Messa írta: ↑2024.10.08. 09:35:19
Peter írta: ↑2024.09.26. 00:52:42
Az is látványos különbség az eddigi 8 évhez képest, hogy aki idekerül(t) az Flick alatt nem biztos, hogy elfelejt focizni, hanem esetleg még jobb is lesz, mint amikor idekerült és a fiatalok szinte észrevétlenül, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne veszik fel a ritmust. Nyilván a csikók magukban hordozzák a tapasztalatlanságból is adódó botlásaikat, de ez az élet rendje.
Arra pedig mindíg is mérget vettem a 8 év alatt, hogy nem a befuccsolt igazolásaink volt a bajunk fő forrása, hanem a szakmai vezetés teljes alkalmatlansága.
Ezt maximálisan adom, én mindig azt vallom, hogy egy edző megítélése ebben kell, hogy kicsúcsosodjon, hogy mit hoz ki a rendelkezésére álló keretből. Eddig szerintem a maximumot. Ennyi sérülttel és ifivel, valamint egy alapból is lyukas kerettel eddig nekem nagy meglepetés a szezon eddigi része. Az eredmények is, és a mutatott játék is. Raphinhát, Lewyt, Inigot pl össze sem lehet hasonlítani a tavalyi önmagukkal. Yamal is képes volt szintet lépni. Remélem a következő, akiről ezt elmondhatjuk az De Jong lesz.
Ugyanakkor azt is vallom, hogy egy edző megítéléséhez kicsit hosszabb időre van szükség, mondjuk úgy fél évre legalább, mert semmi garancia nincs rá, hogy ami mondjuk 10 meccsen működik, az fog még a 30. meccs után is. Fontos, hogy hogyan reagál a problémás helyzetekre csapaton belül, hogyan reagál a média és a szurkolók nyomására, hogyan reagál mondjuk 2 vesztes meccs után.
Eddig én egy igazi német mentalitású, precíz, vérprofi szakembert látok benne, mind a viselkedése, mind a nyilatkozatai alapján. Nem hisztizik, nem keres kifogást, nem drámázza túl a dolgokat, a kemény melóban hisz, és pont.
A kezdés nálam egyértelműen 5-ös, alig várom a folytatást.
Az első részével én is teljes mértékben egyetértek, azzal a kiegészítéssel, hogy inkább bele akarták tuszkolni az addigi -többnyire klasszikus 4-3-3-as- rendszerbe. És ez sok játékosnak nem feküdt, hiába volt akár klasszis játékos az előző csapatában itt klónokat akartak csinálni. Nem véletlenül esett vissza szinte azonnal sok játékos,ahhoz képest, amit az előző klubjában lehozott. Inkább a keretet igazíítja a taktikához, mint fordítva.
Ugyan sok meccset nem láttam a Leeds-ben, de nem hiszem, hogy Raphinha vonalszélsőt játszott volna. (bár Bence ebben lehet, hogy megcáfol). Aztán amikor Xavi más pozícióba tette egyből feljavult, csak pont akkor sérült le (azt hiszem a Sevilla ellen) utána visszatért a korábbihoz. Most pedig a csapat egyik legjobbja. Egyre több veszélyes távoli lövése is van. Ahogy mondjuk De Jong nem való sem egyedüli vkp-nak sem egy második hullámban érkező középpályásnak.
Dembélé ugyanakkor hasonló szerepkört kapott, le is hozta azt a teljesítményt amit a BVB-ben, vele kapcsolatban csak a sérülések száma változott radikálisan. Ami mondjuk azért érdekes, mert a németeknél és a franciáknál sem volt soha sérült.
Persze nem vonatkozik az összes többé kévésbé besült igazolásra, de túlnyomó részben szerintem stimmel.
A fiataloktól is ezért félek/féltem kicsit, mert ők ezt a tipikus Pep-féle rendszert szívták magukba és kérdés mennyire tudnak átállni, de még formálhatók, csak időbe telik. Mondjuk Bernal egyedül lejátszotta a vkp posztot, mert inkább ezt tanulta, de nem Busi klónként, annál sokkal gyorsabb volt és a fizikai felépítését is kihasználta. (test-test elleni "küzdelem", becsúszások, fejpárbajok hatékonysága stb.).
Pont azért remélem, hogy a holland képes lehet szintet lépni az elmúlt évekhez képest Flick keze alatt. Ha egy olyan szintet lehoz, mint Koemaan érában, szerintem a stabil kezdőtagsága is meglehet.
Szerintem még fél év is korai, főleg azt tekintve, hogy az előszezonban is szinte csak a csikócsapat vett részt. Már csak amiatt is kell idő, hogy a sérültek visszatérésével, már teljesebb kerettel mit fog mutatni.