Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Az elvek szépek, csak egyik szerződés sem lett aláírva, gondolom okkal. Szerintem mindkettő mese habbal. Ha meg nincs szerződés, kicsit a Ligát is felmenteném, mert kérjük az 1-1 szabályt, csak nem tudni mire, korábban is nyilatkozták Tebasék, hogy plusz bevétel szükséges, amit végül nem mutattunk fel.FcBarcelona1 írta: ↑2024.07.16. 08:24:34Elvileg megint lenne extra bevétel, Nike szerződés, Barca Studios részének eladása, Tebas szerint egy milliárd körüli bevétel.
Az FFP 1-1 szabállyal annyit érsz el, hogy minden játékosértékesítésből származó bevételt költhetsz igazolásokra, de akkor sincs olyan, hogy a semmire jöhetnek játékosok csak úgy.FcBarcelona1 írta: ↑2024.07.16. 08:24:34Közben Matteo Moretto és Romano arról ír, hogy 1az1-ben is el kellene adni játékosokat.
Áthozom ide. Már abban sem vagyok biztos, hogy megkötik a szerződéseket. Elvileg még most is a La Liga jóváhagyására várnak mennyit költhetünk. Elvileg megint lenne extra bevétel, Nike szerződés, Barca Studios részének eladása, Tebas szerint egy milliárd körüli bevétel.barcamessi írta: ↑2024.07.16. 07:52:49Ahogy most állunk, könnyen lehet, hogy már szeptemberre kiszállunk a bajnoki címért folytatott versenyfutásból, mert addigra összeszedünk egy 6-8 pontos hátrányt. 1 hónap múlva bajnoki Valenciában, és az amúgy is szűkös felnőtt keret kb felére nem számíthatunk majd. Csak így hirtelen akik eszembe jutottak, hogy biztos nem lesznek: Cubarsí, EG, Fermín (Olimpia), Araujo, Gavi, Pedri, De Jong, Baldé (sérülés), Yamal, Ferran (kapnak 3 hét kötelező szabadságot, 1 hét edzéssel a lábukban biztos nem fognak játszani), Inigo (nincs még beregisztrálva), Cancelo/Felix (egyeltelán nem biztos hogy ők egyeltalán nálunk játszanak a következő szezonban)
Kb egy ilyen kezdőt tudnánk felrakni jelen pillanatban: TS-Kounde-Chris-Faye-Fort-Gündogan-Casado-Darvich-Raphinha-Lewa-Fati.
És akkor arról még nem is beszéltem, hogy a hátralévő 1 hónapban bármikor benne van még 2-3 sérülés az alapozás közepén…
Szegény Flicket nem irigylem, remélem Laportáék nem szarakodnak tovább és végre lezárnak minden üzletet, ami ahhoz szükséges, hogy 1:1-ben igazolhassunk, mert ha a következő 2-3 hétben nem jön legalább 3-4 új játékos akkor nagyon nagy bajban leszünk a szezon kezdetre.
Az Inter kínai tulaja konkrétan nem tudta visszafizetni a hiteleit és a hitelt adó amerikai pénzügyi céghez került a tulajdonjog most májusban. A Seria A nem szólt bele a dolgokba. Lehet vitatkozni melyik a jobb rendszer. Nem tudom milyen lenne a hangulat ha a Barcelona is vmi cég tulajdonába kerülne vagy ténylegesen csődbe menne.
Ez a probléma már jóval korábban elkezdődött, a 2016-os év körül csúcsosodott ki. Messivel konkrétan minden évben hosszabbítottunk, Valdes több pénzért volt itt, mint Casillas Madridban, a Keirrison-Ibra-Csigrinszkij féle vételeket inkább nem kommentálnám, ahogy az ingyenes Henry-Marquez féle ingyenes transzfereket sem. És akkor az indokolatlanul magas vételeket meg alacsony eladásokat inkább le se írom, mert Dunát lehet velük rekeszteni. Hozzáteszem, hogy a fenti példák mind Laporta alatt történtek.Peter írta: ↑2024.07.10. 19:41:59A klub elsősorban önmaga, majd a saját játékosai foglya 2016 óta rendületlenül.
Belesüppedünk az éppen aktuális helyzetbe, képtelenek vagyunk hatékonyan és megfelelően reagálni, nem ismerjük fel, hogy változtatni szükséges, ha mégis, akkor halogatjuk, mint Pató Pál úr.
Jobbról balra, majd balról jobbra, közben magunk elé is, lapátoljuk azt a kupacot, amit a hátunk mögé kellene minél gyorsabban lapátolni.
Racionális és hatékony változtatás nélkül nem lesz ebben változás.
A klub elsősorban önmaga, majd a saját játékosai foglya 2016 óta rendületlenül.
Miért? Kb tökéletes nyár volt, kiegészítve nagyon jó ingyenes játékosokkal, tinicsapatból lett egy bajnokcsapat a semmiből. Lewy első évben fontos volt, és szerintem tavaly is klasszis csatár volt, csak borzalmasan volt használva - ezt idén bizonyíthatja. Ettől még ezzel a kora miatt lehet vitázni. Raphinha és Koundé az előző két szezon legjobb és leghasznosabb játékosai közt voltak, akár több poszton is mindkettő, sőt, mindkettő inkább még javuló tendenciával, mindkettő remek nagymeccses teljesítménnyel. Koundé atom volt év elején kh-ként aztán a szezon 70-80%-ában jobbhátvédként is, Kvarákat nullázott le. Raphinha meg arányosítva jobb statokat hozott le, mint Bellingham, Rodrygo, és olyanokat, mint Vini, 3-4 posztról. Mindkettő bőőőven megérte azt az 50 misit, mai árakon nézve. Mint ahogy a korábbi igazolásainkkal ellentétben ők meg is tartották a piaci értékeiket, ez eléh jó jel. Couk meg Dembélék simán lementek 100 körülről 20 köré. El is adhatóak annyiért, vagy többért, mint amennyiért vettük. De olyan hasznosak a klubnak, hogy nem biztos, hogy megéri 60-70 milliókért eladni őket. Counál meg úgy kellett reménykedni, hogy eladjuk 20 millióért, Dembéléért találtunk egy palimadarat, akik a transzfer közel harmadáért átvették, Griezmannért is, hogy visszavették a vételár töredékéért.jclayton írta: ↑2024.07.09. 10:22:05Én amúgy a Lewandowski-Raphinha-Koundé nyár tapasztalatai alapján sokkal jobban félek attól, hogy mi történik, ha Laportáékat végre egy nyáron tényleg engedik igazolni korlátok nélkül. Úgy fognak röpködni a furcsa és indokolatlan tízmilliók az idővonalba nem illő és-vagy fölösleges játékosokra, hogy csak kapkodhatjuk majd a fejünket. Igaz, pár ínséges év után ez egy teljesen új jellegű probléma lesz![]()
NSO-n nem szeretnék reagálni a kommentekre, micsoda csöves klub vagyunk, de itt megtenném.FCBsteve írta: ↑2024.07.09. 08:39:33Van egy dolog, amit úgy hívnak, hogy éves beszámoló, mérleg! Amiben eléggé részletesen kell bemutatni az éves gazdálkodást, az arra befolyással levő tényezőket...bence0330 írta: ↑2024.07.07. 22:22:09Na jó, de tényleg úgy gondolod, hogy semmi jelentősége a piaci lehetőségünk szempontjából, hogy mindenki tudja, hogy el kell adnunk játékosokat, hogy egyáltalán el tudjunk indítani egy csapatot? És ebből nem származik hátrányunk? Azért ez elég meglepő.
Griezmann pont ugyanez. Akarta volna a fene eladni, pláne ennyiért elsózni, de volt egy 40 milliós bére, pont ugyanannyira esélytelen volt itt tartani, mint Messit. És ezt mindenki tudta. De tényleg, mindenki 100%-ra tudta, hogy nekünk el kell adnink Griezmannt, vagy kb kiállunk egy 14 fős kerettel.
Ezeket a játékosokat, ha hatalmas bérkeretünk lett volna, soha nem adjuk el, pláne egy Kessiét. Akkor max a padon ücsörögne, de legalább ott lenne, egy ideális esetben mondjuk 24 fős keret egyik tagja lenne a rotációban. Ezért más, amikor a Citynek nem kell egy játékos. Semmi jelentősége számukra, mi lesz vele. Ha kell, végigüli a szezont akár 20 milliós fizuval. És? Senkit nem érdekel. Ha nagyot ajánlanak érte, majd eladják, ha nem, akkor nem. Mi ezt nem tehetjük meg. Óriási a különbség. És nemhogy nem tehetjük meg, az elnök ezt világgá is kürtöli, és még blöffölni se tudjunk.
Tagok által tulajdonolt klubként a Barca esetében ez talán még részletesebb, hogy a tagok képet kapjanak a gazdálkodás minden eleméről...
Ott van fent a Barca honlapján is, bárki elovashatja...
Így, Tebas ide vagy oda, bárki tisztában lehet a Barca helyzetével...
Olyan adatokról, ami meg nincs benne a mérlegben, tudtommal Tebas sem beszélt... pl, hogy 2025-ig fizetünk bért Messinek, meg ilyenek...
Persze, ez az átláthatósági része a dolognak. Itt nem erről van szó, hiszen az, hogy június 26-án vagy július 12-én igazolhatunk-e, vagy sem, de ami még fontosabb, el kell-e adnunk mindenáron vagy sem a LL ffp keret függvényében, az tudtommal nem ezen múlik, hiszen még most is billeg a dolog, ez most derült ki/fog kiderülni, a korábbi években is így volt. Lehet tévedek, de a dolog bonyolultságából adódóan szerintem a világon senki nincs, aki az éves beszámolóból kideríti/megjósolja, mit csinálhatunk és mit nem.
Van egy dolog, amit úgy hívnak, hogy éves beszámoló, mérleg! Amiben eléggé részletesen kell bemutatni az éves gazdálkodást, az arra befolyással levő tényezőket...bence0330 írta: ↑2024.07.07. 22:22:09Na jó, de tényleg úgy gondolod, hogy semmi jelentősége a piaci lehetőségünk szempontjából, hogy mindenki tudja, hogy el kell adnunk játékosokat, hogy egyáltalán el tudjunk indítani egy csapatot? És ebből nem származik hátrányunk? Azért ez elég meglepő.
Griezmann pont ugyanez. Akarta volna a fene eladni, pláne ennyiért elsózni, de volt egy 40 milliós bére, pont ugyanannyira esélytelen volt itt tartani, mint Messit. És ezt mindenki tudta. De tényleg, mindenki 100%-ra tudta, hogy nekünk el kell adnink Griezmannt, vagy kb kiállunk egy 14 fős kerettel.
Ezeket a játékosokat, ha hatalmas bérkeretünk lett volna, soha nem adjuk el, pláne egy Kessiét. Akkor max a padon ücsörögne, de legalább ott lenne, egy ideális esetben mondjuk 24 fős keret egyik tagja lenne a rotációban. Ezért más, amikor a Citynek nem kell egy játékos. Semmi jelentősége számukra, mi lesz vele. Ha kell, végigüli a szezont akár 20 milliós fizuval. És? Senkit nem érdekel. Ha nagyot ajánlanak érte, majd eladják, ha nem, akkor nem. Mi ezt nem tehetjük meg. Óriási a különbség. És nemhogy nem tehetjük meg, az elnök ezt világgá is kürtöli, és még blöffölni se tudjunk.
"A katalán klub előrehaladott tárgyalásokat folytat egy amerikai céggel a Spotify Camp Nou cateringjének átadásáról 30 millió euróért cserébe".
Racionális indíttatású vezetés és népszerűséget kereső avagy abba az irányba menekülő vezetés közötti különbség iskolapéldája.FcBarcelona1 írta: ↑2024.07.08. 10:21:14Mondjuk megnéztem volna mit szólnak a szurkolók, ha Bartomeu nem hosszabbít Messivel 140 millió/év, hanem eladja. Ugyanez érvényes Alba, Pique, Busquets és a többiek szerződésére. A Reál kiszállt Raul, CR7, Varane, Casemiro és mindenki szerződéséből.
Azért nem akarok ilyen kérdésekben kritizálni, mert a tizedét nem ismerjük a történetnek. Bartomeuék rettenetesen gazdálkodtak. De abba nem mennék bele, miért adtak ilyen béreket, vagy miért nem adták el őket.Troym írta: ↑2024.07.08. 11:34:11Félt az emberektől, azért nem lépett ilyesmit Messi kapcsán.
Tudod miért? A sikertelenség elég nehezen ad támaszt egy vitatott helyzetben.
2020-ban a faxos incidens után ott volt a lehetőség 100-120 millióért eladni Messit. Az volt a legnagyobb hiba, hogy ott nem adták el.
Perez eladta volna, de ő azért dobálhat ki CR, Casemiro, Varane szintű játékosokat, vagy azért nem lényeges, hogy bukott 110 milliót Hazardon, mert mellette 10 év alatt bezsákol 5 db BL-t és bajnoki címet.
Másik hasonló példa épp Lewa. Le akart lépni a 34 éves korábbi klasszis, 1 év volt a szerződéséből és a Bayern eladta aranyáron.
Ehhez képest a 2 "sikerelnök" nálunk először
Barto eladhatta volna100 millióért, Laporta meg megtarthatta volna, ha aláírja a CVC-t és akkor nem zúgunk ki a BL csoportkörből zsinórban kétszer, hogy még nagyobb FFP problémát húzzunk magunkra.
FcBarcelona1 írta: ↑2024.07.08. 10:21:14Mondjuk megnéztem volna mit szólnak a szurkolók, ha Bartomeu nem hosszabbít Messivel 140 millió/év, hanem eladja.
Így már egyet tudok érteni.gránit írta: ↑2024.07.08. 10:33:07Én azt állítom, hogy a Liga nélkül is ezt csinálnánk. Úgy távozott Eto'o, hogy még mi fizettünk egy rahedli pénzt. Nem a Bartomeu-érában. Villa, Henry, Marquez, akik most így hirtelen eszembe jutnak, mind ingyen vagy apróért mentek el.
Amit én állítok, hogy régóta van egy ellenőrizetlen és felelőtlen gazdálkodás, ez pedig az előzménye a helyzetünknek.
Nekem nem kell mondani, hogy különbséget kell tenni. Állítom, hogy ha nem Laporta lenne az elnök, már összeomlott volna a klub. Heves vitáim voltak Rakitic távozásakor arról, hogy a világ minden pénzét meg kéne-e adni a távozásáért a leendő klubjának, vagy sem. Én nem állítom azt, hogy nincs létjogosultsága annak a véleménynek, mely szerint még mi fizessünk akkor, ha valaki távozik egy másik klubba. Amit én állítok, hogy ha Laportán kívül bárki más vezetné a klubot a culék közül, már összeomlott volna (egy parányi kisebbséget leszámítva, de ők sosem kerülnének az elnöki székbe, mert teljesen szemben állnak a céges kultúrával). Persze ő is gerjeszti ezt a katasztrofális céges kultúrát, de még ő a legkevésbé. Amúgy amikor 2003-ban átvette az elnökséget, a csőd szélén álltunk, még rosszabb helyzetben voltunk, mint ma. Ő rázta gatyába a klubot. Persze kötött katasztrofális szerződéseket, amik nagyon is hozzájárulnak ahhoz, hogy most ott tartunk, ahol. Véleményem szerint minden idők legeslegrosszabb sportügyletét kötötte meg, amivel mérhetetlen károkat okozott a klubnak. De állítom, hogy ha nem ő lenne az elnök, már összedőlt volna a klub. Nekem aztán nem kell mondani, hogy vannak különbségek. Azt viszont állítom, hogy nagyon régóta felelőtlenül gazdálkodunk, és emiatt tartunk itt. Ez már Laporta előtt is így volt, gyakorlatilag ő mentette meg a klubot az első ciklusaival. Úgy, hogy a maga részét azért hozzátette ahhoz, hogy most itt tartsunk.
Én azt állítom, hogy a Liga nélkül is ezt csinálnánk. Úgy távozott Eto'o, hogy még mi fizettünk egy rahedli pénzt. Nem a Bartomeu-érában. Villa, Henry, Marquez, akik most így hirtelen eszembe jutnak, mind ingyen vagy apróért mentek el.
Volt egy Bartomeu rettenetes éra, és van a mostani Laporta éra. Különbséget kell tenni.gránit írta: ↑2024.07.07. 22:16:46Én meg biztos vagyok benne, hogy akkor is apróért árusítjuk ki. Nincs ebben Tebas-nak semmi szerepe, ahogy abban sem volt, amikor sorra kötöttük az előnytelenebbnél előnytelenebb szerződéseket Griezmannékkal, meg amikor világklasszisok ingyen sétáltak át más csapatokhoz, és még meg is magyarázgattuk, hogy hát így nagyobb fizut kapnak az új csapatuknál. Nem tudom, hogy erre van-e jogi szakkifejezés, szerintem nevezzük bénaságnak.
Nem "belátom", hanem erről beszélek. Tebas-nak ehhez semmi köze. Neki ahhoz van köze, hogy ezzel együtt aránytalanul korlátoznak minket az igazolásokban, pedig attól nem fog csökkenni az adósságunk, hogy egy remek játékost nem vehetünk meg 60 millió euróért. Ha a középcsapatok szintjére nyomnak le minket, sokkal nagyobb bevételektől esünk el. Nem így kellene fenntarthatóságot számon kérni és elérni.
A probléma az, hogy tőlünk még akkor is ingyen távozott egy Thierry Henry, amikor semmiféle túlélésről nem volt szó. És az sem Bartomeu elnöksége alatt történt, és ahhoz sem volt Tebas-nak a világon semmi köze.
Erről van szó.
Na de itt akkor összemosod, ki az a mi. Én azért abszolút elválasztanám a két vezetőséget, akik nem is említhetőek egy lapon. 1-2 hülyeséget csinált Laporta magától (Lewy bére), de Griez, DJ, FFP keret, egyebek, ez mind korábbiak műve. Azért korábban nem nagyon volt ez a jellemző. Még bartóék is adtak el Semedokat 40 milliókért, mert nem volt kényszer eladni. Kicsiket meg most kifejezetten jól adunk el. 1-1 hülyeség mindig mindenkinél befigyelt, de szerintem az nem tétel. Laporta idején még akkor is Bartóék hülyeségét nyögjük, ha kiskapukkal sikerült belőle valamennyit kikerülni, és legalább életben tartani a klubot. Azért szerintem azt te is belátod, hogy rettenetesen köti a kezünket az előzőek által hozott döntések, 150 milliós vásárlások, 40-100 milliós fizetések. Nagyjából az összes transzferünket befolyásolja még ma is, eladási és vételi oldalon is. Most sem lenne gond, ha a csapat legnagyobb neve kapna egy extrém fizut. Beleférne egy top klub keretébe, máshol is, Madridnál is belefért. Az nem fér bele, hogy ezt sok és középszerű játékossal csinálták meg előtte, vételi árat és fizut is nézve.gránit írta: ↑2024.07.07. 22:38:02Nem, mert korábban is ugyanezt csináltuk. Nem tudom, miért lenne meglepő. Az lenne meglepő, ha nem ezt csinálnánk. Én azon lepődök meg, hogy te ezen meglepődsz. Ezt csináljuk már Tebas nélkül, emberemlékezet óta.
Hát ez az, volt egy 40 milliós bére. Tebas miatt volt ennyi a bére? Nem, hanem a mi bénaságunk miatt.
Tebas tevékenysége diszkriminatív, ránk nézve katasztrofális. A saját bénaságainkhoz viszont semmi köze.
Azt meg tényleg nem látom, hogy hogy lehetne jogilag megfogni azt, hogy egy közszereplő tájékoztatja a közvéleményt. Ez a dolga. A probléma ránk nézve az, hogy miről tájékoztatja. Azt kellene eltörölni.