2011.11.26. 15:15:38
Csakhogy tisztázzam a sznobnak nevezett, mindig eredeti címen való filmmegnevezést. Ez nem egy egzakt dolog. Valamikor az erdeti kell, valamikor a magyar. A magyar félrefordítások miatt egyértelmű, hogy vannak szituk, amikor az eredeti kell. Sokszor ugye nem is érteni, hogy hogyan lehetett azt úgy elnevezni magyarul. DE! Ellenpéldának szeretném felhozni, amikor kurdt ajánlott sorozatokat, és persze benne volt a Birodalom, de ezt Riget néven ajánlani, na az sznobizmus volt (bocs Kurdt, lehet más volt a háttere, de ez ide a cyber világon keresztül, így csapodott le). A dán egy Magyarországon kevesek által beszélt nyelv, szinte senkinek nem mond semmit, ráadásul magyarra pontosan van fordítva (Riget=Empire=Birodalom). Ebben az esetben még az angol cím is helyénvalóbb lett volna.
Arról nem is beszélve, hogy az is rendező választása, hogy mennyi információt bocsájt előre a címmel, mennyire vezet félre stb. Valahogy ez is a film része. Ha pedig semmit nem akar, akkor ad egy teljesen független címet.
HP-ról! Én a könyvet nem olvastam, csak az első kettőt, és nekem abból lett elegem, mert nem egy kifonomult irodalmi alkotás (amiért én olvasok). Viszont a filmek elszórakoztattak (és ugye nem tudtam mihez hasonlítani), nagy költségvetésű, látványos filmek, semmi extra. Mondjuk a 6. résznek szerintem kifejezetten jó a rendezése.
A Csillagok Háborúja meg szerintem elsősorban érzelmi kérdés. Általában azok védik a trilógiát, akik korábban látták az eredetit, mint az újabbat. Én hamarabb láttam a Baljós árnyakost, és hiába a Star Wars nálam km-ekkel előzi a Gyűrűk Urát (történetileg), a régi hármas sem tetszik annyira. Nekem furcsa, hogy egy sci-fiben még olyan technikai megoldások vannak, mint abban. Főleg, hogy hamarabb láttam az újabbat, ami a réginek az előzménye ráadásul.