Troym írta: ↑2025.06.21. 00:22:45
Gyakorlatilag a kezdőcsapat megvan, cserepadra mmeg nehéz hozni komoly erősítést, főleg, ha nagyon korláztozott lehetőségeid vannak. Én nem látom sem Diaz, Rashford, Nico, akárki fix kezdőtagságát, inkább rotációban használnánk, aki jön.
Yamal, Raphinha fix kezdő és gondolom Lewy is, mindegyikük a játékpercek 80-90%át pályán tölti, nekem nem kellenek 60 milliós igazolások, hogy variálgassuk Olmot, Fermint, Gavit, és az új embert arra a negyedik posztra. Hátul ugyan kellenének szélsőhátvédek, de nem kezdőnek, mert azok úgyis Balde és Kounde lesznek.
Lehet, hogy Rapha lett a Liga MVP, meg azért gyakorlatban a BL MVP-je is, de nem balszélső, és nem is onnan hozta ezt. Óriási szezont futott, de alapvetően középről, ennek megfelelő skillekkel. És ezt párszor megszívtuk. Yamal kiesésénél pl, mert nem maradt a csapatban cselezni tudó játékos. Nekem önmagában ez elég lenne oknak, miért kell egy cselezni tudó szélső. Bár ez az érv még nem a kezdőbe szólna feltétlen. De az, hogy Olmó használhatatlan, és hogy Rapha egyértelműen középről jó, nekem már nagyon azt jelenti, hogy az az optimális felállás, hogy (hívjuk most Nicónak az érkezőt) Nico-Rapha-Yamal, előttük meg aki épp jobb/egészséges, ebbe nem mennék bele, Ferrán-Lewy-Olmo osztozhatnak.
Ezzel a felállással mindenki kihozhatná magából a maximumot, és persze Nico és Rapha is alkalmas jobbszélsőnek, meg Rapha is mehet balra, ha épp kell, mindenkinek lenne cseréje (még ha így sincs meg a posztonként két játékos, ami nekünk álom kategória) Csökkenne kicsit a dependencia, több a variációs lehetőség, nem csak kezdőt nézve, hanem meccsen belül támadások alatt.
Flicknek meg amúgy esze ágában sem volt asszimetrikus felállást alkalmazni, csak kiderült (másfél év késéssel már Xavi számára is), hogy ez így működhet csak egyedül, mert nincs balszélsőnk, Rapha pláne nem az. Ha megnézed a BM-jét, de akár megnézed az előszezonját itt... Raphát odatette minden meccsen a bal vonalra, mert hagyományos 4-2-3-1-et akart, és rendszeresen 0 volt, itt ijedeztünk már, hogy te jó ég, mi lesz ebből... de az első liga meccsig eleget kísérletezett, hogy belássa, ez nem megy, és váltott, mert nyilván nem hülye. De a szándék nagyon nem ez volt. Kihozta belőle a maxot, de nem volt ideális a helyzet. Baldét is abszolút túlterheljük így. Egy balszélső kell, mégpedig a kezdőbe, és akkor minden kirakósdarab a helyére kerül. A két szélső, bontások, cserék, Rapha, Olmó is kb mindegy lesz, egészséges-e, vagy nem, lesz minőségi rotáció, stb.
És a rotáció, ami szerintem az egyik gyenge pontja volt a Harry Potterünknek: Flicknál látszik, hogy igazi minőséggel teszi ezt csak meg, nem mennénk sokra egy közepes játékossal. Amíg van egy Nico-Rapha-Olmo-Yamal trió a 3 helyre (plusz Fermín), addig tuti rotálni fog, vagy minimum ilyen 60-70 percben sűrűn becseérlni az épp kimaradót.
Eleve nem véletlen, hogy Flick már tavaly balszélsőt akart, Nicót, meg aztán az angol gyereket nézegettük. Meg most is balszélsőt akar. Nem csoda, egy olyan keretbe, ahol egy darab sincs, és alapvetően kettőnek kéne lennie. Konkrétan jelenleg 1 igazi szélsőnk van a két szélre, posztonként két emberrel számolva ez 1/4. 3 szélső hiányzik a keretből, de mivel Flick zseni, és megoldja Raphával félig-meddig, megadok egyet, marad két hiányzó. Egy kezdő balszélső, és egy csere jobbszélső. Nyilván a helyzetünket ismerve ez esélytelen, ezért kell egy olyan balszélső, aki képes jobbszélsőként is játszani néha, de már ez se egy ideális helyzet.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy