FC Barcelona - Csapat, taktika, felállások

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2024.09.20. 19:20:41

FcBarcelona1 írta:
2024.09.20. 19:11:06
Fati-Felix ezt meglátjuk, sajnos Fatinak teljesen szétment a térde, nem sok jóra számítok
És ez még csak nem is releváns, hisz az eddig látottakról (amik a Monaco meccsig amúgy pazar volt, ha valaki elfelejtette volna), és a mostani vereségről volt szó, mindegy, hogy Fati mostantól végigjátssza-e a szezont, vagy lesérül, jelenleg nem volt elérhető (pár percre első meccsként, na...), szemben egy Felix-el, szóval jelenleg ezzel is egyértelműen gyengültünk, akkor is, ha Fati 50 góllal fejezi be a szezont.

A jelenlegi keretünk egy semmi. Támadók oké, azzal lehet ligát is nyerni meg BL végjátékba kerülni, még ha nem is ideális. De Onnan hátrafelé egy liga középcsapat szintje van jelenleg, ezzel lehet, hogy még sokat mondtam, ha ezeken a csapatrészeken múlna, nem szabadna a BL-helyekért sem mennünk kb, és rájátszásba kerülni is necces lenne. Ezt nyilván atom támadójátékkal lehet kompenzálni, az meg nem működik, ha minden támadónk horror napot fog ki, ilyen elő fog fordulni néha, sajnos.

De tényleg ebből az egészből kivettük azt, hogy 10 emberrel játszottunk végig a 2. legjobb francia csapat ellen egy mérkőzést, az eleve botrányszűk kerettel, és nem véreztetek ki minket.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára bence0330 2024.09.20. 19:21:24-kor.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.09.20. 19:11:06

ElBartimaeus írta:
2024.09.20. 18:46:32
Ha csak nevekre nézed
Roberto helyett Casado. Itt talán előrébb leszünk, mert Roberto állandóan sérült
Romeu-Bernal hát sajnos beszívtuk, így gyengébbek vagyunk egy rotációs játékossal
Fati-Felix ezt meglátjuk, sajnos Fatinak teljesen szétment a térde, nem sok jóra számítok
Gündogan-Olmo Olmo szerintem hasznosabb lehetne, de ez hosszú távon lehet jó csere. Rövid távon Gündogan a legjobb játékosunk volt tavaly, és sosem volt sérült. Olmonál erre kevés az esély
Pau-Roque/Guiu ez jobb lehet, Roque esélyt sem kapott, Guiu is perceket. Pau kapni fog szerintem bőven lehetőséget a sérülések miatt.
Garcia-Cancelo hát szerintem itt fölösleges pazarolni a karaktert, még ha nem is egy poszt
Yamal és Cubarsi jobb lehet, ha nem sérülnek le, amiért agyon játszatjuk őket a rövid keret miatt.
Araujo, De Jong és Christensen szerintem már nem játszhat annyit, mint tavaly, Araujo november-december tájékán térhet vissza, Christensen igaz fájdalommal, de majdnem végigjátszotta a szezont, és De Jong bokája sem biztató.
Összességében tavaly is hasonlóra számítottam, de megmondom őszintén, sokkal többen reménykedtem, mint idén, mert nem voltak ezek a negatív kilátások.
Mindent összevetve szerintem nem kicsit gyengültünk, amit max Flick tud kompenzálni a játékfelfogásával.
Ha takitkus edzőt, BL eredményeket akartunk volna, akkor szerintem Tuchel, Mourinho, Conte lett volna a megfelelő, de amennyit nyerünk egy két plussz BL körön, azt jócskán elveszítettük volna a marketingen, szurkolókon, és a eredmény centrikus játékon.
Xavinál sem az eredményekkel volt a probléma.
Remélem nem vagyok azzal egyedül, ha "csak" dobogó lesz a bajnokságban, és BL 16, viszont látványos játék, mint az első 5 fordulóban, akkor már megéri leülni a TV elé.
bence0330

2024.09.20. 18:58:16

ElBartimaeus írta:
2024.09.20. 18:03:51
...
Araujo, Christensen, DJ - igyekeztem mindig azt a szót használni, hogy "jelenlegi", elképzelhető, hogy valahol kihagytam.

Ezek közül minimum 1, legtöbbször kettő, nem túl ritka esetben 3 elérhető volt, ha meg nem, akkor totális összezuhanás volt jellemzően tavaly is. DJ-ot nem tartom egy nagy játékosnak, de nyilván ha az a kérdés, hogy Eric Garcia vagy ő, akkor polcnyi a különbség. Igen, mellette Gündogan aki stabil mínusz, plusz volt egy balszélsőnk és egy bal/jobb bekkünk. Mind alapkezdők (Felix csak fél évig). Szóval Xavi alpkezdőjéből Flick alatt eddig nincs:

Ara, Chris, DJ, Gündogan, Cancelo, (Felix, Gavi). Cserében van egy előre láthatóan keveset bevethető Olmo. És akkor még ide szem veszem Fermínt, aki Flick előtt kapott egy duplát nyáron, mert ebben egy kis sara már a németnek is volt talán.

A fenti első 5 névből 3 minimum top öt játékos volt a szezonokban és keretben. Azért remlélem magyarázat nélkül látható az ordas nagy különbség, elsősorban védekező részlegen, ami egy Monaco ellen nem mindegy 10 emberrel. Ezeket a játékosokat nem pótoltuk, tinikkel meg felhozott B-s játékosokkal kellett kipótolni az űrt, és Inigót a tavaly hulla formájából még kirántani legalább egy közepesre.

Xavi korszak vége óta kb pont egy fél kezdőnyi mezőnyjátékossal kapott kevesebbet Flick. Persze 1-1 közülük rendre hiányzott, úgyhogy nem teljesen. De főleg Ara és Chris jelenléte kb a különbség a védelemben aközött, hogy legyen esélyünk megállítani egy gyors, erős ellenfelet, vagy sem.

Írtad, hogy pl. Felix jó-jó, de kiszorult, volt benne extra, de nem volt elég 90 percesnek. És? Hányszor mentette meg télen tavasszal behozva a sejhajunkat behozva? Vagy egyáltalán lehetett vele rotálni! Nem csak a fél kezdő esett ki, de rotációs játékosokat is el kellett passzolni az egy szem érkező regisztrálásáért, akit még csak játszatni sem lehetett idén. Most kire cseréled le Raphinhát? Kire cserélsz le bárkit? Konkrétan nincs tinin kívül játékosunk már a cserepadon. Xavit sem irigyeltem, félreértés ne essék, de a jeln helzethez képest ott kb Kánaán volt. Ha még egy évet visszamennénk, egy Kessiét tudott fanyalogva kukába dobni, hogy nem kell a vkp-ra, most már eleve egy Bernal lett volna az alapkezdő. :D Ligahelyekkel van jelenleg gyengébb keretünk, az az 5/5 egy teljesen értelmezhetetlen dolog, amit produkáltunk eddig.

És azért amit Flick félidőben megcsinált szerintem ennyire 0 lehetőséggel, az elég komoly volt, tényleg rúghattunk volna gólokat is akár, egálban voltunk végig emberhátrányban egy elég erős csapat ellen. És nem is zakóztunk (igazság szerint kaphattunk volna még 1-2-t, de legalább rúghattunk is volna).
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
ElBartimaeus
Director del Fútbol

2024.09.20. 18:46:32

FcBarcelona1 írta:
2024.09.20. 18:23:39
...
Nem kell visszatérni rá, a keretről beszél mindenki, de a keret nem lett gyengébb, sem szűkebb jelentős mértékben, inkább oldalirányú változás volt. Sokkal többen sérültek most, mint tavaly a szezon elején, de ha jól emlékszem október magasságában már tavaly is 7 fölötti játékos dőlt ki és sokszor egy csapatrészről. Év végén kutyát nem fogja érdekelni, hogy hány sérült volt itt, vagy ott?

De alapvetően egyetértek, hogy kicsi és szűk a keret, az is tény, hogy most is sok a sérült, de ez tavaly is tény volt. Nem változott semmi. A keret nem lett gyengébb, csak jelenleg nem elérhető minden játékos.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.09.20. 18:23:39

ElBartimaeus írta:
Szerintem akkor térjünk erre vissza, ha fel tudunk állni egy
Stegen
Kounde-Araujo-Christensen-Balde
De Jong-Pedri/Gavi
Olmo
Yamal-Lewy-Raphinha kerettel, ha ez egyáltalán összejön valaha.
Ez a kezdő jobb lehet, mint a tavalyi.
Amúgy a valóságban kiesett Gündogan, Felix és Cancelo, akik tapasztalt 2 klasszis és egy nagyon tehetséges játékos. Emellett nem játszhat a 2 leggyorsabb belső védőnk, akik nélkül nehéz feltolt védelemmel játszani. Emellett jelenleg hiányzik Olmo és De Jong.
Ez majdnem 4 játékos a legjobb kezdőből, de ha a cseréket is figyelembe vesszük, tegnap a sérülésből visszatért Fatin, a formán kívüli Ferranon, és a kérdéses Torre-n kívül csak B-sek ültek a padon.
Az alap kezdő kimerült, és jelenleg cseréjük sem nagyon van.
Amúgy lenne a padon Cubarsi, Garcia, Inigo, Fort, Gavi/Pedri, Fermin, Ferran, Torre, Fati és Pau.
Ezzel a csapattal már lehetne mit kezdeni, és akár a bajnokságra, BL 8-ra, esetleg 4-re is lenne esély egy jó sorsolással. Ami aggasztó, a rövid keret, nemhogy visszatérnének, de addig inkább kiperegnek még páran, és Gavi, De Jong, Araujo, Christensen helyzete is jócskán kérdéses. 2 műtétből jön, kettőre lehet az vár.
Már akkor előrébb lennénk, ha Christensen tudna vkp-st játszani, vagy kirotálni Cubarsit vagy Inigot.
Lassan el kell kezdeni pihentetni Yamalt és Pedrit is, ezért kellene nagyon Fati és Fermin.
ElBartimaeus
Director del Fútbol

Áthoztam ide
bence0330 írta:
2024.09.20. 11:14:52
Flick 1-2 hónapja van itt, jelen pillanatban sokkal gyengébb kerettel, mint amivel Xavi dolgozhatott az utolsó kettőben.
Én őszintén nem értem, honnan jön ez a sokkal gyengébb keret? 3 (és fél) komoly távozó volt a csapatból, akik bármennyire is meghatározóan játszottak, a maradék teljes selejt volt, Romeu néha beállt időhúzóként és reménykedhettünk, hogy nem lesz tőle szoros a meccs újra, de legalább játszott perceket.

Ezen kívül a három és fél fontos távozó a két Joao, Gündogan éééés mindenki kedvence, Sergi Robi.

Ezek közül Gündogan egyértelműen a legnagyobb érvágás, de a helyére jött egy kvalitásokban messze túlmutató játékos (engem is meglepett, mennyire kiemelkedő) Olmo személyében. Legnagyobb probléma, hogy többet sérült, bár tegyük hozzá, Gündo is többet volt sérült fiatalabb korában. Ezt itt inkább nevezhetjük erősítésnek, de kizárólag akkor, hogyha a sok-sok sérülés miatt nem kell majd Torrékkal kezdeni rangadókon.

A másik komoly veszteség Cancelo, aki nagyon sokat játszott és többnyire elég sokat hozzátett a csapat játékához. Azt hozzá kell viszont tenni, hogy amíg egészséges volt Baldé, egyértelműen ő volt az első számú játékos azon a poszton, csak nagyon gyorsan történt vele egy szerencsétlen sérülés, ezért nem állt a csapat rendelkezésére majdnem egész évben. Ilyen tekintetben a keret nem sokat változott, 1 értelmes játékos helyett van egy másik értelmes játékos. Ezen felül Fort elkezdett játékperceket kapni és bár marha fiatal ő is, csereként és rotációként lehetne vele komolyabban számolni, mint ahogy láttuk, mindkét szélen.

A harmadik veszteség Félix, akit végső soron kiszorított a csapatból Raphinha, mert a brazil egyértelműen jobban teljesített ott. Volt a portugálban persze extra, meg rotációra is lehetett használni, de abszolút csere volt, tehát az első csapat erősségét nem változtatja az ő hiánya. (Itt gyengébb a keret, mert egy Fati jött csak a helyére vissza, akiből én már nem nézek ki annyi villanást, mint Félixből, de valójában régebben Fati is hasonlóan a semmiből tudott villanni.)
Ezzel szemben viszont itt történt egy rendkívül nagy erősítés, amit senki nem vesz figyelembe: Yamalnak immár van egy fél szezon komoly tapasztalata és felnőtt terhelése. A srác sokkal többet tesz hozzá a játékhoz, mint tavaly akár csak a szezon felénél. A srác egymaga ki tud húzni csapatokat a mélyből és sokkal stabilabb úgy általánosságban. Még mindig kölyök, kéne neki több pihenés, de lényegesen fontosabb tagja most a csapatnak, mint előző szezonban.

A támadószekcióban megjegyezném a brazil csodagyerek távozását, cserébe jött Pau Victor, aki minden tekintetben túlteljesít rajta, Guiut meg nem érdemes említeni azzal a játékidővel, amennyit kapott. Ebben a tekintetben határozottan jobbak vagyunk.
Összességében a támadósor első számú cseréje gyengébb lett, viszont az első sor erősebb, a többi változatlan.

Végül, de nem utolsó sorban Robi távozása fájhat talán a legjobban a tudtunk nélkül. A csávó elég sokat játszott és elég sokszor a sérültek helyére be tudott szállni igazán minőségben, néha joker csereként is. A tegnapi meccsen is jól jött volna ennyi sérült mellett. Az viszont tény, hogy két fiatal feljött, közülük Bernal tavaly még esélytelen lett volna, idén pedig már bontogathatta volna a szárnyait. Casadó érdekesebb lesz, ő játszhatott volna tavaly is, mégse kapott lehetőséget, viszont látszólag egészen jól helytáll. Itt talán lehetett volna több bizalom benne tavaly. Összességébe véve van nagyjából ugyanannyi opciónk, csak idő kell nekik. Ja, közben Fermin, Gavi és Pedri is sokat fejlődik még, bőven a zenitjük alatt vannak, amiből főleg előbbi kettőn látszott nagyon komoly előrelépés a tavalyi szezon során. Most épp sérültek még, de a keretet tekintve megkockáztatom, hogy erősebb a kp, mint a tavalyi és mélységre is meglehetne, hiszen még Torre is kvázi ott kopogtat.

Külön kiemelendő Cubarsi, aki szintén sokat tud fejlődni játékról játékra, bár ő eléggé berobbant, nehéz hova felnőni onnan. Mindenesetre a szezon elejétől lehet rá számítani, ami szintén egy igazolással felérő erősítés, tavaly csak a szezon harmadán játszott. Szóval belső védők tekintetében is erősödtünk inkább.

Szóval kérdem én, hol van az a hatalmas gyengülés a keretben? Mert tavaly sem volt mély, sőt, előtte sem; idén a legjobb kezdőnk biztosan veri a tavalyit. Sokszor volt érv, hogy azzal tavaly is Bl top 4 lehetett volna a csapat és ezért ez volt az elvárás, akkor idén is nézhetnénk az optimumot, nem? (Amúgy nem, sérültek mindig is lesznek és ezért is volt okés egy második hely a ligában és egy top 8 a bl-ben, minden efölött már bravúr lett volna, mint ahogy idén is az lenne, ha összejönne.)
Chino
Llegenda del Barça

2024.09.03. 13:13:21

Néhány adat az idei szezonról.

A top bajnokságokat figyelembe véve 100 %-osak: Spanyolország: Barca (4 forduló); Anglia:City, Arsenal (3 forduló); Olaszország: - (3 forduló); Németország: Heidenheim, Bayern, Lipcse (2 forduló); Franciaország: PSG (3 forduló)

Eddig csapatszinten:
51 kapuralövés
27 kaput eltalált (53%)
26/9 "kapott" lövés (34%)
53 elszenvedett szabálytalanság
190 labdaszerzés
2269 passz (88%)
66% átlagos labdabirtoklás

Személyenként:
Legtöbb gól: Lewa 4 (bár ha beleszámolnánk a Koundé miatt visszafújtat akkor 5 lenne)
Legtöbb assist: Yamal (4)
Legtöbb kapuralövés: Lewandowski (13)
Legtöbb elszenvedett szabálytalanság: Yamal (11)
Legtöbb elkövetett szabálytalanság: Cubarsi
Legtöbb labdaszerzés: Pedri (20)
Legtöbb megnyert párharc: Yamal (34)
Legtöbb passz: Inigo (308)
Forca Barca!!!!
andras953
Jugador del Barça

2024.09.02. 15:24:56

Nem vagyok egy Nostradamus, de még néhány meccs és edzés láttán Flick szerintem ki fogja rakni a kezdőből Ferrant és Pedrit. (Pedri Olmonak jó cseréje lehet, Ferran ... ) A nem fejlődő-nem javuló Balde is veszélyben van, kiszoríthatja őt Fort, Martin vagy a B-be frissen igazolt ghánai David Oduro is.
Peter
Director del Fútbol

2024.08.23. 18:10:27

Alcantara írta:
2024.08.23. 17:39:18
Ne legyen igazam, nem kívánok rosszat a csapatnak.
Hát sajnos nekem is magam ellen kell szurkolni (fogok is határozottan!) és boldogan szeretném szezon közben teleírni a fórumot, hogy "mea culpa, mea culpa..."
Egyelőre eddig a pillanatig egyedül Flick személye élteti bennem a(z) (őr)lángot.
Troym
Director del Fútbol

2024.08.23. 16:59:51

FcBarcelona1 írta:
2024.08.23. 15:51:31
Az 5 kapitány
Stegen, Araujo, De Jong, Pedri, Raphinha.
Mintha úgy láttam volna a Valencia ellen, hogy kevesebb volt a reklamáció. Érdekes lesz ez az új szabály, hogy csak a kapitány, és az esetben résztvevő fél reklamálhat dolog. Hétvégén ki lehet próbálni kedvenc bírónkkal, Jesus Gil Manzanoval :)
Jó lesz nézni, ahogy Stegen 70-80 métereket szaladgál beszélni a bíróval.
Pont nekünk nem szabadna kapust kinevezni kapitánynak, mert általában az ellenfél térfelén zajlik a meccs, tehát a kapitány 50-80 méterre lesz mindig az eseményektől.
Mondjuk még mindig inkább Stegen, mint De Jong, Raphinha vagy Pedri.

Én Gündogant és Christensent neveztem volna ki. (előbbit ugye buktam)
Chris talán a legjobb, beszél spanyolul, angolul, németül, nyilván dánul, higgadt tud maradni, jó korban van, sok tapasztalattal.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.08.23. 15:51:31

Az 5 kapitány
Stegen, Araujo, De Jong, Pedri, Raphinha.
Mintha úgy láttam volna a Valencia ellen, hogy kevesebb volt a reklamáció. Érdekes lesz ez az új szabály, hogy csak a kapitány, és az esetben résztvevő fél reklamálhat dolog. Hétvégén ki lehet próbálni kedvenc bírónkkal, Jesus Gil Manzanoval :)
Chino
Llegenda del Barça

2024.08.22. 16:31:13

Troym írta:
2024.08.22. 15:36:57
Chino írta:
2024.08.22. 15:11:54
Akkor volt a mostani Raphinha és Yamal helyett egy Yusuf Demir, Olmo/Ferran/Fati helyett Cou a védelembe Araujo mellett egy EG,Piqué,Umtiti trió, egy 18 éves 0 km-es Balde és folytathatnám. Össze se hasonlítható a két keret.
Várjuk ki a végét.
Amúgy sem az akkori cseréket kene mostani alapemberekhez nézni, de mindegy.

Nekem az akkori Araujo a jelenlegi Cubarsihoz hasonlítható, a jelenlegi Balde az akkori Albához, az akkori Busquets a mostani Casadohoz az akkori Depay a mostani Lewához és így tovább.
Szerintem az a csapat erősebb volt de minimum összemérhető a jelenlegi csapattal, viszont egy gyenge edzővel.
Én is azt mondom, hogy várjuk ki a végét.

De akiket felsoroltam, azok nem a cserék.. Azokon kívül még De Jong és a szezon kezdetől 3-4 hónapig sérült Dembélé volt. Griezmannt már kölcsönben adtuk. Még ilyen fél évig kidőlt Braithwaite, 19 éves Pedri, Juveniles Gavi, SR, Pjanic meg Busquets és Alves. Akit kihagytam még és a legfontosabb az Alba, talán ilyen 33 éves kora körül Azt hiszem így állt össze a csapat egy Koemannal a padon
Ja, majd elfelejtettem hogy Lenglet is a keret tagja volt akkoriban, ha jól emlékszem.
Átfedés a jelenlegihez Frenkie, Gavi, Fati, Pedri volt. Bár utóbbi akkor is szerintem sérült volt.

De javíts ki ha kihagytam valakit.
Forca Barca!!!!
Troym
Director del Fútbol

2024.08.22. 15:36:57

Chino írta:
Akkor volt a mostani Raphinha és Yamal helyett egy Yusuf Demir, Olmo/Ferran/Fati helyett Cou a védelembe Araujo mellett egy EG,Piqué,Umtiti trió, egy 18 éves 0 km-es Balde és folytathatnám. Össze se hasonlítható a két keret.
Várjuk ki a végét.
Amúgy sem az akkori cseréket kene mostani alapemberekhez nézni, de mindegy.

Nekem az akkori Araujo a jelenlegi Cubarsihoz hasonlítható, a jelenlegi Balde az akkori Albához, az akkori Busquets a mostani Casadohoz az akkori Depay a mostani Lewához és így tovább.
Szerintem az a csapat erősebb volt de minimum összemérhető a jelenlegi csapattal, viszont egy gyenge edzővel.
Chino
Llegenda del Barça

Troym írta:
2024.08.22. 14:06:42
bence0330 írta:
2024.08.22. 12:57:14

Azért akkor gyengébbek voltunk keretre, konkrétan Depay volt az egyedüli támadónk, most meg azért komoly sor van elöl. Védőink tán jobbak voltak, az az Ara-Mingu páros akkor még elég ütős volt.
Nem tudom, mert itt volt Aguero, csak sérült volt, meg Dembele is és Fati is.
2021-ben a középpályára ott volt azért Busi, Frenkie egészségesen, SR, Puig, Pedri, Nico, Gavi, Coutinho. A minőségen lehet vitázni, de még az a csapat sem volt ennyire szűkreszabva.

Egyedül támadó oldalon nem lehetett mit tenni, hogy egyszerre nem volt elérhető Dembele, Fati, Aguero, így maradt Depay, Luuk, Braithwaite, Jutgla, Abde, stb

De ha átfordítod és mondjuk most ősszel neadjisten lesérül Lewa, Yamal, Raphinha egyidőben, akkor pályára léphetünk a Pau Victor, Ferran, Fati? hármassal.
Ha lecseréled Fatit Chiesára annyira nem rossz, mintha a Realnál lesérül egyszerre Mbappé, Vinicius, Rodrygo. Vagy Rüdiger, Militao, Tchouameni. Esetleg Valverde, Camavinga, Tchouameni/Modric. De elég ha 2-2 lesérül a harmadokban. Főleg hátul. Na akkor kik lesznek? 0 km-es cb-k a Castillából? Vagy most is Camavinga és Mendy off, ezt is megérzik.
Egy Atmáról vagy Bilbaoról ne is beszéljünk.

Forca Barca!!!!
Troym
Director del Fútbol

2024.08.22. 14:06:42

bence0330 írta:
Troym írta:
2024.08.21. 19:41:39
Utoljára 3 éve Koeman utolsó félszezonjában éreztem ennyire gyengének a csapatot.
Azért akkor gyengébbek voltunk keretre, konkrétan Depay volt az egyedüli támadónk, most meg azért komoly sor van elöl. Védőink tán jobbak voltak, az az Ara-Mingu páros akkor még elég ütős volt.
Nem tudom, mert itt volt Aguero, csak sérült volt, meg Dembele is és Fati is.
2021-ben a középpályára ott volt azért Busi, Frenkie egészségesen, SR, Puig, Pedri, Nico, Gavi, Coutinho. A minőségen lehet vitázni, de még az a csapat sem volt ennyire szűkreszabva.

Egyedül támadó oldalon nem lehetett mit tenni, hogy egyszerre nem volt elérhető Dembele, Fati, Aguero, így maradt Depay, Luuk, Braithwaite, Jutgla, Abde, stb

De ha átfordítod és mondjuk most ősszel neadjisten lesérül Lewa, Yamal, Raphinha egyidőben, akkor pályára léphetünk a Pau Victor, Ferran, Fati? hármassal.
Chino
Llegenda del Barça

2024.08.22. 13:47:27

Troym írta:
2024.08.22. 12:48:24
Chino írta:
2024.08.22. 12:01:36
-nem mondanám krónikus sérülteknek. Legfeljebb Fatit. talán-talán
Nem mondom, hogy igazam van, nekem így érződik.
De a sérültek kapcsán, megnéztem 2021 óta mi a helyzet valójában:

- Pedri az elmúlt 3 évben kb 450 napot volt sérült 8-10 alkalommal dőlt ki.
- Olmo az elmúlt 3 évben kb 300 napot volt sérült szintén 8-10 alkalommal dőlt ki.
- Araujo az elmúlt 3 évben kb 350 napot volt sérült 13-15 alkalommal dőlt ki.
- Frenkie az elmúlt 3 évben kb 320 napot volt sérült 8-10 alkalommal dőlt ki.
- Fati az elmúlt 3 évben kb 280 napot volt sérült 8 alkalommal dőlt ki.
- Inigo az elmúlt 3 évben kb 300 napot volt sérült 10-12 alkalommal dőlt ki.
- Chris az elmúlt 3 évben kb 150 napot volt sérült 7-8 alkalommal dőlt ki.

Na rájuk építünk.
Átalánosságban elmondható, hogy ezek a játékosok olyan 60-70%-osan elérhetőek.
-Akik meghatározó játékosok az mondjuk Chris, akinek azoknak a sérüléseknek több mint fele, ilyen korona, meg egy-két meccses kihagyás hátfájás, akhillesz probléma, hasfájás, megfázás volt. Ami komolyabb volt (értsd legalább 4-5 meccs) izomfájdalom, bokaficam. Ez szerintem nem vészes.

-Pedri sérülékeny ezt tudjuk, de egyrészt a posztján bőven megvagyunk, pótolható, így rotálható, nem kell csapágyasra járatni.

-Olmonak két problémája volt ebben az intervallumban, azelőtt évekig gyakorlatilag egy meccset sem hagyott ki sérülés miatt.

-Araujo sérülékenységét kicsit túltolják szerintem. Tavaly talán szezon elején volt egy pár hetes kidőlése, meg az az agyrázkódás, de ott inkább elővigyázatosságból hagyott ki egy meccset. A 22/23-as szezon volt neccesebb amikor összeszedett a szezon közepén meg végén ilyen 4-5 hetes kihagyást. De azelőtt nem nagyon emlékszem. Talán egyszer dőlt ki két hétre.

-De Jongnak a tavalyin kívül szerintem egyáltalán nem volt sérülése.

A többiekkel vagy egyáltalán nem számolunk vagy legfeljebb cserember. Nem mondom, hogy nincs benne a pakliban a sérülés, mert ezt nem lehet kizárni sehol, de megfelelő kezeléssel és odafigyeléssel lehet redukálni az esélyét.
Ezért is örülök Julio Teus-nak, akit Deco-ék most hoztak, kifejezetten a fizikai felkészítésre, elsősorban a sérülések megelőzése céljából A területén a világ egyik legjobb szakembere, Conte mellett is lehúzott már 10 évet, ahol nagyon eredményes volt, komoly névvé is vált.
Most volt a Barca One-on is egy interjú vele.

Egyértelmű, hogy rengeteg dolog múlik a sérüléseken, főleg, ha nem olyan bő a keret bizonyos posztokon. Akár egy szezon is elmehet rajta, de ha sikerül minél jobban kiküszöbölni, akár pont ez hozhat komoly eredményt. Tavaly nagyon nem volt szerencsénk, elég volt ter Stegen kidőlése, amivel csak a bajnokságban legalább 6-7 pontot elvesztettünk. Én próbálok bizakodni ebben és erre az aspektusra az eddigiek alapján Flick is odafigyel.

Jósok nyilván nem vagyunk, de egy-egy klub vagy edzőváltás is sokat számíthat, negatív és pozitív irányba is. Ott volt a Realnál Bale vagy Hazard, nálunk pl. Dembélé.
Bejöhetnek olyan szerencsétlenségek mint a válogatott. Jelenleg is Gavi, Pedri, Araujo mind ott esett ki. Ráadásul előbbi a zseniális orvosi stábnak köszönhetően, akiknek egy 3-4 hetes sérülést sikerült közel egy évessé tenniük. De legalább ő is a kitűzöttnél sokkal korábban felépülhet.
Forca Barca!!!!
bence0330

Troym írta:
Utoljára 3 éve Koeman utolsó félszezonjában éreztem ennyire gyengének a csapatot.

De amúgy igen, sajnálom, hogy Flick ebbe ült pont bele. Sikerült hozni végre valahára egy profi edzőt, és kivesszük alóla a csapatot, de legalábbis nem segítjük. Nem irigylem. Most remélem elég lesz, ha előremutató focit hoz, néha majd kapunk egy 4-0-át Európában a vkp hiány miatt, végre rájövünk, hogy azzal a fekete lyukkal lassan kéne kezdeni valamit, és remélem hogy nyáron majd egy új sportigazgatóval pótoljuk, és erősítünk.

A sérüléseken %ban remélem segíteni fog egy megfontoltabb percmenedzselés, és jobb erőnléti felkészülés. Azért ezen játékosok sérüléseit nagy százalékban az elmúlt két edzőnk baromságai okozták, a fiatalokkal való bánásmód no comment, meg az is, ahogy egy sérülésből visszatérő játékost első meccsén kezdőként bedobunk egy PSG ellen, aztán nézünk, hogy jé, és megsérült.
Troym
Director del Fútbol

2024.08.22. 12:48:24

Chino írta:
-nem mondanám krónikus sérülteknek. Legfeljebb Fatit. talán-talán
Nem mondom, hogy igazam van, nekem így érződik.
De a sérültek kapcsán, megnéztem 2021 óta mi a helyzet valójában:

- Pedri az elmúlt 3 évben kb 450 napot volt sérült 8-10 alkalommal dőlt ki.
- Olmo az elmúlt 3 évben kb 300 napot volt sérült szintén 8-10 alkalommal dőlt ki.
- Araujo az elmúlt 3 évben kb 350 napot volt sérült 13-15 alkalommal dőlt ki.
- Frenkie az elmúlt 3 évben kb 320 napot volt sérült 8-10 alkalommal dőlt ki.
- Fati az elmúlt 3 évben kb 280 napot volt sérült 8 alkalommal dőlt ki.
- Inigo az elmúlt 3 évben kb 300 napot volt sérült 10-12 alkalommal dőlt ki.
- Chris az elmúlt 3 évben kb 150 napot volt sérült 7-8 alkalommal dőlt ki.

Na rájuk építünk.
Átalánosságban elmondható, hogy ezek a játékosok olyan 60-70%-osan elérhetőek.
Chino
Llegenda del Barça

Troym írta:

Kb akkor is ez volt:
- Krónikus sérültek (Olmo, Pedri, Araujo, Fati, Gavi, Christensen, Frenkie)
- 20-30 közöttiek nagy része meg minőségre nem idevaló (Lenglet, Inigo, Ferran, EG)
- Nagyon idős játékosok alapemberként
- Túl sok fiatal

Flick az egyetlen oka, hogy nem aggódom meglesz-e a BL hely, amúgy azért felmerülne bennem, mert szerintem jelenleg a Real, Atletico biztosan komolyabb játékerőt képvisel és azért kijöhet a lépés a Villareal, Sevilla, Atleticnek is.
-nem mondanám krónikus sérülteknek. Legfeljebb Fatit. talán-talán Azt nem lehet megmondani, hogy kik lesznek sérültek. Christensen is kellemetlenséget érzett, egyszer hagyott ki meccset. Gavi megsérült a válogatottban , azelőtt szinte meccset sem hagyott ki. Frenkie nem "magától" sérült meg, egy olyan helyzetben 10-ből 8 játékos kidőlt volna. Ahogy azt sem tudjuk, hogy Gündogan nem dőlt volna-e ki. Gavi, Chris, Balde, De Jong stb. szintén egész szezonokat hozott (most ilyen lumbagót, meg koronát nem veszek ide), aztán jött egy szerencsétlen momentum. A német pedig 34 évesen egy 50+-os szezon és egy EB után nem életbiztosítás.
Az, hogy ki sérül meg és ki marad egészséges nem lehet megjósolni. A Realnál, ha mondjuk kiesik Militao, aki szintén komoly sérülésből tért vissza kidől vagy esetleg Valverde ott komoly gebasz lesz. Az ő helyükben jobban félnék. Főleg, hogy nálunk azon a poszton bőven vannak emberek.

-Az általad 20-30 közöttiek közül Lenglet nem lesz, az többi peremember.

-Alalapemberként idősről egyedül Lewyt lehet említeni, főleg, hogy most elment Gündogan. (MAtS kapusként nem releváns, ő még jó korban van) De az egész keretben csak IM van 30 fölött.

-A fiatalok, inkább tavaly voltak azok. A Cubarsí-Yamal-Fermin trió lehet, hogy életkorra nem túl idős (bár utóbbi annyira nem) már sokkal rutinosabbak, válogatottakat vittek a hátukon, nem egy Juvenilből felhozott tinik. Max. egy Bernal ha feljön a padra vagy beáll csereként, bár az előszezonban és a Valencia ellen is láttuk, hogy nem tojja össze magát, a meccs egyik legjobbja volt.

-Ha jön Chiesa (amire egyre komolyabb az esély) és esetleg egy jh a tavalyihoz képest nem tartom gyengébbnek a keretet.

Gündogan-Olmo "cserével" nem tudom, hogy gyengülünk-e. Egy szélsővel nagyot erősödünk, van egy használható cserecsatárunk, a fiatalok már nem csak jó helyettesítők, hanem húzóemberek lehetnek.

És van egy Flick-faktor, amire lehet építeni. Viszont még távolról sem záródott le az átigazolási időszak. Gyengülhetünk, erősödhetünk, ki tudja.
Szóval érdemben még végleges konklúziót nem lehet levonni. A bemutatkozás viszont pozitív volt, annak ellenére, hogy még távolról sem a "gálacsapattal" álltunk ki.

Abban az időszakban, ami a legjobban gyengítette a csapatot az Koeman volt. Most talán ebben a szegmensebb erősödtünk a legnagyobbat. (bár még várjuk ki a végét.

-
Forca Barca!!!!
Troym
Director del Fútbol

Kb akkor is ez volt:
- Krónikus sérültek (Olmo, Pedri, Araujo, Fati, Gavi, Christensen, Frenkie)
- 20-30 közöttiek nagy része meg minőségre nem idevaló (Lenglet, Inigo, Ferran, EG)
- Nagyon idős játékosok alapemberként
- Túl sok fiatal

Flick az egyetlen oka, hogy nem aggódom meglesz-e a BL hely, amúgy azért felmerülne bennem, mert szerintem jelenleg a Real, Atletico biztosan komolyabb játékerőt képvisel és azért kijöhet a lépés a Villareal, Sevilla, Atleticnek is.
Cseri
Entrenador del Barça

2024.08.19. 08:46:11

Amiben jelentős változásra lenne szükség neglátásom szerint az a sebesség vagy divatosabban mondva, a dinamika. Nincs olyan csapatrésze a csapatnak,ami nemzetközi szinten ezen a téren felvenné a versenyt a hasonló polcon lévő csapatokkal. A védelem és a kp kifejezetten lassúnak tűnik. Ez a hátrány kompenzálható lenne,ha a "zsugázásban" klasszisokkal lenne tele a csapat,de az sincs meg.
Ebben várok/várnék érzékelhető változást a Flick stábtól.
„Az egyik oldalon van egy csapat. A másik oldalon is van egy csapat, amiben ott van Lionel Messi. Az úgy egy teljesen más történet. Amikor az emberek különböző csapatokat elemeznek, emlékeztetniük kell magukat arra, hogy ez az egy ember mindent megváltoztat. Vele másképp néz ki egy csapat.”
jascsak-podloha
Barça C

2024.08.18. 23:51:23

Amit tegnap Ferran produkált, azt a Valencia bármelyik csatára behunyt szemmel lehozta volna (nem 55 milliós igazolásként) ( a Valencia név helyébe tetszés szerint bármelyik LaLiga klubnév bátran behelyettesíthető) Legszívesebben oktatóvideót készítenék róla: hogyan nem szabad footballozni? címmel és taktikai megbeszéléseken mutogatnám
bence0330

2024.08.18. 16:37:42

menczel írta:
2024.08.18. 16:30:10
Tegnapi meccs alapján egyébként, amint a kezdő összeáll jók leszünk. Van egy olyan megoldás, ahol mindenki a legjobb teljesítményt tudja nyújtani.

Duplapivotban FDJ és Gavi, labdakihozatalnál FDJ húzódik be a két belső védő közé, mint tegnap Bernal, egyébként is jó belső védő, többi skillje is kijön itt.
Gaviban megvan ami kell egy romboló középpályásnak, támadásban pedig kreatívabb és jobban fejez be mint Casado.
Bal támadó Raphi aki ugyanolyan (jó) számokat hoz mindkét oldalon. Középen Gündögan aki szigorúan véve is világelit előrejátékban. jobbon nyilván Yamal, középen Lewa.

Igen, vettünk egy 60 milliós játékost a padra ezek alapján. Mert ha őt be akarjuk rakni, akkor vagy Raphi ül, aki egy jó formában lévő szintén 60 milliós játékos, vagy FDJ (és akkor Gündo játszik duplapivotban, Olmo pedig tízes).
Szerintem ha Gündogan megy, akkor kérdés nélkül Olmo balszél, Raphi közép, utóbbinak sokkal jobban fekszik, balszélen hoz számokat épp, de elég rossz nézni ahogy próbálkozik jobbal kulcspasszokat adni, meg kisodródva lőni ballal, nem érzi. Olmo meg jobblábasként sokkal inkább balosra való, és nem esik annyit vissza a játéka mint a brazilnak, plusz eléggé jobb 1v1-ben, amiben Raphinha csak egy közepes.

Gavival télig nem lehet számolni, ha Gündogan maradna, akkor szerintem Chris+Gündogan a két legjobbunk addig. Ha FDJ visszatér, akkor valamelyiket helyettesítheti, mondjuk Christ, nem azért, mert Chris ne lenne jobb, hanem mert belső védőnk sincs.

Fermín lesz a legnagyobb talány, mert finoman szólva is pályázik arra 10-es posztra. Ha úgy folytatja, ahogy abbahagyta, semelyik kezdőnk nincs biztonságban. Az lenne az óriási fegyvertény, ha be lehetne tenni pivotba szabadabban feljárkáló szerepbe. Mert védekezni tud amúgy, a harcossága, tüdeje megvan, ha onnan is tudna kapu elé kerülni meccsenként párszor, akkor nem tartanám ezt egy teljesen lehetetlen dolognak. De csak akkor, mert a lövéseit nem szabad kivenni az egyenletből, max valami végszükség esetben sérüléshullámban.
Remélem hamis kilencesként akár még Lewy helyére is pályázik, ha Flick egyszer klasszikus csatár nélküli játékot akarna tolni.
menczel
Entrenador del Barça

2024.08.18. 16:30:10

Tegnapi meccs alapján egyébként, amint a kezdő összeáll jók leszünk. Van egy olyan megoldás, ahol mindenki a legjobb teljesítményt tudja nyújtani.

Duplapivotban FDJ és Gavi, labdakihozatalnál FDJ húzódik be a két belső védő közé, mint tegnap Bernal, egyébként is jó belső védő, többi skillje is kijön itt.
Gaviban megvan ami kell egy romboló középpályásnak, támadásban pedig kreatívabb és jobban fejez be mint Casado.
Bal támadó Raphi aki ugyanolyan (jó) számokat hoz mindkét oldalon. Középen Gündögan aki szigorúan véve is világelit előrejátékban. jobbon nyilván Yamal, középen Lewa.

Igen, vettünk egy 60 milliós játékost a padra ezek alapján. Mert ha őt be akarjuk rakni, akkor vagy Raphi ül, aki egy jó formában lévő szintén 60 milliós játékos, vagy FDJ (és akkor Gündo játszik duplapivotban, Olmo pedig tízes).
gránit
Director del Fútbol

2024.08.07. 00:55:35

Fernando írta:
2024.08.06. 16:00:59
gránit írta:
2024.08.06. 15:56:09
Fura ez az Olmo-sztori. Belső tkp poszton tudja a legtöbbet, egy olyan poszton, ahol még meg is vagyunk, míg máshol lyukak vannak, mégis Olmót akarjuk. De lehet, hogy szokásunkhoz híven őt is kirakjuk majd a szélre.
Ahogy neztem Flick eddigi elkepzeleseit a szelso tamadoinkkal kapcsolatban, nekem az jon le, hogy inkabb mozognak befele es a ket szelsovedo fedi le a ket szelt. Mukodhet, meglatjuk.
Ez így helyes. Ki tudnak borítani azzal, amikor csatárokból vonalszélsőt csinálunk. Bontogatnak-bontogatnak, bent meg nincs érkező. A három csatáros rendszernek akkor van értelme, ha a csatárok befelé húznak, mert így extra befejezők vannak a csapatban. Ha "csatárszélsők" szó szerint szélsők, akkor kevesebb az érkező, és sokszor nincs megjátszható ember, aki befejezhetné az akciókat.

Panaszkodtunk eleget a rossz helyzetkihasználás miatt, mert volt sok előkészítőnk, bontogatónk, csak éppen nem voltak vérbeli befejezők. Úgy meg teljesen mindegy, hány helyzetet teremtünk. Ha nincs befejező, teremthetünk akár ötször annyi helyzetet is, nem lesz ötször annyi gól, de még kétszer annyi sem. Kellenek a befejezők, akik a végén belövik a helyzeteket. Nem a helyzetek számára adják a győzelmeket, hanem a találatok számára.

Ez akkor hatékony, ha a "csatárszélsők" nem igazi szélsők, hanem ők is potenciális befejezők, a széleken pedig valódi szélsők futnak fel. Henry, Messi sem vonalszélsők voltak, hanem Alves futott fel a szélen, Messi az oldalán már a gólokért felelt, nem a bontásért. Ez plusz góllövőket ad a csapatnak.

De ez régen is így volt, a hőskorban, amikor a csapatok hivatalosan 3-2-5-ös hadrenddel álltak fel. Mint az Aranycsapat. Persze a két szélső nem volt igazi csatár, ők hosszában bejátszották a pályát, de a három vérbeli csatár, Puskás-Hidegkuti-Kocsis már a gólok ipari mennyiségű termelését biztosították, nem a bontást. A bontásra ott voltak a valódi szélsők. A három csatár befelé játszott. Ők már a gólokat rúgták. Mellettük meg ott voltak a támadásokkal felfutó szélsők. Nekünk meg az a mániánk, hogy a csatárokkal akarjuk széthúzni a védelmeket, és azóta szenvedünk nemzetközi szinten, amióta ezt a hülyeséget toljuk. A csatár az ne legyen szélső. A csatár az befelé mozogjon. Volt is olyan kifejezés, hogy "összekötő", akik a szélsők és a center között játszottak (Puskás, Kocsis). De nem szélsők voltak, és nem a bontás volt a feladatuk, hanem a góllövés.

Ettől függetlenül nem gondolom, hogy Olmo lenne a megfelelő összekötő. Ebbe a szerepkörbe is beleerőltetünk boldog-boldogtalant. Belső tkp poszton meg lehet, hogy sokat tudna adni a csapatnak, de máshol komoly lyukak vannak, míg ezen a poszton pont nincsenek, így ezt az igazolást elpazarolt puskapornak tartom, amit más posztokra használnék fel.
Válasz küldése