sansz írta: ↑2024.10.25. 01:33:09
De abszolút nincs eltévedve, azt látja amit mi, Xavi a legkevésbé azt látta és sajnos nem neki lett igaza.
Ez amúgy egy nagyon furcsa dolog. Szerintem az egyik legkevésbé igaz, de sokat emlegetett dolog egy azért viszonylag sok emberrel jelenlévő fórumon (szerintem már ezen is), hogy jajj, az edző jobban tudja. Ez szerintem ordas kamu. Eleve ha így lenne, nem buknának edzők meg, márpedig folyamatos fluktuáció van emiatt.
Azt mindig elhiszem, hogy egy edző jobban tudja egy szem random kanapéharcosnál, tudok én is meg bárki más is nagy baromságot mondani, de amikor a fél világ könyörög, hogy Lewyt ne birkózóembernek használjuk, vagy hogy ne ragasszunk egy Raphinhát a vonalra, mert ő egy tizes, amikor könyörgünk azért, hogy ha muszáj, inkább dobjon el egyszer három pontot és rotáljon, vagy hogy ne Xaviról legyen szó, mondjuk ne hagyja fent a 17 éves Pedrit 90 percekig mindig, mikor már sétálni nem tud kb az ember, akkor azt veszem észre, hogy az esetek döntő többségében a népnek igaza van, és az edző téved. 1-2 edzőgéniusz kivételével. Nem mindig, tényleg van 1-2 olyan dolog, amit nem láthatunk, de vannak ezek a teljesen nyilvánvaló esetek. És amikor ettől teljesen elüt az edző véleménye, általában téved, és általában ez be is bizonyosodik elég hamar. Lewy stabil 90 percesként 0 volt, aztán már Xavi végén is elkezdett megint klasszis lenni lecserélgetve. Yamal is élesebb azóta, Pedri és a többiek mitadisten lesérültek pihentetés nélkül, ami szintén már előre jósolható volt (nem tutira, csak a valószínűsége), mitadisten kiderül hogy Raphinha tényleg nem vonalszélső, és klasszis tizes, vagy hogy kéne egy verőember, és tán nem kellene eltékozolni a Nico-Kessié párost, de ha mégis, rakjunk fel valakit... és nem másfél év után rájönni hogy ja, ha mindet kidobtuk, akkor feltoljuk Christensent. Ezeket mind a nép kérte, jóval-jóval az edzői megvalósítás előtt (már ha egyáltalán megtörtént), és mindenben igaza lett. Ellenpélda előfordul, de szerintem jóval ritkább.
És ahogy írtad, Flick az első edző, aki kb azt csinálja, amit a nép is lát. Időben cserélget, játékosokat jó helyre rak, jól menedzsel, jó feladatokat ad nekik, jól nyilatkozgat, minden, amit kértünk kb.
És még egy ekkora edzőnél is, írogatta a fél világ, hogy veszélyes amit az Osasuna meccsig csinált, az kicsit Xavi kétvégéngyertyátégetem felfogásának a folytatása volt. Mit ad isten, nem volt igaza, ő is elismerte, nem saját vélemény. De belátta, és már ebben is egyezik a néppel a vélemény, amit azóta csinál az kb olyan, mintha kívánságműsorra tenne mindent. És mindenben igazolja is az élet.
Nyilván ami maga az edző feladata 100%-ban az az edzőpályán, erőnléti edzéseken történik profi felkészítés, ebből a nép semmit nem lát és nem is tud róla semmit, nincs is elég ismerete, szakmai tudása, ezt csak ő tudja megtenni, persz ugye azt is sok esetben rosszul, lásd elődeink. De állítom, hogy alig van a világon 1-2 edző, aki pusztán posztokban, kezdőkben, egyéb olyan dolgokban, ami mindenki számára jól látható, jobb döntéseket hoz hosszútávon, mint mondjuk a nép átlaga. A legjobb 11 szerintem majdnem mindig az lenne, amit mondjuk 10.000 ember megszavazna. Meritokrációban biztos, a majdnem része max abból adódna, hogy esetleg valaki fáradtabb edzésen, vagy hasonló, amit nem láthatunk.
Nem is tudom, volt-e Flicknek olyan döntése, amivel a nép döntő többsége nem értett egyet az Osasuna meccsel kezdődően. Ferrán talán egyedül, azt az egész témát a fél világ értetlenkedve nézte, de szerintem az is olyan dolog, hogy az élet nem őt igazolta, szerencse volt, hogy lesérült, akármilyen csúnya dolog leírni, és akármennyire nem kívánom senkinek.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy