Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Hát figyelj, két konkrét példát tudok hozni, ami nagyon felidegesítettTT írta:én erről például szívesen olvasnék (ha nem gond), egy kis kellemes felüdülés lenne a heves vérmérsékletű téma utánMihu írta:Finnországban jártam 2 évvel ezelőtt. Ott például az emberek olyan nyugodtak és türelmesek, hogy már szabályosan zavart.
Ezért nem is írtam oda, hogy genetikai különbség, csak azt, hogy különbségsjd írta:
Amit idáig felhoztál példának az szvsz inkább kulturális/szocializációs különbség, nem genetikai (ami utána van, az már inkább az, és nem is vitatom el, hogy genetikai különbségek vannak is népcsoportok között).
Hál' Istennek valaki érti is, amit írok.sjd írta:Szvsz ha azt a finn gyereket születésétől magyarok nevelik, nem lógna ki a sorból itthon egy cseppet sem.
Egészen elképesztő amit írsz.MichaaBee írta:Maximálisan osztom Castiel és Bob véleményét, örülök, hogy ilyet is hallani manapság. Borsodi embernek ez ritka.![]()
A fő probléma az általánosításban kezdődik... Ha nem úgy lenne összerakva az emberek 90%-a, hogy általánosítson, akkor normálisan lehetne kezelni az ilyen ügyet, de az általánosítás abszolút kizárja az objektivitást. Az, hogy valaki bűnözővé válik NEM azon múlik, hogy milyen színű a bőre és milyen a génállománya. Mindannyian emberek vagyunk és több mint 99%-ban megegyezünk egymással. A probléma minden országban ugyanaz: a legszegényebb, iskolázatlan rétegekből kerülnek ki a bűnözők, ezek az emberek pedig az esetek jelentős hányadában a társadalmi kisebbségekből valók. Amerikában feketék és mexikóiak pl., Magyarországon meg a cigányok. A probléma ott kezdődik, amikor valaki ezt nem látja át és abból a statisztikából, hogy a bűnözők x%-a ebből és ebből az etnikumból való, azt szűri le, hogy minden abból az etnikumból való ember ilyen. Csak épp el van felejtve, hogy a szegénységben élőknek ugyanúgy x%-a való abból az etnikumból... És ez mindenhol így van, nem csak a cigányokkal Magyarországon.
Falra tudok mászni attól, amikor valaki szerint azért bűnöző valaki, mert cigány és mert a vérében van... Fenéket! Azért, mert olyan körülmények között nőtt fel, amilyen. És Magyarországon ilyen körülmények között általában cigányok nőnek föl.
Amit idáig felhoztál példának az szvsz inkább kulturális/szocializációs különbség, nem genetikai (ami utána van, az már inkább az, és nem is vitatom el, hogy genetikai különbségek vannak is népcsoportok között). És az a baj, hogy nagyon nehéz a kettőt elválasztani, éppen ezért mennek most itt is 6odszorra azok az érvek, hogy "ez csak a többség, nem a génekben van a lopás" stb., mert egyszerűen látjátok be azt, hogy az embereknek nincs a vérükben a lopás, de ha a szülők ezt tanítják meg neki gyerekkorában, mint a boldogulás módját, akkor benne lesz. És ezért lesznek mindig is olyan kisebbségiek, akik a munkából élnek meg, és ezért fogja jelentékeny hányaduk lopásból fenntartani magát. (és fordítva a magyarokkal) Ez pont olyan, mint hogy a kínaiaknak a másolás nem vétség, míg nekünk a szüleink belénk verték, hogy más munkáját ne tüntessük fel sajátunkként.Mihu írta:Amúgy ez akkora hülyeség, hogy semmi különbség a magyar és a cigány között...én nem tudom, egyesek ennyire csukott szemmel járnak a világban? Vagy nem is járnak. Nem igaz, hogy valaki nem ismeri azt, hogy a latin népek sokkal hevesebb vérmérsékletűek, mint mondjuk az északiak. Vagy például azt a hasonlatot, hogy olyanok mint egy olasz család, hangosak. Ahány fajta etnikum, annyi féle habitus, stílus, tulajdonság, stb. Finnországban jártam 2 évvel ezelőtt. Ott például az emberek olyan nyugodtak és türelmesek, hogy már szabályosan zavart. Volt szerencsém már pár európai országban járni, de ilyen emberekkel, mint Finnországban, még soha nem találkoztam. Lehet, hogy biológiailag, genetikailag semi különbség nincs köztünk, mert ugyan úgy 2 tüdő, egy szív, érrendszer, két láb, két kéz, stb. De amúgy lópikulát...van genetikai különbség ember és ember között.
én erről például szívesen olvasnék (ha nem gond), egy kis kellemes felüdülés lenne a heves vérmérsékletű téma utánMihu írta:Finnországban jártam 2 évvel ezelőtt. Ott például az emberek olyan nyugodtak és türelmesek, hogy már szabályosan zavart.
Ezen jót nevettem.lui1698 írta: Szóval egy kányéveszt album letöltése ugyan az, mintha átmennék a szomszédba, ledurrantanám az öregasszonyt és elhoznám a nyugdíját?
Jó, itt nyílván arra gondolt a szerző, hogy arról beszélünk, hogy egy cigány mennyit lop, és hogy ha összeszámolnánk, hogy egy magyar ember a letöltésekből milyen összegű lopást követett már el életében, akkor lehet hogy több Ft jönne ki, mint egy cigánynál, aki életében ellopott összesen 20 mázsa vasat. Nem a lopás és gyilkosság egyenrangúságára vonatkozottt a fent idézett rész.lui1698 írta:Ezen nekem is megakadt a szemem.
Szóval egy kányéveszt album letöltése ugyan az, mintha átmennék a szomszédba, ledurrantanám az öregasszonyt és elhoznám a nyugdíját?
Ezen nekem is megakadt a szemem.gergo9 írta:Ja és ha már lopás... Érdekes számadat lenne, hogy illegális letöltéseken keresztül ki mennyit lopott már?...![]()
![]()
Ja és ha már lopás... Érdekes számadat lenne, hogy illegális letöltéseken keresztül ki mennyit lopott már?...
lui1698 írta:Kash, nem bántásból de szerintem ez a téma komoly neked.
Inteligens ember vagy Te Bob, így nem magyarázom meg, hogy hogy értettem az összehasonlítást, mert tudod jól. A lényeg, amit át akartam adni a mondandómmal, hogy nem vagyok előítéletes, csak sajnos (és nagyon örüljön annak aki van olyan szerencsés, hogy nem mondhatja el magáról ugyan ezt) tapasztalt.Bob_Marley írta:Mihu előítélet és tapasztalat valóban nem ugyanaz, ok-okozati dolog.
Példád kiváló, csak kutyákat összehasonlítani emberekkel nem egy szint.S mindenkinek van előítélete ami lehet pozitív vagy negatív.
Általában negatívként használjuk, de ha pl azt mondom te jobban szereted a szőke nőket mint a barnákat az is előítélet.
A cél az lenne, hogy ezeket leszűkítsük.
Michaebee leírt mindent amit gondolok a témáról.Initom meg feltette az i-re azt a bizonyos pontot a "gyönyörű" hsz-vel....
Ó, nehogy azt hidd, Kálvin téren egyszer nem volt ellenőr a lépcső tetején, egyből megtalált kettő is a peronon.Mihu írta:Azt írtam hogy a hajléktalanok a metrón. Mivel ugye bérlet és jegy hiányában eleve le se juthatnak a szerelvényekre
A témától függetlenül engem kezd borzalmasan idegesíteni, hogy az elmúlt két órában minden hsz-edet a többieké értékelésével zárod. Ráadásul nagyjából ugyanaz a két sor, csak a nevek változnak. A második fele meg már szvsz egy kicsit arrogáns irányba is elmegy, csak azért mert nem értenek Veled egyet.Bob_Marley írta:Michaebee leírt mindent amit gondolok a témáról.Initom meg feltette az i-re azt a bizonyos pontot a "gyönyörű" hsz-vel....
Most megmondom, semennyit, ugyanis Mo.-n a letöltés nem illegális, csak a feltöltésMichaaBee írta: Ja és ha már lopás... Érdekes számadat lenne, hogy illegális letöltéseken keresztül ki mennyit lopott már?...
Szivemből szóltál.Initom írta:pár tapasztalat a témához.
Én Celldömölkre (is) jártam általános iskolába (Vas megye).
Meglehetősen nagy volt a kissebbség száma.
Naponta...naponta loptak. Nem túlzok.
Azt csinálták,hogy az udvaron felálltak egy oszlopba az udvar egyik végén,és járták azt. Aki adott pénzt nem bátnották,aki nem azt megverték.
Engem nem mertek sosem bántani,de volt mikor havert vertek meg.
A tesi öltözőkből rendszeresen tűntek el a torna cuccok. Véletlen én is egy ugyan olyat találtam egy nem napon barnultnál.
Más. Anyának van egy kis boltja. Eddig 3-4 szer lopták meg. Ebből 3 volt hiperpigmentált....vagyis büdöscigány.
Lehet itt ájuldozni,hogy jajj legyen béke köztünk,meg stb. Baromság.
Ez egy koszos mocskos *** nép,és lassan ők lesznek a többség.
Nem dolgozó,lopós,szemtelen, és meglehetősen retardált nép.
a 99,9% ról beszélek.
Igen én azok közé tartozom,akik azt vallják ,hogy radikális változtatásokra lesz szükség. Mert baj lesz...... ja nem baj VAN.
Aki nem élt cigánylakta közegbe az nekem ne nyilatkozzon.
Ja és annyit hogy a fajtánk is képes rohadt dolgokra...látom az érme másik oldalát is
Nem hát. De hogy nulla köze van a genetikához, az is biztos. Ergo faji alapon utálni valakit értelmetlen.Mihu írta:És azon még nem gondolkoztál el, hogy miért éppen a kisebbség az iskolázatlan, szegény réteg minden országban? Ez talán nem véletlen...
A "mi fajtánk" között ezt az "elit" végzi. Másrészt ebből rájöttem, hogy neked semmi nem jött át abból, amit az előbb írtam...Mihu írta:Abba is érdemes lenne belegondolni, hogy ugyan úgy vannak nagyon szegény sorsban élő magyar emberek, mégse törnek be házakhoz, mégse lopnak, csalnak, hazudnak...
És ez nyilván azért, mert az a 0,01%, amiben eltér a génállománya a tiedtől, arra ösztönözte, hogy tisztességtelen legyen. Castiel írta lejjebb: az a nagyobb bűnöző, aki betör egy házba és elrabol mindent, vagy az, aki szépen csendben jogi álköntösbe bújtatva lopja meg az országot mindenféle korrupt eljárással? Mintha magyarok közül nem kerülne ki bűnöző... Csak az egyik abban nyilvánul meg, hogy ellop tőled buszon 4000 forintot, a másik meg a te adódból vesz magának új BMW-t. És most nem csak politikusokra gondolok, túl sok semmittevő, korrupt embert ismerek.egy konkrét eset: a srác nem járt be iskolába,holott tanult ember lehetett volna. helyette inkább kipakoltak egy társasház méretű objektumot. hetek alatt több milliónyi zsákmánnyal. miért tanulna? évek alatt keresné meg az a pénzt tisztességesen. és nem ül.
Mihu előítélet és tapasztalat valóban nem ugyanaz, ok-okozati dolog.Mihu írta:Előítélet vs tapasztalat...nem mindegy. És egyébként mondd azt, hogy ha egyszer egy kóbor kutyához oda akarsz menni megsímogatni, és az megtámad, letépi az egyik ujjadat, akkor legközelebb ha látsz egy másikat, akkor ugyan úgy oda fogsz menni hozzá. Ha igen, akkor az meg a naivitás fogalma.Bob_Marley írta:daffy én annak az oldalán állok, hogy a problémára kellene megoldást keresni, s a probléma nem az hogy magyar vagy cigány a probléma forrása, még leírva is szörnyű mi különbség van a kettő között?Semmi.Ember mindkettő.A probléma inkább valahol a megéli bűnözésben keresendő.
De tényleg vitázhatunk erről, olyan elvi ütközések vannak, hogy lehetetlen zöld ágra vergődni.Mihu is tökéletesen leírta az előítélet fogalmát....Na én meg az ilyenekkel zsigerből nem értek egyet.
ha rám érted:Capon írta:kicsit finomíts a jelzőkön, mert törölni fognak.
több bűnöző kisebbségivel volt tapasztalatom,akik jelentősen jobb körülmények között éltek,mint én. csak nem a munkából szedték meg magukat. az iskolát el lehet végezni,tanulni lehet,ha már ott tart az ember. de ritka az olyan,mert nem ezt látja otthon és igaza van. miért tanulna és dolgozna,ha máshogy is lehet?MichaaBee írta:Maximálisan osztom Castiel és Bob véleményét, örülök, hogy ilyet is hallani manapság. Borsodi embernek ez ritka.![]()
A fő probléma az általánosításban kezdődik... Ha nem úgy lenne összerakva az emberek 90%-a, hogy általánosítson, akkor normálisan lehetne kezelni az ilyen ügyet, de az általánosítás abszolút kizárja az objektivitást. Az, hogy valaki bűnözővé válik NEM azon múlik, hogy milyen színű a bőre és milyen a génállománya. Mindannyian emberek vagyunk és több mint 99%-ban megegyezünk egymással. A probléma minden országban ugyanaz: a legszegényebb, iskolázatlan rétegekből kerülnek ki a bűnözők, ezek az emberek pedig az esetek jelentős hányadában a társadalmi kisebbségekből valók. Amerikában feketék és mexikóiak pl., Magyarországon meg a cigányok. A probléma ott kezdődik, amikor valaki ezt nem látja át és abból a statisztikából, hogy a bűnözők x%-a ebből és ebből az etnikumból való, azt szűri le, hogy minden abból az etnikumból való ember ilyen. Csak épp el van felejtve, hogy a szegénységben élőknek ugyanúgy x%-a való abból az etnikumból... És ez mindenhol így van, nem csak a cigányokkal Magyarországon.
Falra tudok mászni attól, amikor valaki szerint azért bűnöző valaki, mert cigány és mert a vérében van... Fenéket! Azért, mert olyan körülmények között nőtt fel, amilyen. És Magyarországon ilyen körülmények között általában cigányok nőnek föl.
És azon még nem gondolkoztál el, hogy miért éppen a kisebbség az iskolázatlan, szegény réteg minden országban? Ez talán nem véletlen...Vagy akkor szerintetek az egész világ a hülye és nem befogadó? Vagy mondhatjuk úgy is, hogy 6 milliárd ember a hibás azért, hogy a másik 1 milliárd lop, gyilkol és verekedik? A víz a hibás mert a kacsa nem tud úszni...király.MichaaBee írta:Maximálisan osztom Castiel és Bob véleményét, örülök, hogy ilyet is hallani manapság. Borsodi embernek ez ritka.![]()