Krojf írta:Nálam Balassagyarmaton nem volt pénteken semmi, most viszont a zivatar második hulláma üzemel.
Az utcán hömpölyög a víz, szinte patak keletkezett (még Uhrin Benedek is megénekelné!

), a villámok pedig szinte azonnal csattannak!
Jégeső, DigiTv-vétel nincs, meccset sem látok.
K.
Értem.
Csak azért kérdeztem, mert nálunk délkeleten olyan erejű vihar vonult el amit én még nemláttam, sőt a 79 éves nagymamám se nagyon emlékszik hasonlóra. Bár a faluban nálunk jégből csak kevés volt a szél sok házon "megigazította" a cserepeket, volt ahol a tűzfalat döntötte be. 12 villanyoszlopról tudok amit nálunk kitört, kicsavart a szél. Plusz rengeteg fa.
Péntek déltől tegnap estig az önkéntes kártalanító brigáddal tartva fák tucatjait vágtuk ki, mert vagy rádőltek házakra, kerítésekre, melléképületekre, vagy annyira megdőltek, hogy félő volt egy újabb vihartól megadhatják magukat.
És ez csak a mi kis 450 fős falunk helyzete. A szomszéd faluban 60 villanypóznáról hallani. Míg a 20 km-re fekvő Mezőhegyest és Pitvarost telibe kapta a jégzuhatag. Hókotrókkal takarították a diónagyságú jégdarabokat. Mezőhegyesen tucatnyi lovat kellett elaltatni, mert a lovasversenyre felállított mobilkarámokat szétrombolta a szél és az állatok megvadultak a viharban. A postáról menekültek az emberek, mert a szél az ablakon vitte be a cserepeket.
Marhákat kell kényszervágásra vinni, mert nem értek be a jég elől és a hátukat szétverte a jég.
És mindezek ellenére ki lehet jelenteni, hogy nem ezek voltak a legnagyobb veszteségek. Azok ugyanis a mezőgazdaságot érték.
Kb. a Makó/Földeák-Mezőhegyes szakaszon a kár szinte 100%. Semmit nem hagyott meg a jég. Kukorica,búza,árpa,napraforgó helyén csak egy tő látszik semmi más. Fokhagyma,apróhagyma semmi. Ismerőstől hallottam, hogy 80 hektáros földek úgy néznek ki, mint a Balaton.
Milliárdos károk vannak, és sok embernek nincs biztosítása a földjén.
Tegnap látták, hogy térdik a vízben elsüllyedve az emberek próbálták menteni a menthetőt a földeken.
Katasztrófa volt ez, nincs rá más szó.
http://www.videohirek.hu/video/48542/me ... egeso-utan
http://www.youtube.com/watch?v=plDXiAMd ... re=related