Castiel írta:Mihu ezt értem. És igazat adok.Viszont nem érzed ebben hibásnak magát az országot? Úgy értem, hogy olyan gyerek aki a nyomorban nő fel, és kétségbeesve keresi a jobb élethez vezető utat, ám szülői orientáció nélkül, instrukciók nélkül reményvesztetté válik számára, az menthetetlenül a rossz útra lép.
Azt meg kár tagadni, hogy a romák hátrányos helyzetben vannak a munkaerőpiacon.
És innen következik be a domino effektus. Az ok hogy ő a kisebbség, és nekik kell alkalmazkodni, de nekünk is kéne lépni egyet előre, és befogadni őket. Nem mindegyikre vonatkozik az amiket felsoroltál. Cozma ügye meg összetett, mert bár saját szórakozásukra mentek abba a klubba, de amúgy meg szervezetbűnözésben vettek részt. Ott szintén nincs ilyen. Fekete-fehér egyaránt részt vesz.
Nyílván hátrányos helyzetben vannak a munkaerő piacon, ezt tudja mindenki. És simán vállalom, bár ezek után nem hiszem hogy sokakat meg fog lepni, de ha nekem lenne egy vállalkozásom, én se alkalmaznék cigányokat.
Jah még egy sztori közben. Apa lakatos vállalkozó, felépítette élete művét, egy saját, elég nagy műhelyt, elég komoly telephellyel. Megépült a műhely, 2, azaz KETTŐ nap múlva megtörtént az első lopás...több 100 ezer ft-ot költöttünk a terület bekamerázására, mozgásérzékelős megvilágítására. azóta nem történt lopás. Megtérült az ára...
Na visszatérve. Tudod kicsit olyan ez a szitu, mint a múltkor a CR témában. Véleményem szerint az, hogy ide jutottak, hogy ilyen a megítélésük, a saját hibájuk. Mégpedig azért, mert egész egyszerűen a habitusuk, a stílusuk olyan, amilyen. Persze azok, akik sikeres vállalkozók, vagy tanult emberek, azoknak azért sikerült a kitörés, mert nem a cigánytelepen szocializálódtak, nem abban a közösségben nőttek fel, hanem magyarok között, vagy olyan cigány családok körében, akik már korábban átestek ezen a folyamaton. De a romák alapvetően heves vérmérsékletűek, öntörvényűek, és nem áll tőlük messze a bűnözés. Tehát az, hogy idáig jutottak, az annak köszönhető, hogy olyanok, amilyenek.
Viszont egy dologban óriási hibát követtek el a magyarok. Mégpedig abban, hogy olyan segélyezési rendszert alakítottak ki, ami cseppet se készteti őket a munkára. Miért dolgozzanak havi 100ezerért, ha csinálnak 5 gyerek, és keresnek 500ezret, és közbe semmit se kell csinálniuk, mint otthon ülni. A gyerek elvan a többivel, reggel elmegy, este hazajön gondjuk sincs rá. Ha nem lenne ilyen bőkezű a segélyezés, akkor nem alakult rá lennének kényszerülve arra, hogy dolgozzanak. Csak az a baj, hogy ha megtennék ott fent, hogy megvágják a segélyeket, akkor ez kb - 4-500.000 szavazatot jelentene. Ezt pedig egyik politikai párt se engedheti meg magának, hogy veszni hagyja.