LG írta: ↑2020.08.16. 11:56:38
gránit írta: ↑2020.08.16. 00:16:32
Szerintem a játékosokat igenis be kell vonni a döntésekbe. Nézd meg a Los Angeles Lakers-t. LeBron megmondja, kiket szeretne maga köré, és máris az élre kerültek a nyugati főcsoportban, pedig tavaly meg előtte a csapat az egyik leggyengébb volt a ligában, most meg szárnyalnak. A játékosokat igenis be kell vonni, nem lehet nélkülük döntést hozni. Ők látják belülről, kikre van szükség, az operatív szintet sosem érdemes kizárni a döntésekből, mert ők látják közvetlenül, mire van szüksége a csapatnak. Hogy ez milyen mechanizmuson keresztül történik, az a nem mindegy. Nem mindegy, hogy ez egy letisztult, értelmes párbeszéden keresztül történik a döntéshozók és a játékosok között, vagy informális klikkek gyakorolják a hatalmat. Szerintem egyszerűen látták rajta is, ahogy Valverdén is, hogy a tudásuk nem elegendő a legmagasabb szintekhez, bár Valverde első éve egész jó volt. De nyilván sem benne, sem Setiénben nem látták a szükséges pluszt, míg Guardiola alatt elképzelhetetlen lett volna, hogy klikkek elkanászodjanak, és öltözői szekták vegyék át a hatalmat. Egy markáns edző tudta volna normális mederben tartani a klubot, Valverde és Setién ehhez egyszerűen nem voltak elég erősek, az öltöző nem tisztelte őket. Nem mindegy, hogy van egy erős edző meg klubvezetés, amely kikéri a játékosok véleményét, bevonja őket a döntésekbe, és akiket a játékosok is tiszteletben tartanak, vagy a játékosok dilettantizmust látnak maguk körül, és elkezdenek a saját fejük után menni. Most a nagy kérdés, hogy ki lesz az új edző, és milyen stábot hoz magával.
Ez csak akkor működne, ha a játékosok reálisan látnák a helyzetet. De nem így van, ők is megragadtak múltban, hogy ez még mindig az a Barca. Mekkora volt az arc a Bayern előtt is, holott az elmúlt évek alapján bőven vissza kellett volna már venni. Azt sem látják be, hogy a sikercsapat kulcsfigurái többsége már egyértelműen kevés. Ha az edző pedig keményen akarja őket fogni, vagy változásokat akar, akkor pedig nekimennek, megbuktatják.
Két különböző dologról beszélünk. Egyik oldalon a játékosokat mindig érdemes bevonni, ahogy mindig érdemes odafigyelni az operatív szint véleményére, és ez nem csak a focira/sportra igaz. Azok az országok/gazdaságok messze hatékonyabbak, ahol a dolgozóknak, az operatív szintnek általában képviselete van a döntéshozatalban, lásd a skandináv országokat. Amiről írsz, az teljes mértékig igaz, de nem cáfolja/zárja ki azt, amit én írtam. Abban teljesen igazad van, hogy a játékosok nem rendelkezhetnek teljhatalommal, ne buktassanak edzőket, ne lehetetlenítsék el őket, ne kanászodjanak el. Ettől viszont még érdemes odafigyelni a szavukra. Egy olyan véleményre reagáltam, ami azt állította, hogy a játékosok ne legyenek bármibe is bevonva, én ezt nem így látom. Meg ott a másik véglet, hogy a játékosok elkanászodnak, miközben a kettő között nagyon is lehet egyensúlyt találni.
Emellett szerintem csak legenda, hogy a Barca játékosai lusták, már nem akarnak dolgozni, laza edzéseket akarnak, nem akarnak változást, jó nekik a lagymatag status quo, az állóvíz. Ez azért nem igaz. Suarez maga emelte fel a hangját, már réges rég, hogy nincs cseréje, pedig egyre kevésbé bírja. Messi is keményen fogalmaz akkor, amikor a nyilvánossághoz fordul, lásd az Abidallal szembeni posztját vagy a Napoli elleni meccs előtti kijelentéseit. A háttérben szerintem ők nagyon is akartak változást már régóta, támadva a vezetőséget, az pedig válaszul terjeszti a lusta és dolgozni nem akaró játékosok mítoszát. Az edzőkkel kapcsolatban szerintem szimplán látták a játékosok, hogy ezek az arcok nem elég jók, sem Valverde, sem Setién. Egy erős edzővel nem kanászodtak volna el, ez Guardiola idején teljességgel elképzelhetetlen lett volna. Szerintem a játékosok pont hogy nem állóvizet és laza edzésmunkát akartak, hanem pont egy kiváló edzőt és stábot, és nem azért tojtak Sarabia fejére, mert nem akarnak dolgozni, hanem pont azért, mert nem találták elégségesnek a tudásukat.
Szerintem egy markáns edzőt, akit tiszteltek volna, nem tudtak volna és nem is akartak volna megbuktatni, megfojtani, csak sem Valverde, sem Setién nem voltak azok. Guardiola alatt nem volt elkanászodás, igaz, ő rögtön azzal kezdte, hogy a kiégett Ronaldinhót és Decót kirakta a csapatból. Hogy most ezt ki tudná megtenni? Pochettinótól szólnak a hírek, és kicsit túlzónak tartom az espanyolos múltján való rágódást, Valverde is játszott az Espanyolban, még ha nem is annyi ideig. Luis Enrique is játszott a Real Madridban. Akárki is lesz az edző, nehezebb dolga lesz, mint Guardiolának volt, a gazdasági helyzet nem tesz lehetővé sok új igazolást, így sok kiégett játékos elküldését sem. Emellett nem áll rendelkezésére több generációnyi la masiás anyag, mint akkor, amiben még három (!!!) BL-győzelem benne volt, és még több is lehetett volna.
Számomra a lényeg, hogy egy erős és kiforrott szemlélettel rendelkező edző érkezzen. Annak is gyakran hangot adtam, hogy örülnék egy egykori védőnek, és Pochettino is az volt (ahogy Koemannak vagy Frank de Boernak is örülnék). Nagyon rossz állapotban van a védelmünk, és ami egykor a klub egyik varázsa volt, a penge labdakihozatalok, már egyáltalán nem megy. Ezt a Rijkaard-érában nagyon szépen csináltuk. De egyébként felőlem lehet más is, csak rendelkezzen egy letisztult és világos koncepcióval, mert az itt már évek óta nincs.