Bob_Marley írta:Szerintem ami itt is sokszor előfordul és én pl mindig küzdök vele mikor egy tulajdonnév van ragozva. Barca-t? Barcát? És ezek változatai.

Na ezeket nagyon utálom leírni, mert bizonytalannak érzem mindig.
Ebben az esetben a "Barcát" a helyes. Ha magánhangzóra végződik az idegennyelvű szó, akkor csak a magánhangzó hasonul a magyar kiejtéshez, az viszont minden esetben. Például Ronaldinhót, Iniestát, stb. Ha mássalhangzóra végződik és a mássalhangzót ugyanúgy kell "külföldiül" kiejteni, mint magyarul, akkor egybe. Mondjuk itt a "Rakiticcsel" érdekes dilemma, mert az helyesen tényleg Rakitic-tyel, ha már nagyon kötözködni akarunk, de ugye a Rakitic elfogadott magyarosítása Rakitics, ezért helyesen "Rakiticcsel". Ha viszont az utolsó betűt nem úgy ejtik, mint ahogy magyarul kéne, akkor jön a kötőjel, lásd Zidane-nal, Ashely Cole-t, stb. Remélem ezután magabiztosabb leszel, Bob.
Ami engem nagyon tud zavarni, az az, amikor valaki lehagyja a -val/-vel toldalékból a hasonuló mássalhangzót, pl. 1-el, 3-al, Zidane-al. Valamiért nagyon bántja a szememet.
Meg a "Enrique-féle autokorrektor: a muszáJ pontos J :)".
Arra egyébként még emlékszik valaki, amikor egymás IRL képeit tettük be profilképnek?