Testépítés, edzésprogramok

Ami egyik témához sem kapcsolódik, avagy itt nyugodtan írhatsz mindenről kötetlenül.
CsacsMate
Capitá del Barça
Kapcsolat:

2013.01.23. 03:03:22

18Barca99 írta:Sziasztok!

1. Hátgép 5x12 1 perc pihenőidő 25 kg
2. Páros kar-láb emelés félperc pihenő idő 3x12
3. Dölt nyomás 1 perc pihenő 4x8 10kg
4. Zsugorfelülés 40 mp pihenő 3x12
5. Nyakbólnyomás 4x15 2kg kézisúlyzó
6. Lábhajlítás 4x8-10 / 10kg 1 perc pihenő
7. Tológép (comb) 4x12 2 perc pihenő idő 20kg
8. Vádli állva 3x15 10 kgval 1 perc pihenő
9. Felülés fekve padon 2x 20 1 perc pihenő
10. Alkéz támasz 2x 40 mp

Olvasva a Sárga kapszulát nagyon fontos lett az étkezés, de nem tudom megcsinálni azt amit oda leírnak, hogy csirke-rizs, csirke-rizs napi 6x. Viszont azt már tudom, hogy az edzés utáni étkezés és fehérje bevitel a legfontosabb. Erre is írnak különböző turmixokat, hogy az a legjobb, vagy fehérje por. Én nem szeretnék semmiféle port venni és turmixot se szeretnék inni. Viszont esetleg tudnátok ajánlani valami "hétköznapi" táplálékot amivel tudom nagyjából pótolni a fehérje szükségletet? (elméletileg egy 70 kilós 'egyednél' 140g körüli fehérje kell) Én nem szeretnék számolgatni ezekkel, ahogy leírtam nem akarok testépítő lenni, csupán nyárra jól kinézni és fitten tartani magam.
Szia!

Az edzésterv egy alapozó. Így sokra nem mész vele izomnövekedés/szálkásodás terén, persze lehet tőle fejlődni, de felénk ezt hívják bemelegítő első 4-6 hétnek. Mielőtt félreértenéd nem szabad kihagyni, mert enélkül a sérülésveszély nő, de a jövő hónap végén le kell cserélned egy újra. Ebben segít az ember, akit írtál gondolom. Amikor majd napi bontásban lesznek a testrészek(1-2). Akkor leszel képes nagyobb ütemben fejlődni. Értelemszerűen többet tudod dolgoztatni az adott izmot, és nagyobb erőbedobással, mert nem döglesz meg a végére mondjuk. :)
Egyes gyakorlataidat nem ismerem fel a fura nevük miatt, de kb. be tudom lőni. Mondjuk a hátgép elég tág fogalom. Evezni, lehúzni, stb.? Meg a 'Nyakbólnyomás' gondolom egy vállra végzett gyakorlat lesz. Ezt mondjuk csinálhatod rúddal is. A lábhajlítás gondolom a combhajlítás lesz? (hasonfekve?)

Egyébként nem szemétkedésként, de aki ezt írta neked a Hódító, csinált erőnléti felmérést előtte veled, mert így elég lányos edzésnek nézel elébe. (ez a felmérés olyan, hogy baromi sok gyakorlatot csinálsz kifulladásig)
A másik, hogy a bemelegítést sem látom megemlítve, ami megint rettentően fontos.
Na meg azt meg se merem kérdezni, hogy a karodat mikor edzed az összeállító szerint? Mert ebben van has,láb és egy hát, egy váll, egy mell? gyakorlat. Illetve nem tudom mi az az alkéz támasz, de mint egyetlen karra történő edzésnek gondolván aggyá neki, mert úgy fogsz kinézni nyárra, mint valami hóember a kar hiánya miatt.

A kaja pedig elkerülhetetlen. Nem kell mindig csirkét enned, de egyél húst gyakran, és sok zöldséget, minőségi szénhidrátokat. Kerüld a szemetet, kenyeret, cukrot, lisztet. (Ezt az utóbbit szerintem nem nehéz megoldani.)
A fehérjeporokat jól lehet helyettesíteni, de nem garantálom, hogy nem kapna el a hányinger olykor. Este túróval, reggel tojásfehérje/cottage cheese. Edzés után viszont nehéz megoldani, mert ott gyorsan kell a tápanyag az izmokba.

Nem tudom milyen alkatod van, de nagyban függ tőle az étrend, hogy milyen minőségig mehetsz el. Pl. van, aki nehezen hízik, így gyakorlatilag bármilyen húst fogyaszthat, és a zsírosabb fehérje források nem okoznak gondot.

Én amit mondanék neked edzésterv az így nézne ki:

Bemelegítés:
- Karkörzés, vállkörzés, + csukló
- 5-10 perc bicikli
- 3x20 guggolás súly nélkül
- 3x12 fekvőtámasz
+ Értelemszerűen a gyakorlatok előtt bemelegítő sorozat.

Edzés:
- Mell: 1. Fekvenyomás kézi súlyzóval [egyenes pad] (ha egyedül vagy legalább nem tudod magadra dobni) 2. Tárogatás kézi súlyzóval [egyenes pad] 3. Egyik héten negatív, másik héten pozitív nyomás.
- Hát: 1. Húzódzkodás (a legjobb gyakorlat, amennyi megy) 2. Evezés 3. Nyak mögé lehúzás
- Váll: 1. Oldalemelés 2. Előre emelés
- Has: 1. Hasprés 2. Lábemelés 3. Rendes felülés
- Láb: 1. Lábtoló (de kérlek ne 20 kg-val gondolkodj, mert a saját súlyát mindenki ki tudja nyomni megerőltetés nélkül) 2. Vádli ülve (állva szétnyomja a vállad a gép, és a vádlit is könnyebben meg tudod húzni, kezdőként főleg)
- Kar: 1. Francia rúd [bicepsz] 2. Homlokra engedés [tricepsz] v. Csigán: 1. Kötél tricepsznyújtás 2. Bicepsz alsó kapocsra egyenesrúd csatlakoztatás, és mehet. :)

Ez 12 gyakorlat + a has (de azt otthon is tudod csinálni).
Elég ha 3 sorozatban gondolkodsz, és 12-20 közötti ismétlés számokkal. Bár ha kőkemény eredmény kell, akkor addig nyomod, amíg nem fáj :twisted:
palesz77
Az Év fórumozója 2014 & 2015

2013.01.23. 02:07:15

18Barca99 írta: Olvasva a Sárga kapszulát nagyon fontos lett az étkezés, de nem tudom megcsinálni azt amit oda leírnak, hogy csirke-rizs, csirke-rizs napi 6x. Viszont azt már tudom, hogy az edzés utáni étkezés és fehérje bevitel a legfontosabb. Erre is írnak különböző turmixokat, hogy az a legjobb, vagy fehérje por. Én nem szeretnék semmiféle port venni és turmixot se szeretnék inni. Viszont esetleg tudnátok ajánlani valami "hétköznapi" táplálékot amivel tudom nagyjából pótolni a fehérje szükségletet? (elméletileg egy 70 kilós 'egyednél' 140g körüli fehérje kell) Én nem szeretnék számolgatni ezekkel, ahogy leírtam nem akarok testépítő lenni, csupán nyárra jól kinézni és fitten tartani magam.

Így elsőre ennyit szeretnék kérdezni a 'hozzáértőktől'. Aki segít előre is köszi.
Erre reagálnék igazából, mert a súlyzós edzésekhez nem értek igazán, én csak saját testsúllyal edzek.. De viszont! Az étkezés a legfontosabb tényező szinte. Hallottam már, hogy a jó külső az 20%-ban az edzésen, és 80%-ban étkezésen múlik - most ezt nem kell így elhinni, de alapja azért van, még ha nem is ilyen durván. Szóval akár mennyire is nem akarsz odafigyelni a kajára, muszáj azért nagyjából jól belőni. Már ha nyárig látványos változásokat akarsz elérni.. A turmixokkal meg fehérje porokkal meg semmi gond nincs, olvasd el teljesen a sárga kapszulát, abba benne van ha jól tudom minden magyarázat róluk. De persze szíved joga nem használni őket, én se teszem pl. Meg is látszik mondjuk, nem vagyok egy kolosszus..

A kiemelt részhez meg annyit, hogy attól még, hogy számolod a kaját és edzegetsz, nem leszel akkora mint egy testépítő. Ahhoz sok évig kéne csinálni, meg egyéb dolgok.. Ahhoz viszont, hogy a te általad kívánt strandformát elérd pár hónapon belül, igenis kell figyelni a kajára egy bizonyos fokon, különben nyárig nem lesz olyan jelentős változás. Amúgy ha jól tudom 2-3 hónap után már felfedezhető már az "átalakulás" külsős szemmel is.

Remélem segítettem azért valamit, étrendet én nem tudok összeírni sajna neked, remélem majd egy nagyobb guru reagál a mondandódra, és több jó tippet tud adni mint én. Csak ezt gondoltam jobb ha tudod.
18Barca99
Capitá del Barça

2013.01.19. 16:11:36

Sziasztok!

Olvasgatva a topicot nagyon sok hozzáértő ember van hálisten itt így merek kérdezni :)

Most januárban elkezdtem konditerembe járni (újra) bár úgy jártam, hogy most már azt nem nevezném annak - összevissza csináltam mindent. Ajánlottak nekem egy könyvet: "Sárga kapszula" címmel. Bele-beleolvasgattam, és rengeteg dolgot lehet belőle tanulni. Úgyhogy egyrészt kérdezném, hogy ki mit gondol róla?

Na most én Győr környéki vagyok, középiskolában végzős, a hozzám legközelebb eső konditerem Szabadhegyen van. Nagy Sándor-hoz járok, és most írattam vele egy edzéstervet amivel a testemet szeretném fitségileg edzeni és némi izmot felszedni. Íme az edzésterv (amivel egyébként próbálok segíteni a gerincferdülésemen is)

1. Hátgép 5x12 1 perc pihenőidő 25 kg
2. Páros kar-láb emelés félperc pihenő idő 3x12
3. Dölt nyomás 1 perc pihenő 4x8 10kg
4. Zsugorfelülés 40 mp pihenő 3x12
5. Nyakbólnyomás 4x15 2kg kézisúlyzó
6. Lábhajlítás 4x8-10 / 10kg 1 perc pihenő
7. Tológép (comb) 4x12 2 perc pihenő idő 20kg
8. Vádli állva 3x15 10 kgval 1 perc pihenő
9. Felülés fekve padon 2x 20 1 perc pihenő
10. Alkéz támasz 2x 40 mp

. Az lenne a kérdésem, hogy ettől az edzéstervtől mit várjak, milyen eredményt várjak illetve mikorra. Január 3-án vettem a bérletet. Heti háromszor járok és mindig végigcsinálom pontosan betartva mindent (pihenőidőt, légzés, szabályosság, mennyiség, súlyok).

Olvasva a Sárga kapszulát nagyon fontos lett az étkezés, de nem tudom megcsinálni azt amit oda leírnak, hogy csirke-rizs, csirke-rizs napi 6x. Viszont azt már tudom, hogy az edzés utáni étkezés és fehérje bevitel a legfontosabb. Erre is írnak különböző turmixokat, hogy az a legjobb, vagy fehérje por. Én nem szeretnék semmiféle port venni és turmixot se szeretnék inni. Viszont esetleg tudnátok ajánlani valami "hétköznapi" táplálékot amivel tudom nagyjából pótolni a fehérje szükségletet? (elméletileg egy 70 kilós 'egyednél' 140g körüli fehérje kell) Én nem szeretnék számolgatni ezekkel, ahogy leírtam nem akarok testépítő lenni, csupán nyárra jól kinézni és fitten tartani magam.

Így elsőre ennyit szeretnék kérdezni a 'hozzáértőktől'. Aki segít előre is köszi.
Ha el kell törnöm valamimet a pályán, akkor eltöröm, és nem panaszkodom, ha ez segít az edzői stábnak és a csapatomnak. Ez a fajta elkötelezettség a legfontosabb, hogy meglegyen mindenkiben. - Ivan Rakitic
matador
Jugador d'estrella

2013.01.17. 22:51:54

A guggolás tényleg nagyon hatékony, a lábizom hatalmas méretű, így az egész testre nagy hatást gyakorol az edzése, lévén a test próbálja kiegyenlíteni magát.

Ahova én járok, ott nincs lehetőség guggolásra, se keret, se igazán megfelelő pabló (tarketta van a kondiban, ha oda leb*szom a súlyt letételkor, meg is ölnek), de megtanultam kiváltani (a lábhajlító és -feszítő gépek mellett persze).

A kitéréses séta nagyon jó, mivel valamilyen szinten egyensúlyozni is kell, a hasadnak is jó (az egyensúlygyakorlatok a törzsizmot nagyon erősítik), egykezesekkel megteszel 16 lépést és összeesel.

Mivel nem a hatalmas izomzatra megyek, hanem egy normál, sportos, szálkásan izmos alkatra és mozgásra is, ezért a dinamikus kitöréseket is nagyon szeretem, illetve bármiféle pliometrikus gyakorlatot, nagyon jól tonizálják az izmokat.

Tapasztalataim szerint ha megfelelően ötvözöd a súlyzós edzéseket az aerob és anaerob (számomra inkább utóbbi, szeretem teljes intenzitással csinálni a dolgokat, ez a mozgás pedig lehet a focitól kezdve a sqashon át a HIIT-ig), akkor a megfelelő izomzathoz olyan fittség is társul, aminek hatására egyszerűen sokkal jobban érzed magad a bőrödben (mondjuk ez elég alapvető :roll: )

Aki még nem talált magának megfelelő kardió- vagy HIIT-edzést, annak itt egy tipp.

http://www.youtube.com/watch?v=NTEDDmCjd1k

A DVD-t "ki lehet kölcsönözni a tékából", több különböző edzést tartalmaz, 35-60 percben. Alapvetően egy 60 napos alakformálásra találták ki, de hetente kétszer-háromszor egy-egy kiválasztott edzésmóddal remekül kiválthatod a kardiót vagy a HIIT-t. Érdekes a felépítése, nem dögunalmas, fárasztó de hatékony. Ha pedig egy teljes edzést nem is tolsz le, millió hasznos gyakorlatot láthatsz benne. Szerintem megér egy próbát bárkinek.
daffy
Madridista

2013.01.17. 15:59:35

rivaldo94-barca írta:
MQuC írta:Rivaldo 94.

Leírtad hogy miket cinálsz lábra. Na, hát megvannak a gyakorlatok, már cska azt tedd hozzá, hogy NEM EGY :o sorozatot csinálsz mindegyikből, hanem harmat, négyet.
Oké, rendben, énis ebben gondolkodtam. A 3 sorozatot úgy érted, hogy pl. 3x 5x20 ugye?
nem
guggolás: guggolsz 10et,1 perc pihenő,guggolsz 10et 1 perc pihenő,guggolsz 10et 1perc,még 10et. ez volt 4 sorozat.
rivaldo94-barca
Jugador del Barça

2013.01.17. 15:52:11

MQuC írta:Rivaldo 94.

Leírtad hogy miket cinálsz lábra. Na, hát megvannak a gyakorlatok, már cska azt tedd hozzá, hogy NEM EGY :o sorozatot csinálsz mindegyikből, hanem harmat, négyet.
Oké, rendben, énis ebben gondolkodtam. A 3 sorozatot úgy érted, hogy pl. 3x 5x20 ugye?
Kép
MQuCsabi
Llegenda del Barça

2013.01.17. 11:24:06

Rivaldo 94.

Kép
szuperbarca
Barça C

2013.01.13. 10:37:54

Rendben. Épp csak észrevettem, hogy van ilyen fórum is és bekukkantottam. Sok sikert!
daffy
Madridista

2013.01.13. 10:26:09

szuperbarca írta:hány éves és mi a célja?
16,írtam 2vel lejjebb. nincs célja,csak a saját szórakoztatására csinálja
szuperbarca
Barça C

2013.01.13. 10:24:07

hány éves és mi a célja?
daffy
Madridista

2013.01.13. 10:09:43

szuperbarca írta:16-17 éves kor alatt nagy súllyal guggolni nem ajánlott, de egyébként valóban a legjobb gyakorlat a comb tömegének a növelésére.
ó,a tesóm csak "edz" egy kicsit. nagy súly...dehogy :)
szuperbarca
Barça C

2013.01.13. 10:04:50

16-17 éves kor alatt nagy súllyal guggolni nem ajánlott, de egyébként valóban a legjobb gyakorlat a comb tömegének a növelésére.
daffy
Madridista

2013.01.13. 08:49:57

rivaldo94-barca írta: Guggolni súllyal, vagy súly nélkül guggoljak, vagy az mindegy?
súly nélkül a 16 éves húgom se guggol már,pedig ő nem gyúr(és ez most nem vicc) :)
albicelesteX
A Vadász

2013.01.13. 08:34:38

Súllyal...azt érzem meg a legjobban meg a kitörést..
Kép
rivaldo94-barca
Jugador del Barça

2013.01.13. 08:17:51

daffy írta:
rivaldo94-barca írta: Én ezeket szoktam lábra csinálni:
lábtolás
lábnyújtás
hátsó comb
ülővádli
guggolás (ezt mondjuk nem mindig)
guggolj! a legfontosabb gyakorlat mind közül
Guggolni súllyal, vagy súly nélkül guggoljak, vagy az mindegy?
Kép
daffy
Madridista

2013.01.12. 20:51:49

rivaldo94-barca írta: Én ezeket szoktam lábra csinálni:
lábtolás
lábnyújtás
hátsó comb
ülővádli
guggolj! a legfontosabb gyakorlat mind közül
rivaldo94-barca
Jugador del Barça

2013.01.12. 20:48:16

daffy írta:a lábazás végtelenül egyszerű:
guggolás 4x8-10
comb hajlítás és nyújtás 4x10-12 mind2 gyakorlatból
ha megy,lábtoló
vádli egyéni igények szerint. nekem a térdeim ugyan eléggé odavannak,de a lábazás után magától hajlik a lábam,nem támaszt ki,remeg,minden baja van.
a sorozatok között 45-60 másodperc a pihenő. ez időben,ha egy sorozat 60 másodperc,akkor kijön kb: 40-50 perc alatt és még ráhagyással is számoltam. az edzés nem időre megy,de ha két testrésszel 70-80 percnél többet töltesz el,akkor valószínű nem jól csinálod
Én ezeket szoktam lábra csinálni:
lábtolás
lábnyújtás
hátsó comb
ülővádli
Kép
daffy
Madridista

2013.01.12. 17:53:25

a lábazás végtelenül egyszerű:
guggolás 4x8-10
comb hajlítás és nyújtás 4x10-12 mind2 gyakorlatból
ha megy,lábtoló
vádli egyéni igények szerint. nekem a térdeim ugyan eléggé odavannak,de a lábazás után magától hajlik a lábam,nem támaszt ki,remeg,minden baja van.
a sorozatok között 45-60 másodperc a pihenő. ez időben,ha egy sorozat 60 másodperc,akkor kijön kb: 40-50 perc alatt és még ráhagyással is számoltam. az edzés nem időre megy,de ha két testrésszel 70-80 percnél többet töltesz el,akkor valószínű nem jól csinálod
rivaldo94-barca
Jugador del Barça

2013.01.12. 17:40:33

daffy írta:
rivaldo94-barca írta:Ha heti egyszer (szombaton), az a lábazós napom, még lábazás után futok 10 percet futógépen, meg 10 percet tekerek szobabiciklit, attól nem fogok lefogyni? Így se vagyok vastag, de mióta kondiba járok, meg kicsit máshogy/többet kajálok, 1,5 hónap alatt híztam 3 kilót, és a fogyást azért kérdeztem, mert nem akarom leadni az eddig felszedett kilókat.
1. nem a futástól fogysz,hanem a kajától. ha kevesebb kalóriát viszel be,mint amit elégetsz,akkor fogysz,bármit is teszel.
2. egy lábedzés után hogy tudsz futni? nekem az öltöző elérése is gondot okoz. olyan mozgáskultúrám van olyankor,mint egy sebesült rozmárnak
Lehet az a gáz, hogy csak 40 percet lábazok...tehát 1 kört nyomok le kb. 5 féle gyakorlatból, és mindenből 20-at csinálok, tehát 5x20-at mindenből, és lehet bírnék ezután mégegy ilyen kört mindenből, akkor kb. 1 óra 20-25 perc lenne, és úgy lehet nem menne a futás, de még a járás se, ma így is alig bírtam felmenni a lépcsőn miután átöltöztem utcai ruhába, meg ki voltam izzadva mint állat.
Kép
daffy
Madridista

2013.01.12. 17:32:02

rivaldo94-barca írta:Ha heti egyszer (szombaton), az a lábazós napom, még lábazás után futok 10 percet futógépen, meg 10 percet tekerek szobabiciklit, attól nem fogok lefogyni? Így se vagyok vastag, de mióta kondiba járok, meg kicsit máshogy/többet kajálok, 1,5 hónap alatt híztam 3 kilót, és a fogyást azért kérdeztem, mert nem akarom leadni az eddig felszedett kilókat.
1. nem a futástól fogysz,hanem a kajától. ha kevesebb kalóriát viszel be,mint amit elégetsz,akkor fogysz,bármit is teszel.
2. egy lábedzés után hogy tudsz futni? nekem az öltöző elérése is gondot okoz. olyan mozgáskultúrám van olyankor,mint egy sebesült rozmárnak
rivaldo94-barca
Jugador del Barça

2013.01.12. 17:27:56

Ha heti egyszer (szombaton), az a lábazós napom, még lábazás után futok 10 percet futógépen, meg 10 percet tekerek szobabiciklit, attól nem fogok fogyni? Így se vagyok vastag, de mióta kondiba járok, meg kicsit máshogy/többet kajálok, 1,5 hónap alatt híztam 3 kilót, és a fogyást azért kérdeztem, mert nem akarom leadni az eddig felszedett kilókat.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára rivaldo94-barca 2013.01.12. 17:34:34-kor.
Kép
albicelesteX
A Vadász

2013.01.06. 10:09:55

Vettem egy turmixgépet,mert már unom a vizes tömegnövelő fehérje mixeket...most majd kicsit másképp csinálom...spékelem egy kis banánnal,mogyoróvajjal...meg egy kis zabpehellyel...szerintetek jó lesz az úgy?Vagy mit lehet még hozzátenni?
Kép
daffy
Madridista

2013.01.02. 12:00:30

nyomjátok a hiit edzést,akár lábbal,akár bicajjal. ahogy a tudomány fejlődik,egyre többen használják a testépítőktől kezdve a különböző sportolókon át a közemberekig. most ha jól rémlik ez a hivatalos első
matador
Jugador d'estrella

2013.01.02. 11:44:31

shutterisland írta:így van, mert a futás az kardió, míg az aerob az a kocogás.
az aerobnak CSAK a zsírégetés lenne a lényege, a kardió az izmot is bontja.
Ez azért persze egyáltalán nem igaz.

http://www.fitbuilder.hu/cikk/Hivatalos ... cogas.html
Legkisebbtobi
Barça B

2012.12.30. 21:14:47

BritishKnight írta:Sziasztok!

Van egy szobabiciklim. Ha fogyni akarok akkor mit ajánlotok?
Naponta mennyit használjam?
Hány km-t tekerjek vele?
Mennyi ideig?
Mekkora sebességgel?
Ezt most hogy?

SEnki sem jos hogy osszeallitson neked egy edzestervszeruseget ha magadrol semmit nem irsz. Hany eves vagy? Hany kilo? Es milyen magas?

Amugy meg a szobabiciklit felejtsd el (ha nem tul nagy a sulyod) akkor futas ajanlott. Sokkal jobban porget es nagyon sok izmot mozgat.
Fehér a szív, fehér a lélek, madridista leszek amíg élek!

"Nem szeretem a politikusokat. A zenémnek csak a jóhoz és az igazsághoz van köze."
Bob Marley
Válasz küldése