolt. A védelmünk életében először játszott kb ebben a felállásban, azonnal klappolt. A támadósorban nem történt sok változás, de mindjárt az is klappolt, tavasszal meg nem.

Xavinak nem volt kezdője??? Olyan kezdője volt pl. a hátsó sorban, amivel bajnokságot lehetett nyerni, Flicknek Xavi cseréi jutottak kezdőnek. Ezen túl kb ugyanaz volt a kezdője, csak mélyebb volt a cserepadja. 2,5 év, de oké, nyomjunk egy restartot a 22-es bevásárlásnál, akkor két év mire nem elég? Főleg, ha igazából lefelé ívelő a játék és az eredmények is.

Mindenki elismeri azt, amit Xavi csinált itt szerintem. De Flick egyszerűen más szint, nem véletlen, hogy alig volt vezetőedző, és még így is van BL címe. A csapatunk meg pláne más szint. És utóbbi nem azért, mert Xavi rossz lett volna, hanem egy ígéretes, ügyes edző volt, egy bizonyos plafonnal (egyelőre?), és ugyanúgy, mint a világon mindenhol máshol, egyszer csak elfáradt a kapcsolat is. Ez még az edző minőségét sem annyira jelzi, ugyanúgy megvan ez még a legjobbaknál is, lásd Klopp, Pep.
ElBartimaeus
Director del Fútbol

2025.02.20. 11:54:06

Sonoma írta:
2025.02.18. 17:30:55

Megint mosdatod Xavit, Flicket meg lehúzod ahol tudod. Komolyan miért nem lehet elfogadni, jött egy sokkal jobb edző (végre!), aki nem a labdarúgó múltja miatt vagy a klubhoz kötődése miatt került az edzői székbe, hanem a tudása miatt.

(1)A tavalyi csapat szétesőben volt Xavi keze alatt, amit szinte biztos nem tudott volna orvosolni. A végére látszott a csapat játékán, hogy nincs elképzelése az edzőnek mit is játsszunk, a két taktikai elem a (meddő) labdatartás, meg a pozíciós játék erőltetése volt mindenféle elképzelés nélkül.
A sérültekre is reagálnék. Idén is voltak sérültek, szeptemberben végén már szinte nem tudtunk leültetni a kispadra középpályást. A védelemnek nem volt (és most sincs) cseréje, mert sérültek. Ennek ellenére Flicknek ezt is sikerült megoldania, versenyben tartani a csapatát.
Xavi a gondokat (meg az ő hibáit) azzal akarta orvosolni, hogy megint lecserélte volna a fél csapatot, mert alkalmatlannak találta őket az ő játékrendszerébe. Ez újabb 100-200m került volna. Laporta sem hülye, látta, hogy az előző évadokban elköltött +200m kidobott pénz lett volna, plusz semmi garancia rá, hogy a következő igazolások újabb súlyos milliókért eredményeket hoznak. És azt is látta nincs pénz a fél keret megújítására (kiderült még egy Olmo igazolásnál is rezeg a léc!).
A legkézenfekvőbbet húzta meg, hozott egy olyan edzőt, aki már bizonyított és képes ebből a keretből is eredményeket kihozni.
Ezzel nem Xavit akarom a földbe döngölni, mert a klub legsötétebb korszakában vette át a csapatot és tartotta víz felett, de lássuk be ennyi volt benne nem több. Ehhez a szinthez és játékoskerethez ő már kevés volt.

(2) Igen is megérdemli a felmagasztalást Flick, mert óriási a különbség amit Xavi hoz képest kihozni szinte ugyanabból a keretből. Plusz a legnagyobb érdeme, hogy újra feltett minket a nemzetközi labdarúgás elitjébe. Kis túlzással évekig rajtunk röhögött a világ mekkora lúzer csapat lettünk, még egy EL-ben sem bírunk egy elődöntőig jutni.
Hogy nem vagyunk a 08/09-es csapat szintjén? Egy az akkori futballt meghatározó csapattal nincs egy szinten? Érdekes ugyanezt a csapatot tavaly még lehúztad, hogy nem minőségi játékosok miatt nem tud Xavi eredményeket elérni. Most meg a prime Messi fémjelezte csapathoz hasonlítod? Ezek szerint óriásit fejlődtek a játékosok Flick keze alatt.

(3) Felesleges összehasonlítani egy 16 évvel ezelőtti csúcs Barcát egy mostanival, mert ahogy írtad modernebb (folyamatosan fejlődő és gyorsuló) környezetben ez nem reális. Ahogy a 1998-2000-es csúcs Madridot megverte volna a 08/09-es Barca, ugyanezeket valószínűleg megverné a mostani csapatunk. Valószínűleg nem lesz olyan korszakos csapat mint anno Messiék, de én már annak is tudok örülni, hogy nem kapunk ki a rangadókon, és olyan top csapatokat győztünk le, akik ellen egy fél évvel ezelőtt még egy fabatkát se tettünk volna fel a győzelmünkért.
Guardiolát meg ne hozzuk fel példának a mostani csapatjátékunkhoz, mert az ő játékrendszere most kezd összeomlani. Ez a pozíciós játék+ az intenzív presszingje ellen egyre többen megtalálják az ellenszert. Személyes véleményem, hogy semmi pluszt (látványt, kreativitást) nem hozott/adott az ő Citys játékrendszere a futballnak, inkább sterilizálta, gépiessé tette a játékot. Az ő elgondolása egy zsákutcába vezet. Nem ez a labdarúgás jövője.
[Olvashatóság miatt törlöm innen az előzményeket, így is elég wall of text jellege van.]

1. - Én ezt akkor is, most is mondtam, hogy konzisztens idő kellett volna a keretnek együtt játszani, ami nem történt meg. Lévén - ne haragudj - erre nem mondtál semmit, csak az eredményeit hoztad fel, mint ellenérv, nem tudok, mit kezdeni a dologgal, hacsak nem azt állítod, hogy a keret inkonzisztenciája nem okoz játékbeli folytonossági hibákat. Főleg akkor, hogyha az egész középpálya cserélődik meccsről meccsre, kényszermegoldásokkal. Raphinha támadóközéppályán, Sergi Robi kezdetése, Gündogan visszavontabb szerepköre, Chris vkp-n játszatása, stb. A tavaszi szakaszban a mostani egyértelmű kezdő középpályánkból néha Pedri volt elérhető. Ha ez nem okozhat szerinted minőségbeli romlást, szintén nem tudok veled egyetérteni. Az, hogy mennyire esett szét a játék és a csapat, kezdem úgy érezni, hogy egy mantrázás lett itt, a tavaszunk az elérhető játékosok folyamatos változásának ellenére lehozta az elmúlt évek egyik legdominánsabb játékát a Napoli ellen, utána az Atma ellen, megvertünk egy PSG-t idegenben (egy bl negyeddöntőben, ahova egyelőre nem jutottunk el), gurítottunk 4-et egy akkor jó Valenciának, de volt egy szoros meccsünk a Real ellen, ahol kikaptunk idegenben 3-2-re, aztán egy gironai fiaskó. Az utána következő meccsek nem relevánsak, mert gyakorlatilag tét nélküliek voltak. Ha a tavaszt nézzük, a Xavi éra legjobb 10 meccséből legalább 2 ott volt, ez minden, csak nem szétesés. Még egyszer írom, messze nem a legjobb elérhető játékosokkal, messze nem annyira konzisztensen elérhető kerettel, mint most. (Ez lehet az edzői stáb hibája, természetesen.)

1/a - A sérültek és hogy mennyire jól oldotta meg Flick. Te is leírod, hogy Flicknek cseréje nem volt. Xavinak kezdője nem volt és számtalan kényszermegoldást kellett beépítenie (fentebb leírtam párat, de pl Rapha bal szélre kitétele is így született). Ez a kettő egy teljesen más fajsúlyú feladat.

2. - A keret ugyanaz, az elérhető játékosok nem: a mostani top kezdő 11-ünkből egy egész csapatrész (+Yamal) nem volt elérhető. De a legfontosabb, hogy egy másik fórumtárs írta, hogy az elmúlt 20 év legjobb Barcája. Én pontosan ezt kérdőjeleztem meg és pontosan az ilyen túlmagasztalásokkal van bajom. Ugyanarról beszélünk ;)

3. - Egyetértek, a foci folyamatosan változik, többnyire fejlődik, nem lehet direktbe összehasonlítani korábbi rendszereket, csapatokat a mostanival. Ezt is gondolom, javarészt Pepről, hogy az utóbbi 10-15 évben egy elég nagy reform következett be a csapatok taktikai repertoárjában. Igaz, a csávónak elfogyott a rendszere idénre, vagy kiismerték, de elvitathatatlan, hogy a mostani top csapatok 80-90%-a épít az ő filozófiájára, a maradék csapatok nagyja pedig ezt megcélozva próbálnak ellenszert kitalálni. (Aztán ott van Ancelotti...) Inkább az a csoda, hogy eddig nem omlott szét a játéka, őszintén. Nem tudok még egy hozzá hasonlóan erős inspirációt hozó edzőről. Lehet volt, de nem tudok róla :D

3/a - Igenis nyertünk rangadókat, pontosan azokra húzta fel a csapatot stabilabban Xavi is, szintén egy érvet felsorakoztatva amellett, hogy érdemes vele még számolni. Az itt töltött ideje alatt egyre tovább jutottunk a bl-ben is, vert ő Madridot is hasonló stílusban, mint Flick. Várjuk ki a végét, meddig jutunk Flickkel és mennyire lesz konzisztens a komolyabb meccseken. Egyelőre jól áll a szénánk, egy Monaco elleni meccs rémlik, aminél nagyon el voltunk veszve komolyabb meccsen, a Bayern ellen meg összetehettük a kezünket, hogy nem kaptunk 3-t 20 perc alatt. Ha így nézzük, már nem is annyira hatalmas az előrelépés a rangadók tekintetében sem. És még mielőtt valaki jönne a szokásos következő érvekkel, hogy de legalább jobb leülni meccset nézni, meg több gólt lövünk, meg látványosabb a játék, stb stb, nem erről beszélek, hanem arról, hogy minden is fel van fújva hatalmas sikernek és előrelépésnek, amikor ezek objektívan még nem bizonyítottak, vagy kontextus nélkül vannak kezelve. (Pl a látványosabb játék is az elmúlt meccseken szinte kivétel nélkül Pedri volt, aki tavaly alig tudott játszani.)
Sonoma
Capitá del Barça

2025.02.18. 17:30:55

ElBartimaeus írta:
2025.02.11. 14:51:40

(1)Tudom, hogy nem népszerű vélemény, de a tavalyi Barca legnagyobb akadálya az összeállásra a folyamatos sérülések hulláma volt. Félszezonnál talán kétszer tudott összeállni ugyanaz a kezdő. Azt elfogadom, hogy ez lehet az edzői stáb hibája is, meg balszerencse is (avagy most szerencse, hogy ritkábbak), pl Gündogan sem volt egy elnyűhetetlen játékos máshol, itt meg minden elkerülte.

(2)Nem elvitatni akarom a mostani edző érdemeit, csak ezt az egekbe magasztaljuk minden megnyilvánulását érzem fölösleges túlzásnak. Játékban az elmúlt 20 év legjobbját hozzuk? Vagy dolog, de játék képében, játék fluiditásában, kreativitásban, stabilitásban és összességében a játékosok minőségében messze nem vagyunk ott, ahol pl a 08/09-es szezonban hoztunk. Vagy amit az ott elkövetkező években vagy 5 szezonon keresztül hoztunk.

(3)Ez a mostani egy másik Barca, több munkalóval egy sokkal modernebb foickörnyezetben (Pep igenis az egész európai futballt komoly szinttel emelte meg direkt és indirekt is), amiben jól teljesítünk jelenleg és bőven van fejlődési lehetőség, de csapatszinten messze el vagyunk maradva mind kispasszok, mind váratlan ütempasszok, mind totális kontroll terén (utóbbiban nagyon sokat léptünk előre amióta Pedri és Gavi is játszik stabilabban).
Megint mosdatod Xavit, Flicket meg lehúzod ahol tudod. Komolyan miért nem lehet elfogadni, jött egy sokkal jobb edző (végre!), aki nem a labdarúgó múltja miatt vagy a klubhoz kötődése miatt került az edzői székbe, hanem a tudása miatt.

(1)A tavalyi csapat szétesőben volt Xavi keze alatt, amit szinte biztos nem tudott volna orvosolni. A végére látszott a csapat játékán, hogy nincs elképzelése az edzőnek mit is játsszunk, a két taktikai elem a (meddő) labdatartás, meg a pozíciós játék erőltetése volt mindenféle elképzelés nélkül.
A sérültekre is reagálnék. Idén is voltak sérültek, szeptemberben végén már szinte nem tudtunk leültetni a kispadra középpályást. A védelemnek nem volt (és most sincs) cseréje, mert sérültek. Ennek ellenére Flicknek ezt is sikerült megoldania, versenyben tartani a csapatát.
Xavi a gondokat (meg az ő hibáit) azzal akarta orvosolni, hogy megint lecserélte volna a fél csapatot, mert alkalmatlannak találta őket az ő játékrendszerébe. Ez újabb 100-200m került volna. Laporta sem hülye, látta, hogy az előző évadokban elköltött +200m kidobott pénz lett volna, plusz semmi garancia rá, hogy a következő igazolások újabb súlyos milliókért eredményeket hoznak. És azt is látta nincs pénz a fél keret megújítására (kiderült még egy Olmo igazolásnál is rezeg a léc!).
A legkézenfekvőbbet húzta meg, hozott egy olyan edzőt, aki már bizonyított és képes ebből a keretből is eredményeket kihozni.
Ezzel nem Xavit akarom a földbe döngölni, mert a klub legsötétebb korszakában vette át a csapatot és tartotta víz felett, de lássuk be ennyi volt benne nem több. Ehhez a szinthez és játékoskerethez ő már kevés volt.

(2) Igen is megérdemli a felmagasztalást Flick, mert óriási a különbség amit Xavi hoz képest kihozni szinte ugyanabból a keretből. Plusz a legnagyobb érdeme, hogy újra feltett minket a nemzetközi labdarúgás elitjébe. Kis túlzással évekig rajtunk röhögött a világ mekkora lúzer csapat lettünk, még egy EL-ben sem bírunk egy elődöntőig jutni.
Hogy nem vagyunk a 08/09-es csapat szintjén? Egy az akkori futballt meghatározó csapattal nincs egy szinten? Érdekes ugyanezt a csapatot tavaly még lehúztad, hogy nem minőségi játékosok miatt nem tud Xavi eredményeket elérni. Most meg a prime Messi fémjelezte csapathoz hasonlítod? Ezek szerint óriásit fejlődtek a játékosok Flick keze alatt.

(3) Felesleges összehasonlítani egy 16 évvel ezelőtti csúcs Barcát egy mostanival, mert ahogy írtad modernebb (folyamatosan fejlődő és gyorsuló) környezetben ez nem reális. Ahogy a 1998-2000-es csúcs Madridot megverte volna a 08/09-es Barca, ugyanezeket valószínűleg megverné a mostani csapatunk. Valószínűleg nem lesz olyan korszakos csapat mint anno Messiék, de én már annak is tudok örülni, hogy nem kapunk ki a rangadókon, és olyan top csapatokat győztünk le, akik ellen egy fél évvel ezelőtt még egy fabatkát se tettünk volna fel a győzelmünkért.
Guardiolát meg ne hozzuk fel példának a mostani csapatjátékunkhoz, mert az ő játékrendszere most kezd összeomlani. Ez a pozíciós játék+ az intenzív presszingje ellen egyre többen megtalálják az ellenszert. Személyes véleményem, hogy semmi pluszt (látványt, kreativitást) nem hozott/adott az ő Citys játékrendszere a futballnak, inkább sterilizálta, gépiessé tette a játékot. Az ő elgondolása egy zsákutcába vezet. Nem ez a labdarúgás jövője.
Válasz küldése