2011.10.02. 14:38:05
És, hogy ne fejezzem be vmi érdekesség nélkül:
Immunerősítés:
Legyen bármi is a célunk, izomzatunk növelése, zsírpárnáink leépítése, vitalitásunk fokozása, ami mindent és alapjaiban határoz meg, az az aktuális egészségi állapotunk. A megfelelően összeállított étrend és az elégséges regenerálódás biztosítása mellett rendelkezésünkre állnak olyan élelmi-anyagok és étrend-kiegészítők melyek nagyban hozzájárulhatnak immunrendszerünk egészséges működéséhez és így test-kompozícióbeli céljaink eléréséhez.
1, Echinacea
Napjaink egyik leginkább fókuszba került kiegészítője a kasvirág vagy echinacea. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert működik! A kapcsolódó kutatások szerint egy átlagos (10 napos lefolyású) influenza gyógyulási idejét mintegy 4 nappal rövidíti le. Olyan természetes hatóanyagokat tartalmaz, melyek képesek felvenni a harcot a vírusokkal és baktériumokkal, melyekkel nap, mint nap akarva és akaratlanul találkozhatunk. Fokozza a T-sejtek, interferon és a természetes faló-sejtek aktivitását, melyek nem csupán fokozzák immunitásunk hatóerejét, de segítik izmaink edzéseket követő regenerációját is. Napi kétszer 250-500 mg megfelelő lehet immunitásunk fokozása és a betegségek elkerülése érdekében, négy héten át, majd egy hét szünetet tartva. Ha pedig már ledöntött minket a betegség, akkor a dózist növeljük napi 3-4-szer 250-500 mg-ra egy-, másfél hét erejéig.
2, GABA
A gamma-aminovajsav egy fontos ingerületátvivőnk, mely az agyban az ellazulás és alvás szabályozásában tölt be alapvető szerepet. Növeli a növekedési hormon szintézist, így a zsírbontást és izomnövelést, mindemellett fokozza az immunitást. A klinikai kutatások szerint hatásos az insomnia (álmatlanság), a szorongás, depresszió és az un. figyelemhiányos rendellenesség (ADD) kezelésében is. Kettő-öt gramm 30-60 perccel lefekvés előtt fogyasztva megfelelő lehet.
3, Fokhagyma
A fokhagyma egy allicin nevű kéntartalmú, igen erős antioxidáns hatóerejű összetevőn keresztül lehet a segítségünkre. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő, antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatású. Amellett, hogy segíti immunrendszerünket leterhelő szabadgyökök semlegesítését, a fokhagyma napi szintű fogyasztása fokozza a tesztoszteron termelésünket is, mely a gyenge immunrendszer, meghűléses betegségek és túledzés következtében csökkent szintű lehet. Fogyaszthatjuk friss fokhagyma vagy kiegészítő formájában is. Az ajánlott dózis 4-10 g vagy egy gerezd napi szintű fogyasztása lehet.
4, Gyömbér
A gyömbér egy nagyszerű, ám sokszor mellőzött kiegészítője mindennapjainknak. Segíti a szervezetre káros baktériumok semlegesítését, ugyanakkor fokozza a jótékony hatású baktériumok termelését, stabilizálja a vércukorszintet, fokozza a fehérje-szintézist, sőt termogenikus hatású, azaz segíthet zsírpárnáink száműzésében. Napi 250mg standardizált gyömbér-kivonat napi két-három alkalommal megfelelő lehet
5, Szőlőmag kivonat
A szőlőmag-kivonat proanthocyanidin és polifenol tartalma okán az egyik legerősebb természetes antioxidáns és immunerősítő hatású anyag. Argininnel kombinálva fokozza a véráramlást és csökkenti a vérnyomást. Napi 50-200 mg fogyasztása elégséges lehet e hatások maximális kiaknázása érdekében.
6, Vöröshagyma
A vöröshagyma, a fokhagymához hasonlóan tartalmaz allicin, emellett un fruktooligoszacharidokat és quercetint. A fruktooligoszacharidok segítik a vastagbél jótékony baktériumainak termelését és működését, így fokozva az emésztés hatékonyságát és szerveztünk védekező rendszerét. A quercetin egy erős antioxidáns hatású anyag, mely így fertőzés-megelőző hatású. Napi fél nyers hagyma fogyasztásával így több oldalról támogathatjuk immunrendszerünk működését.
7, Szelén
A szelén a közelmúltban meglehetősen negatív publicitást kapott. Lévén nagy dózisban fogyasztva csökkentheti a pajzsmirigy aktivitását. Optimális mennyiségű bevitele azonban nem csupán előnyös, de nélkülözhetetlen, többek közt a pajzsmirigy működéshez is. A szelén antioxidáns hatásán keresztül segíti a szabadgyökök semlegesítését és az edzéseket követő regenerálódásunkat Az E-vitamin és a szelén szinergista hatású, lassítják a szövetek öregedését és „megkeményedését" az oxidáció következtében. Enyhíti a menopauzában fellépő hő-hullámokat és a rossz közérzetet. Megakadályozza a fejbőr korpásódását. Közömbösíti néhány rákkeltő anyag hatását, és bizonyos daganatos megbetegedésekkel szemben védelmet nyújt. Természetes ételeink közül a mogyoró, tonhal, szardínia és a pulykahús tartalmaznak jelentősebb mennyiséget belőle. Kiegészítőként fogyasztva 100-300 microgramm napi fogyasztása ajánlható.
8, C-vitamin
A C-vitamin a legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott immunerősítő. Segít megelőzni a különböző vírus-, és baktériumfertőzéseket, és általában fokozza az immunrendszer működését. Gyógyítja a sebeket, az égési sérüléseket és a vérző fogínyt, meggyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást, hegképződést. Elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkenését. Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok hatása ellen, gátolja a nitrozaminok (rákkeltő anyagok) képződését, mérsékli az allergiát előidéző anyagok hatását. Döntő szerepet játszik a kollagén képződésben, a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak megújulásában, illetve gyógyulásában. Csökkenti az edzés utáni kortizol képződést és fokozza a regenerálódást. Az ajánlott dózis a pozitív hatások maximális kihasználása érdekében 1-5 gramm C-vitamin.
9, Cink
Alapvetően tesztoszteron-szint fokozó hatása miatt alkalmazzák. Azonban emellett ellenőrzi és irányítja az anyagcsere-folyamatokat, az enzimrendszerek működését, fenntartja, biztosítja a sejtek épségét. Nélkülözhetetlen a fehérjék és az inzulin szintéziséhez, a vér stabilitásához és a sav-bázis egyensúly fenntartásához, a prosztata normális működéséhez. Meggyorsítja a belső és külső sebek gyógyulását. Fokozza a növekedést és a szellemi frissességet, hozzájárul a mentális zavarok kezeléséhez. Napi 10-40 mg fogyasztása megfelelő lehet, melyet még a legjobban megtervezett táplálkozási programok esetén is nehéz biztosítani szervezetünknek, így kiegészítő alkalmazása javallott.
10, E-vitamin (Tokoferol)
Zsíroldékony vegyület, amely a májban, a zsírszövetekben, a szívben, az izmokban, a herékben, a méhben, a vérben, valamint a mellékvesékben és az agyalapi mirigyben raktározódik. Aki E-vitamint szed, hosszabb ideig megőrzi fiatalságát, mert késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést. Mérsékli a fáradtságot, megakadályozza a durva hegesedéseket külsőleg és belsőleg egyaránt. Vízhajtó hatása révén csökkentheti a vérnyomást. Előnyös anémiák és szaporodási zavarok esetén.