Fc Barcelona - A Hátország

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.22. 12:45:38

https://www.mundodeportivo.com/futbol/f ... pasar.html
"Alapvetően gazdasági, de gyakorlati okokból is értelmetlen lenne két stadiont nyitva tartani, és például a Bajnokok Ligáját a Montjuïcon, a La Ligát pedig a Camp Nouban játszani ki tudja, mikor. Ahogy Sentelles mondta : „A Montjuïc iszonyatosan drága”, de sokkal drágább lenne kétszer annyi stadiont üzemeltetni.
Nem makacsságról vagy klubszeszélyről van szó, hanem inkább az Espai Barçával kapcsolatos egyik leglogikusabb döntésről. Most, hogy itt tartunk, és tudjuk, hogy ha Flick csapata a Camp Nouban játszik, az építkezés üteme 25%-kal lassabb lesz, talán a legésszerűbb dolog az lenne, ha egy teljes harmadik szezont játszanának a Montjuïcon, és a tagok többsége megértené az áldozatot. Cserébe egy év múlva sokkal teljesebb munkával és a stadion (és annak megközelítési pontjai) jó állapotával térhetnének haza. Az akadály a fair playhez szükséges átkozott VIP-ülésekért fizetett 100 millió euró?"
Chino
Llegenda del Barça

2025.08.22. 11:30:18

Andris írta:
2025.08.22. 08:48:08
Nem megalapozottak kellően az információim, de szerintem több okból is a Camp Nouba való visszatérés a cél, akár csökkentett létszám mellett is:
a.) valamivel biztos lehet jobb pénzt kérni a jegyekért, de ez nem jelentős
b.) igenis a meccsnapi bevételek a botiga megastoreban sokkal jelentősebbek, ez is jelent jópár százezer eurót szerintem meccsenként
c.) a VIP páholyok itt tuti jó pénzt hoznának, de ha x évre értékesítjük Y millióért, az amúgy szerintem nem jelent Y millió beszámítható bevételt erre az évre, csak az arányosan erre a szezonra eső részét számolhatjuk be legtöbb szinten, sőt lehet hogy amúgy is időszakos a kifizetése (ha egyáltalán kifizetik, mert láttunk már nem egy, nem két olyan ügyet, ahol Laportáék nagy bizniszét végül egyszerűen csak nem utalták át és kész)
d.) politikai arcvesztés mostmár eléggé a sok csúszás, ennek nyilván van egy árcédulája Laporta fejében...
e.) a Montjuicban 100 székre szerintem sokkal kevesebb bérletes esik, mint a részleges Camp Nouban esne, és bár ez fajlagosan olcsóbb mint a sima jegyek, de biztos, lekönyvelhető bevétel előre a szezon egészére

A Montjuicért nem tudom mennyit fizetünk, nem hiszem hogy túl sokat, kivéve ha nem a klub intézi saját hatáskörben a karbantartást és a rezsit.

A hírek persze össze-vissza jönnek, de kiindulva az eddigiekből, Februárig aligha lesz meccsünk otthon.

Ami a Limak szerződést illeti, én nyakamat teszem rá, hogy a kötbérezést nem megfelelően foglalták bele, vagy akár egyáltalán nem. VAgy valójában egy sokkal bővebb elkészülési határidő volt-van, csak a vezetőség hazudik már zsinórban huszadszor arról, hogy mikorra van "tervezve" a megnyitás.

Szerk: Cruyffista blogról, ott fotó is van:
Albert Batlle, Barcelona alpolgármestere ma a RAC1 rádióadónak nyilatkozott a klub Camp Nou-ba történő visszatérése kapcsán. Mint mondja, a csapat mérkőzései egyelőre nem térnek vissza azonnal a Camp Nou-ba, és a Montjuïc egy ideig még a csapat otthonaként kell szolgáljon.

„Valószínűleg még néhány hónapig használni kell majd” - mondta.

Batlle úgy vélte, hogy „elemi óvatosság”, hogy a Barça rendelkezzen egy „B tervvel”, és megállapodást kössön a városi BSM vállalattal annak érdekében, hogy februárig számolhasson a Montjuïc stadionnal, amikor is véget ér a Bajnokok Ligája alapszakasza.
A Bl-re szerintem abból a szempontból sem volt kivitelezhető, mert a bajnoki mérkőzesekkel ellentétben olyan követelmények is voltak, amik alapból a második szakaszra vannak ütemezve. Fedett páholy részek, egyéb közvetítési részek. Amikor ezt leközölték én szinte biztos voltam, hogy az nem jön össze, nem is igazán értem ezt az első körös idegenbeli engedményt miért akarták igényelni.

A jegyárak biztosan komolyan megemelkednek. Alapból a lelátó (székek, elhelyezés) olyan modern technológiával készült, amik csak a legmodernebb stadionokban vannak. Volt erről egy hosszabb cikk, már nem emlékszem pontosan. Plusz a pályára való rálátás és számos egyéb szolgáltatás van ami korábban nem volt elérhető/a Montjuicban nincs. Így még akkor is magasabb lenne a jegyár, ha ez nem a Camp Nou, hanem egy random másik pálya lenne. Ha a Johann Cruyffban rendeznék a meccseket, minden bizonnyal olcsóbbak lennének a jegyek, mint akár a jelenlegi helyen. (ha nagyobb kapacitással rendelkezne is) A Botigának meccsnapokon baromi magas a bevétele. Pontosan nem tudom, de én ahányszor voltam a meccs kezdete előtt 15-20 perccel még fullon volt és nem túl olcsók a cuccok. Csökkentett létszámnál persze más, de ez is egy magasabb bevételi forrás. A bérletért pedig szerintem komoly sápot lehúznak.
Sajnos a szerződésbe nincs belelátásunk, én is kíváncsi lennék miben állapodtak meg a Limakkal. Gondolom ott van a probléma, haverságból biztos nem hagyná el a vezetőség a kötbért, itt a jogászokkal kröltve valamit nagyon elbénázhattak.
Nem tudom milyen csúszással számoltak, mert ekkora projektek esetében mindig van. A Bernabeu is egy évvel később készült el a tervezettnél, pedig a Covid nem befolyásolta.
Mondjuk ők is nagyon sok mindent benéztek. Alapból felújításra szánt összeget rosszul számolták, aztán jöttek a plusz hitelek, arról nem beszélve, hogy a hangszigetelésre nem gondoltak, úgyhogy most nagyon komoly pénzek folynak el, aminek a befektetők sem örülnek, úgyhogy valószínűleg új munkálatok kellenek majd. Mondjuk 150 plusz millió körül így is hoz.

A munkálatokat, amúgy lehet követni élőben kívülről-belülről (https://one.fcbarcelona.com/en/videos/68190-live-1), bár igazából nem is a külső része, illetve az aréna a lényeges a megnyitás szempontjából, hanem inkább a belső terek, az viszont nem nagyon látható akár az újságokban akár máshol. Bár a sajtót és egyéb külsősöket nem is hiszem, hogy beengednének. Nemrég közzétettek néhány fotót folyosókról és helységekről, én mást nem láttam, ami mondjuk érthető.

Aki kíváncsi az egy hat epizódos interaktív videósorozat keretében meg tudja nézni hogyan alakult az építkezés intervallumokra osztva:

https://one.fcbarcelona.com/en/videos/c ... y-camp-nou

Amúgy én mindenkinek ajánlom a BarcaOne-t. Teljesen ingyenes, élőben lehet követni pl. az Atletíc meccseit (azt hiszem egyéb szakosztályét is, a Femeniét szinte biztos) tökéletes minőségben és más elő adásokat. Visszanézhetőek a meccsek, az utolsó 10 szezon mindegyike a hozzá kapcsaolódó rövid összefoglalóval.Fent van számtalan kisfilm (a legutóbbi egy Yamalról szóló dokufilm), illetve a klubbal kapcsolatos rengeteg aktuális, illetve korábbi/történelmi info plusz egyéb szolgáltatások. Ezekért pedig fizetni sem kell.

Nem tudom ez kinek a kezdeményezése volt és ki kivitelezte, de hatalmas piros pont érte, maradéktalanul kiszolgálja mindenben a szurkolókat.
Forca Barca!!!!
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.22. 10:17:50

gránit írta:
2025.08.22. 01:39:36
Troym írta:
2025.08.21. 08:38:28
Engem is pontosan ez zavar. Mindig bedobnak valami hurráoptimista "hírt", beígérnek valami nagy durranást pár napon belül, aztán eltelik a pár nap, és semmi. Miközben nem tudjuk, hogy hogyan is állunk.
Látod, működik.

Jön az aktuális csodavárás (Haaland, visszatér Messi, 2* Nico, kitalálom előre jövőre Alvarez a név) és ez a realitásokat nélkülöző pletyka olyan szinten megnyugtatja a kedélyeket, hogy a többség tisztára elégedett holott a stadion mostanra másfél év csúszásban van, 5 év után idén sem érik el a pénzügyi stabilitást, minden nyáron augusztusban még vészkiárusítást tartanak, egyre másra kapjuk a büntetéseket, leépítik a többi szakosztályt.
Nézném a másik serpenyőben a jó dolgokat, de nem gondolom a vezetőség érdemének, hogy emelett jórészt a saját akadémiára támaszkodva a sportszakmai eredmények jók, az edző kinevezését lehet maximum az érdemüknek tekinteni.
Andris
Adminisztrátor

2025.08.22. 08:48:08

Nem megalapozottak kellően az információim, de szerintem több okból is a Camp Nouba való visszatérés a cél, akár csökkentett létszám mellett is:
a.) valamivel biztos lehet jobb pénzt kérni a jegyekért, de ez nem jelentős
b.) igenis a meccsnapi bevételek a botiga megastoreban sokkal jelentősebbek, ez is jelent jópár százezer eurót szerintem meccsenként
c.) a VIP páholyok itt tuti jó pénzt hoznának, de ha x évre értékesítjük Y millióért, az amúgy szerintem nem jelent Y millió beszámítható bevételt erre az évre, csak az arányosan erre a szezonra eső részét számolhatjuk be legtöbb szinten, sőt lehet hogy amúgy is időszakos a kifizetése (ha egyáltalán kifizetik, mert láttunk már nem egy, nem két olyan ügyet, ahol Laportáék nagy bizniszét végül egyszerűen csak nem utalták át és kész)
d.) politikai arcvesztés mostmár eléggé a sok csúszás, ennek nyilván van egy árcédulája Laporta fejében...
e.) a Montjuicban 100 székre szerintem sokkal kevesebb bérletes esik, mint a részleges Camp Nouban esne, és bár ez fajlagosan olcsóbb mint a sima jegyek, de biztos, lekönyvelhető bevétel előre a szezon egészére

A Montjuicért nem tudom mennyit fizetünk, nem hiszem hogy túl sokat, kivéve ha nem a klub intézi saját hatáskörben a karbantartást és a rezsit.

A hírek persze össze-vissza jönnek, de kiindulva az eddigiekből, Februárig aligha lesz meccsünk otthon.

Ami a Limak szerződést illeti, én nyakamat teszem rá, hogy a kötbérezést nem megfelelően foglalták bele, vagy akár egyáltalán nem. VAgy valójában egy sokkal bővebb elkészülési határidő volt-van, csak a vezetőség hazudik már zsinórban huszadszor arról, hogy mikorra van "tervezve" a megnyitás.

Szerk: Cruyffista blogról, ott fotó is van:
Albert Batlle, Barcelona alpolgármestere ma a RAC1 rádióadónak nyilatkozott a klub Camp Nou-ba történő visszatérése kapcsán. Mint mondja, a csapat mérkőzései egyelőre nem térnek vissza azonnal a Camp Nou-ba, és a Montjuïc egy ideig még a csapat otthonaként kell szolgáljon.

„Valószínűleg még néhány hónapig használni kell majd” - mondta.

Batlle úgy vélte, hogy „elemi óvatosság”, hogy a Barça rendelkezzen egy „B tervvel”, és megállapodást kössön a városi BSM vállalattal annak érdekében, hogy februárig számolhasson a Montjuïc stadionnal, amikor is véget ér a Bajnokok Ligája alapszakasza.

„Jó és bölcs dolog elkezdeni alternatívákban gondolkodni, többek között azért is, mert nem kell sietni, szerencsére Barcelonában van más opció is, mégpedig az Olimpiai Stadion” - emlékeztetett.

Batlle emellett megjegyezte, hogy a klub eleddig nem nyújtotta be a munkálatok befejezését igazoló tanúsítványt, és rámutatott, hogy a mai napig nem mutatták be azokat a feltételeket sem, amelyek szükségesek lennének az első megnyitási engedély kérvényezéséhez. Ezzel kapcsolatban az alpolgármester arra kért mindenkit, hogy ne siessenek.

„Ne gyakoroljunk nyomást a határidők miatt, az első és legfontosabb dolog most, hogy a megnyitás feltételei teljesüljenek, ami a lehető legnagyobb biztonság elérésével kell, hogy megtörténjen” - hangsúlyozta.

Az önkormányzati képviselő 1988-ra utalt vissza, amikor felidézte a felújított Olimpiai Stadion megnyitása körüli problémákat, amelyet akkor beázások árnyékoltak be, négy évvel az 1992-es olimpiai játékok előtt.

Jelenleg tehát a labda a Barcelona térfelén pattog, mely - mint ma korábban már írtam - a hírek szerint megállapodott az Olimpiai Stadion februárig történő használatáról, bár Joan Laporta néhány héttel ezelőtt még teljesen elvetette ennek a lehetőségét.

A kép egyébként nemrég készült a stadionnál, ahol a heves esőzések miatt komolyan elázott a stadion belseje a befelé hömpölygő víz miatt.
https://www.facebook.com/photo?fbid=110 ... 9070019796
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.08.22. 01:47:25

gránit írta:
Mondjuk ezt nem egészen értem. Nem 8 meccs lesz az alapszakaszban?
Ebből 4 lesz hazai. :)
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
gránit
Director del Fútbol

Troym írta:
Minden témában a ködösítés, mellébeszélés, baráti újságírókkal a tüzek csitítása legyen az valami szponzori szerződés, stadionépítés, üzletrész eladás.
Engem is pontosan ez zavar. Mindig bedobnak valami hurráoptimista "hírt", beígérnek valami nagy durranást pár napon belül, aztán eltelik a pár nap, és semmi. Miközben nem tudjuk, hogy hogyan is állunk.

Most is, "a Barcelona a héten megkaphatja a befejezési tanúsítványt!", aztán a valóság az, hogy "bár konkrét határidőt továbbra sem mond senki", "Nagyon úgy tűnik, hogy még tovább csúszik a Camp Nouba való visszatérés".

Nemsokára viszont színt kell vallaniuk, mert a BL kikényszeríti belőlük. "A klubnak legkésőbb augusztus 28-ig, tehát jövő csütörtökig jeleznie kell az Európai Labdarúgó-szövetségnek, hogy hol játsszák le a 4 alapszakasz meccset, és fontos: a ligaszakasz közben nem lehet stadiont váltani"

Mondjuk ezt nem egészen értem. Nem 8 meccs lesz az alapszakaszban? Mindenesetre most kénytelenek lesznek bevallani, hogy hol nem tartanak.

Az nagyon gáz, hogy még ott sem tartunk, hogy 27 ezer fő számára megnyissunk.

Hogy miért akarnak 27 ezer főre stadiont nyitni? Szerintem lélektanilag is fontos a vezetőség számára, hogy mutassa, hogy valahol azért már tartunk, valamit már fel tudnak mutatni. Viszont kitolás lenne több tízezer szurkolóval, mert az olimpiai stadionba ennél azért több ember fér be. Anyagilag nem tudom, melyik érné meg, a Camp Nou-ba nyilván drágábbak lennének a jegyek, és nem kellene az olimpiai stadion bérletét fizetni. De ha még meg is érné pénzügyileg, nem tartom jó ötletnek 20-30 ezer szurkoló hátbaszúrását.

Ami viszont a pályán történik, az egyelőre örömteni, a Koundé-val készült interjú különösen. Nagyszerű, hogy annyi év után ismét reális esélyünk van BL-t nyerni, és újra lehet már ilyen magassságokról beszélni.
Rumig
Entrenador del Barça

2025.08.21. 23:49:52

Troym írta:
2025.08.21. 11:18:37

Szerintem az ajándékbolt ugyanúgy nem lesz nyitva, azok az épületek sehogy nem állnak, ...
Az ajándékbolt egész idő alatt nyitva van, 2 szinten, ahogy a múzeum is. Csak hát ezek a Camp Nou-nál vannak, így a csak a meccsre érkező szurkolók nem találkoznak velük a Montjuic-n. De kétlem, hogy ez olyan nagy különbséget okoz a bevételekben.
Barcaman1993 írta:
2025.08.21. 09:01:54
Én azt nem értem, hogy 27.000 fővel minek akarunk kinyitni? A Montjuicra kimegy 40.000 ember, az akárhogy nézem nagyobb bevételnek tűnik, közben a stadion meg készülhetne. 62.000 fővel már látnám értelmét a kinyitásnak.
Ezen én is gondolkoztam már. Szerintem egyetlen egy oka van: a VIP-páholyok.
El tudom képzelni, hogy a meccsnapi bevétel 27 ezres kapacitással kevesebb lesz/lenne, mint a Montjuic-n maradással. Viszont gondolom a VIP-páholyok 100 milliója csak működő, nyitott stadionnal fognak beleszámítani az FFP-be. És ha a végén nem számítják bele, az óriási blama, hisz akkor teljesen felesleges volt előre kiárusítani 30 évre. (Voltak olyan hírek, hogy a 100 millióval együtt se kerülünk 1:1-be, azt nem is tudom hova tenni)

Sőt, nekem logikusnak tűnik, hogy a két cégnek még kompenzációt is kell majd fizetnünk, elvégre tudtommal a következő 30 év összes meccsére adtuk el az értékesítési jogot, nem a következő 30 év - x meccsre.

Persze esetleg majd ezt is le lehet verni a Limakon, mintahogy szerintem lesz is itt hosszú pereskedés, de ebben igazat adok Laportának, hogy ennek nem most van itt az ideje, mert különben sose lesz stadionunk.
2006. május 17., 2009. május 27.,
2011. május 28., 2015. június 6.
Andris
Adminisztrátor

2025.08.21. 16:23:03

Andris írta:
2025.08.13. 12:28:21
Ma is felkerült egy nagy adag új kép arról, hogy milyen szép már a fű meg a székek. :D Ha jól számolom, ez a nyolcadik ilyen kampányszerű dolog ami végigfut a katalán fősodorban, és a klub hivatalos csatornán is.
Mit gondoltok, ez hány hónapnyi újabb csúszást jelent (amiért valaki más lesz a hibás)?
Vagy most valami más gondról tereljük a figyelmet, pl hogy Rashford fixen nem, Joan Garcia pedig csak machinálással vagy még úgy sem lesz szezonkezdésre regisztrálva?

Perzse lehet hogy tényleg minden szuper és 4 hét múlva már ott játszunk majd, Garciával és Rashforddal a kezdőben, azért ilyen szép pirosak a székek. Erre is fizetek azért hússzoros pénzt. :D
Bár még semmi nem biztos, de egy hét kellett úgy fest, hogy kiderüljön. :) :)
Ha jól látom, Februárig Montjuic most a legvalószínűbb, vagyis legalábbis a minimum. Én már persze ezt se hiszem el, bár 6 hónap sok idő.

No persze még Rashford és Garcia kiregisztrálását is megélhetjük, mert gondolom Laportáék aligha hagyják majd elveszni a saját pénzüket... inkább eladják majd Fermint vagy Casadót aprópénzért, legalábbis a legújabb pletyka asszem erről szólt, gondolom tapogatóznak a közvéleményt illetően. Pedig szerintem az ő pénzük kéne elégjen, ha nem sikerül további játékoseladás nélkül megoldani, mert ők gazdálkodnak felelőtlenül, nem a játékosaink.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
Chino
Llegenda del Barça

2025.08.21. 11:40:13

Troym írta:
Chino írta:
2025.08.21. 10:33:42
Alapból van különbség jegyárakban a Lluís Companys és a (főleg az új) Nou Camp között. Ráadásul a bérleti díj (és talán részesedés is) is lemegy a bevételből és akkor még ott van az ajándékbolt stb.
Arról nem is beszélve, hogy ha csak a 45 ezres fázisban nyitnák meg, ami barátok közt is tavasszal lehetne már a Bl ugrana.
A közvetítési díj pontosan nem tudom, hogy van. Lehet, hogy annak a bevétele sem a 100 %- a klubhoz van kötve.

Minden összevetve komoly különbség biztos nincs egyik irányba se és azért nem mindegy, hogy jó idő után végre otthon játszhatna a csapat.
Szerintem az ajándékbolt ugyanúgy nem lesz nyitva, azok az épületek sehogy nem állnak, a jegyárakat meg a rendezvényt szervező, azaz az egyesület határozza meg mindkét helyszínen, a Monjuic esetén egy jutalékot kap a tulajdonos (Önkormányzat)
A közvetítési szerződések meg tudtommal az egyesületek, szövetségek és TV társaságok között vannak.
Egy Stones koncerten sem szólnak bele sem jegyárba, sem abba hova közvetítik és hogyan, csak pénzt kérnek.
BL esetén talán regisztrálni kell a stadion csoportkörre és egyenes kiesésre, én ott csoportkörre az olimpiai stadiont jelölném, ha így van.
Én úgy tudom van bérleti díj, a jegyárat meg függetrlen, hogy ki határozza meg, a frissen kinyitott, modernebb lelátós Nou Campba nem tudom elképzelni, hogy ugyanannyi lenne.
A csoportkörre B-variációnak van az Olimpiai stadion, de ez függ attól hogy idegenben vagy otthon kezdünk, erről is írnak, mint függő tényező, illetve meg kell várni mit mondanak az UEFA ellenőrök (ha jól tudom hétfőn érkeznek ellenőrizni) de a csoportmeccsek valószínűleg még nem az új stadionban lesznek.
Forca Barca!!!!
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.08.21. 11:25:27

Troym írta:
Szerintem az ajándékbolt ugyanúgy nem lesz nyitva, azok az épületek sehogy nem állnak, a jegyárakat meg a rendezvényt szervező, azaz az egyesület határozza meg mindkét helyszínen, a Monjuic esetén egy jutalékot kap a tulajdonos (Önkormányzat)
A közvetítési szerződések meg tudtommal az egyesületek, szövetségek és TV társaságok között vannak.
Egy Stones koncerten sem szólnak bele sem jegyárba, sem abba hova közvetítik és hogyan, csak pénzt kérnek.
BL esetén talán regisztrálni kell a stadion csoportkörre és egyenes kiesésre, én ott csoportkörre az olimpiai stadiont jelölném, ha így van.
Szerintem két oka van a nyitásnak:

1: Nem ismerjük (én nem ismerem?) a bérlés költségeit a Montjuicban, lehet, hogy azt levonva simán jön annyi bevétel.
2: Akár közben is bővülhet, persze ezt sem tudjuk, mikor.

+1 Abban sem vagyok biztos, hogy így az utolsó pillanatban mennyire egyszerű a bérlés.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Llegenda del Barça

Chino írta:
Alapból van különbség jegyárakban a Lluís Companys és a (főleg az új) Nou Camp között. Ráadásul a bérleti díj (és talán részesedés is) is lemegy a bevételből és akkor még ott van az ajándékbolt stb.
Arról nem is beszélve, hogy ha csak a 45 ezres fázisban nyitnák meg, ami barátok közt is tavasszal lehetne már a Bl ugrana.
A közvetítési díj pontosan nem tudom, hogy van. Lehet, hogy annak a bevétele sem a 100 %- a klubhoz van kötve.

Minden összevetve komoly különbség biztos nincs egyik irányba se és azért nem mindegy, hogy jó idő után végre otthon játszhatna a csapat.
Chino
Llegenda del Barça

Barcaman1993 írta:
Troym írta:
itt tart a stadion:
At this point, hosting the Valencia match at the Camp Nou requires a miracle.
Barcelona have started negotiations to host the Valencia match at Girona's stadium.

Minden témában a ködösítés, mellébeszélés, baráti újságírókkal a tüzek csitítása legyen az valami szponzori szerződés, stadionépítés, üzletrész eladás.

Másik oldalon meg megy a hergelés a saját játékosok ellen, ha merészelnek ellent mondani és nem lelépni fütyürészve 10 milliókat hátrahagyva. Már elkezdték a baráti média emberei Casadot kikezdeni, hogy úgyse lép pályára és nem akar távozni.
Én azt nem értem, hogy 27.000 fővel minek akarunk kinyitni? A Montjuicra kimegy 40.000 ember, az akárhogy nézem nagyobb bevételnek tűnik, közben a stadion meg készülhetne. 62.000 fővel már látnám értelmét a kinyitásnak.

Forca Barca!!!!
Barcaman1993
Director del Fútbol

Troym írta:
itt tart a stadion:
Barcelona have started negotiations to host the Valencia match at Girona's stadium.

Másik oldalon meg megy a hergelés a saját játékosok ellen, ha merészelnek ellent mondani és nem lelépni fütyürészve 10 milliókat hátrahagyva. Már elkezdték a baráti média emberei Casadot kikezdeni, hogy úgyse lép pályára és nem akar távozni.
Rammalets-Foncho, Gensana, Grácia-Vergés, Garay- Kubala, Kocsis, Evaristo, Luiz Suárez, Czibor
Troym
Llegenda del Barça

gránit írta:
2025.08.21. 08:22:51
Troym írta:
2025.08.20. 16:26:36
Múlt héten még 1-2 napra voltunk attól, hogy legalább a könyvvizsgáló jóváhagyja a vip páholy eladása boltot, amivel meglenne állítólag az 5 éve hajtott 1-1 pénzügyi mutató
Ezzel a kamuval is hogy átverték a szurkolókat.

Népszerűség szempontjából nagyon hatékony, hogy mindig bedobnak valami kapaszkodót a szurkolóknak, valami reményt, hitegetést, de én inkább annak örülnék, ha a vezetőség őszintén kommunikálna, és tudnánk, hogy hogy tartunk, bármilyen témában. Biztos népszerűbb az, hogy minden héten bedobják, hogy most ebben vagy abban pár napra vagyunk a céltól, de én inkább azt szeretném tudni, hogy valóban hogy állunk, például a stadionátadásban.
itt tart a stadion:

gránit
Director del Fútbol

2025.08.21. 08:22:51

Troym írta:
2025.08.20. 16:26:36
Múlt héten még 1-2 napra voltunk attól, hogy legalább a könyvvizsgáló jóváhagyja a vip páholy eladása boltot, amivel meglenne állítólag az 5 éve hajtott 1-1 pénzügyi mutató
Ezzel a kamuval is hogy átverték a szurkolókat.

Népszerűség szempontjából nagyon hatékony, hogy mindig bedobnak valami kapaszkodót a szurkolóknak, valami reményt, hitegetést, de én inkább annak örülnék, ha a vezetőség őszintén kommunikálna, és tudnánk, hogy hogy tartunk, bármilyen témában. Biztos népszerűbb az, hogy minden héten bedobják, hogy most ebben vagy abban pár napra vagyunk a céltól, de én inkább azt szeretném tudni, hogy valóban hogy állunk, például a stadionátadásban.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.20. 16:16:29

https://www.sport.es/es/noticias/barca/ ... -120782482

Szerintem ez azt bizonyítja, hogy más is él tulajdonrészek eladásával az FFP helyzet javítása céljából, és valószínűleg erős a kettős mérce.
A Cadena Ser értesülései szerint a pénz még nem lett kifizetve a Valenciának
Ugye a Barcanak már megérkezett 50+ millió.
Kérdés a Valencia is 5%-ot használhat ebből fel?
Peter
Director del Fútbol

2025.08.18. 10:55:18

FcBarcelona1 írta:
2025.08.18. 10:45:31
Szerintem etikailag is felróható a munkáltatónak, ha a saját szabályain változtat egy (vagy több)csapat hátrányára, különösen ha visszamenő érvénnyel teszi azt. Szerintem nem elítélhető, ha a klub a saját érdekeit védve szembemegy ezekkel a döntésekkel, akár peres úton.
Ez így van, minden normális észjárás alapján, igen.
A klubnak ugyanannyira kötelessége is megvédeni magát, mint amennyire be kell tartania a szabályt.

Az szakmai hiba a Liga a részéről, ha indulatból, megfelelő megalapozottság vagy körültekintés nélkül csípőből úgy akar kiskaput zárni, ahogy azt nem lehetne. Ezt azonnal támadnia kell bárkinek, legyen az Barca vagy Osasuna.

A visszamenőleges fogalom rejthet aknákat, mert pl. a könyvelés ellenőrzése 5-6 évre visszamenőlegesen bármikor lehet. Ugyanakkor az ellenőrzéseknek is lehetnek ellenőrzései.

Tehát, ha 5 éve volt valami simli, ami egyszer (valahogy) átment, de ma megbukik, mert akkor valaki hibázott egy ellenőrzésen, az még lehet normális, persze ennek a kommunikációjával már megnyílik az alkalom a trükközéshez.

Amennyiben bukik vagy csak mondjuk tévedésből elnéző valamiért egy ellenőrző csoport, akkor általában végigmennek azok ügyein ismételten.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.18. 10:45:31

Peter írta:
2025.08.18. 10:22:21
Amennyiben egy kiskapu bezárása magasabb rendű jogszabályba ütközik, akkor azt úgy abban a formájában nem tudják bezárni a szabályalkotó értelemszerűen másként próbálkozik tovább.

Sima rabló-pandúr játék és nem a Barca ellehetetlenítése a cél.
De bezárták, vagy megsértették. Ebből vannak a pereskedések, (vagy nincsenek, mint a gazdasági titkok kiszivárogtatása)
Itt a félreértés. Én sosem írtam, hogy a Barca ellehetetlenítése a cél. Nem is értettem azokkal egyet, akik erről írnak. (Lépjünk ki a ligából stb.)

Arról igen, ha teljesen jogszerűtlen amit művelnek, arra való tekintettel, hogy jogszabályban rendelkeztek a fenntarthatósági szabályaikról, amik szembe mennek magasabb rendű törvényekkel. Ezekben az esetekben általában a bíróság, vagy a CSD a Barca javára ítélt.

Szerintem etikailag is felróható a munkáltatónak, ha a saját szabályain változtat egy (vagy több)csapat hátrányára, különösen ha visszamenő érvénnyel teszi azt. Szerintem nem elítélhető, ha a klub a saját érdekeit védve szembemegy ezekkel a döntésekkel, akár peres úton.
Peter
Director del Fútbol

2025.08.18. 10:22:21

FcBarcelona1 írta:
2025.08.18. 09:21:42
Azért, mert a Barca kihasználta a törvények vagy a szabályok lehetőségeit, úgy tűnik, hogy a klub a kiskapukat keresi, ami sokaknak ellenszenves.

A La Liga ezeket próbálja lezárni az arcvesztés elkerülése miatt, ami gyakran irreális, saját szabályaiknak mond ellent, akár törvénybe ütköző.
A kispkapuk azért vannak, hogy aki nagyon keresi és megtalálja, az éljen vele.

Amennyiben a klub talál kiskaput, nem kell azon egyáltalán csodálkozni, ha a szabályalkotó azt a kiskaput igyekszik bezárni.

Ugyanakkor ebben semmilyen személyes támadás jelleg nincsen, emögött semmilyen összeesküvéselméletetek nem kellene keresni, mert az ilyesmi csiki-csukiknak ez a természetes rendje.

Amennyiben egy kiskapu bezárása magasabb rendű jogszabályba ütközik, akkor azt úgy abban a formájában nem tudják bezárni a szabályalkotó értelemszerűen másként próbálkozik tovább.

Sima rabló-pandúr játék és nem a Barca ellehetetlenítése a cél.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.18. 09:21:42

Chino írta:
2025.08.17. 20:15:20
Az FFP miatt pedig szerintem nem arról volt szó, hogy Tebas kipécézett minket (ha így volt, vagy aki így vélekedik szerintem elég rossz irányba megy), hanem maga a rendszer miatt lett a Liga kritizálva, amit nem csak mi teszünk, hanem a csapatok fele. Megnézve a liga regisztrációjának jelenlegi helyzetét elég kézenekvő is.
Itt szerintem félreértés van a kommentelők között.
Én az egész szabályt rossznak tartom, ami minden csapatot hátráltat. Ez csak egy vélemény.

A nagy különbség ott van, hogy a Barca a versenyképességre törekszik, a többi kis-közép csapat pedig ha panaszkodik is, elvan a posványban.

Azért, mert a Barca kihasználta a törvények vagy a szabályok lehetőségeit, úgy tűnik, hogy a klub a kiskapukat keresi, ami sokaknak ellenszenves.

A La Liga ezeket próbálja lezárni az arcvesztés elkerülése miatt, ami gyakran irreális, saját szabályaiknak mond ellent, akár törvénybe ütköző.
Chino
Llegenda del Barça

2025.08.17. 20:15:20

PR42 írta:
2025.08.17. 18:43:28
Troym írta:
2025.08.17. 15:06:18

- B csapat. Tudvalevő, hogy kevés a pénzünk, de már oda sem érkeznek játékosok és a másodosztály kapujából a negyedosztályban landoltak a tartalékok, nem győzzük eladni, kölcsönadni a fiatalokat, mint menekülőút, ráadásul ez a kiüresített tartalékcsapat középtávon visszaüt a nagycsapatra is.

-A Trincao ügy állatorvosi ló.
1. 20 milliós szélső, először kölcsönadtuk a Sportingnak 3 millióért, 7 milliós nem kötelező opcióval.
2. Bevált náluk, lehívták az opciót így nekik 10 millióba került egy 20 milliós szélső, de ott maradt az 50% továbbértékesítési opciónk.
3. Most, hogy 40-50 milliós értéke van, odaadjuk a 50% jogot 11 millióért.
Összesen ugyan 20 milliót kapunk az anno 20 milliós szélsőért, de kb mindent féláron adunk adott napi árfolyamhoz képest.
B csapat -
Rossz a helyzet, de főleg azért mert Cubarsi és Yamal, de még mások is olyan korban vannak ahol még bőven a második csapatban kellene játszaniuk és helyette az elsőben vannak. Az a baj hogy az első csapat lyukjait pótoltuk az ifiből, de az ifi így keletkezett lyukjait így már nem lehet pótolni serdülőből vagy u7-ből.
Ez számomra csak következmény. Most foggal körömmel kell küzdeni azokkal akik ott vannak hogy ne essenek mélyebbre, eltelik 1-2 év és pótolva lesznek a most felhozott játékosok az új korosztályból, akik utána elkezdhetnek felmászni. Ez biztos hogy fájni fog hosszú távon, mert nem mindenkinek lesz türelme. A most 12-15 évesek szívják meg a leginkább.
Sajnos megoldhatatlan a helyzet, pénz igazolni nincs, aki jó a feljebb kerül, aki rossz az játszik és kikap, így süllyedünk. Volt már ilyenre példa, csak nem ilyen mértékben.
Viszont, mivel az ifik bejöttek a nagy csapatban, így a nagyok sikeresek, tehát generálnak pénzt, amit vissza lehet forgatni a kis csapatba.
Fordítva ez úgy nézett volna ki hogy sikeres marad a Barca B, mert ott hagyjuk érni a tehetségeket, viszont nagy csapat nem sikeres mert Yamalék helyett béna légiósok játszanak, akikre volt pénz és akiket lehetett regisztrálni is.
Minden szempontból védhető, érthető és logikus a helyzet, akkor is ha nagyon szomorú. Ott komoly szerencse és munka kell majd hogy visszajöjjünk, de ha a mostani u10-esek jól dolgoznak akkor pár év és az ifi is jó lesz.

Eladások pl Trinaco -
Én értettem a logikát benne. Akkor senki se akart fizetni érte 50 milliót, mert nem ért annyit.
Eladhattuk volna 20-ért, de bíztunk benne hogy fog még érni többet is.
Végül nem tudtok kivárni hogy érjen 50-t, mert kellett előbb a pénz, ezért eladtuk összesen 20-ért.
Nem látom a problémát. Ha tudtunk volna még bárni amíg a Sporting eladja, akkor tök jó hogy ott az opció. Nicoval ez be is jött mivel kaptunk lóvát a Citybe igazoláskor.
Most nem kapunk majd lóvét amikor tovább megy Trincao (ha és amennyiben továbbmegy), viszont kapunk azonnali pénz injekciót ami most többet ér ma, mint holnap 2x ennyi.
Lehetne szebb és jobb a helyzet, de a stratágia nem támadható szerintem, ahogy a kivitelezés sem.
Próbálták a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből. Todibo, Nico esetén bejött. Trincao esetében sem buktunk rajta, de nem is jött be a legjobb eshetőség. Van ilyen.
A B-csapatból olyan játékosok jöttek fel akiket tényleg oda vártak,és nem kényszerből. Bernal, Fort, Casadó stb. plusz olyan húzóemberek, mint Pau Victor, akinek egyedül köszönhető, hogy a feljutásért mehettünk volna már nem volt nevezhető.
De rajta kívül igazából nem volt olyan, aki igazán kellett a sikerhez és nem saját nevelés volt.
Nem tudom mennyire követtétek a meccseket vagy a bajnokságot, de ott sem a minőséggel volt a gond. Elsősorban az edzőválasztás volt katasztrófa. Hogy ez mennyire a vezetőség hibája, abba már bele lehet kötni. Ha az utánpótlásban szezon közben edzőt kell cserélni ott látni, hogy valami nincs rendben. A váltás után olyan eredményeket hoztak a szezon utolsó harmadára, amivel a top3-4-ben lett volna a csapat, plusz a csapat legjobbja is lelépett szezon közben, így is két percen múlt, a játékosoktól függetlenül a bennmaradás (a rivális kapott a hosszabbítás végén gólt a párhuzamosan futó meccsen). Egy Milá is ekkorát tudott változtatni, ahogy Marquez szintén az egyik legnagyobb letéteményese volt a sikernek. Nem véletlen, hogy már a vállogatottnál van
Most is itt vannak fent a legtehetségesebb játékosok, mint Guille, Toni Fernandez, Jofre, Dro stb., illetve felmentek az Atleticbe is nagy potenciálllal bíró játékosok, akik már korábban is játszottak ott.
Akik elmentek és számítanak, iigazából Virgili, Kospo(?) taln Garrido, (Dani Rodrig, kölcs?) plusz néhány túlkoros. Szóval nem volt csoportos távozás. Bár ezek közül is jó eséllyel lett volna távozó az A-csapatba való esélytelenség miatt.

Trincaoval kapcsolatban sem most sem korábban nem mozgott 40-50 millió körül. És az, hogy megvolt 50 % továbbértékesítésre elég bizonytalan. Eladja-e egyáltalán a Sporting ha tényleg jó náluk (bár 25 évtől nem tudom mekkorát lehetne feljebb), ha nem és úgy megy pedig még kevesebbet kaphatunk érte. Teszem azt eladják 30-35-ért jó esetben 2-3 év múlva, akkor jóval később kapunk érte, alig többet.
Tehát vagy most, amikor nagyon kell bejön X millió vagy később, ki tudja mikor esetleg X+3 millió.
lletve ne felejtsd el, hogy a Sportingon kívül bejött még belőle 6-8 millió. A vételi árához képest pedig így kb ugyanott vagyunk

Az FFP miatt pedig szerintem nem arról volt szó, hogy Tebas kipécézett minket (ha így volt, vagy aki így vélekedik szerintem elég rossz irányba megy), hanem maga a rendszer miatt lett a Liga kritizálva, amit nem csak mi teszünk, hanem a csapatok fele. Megnézve a liga regisztrációjának jelenlegi helyzetét elég kézenekvő is.
Forca Barca!!!!
Deluigi
Entrenador del Barça

2025.08.17. 19:42:19

gránit írta:
2025.08.17. 16:37:37
Troymnak köszönöm a kosárcsapat leépítésének említését, azt még hozzá kell vennem a negatívumok közé. Rajtuk keményen csattant az ostor, pedig ők pár éve messze erősebbek voltak, mint a focicsapatunk, de durván beáldozták őket. 4 éve még döntőt játszottak az EuroLigában, most meg csúsznak vissza a középmezőny felé. Magyarországon a kosárlabda sosem volt különösebben népszerű, de a Barca kosárcsapata világszerte nagyon is népszerű, sokan nézzük és sokunknak fontos.
Na, most csereljuk ki a kosarlabdat labdarugasra.

Koszonom, nincs tobb kerdesem...
PR42
Jugador del Barça

2025.08.17. 18:43:28

Troym írta:
2025.08.17. 15:06:18

Kértél egy listát az elnökség hibás stratégiai döntéseiről, rosszul végzett feladatokról, igyekszem 1-1 igazoláson túlmutatóan írni.

- Stadion. Persze itt lehet félig tele a pohár, hogy lassan csak elkészül, meg félig üres, hogy 1 év csúszásban vannak, de engem ennél jobban zavar, hogy 0 Euró büntetést érvényesítünk az építtetőn. Napi 1 millió nyilván nem reális, de az, hogy ekkora csúszás miatt kényszerítjük a Limakot mondjuk felújítani a teljes La Masiát, sokkal jobb kiszolgáló épületeket, jégpályát, űrhajókilövőt kérünk, szerintem nem szabadna teljesen nyugodtan hagyni elsétálni őket.

- Szakemberek. Laporta mellett 16 igazgató ügyködik a csapat mellett (Deco ebben nincs is benne), mindegyik megkeresi az éves 2-3 millió Eurót (más multinacionális nagyvállalatok menedzserbérezése alapján) úgy, hogy a 2/3 nevét nem hallotta senki soha, egyetlen megszólalása nem volt. Csak ők 30-50 millióba kerülnek a klubnak, állítom a fele is bőven tudná a munkát elvégezni. Másik serpenyőben meg olcsó megoldásként hoztuk anno a Deco / Krkic duót, holott ott nagyon nem mindegy kinek milyen tudással, tapasztalattal kell 10 milliós eladásokat, vételeket, szerződéseket tárgyalni.

- Szponzorok. Értem, hogy pénz beszél, de egy Kongó? Az egy döntés még mire rakunk reklámot, de ha annyira kell pénz, akkor legalább menjünk oda a Panasonichoz, Legohoz, Hyundaihoz, stb ne népirtó országokkal álljunk már össze. Lehet hosszabb ideig tart találni, de ennyi igényesség kellene.

- A stiklik. Eladunk tulajdonrészeket nem létező fantom cégeknek? 8 hónap alatt egy független könyvvizsgáló nem meri kijelenteni, hogy a páholy eladás rendben van? Több milliós FSR megkötéseink azért is vannak, mert néhány korábbi eladásunk nem teljesen felelt meg a valóságnak.

Sportszakmai rész:
- Sokan leírták a pozitívumokat, azt nem sorolom újra (Flick, kupák, kényszerből elkezdett sikeres fiatalítás, stb)

- B csapat. Tudvalevő, hogy kevés a pénzünk, de már oda sem érkeznek játékosok és a másodosztály kapujából a negyedosztályban landoltak a tartalékok, nem győzzük eladni, kölcsönadni a fiatalokat, mint menekülőút, ráadásul ez a kiüresített tartalékcsapat középtávon visszaüt a nagycsapatra is.

- Női foci, kosár. Nem mindenki ingerküszöbét bántja, de csak megemlíteném, hogy tavaly ameddig parolázni kellett a BL és minden más győztes női csapattal, addig az elnök az első sorban mosolygott, most nem sikerült a BL és rögtön 14 játékost el kell küldeni? Nagyon rosszul néz ki, ahogy a kosárcsapat leépítése is.

- Igazolások. Nagy részét sokan leírták a vételi és eladási oldali dolgoknak, akár gondoknak, azt nem nyitnám újra, de egy "új elem", legalábbis számomra, hogy kiárusítjuk súlyosan áron alul az opcióinkat, ami 3-5 éven belül üt vissza
Eladtuk Trincao, Abde, részben Nico opcióját. Elmondom a gondom ezzel.
Először nyomott áron eladunk valakit, mondván van egy 50% jövőbeli részesedésünk, amit akkor kapunk, ha elkel ismét a játékos. Majd elkezd beválni, mi meg eladjuk az 50%-ból 30%-50% ismét nyomott áron azelőtt, hogy tényleg nagy pénzért eligazol. Kétszer teszünk jót a vásárlókkal, nekik kvázi kockázatmentes befektetés tőlünk vásárolni.

A Trincao ügy állatorvosi ló.
1. 20 milliós szélső, először kölcsönadtuk a Sportingnak 3 millióért, 7 milliós nem kötelező opcióval.
2. Bevált náluk, lehívták az opciót így nekik 10 millióba került egy 20 milliós szélső, de ott maradt az 50% továbbértékesítési opciónk.
3. Most, hogy 40-50 milliós értéke van, odaadjuk a 50% jogot 11 millióért.
Összesen ugyan 20 milliót kapunk az anno 20 milliós szélsőért, de kb mindent féláron adunk adott napi árfolyamhoz képest.

- Végül Laporta vs a világ. A nagy részét nem ecsetelem, de a Szuperligát csak felhoznám. Én támogatom a Szuperligát, tetszett, hogy kiállunk érte, de eltelt 4 év mióta kb mindenkivel összerúgtuk a port, hogy lehessen, Laporta beleállt mindenkibe, hogy kell, majd 3 éve bíróság is engedélyezte és SEMMI NEM TÖRTÉNIK. Akkor minek kellett a hiszti Ceferinnel, a Fifával, Tebassal, az EU-val és emiatt összebútorozni Perezzel, ha minden engedéllyel a zsebükben sem találnak 20 csapatot és infrastruktúrát működtetni? Vihar egy kanál vízben.
Nagyon jókat írtál, köszi! Ez már legalább valami kézzelfogható és hatékony kritika. Jó nagy része igaz is, többsége.

Stadion - 1 June 2023 a hivatalos kezdete a felújításnak. 2025-ben vissza fogunk költözni, 2026-ra lesz teljesen készen. Ez 3 év.
A Bernabeuról azt találtam hogy 2019-ben kezdődött a felújítás és 2024-ben fejezték be a nagyját, de még idénre is maradt munka hogy egyéb tevékenységekre is engedélyt kapjanak. 30 év hitel, bőven 1mrd EUR felett. Nagyságrendekben mint a miénk.
Fogalmam sincs mi van a háttérben. Semmi ötletem. Fura hogy nem kötbéreztetünk, de gyanítom hogy az a cél hogy minél előbb meglegyen, így most pereskedésbe menni a kivitelezővel nem célszerű, mivel nekem nem áll rendelkezésemre adat, neked sem, a klubnak igen, ha ők úgy látják hogy a kötbéreztetés nem éri meg, mert pl. lehet hogy a kivitelezőnek adna igazat a döntő bizottság, akkor jobb a békesség és haladjunk szépen. Ez vissza vezethető arra is hogy ok, akkor rossz volt eleve a szerződés amit kötöttek, mert most nem vagyunk igazán védve, igen, ja, de ez megint feltételezés feltételezés hátán.
A lényeg a következő, a stadion kész lesz, az ára nem rosszabb mint másnak, nekünk hamarabb kész lesz, de viszont ehhez ki kellett költözni.
Ez nálam fél pipa. Nem jó, de nem is rossz. Örülök hogy megvan, lehetett volna jobb.

Szakemberek -
Board of directors létszámok:
Liverpool - 7: https://www.liverpoolfc.com/corporate/directors
Real Madrid - 19. https://www.liverpoolfc.com/corporate/directors
Barca - 15 : https://www.fcbarcelona.com/en/club/org ... -directors

Fogalmam sincs hogy az adott weblapkon minden klub az kb azonos szintű embereket rakott-e fel, lehet hogy nem, de a board of directors az board of directors így is úgy is.
Ha figyelembe veszem hogy nálunk több szakág van: foci, kézi, kosár, terem hoki és futsal is, ráadásul mindegyikben van női és férfi is, illetve hogy mindegyik sikeres nemzeti és nemzetközi szinten is, akkor a 15 az nem sok. Ha szerinted sok, ok, elhiszem. Ha neked fáj hogy Deco és Bojan vezetők, sajnálom. Ez elit szinten akkor is átlagos dolog, mennyiségre és minőségre is. Ez az industry standard. A fizujuk nem tudom mennyi, és azt se tudom megítélni hogy milyen a munkájuk. Vajon minden szakágban ül egy helyi Flick aki megmenti a director bőrét a kiváló munkájával, vagy valahol tényleg a director is a saját szakmájában elit? Nem tudom.

Szponzorok -
Kongó egy rossz húzás volt, ez világos. Egyébként a Spotify és a Nike is kiemelten fizet nekünk, tehát nem állunk rosszul szponzorokkal. Ismételten csak az van hogy egy témában jól teljesítünk de az adott témában sem sül el jól minden húzásunk, ezért van mit kiemelni rosszként, igen, viszont összességében még mindig több a pozitív, az adott témában is. Így szponzor esetben is lehet mondani hogy jók vagyunk, neves jó cégekkel állunk szerződésben akik jól is fizetnek.
Szóval lehetne jobb, de nem is tragikus. Ezt a kongót is elfelejti majd mindenki 2 hét alatt, de abszolút gáz hogy egyáltalán megtörtént.

Stiklik -
Az nevet aki utoljára nevet. Laporta egy simlis, de ha bejön neki, akkor örülhetünk. Egyelőre inkább tűnik úgy hogy bejön neki, minthogy sem. Nem örülök neki hogy nemzetközi szinten rajtunk röhög a foci világ hogy mi vagyunk a Lever FC, de karok nélkül most jó eséllyel tényleg a kiesés ellen kellene küzdenünk. Szóval elfogadom, ha nem is jó szájízzel.
Igazad van hogy jobb lenne ezek nélkül, de nem tudom hogy mi volt az igazi alternatíva. Hol lennénk ezek nélkül? A megérdemelt helyünkön a 10. pozi körül? Akkor inkább legyünk a "rosszak" de harcoljunk.

B csapat -
Rossz a helyzet, de főleg azért mert Cubarsi és Yamal, de még mások is olyan korban vannak ahol még bőven a második csapatban kellene játszaniuk és helyette az elsőben vannak. Az a baj hogy az első csapat lyukjait pótoltuk az ifiből, de az ifi így keletkezett lyukjait így már nem lehet pótolni serdülőből vagy u7-ből.
Ez számomra csak következmény. Most foggal körömmel kell küzdeni azokkal akik ott vannak hogy ne essenek mélyebbre, eltelik 1-2 év és pótolva lesznek a most felhozott játékosok az új korosztályból, akik utána elkezdhetnek felmászni. Ez biztos hogy fájni fog hosszú távon, mert nem mindenkinek lesz türelme. A most 12-15 évesek szívják meg a leginkább.
Sajnos megoldhatatlan a helyzet, pénz igazolni nincs, aki jó a feljebb kerül, aki rossz az játszik és kikap, így süllyedünk. Volt már ilyenre példa, csak nem ilyen mértékben.
Viszont, mivel az ifik bejöttek a nagy csapatban, így a nagyok sikeresek, tehát generálnak pénzt, amit vissza lehet forgatni a kis csapatba.
Fordítva ez úgy nézett volna ki hogy sikeres marad a Barca B, mert ott hagyjuk érni a tehetségeket, viszont nagy csapat nem sikeres mert Yamalék helyett béna légiósok játszanak, akikre volt pénz és akiket lehetett regisztrálni is.
Minden szempontból védhető, érthető és logikus a helyzet, akkor is ha nagyon szomorú. Ott komoly szerencse és munka kell majd hogy visszajöjjünk, de ha a mostani u10-esek jól dolgoznak akkor pár év és az ifi is jó lesz.

Többi csapat -
Igen, nekik az a bukott BL döntő az nagyon fájhat most. Sajnos leépítés mindig ott van ahol kevésbé van szemelőtt.
Sajnálom őket, szomorú, igazad van abban hogy kiemelted ezt. Ha egy Inigot vagy Roque ügyet jobban kezelnek, abból a pénzből egy másik szakág jól lakhatott volna, ez bizony jogos kritika.

Eladások pl Trinaco -
Én értettem a logikát benne. Akkor senki se akart fizetni érte 50 milliót, mert nem ért annyit.
Eladhattuk volna 20-ért, de bíztunk benne hogy fog még érni többet is.
Végül nem tudtok kivárni hogy érjen 50-t, mert kellett előbb a pénz, ezért eladtuk összesen 20-ért.
Nem látom a problémát. Ha tudtunk volna még bárni amíg a Sporting eladja, akkor tök jó hogy ott az opció. Nicoval ez be is jött mivel kaptunk lóvát a Citybe igazoláskor.
Most nem kapunk majd lóvét amikor tovább megy Trincao (ha és amennyiben továbbmegy), viszont kapunk azonnali pénz injekciót ami most többet ér ma, mint holnap 2x ennyi.
Lehetne szebb és jobb a helyzet, de a stratágia nem támadható szerintem, ahogy a kivitelezés sem.
Próbálták a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből. Todibo, Nico esetén bejött. Trincao esetében sem buktunk rajta, de nem is jött be a legjobb eshetőség. Van ilyen.

Laporta vs a világ
Hát ja, ez nem jött be. Kár, de nem tudom pontosan számravételezni hogy milyen konkrét sérelem vagy hátráltatás ért minket azért amiért ezt tettük. Másik oldalon milyen kedvezmény ért minket amikor elkezdtünk fenyegetőzni és beleállni mindenkibe. Ha történt is bármi bulvár cikkeken túl akkor az jó eséllyel asztal alatt ment. Összességében ezzel kapcsolatban igazad volt, de nem tudok se téged támogató vagy neked ellentmondó adatot mondani mivel pár cikken túl semmit se látni az ügyből. Lesz liga, nem lesz, kizárnak, nem zárnak, benne van mindenki más, senki sincs benne... Ha arra jó volt az UEFA-t kicsit megijesszük hogy kapja össze magát akkor már jó volt. Végülis utána csak jött BL rendszer reform, meg bíró reform meg stb. Mintha felébredtek volna hogy ja dolgozni is kéne. Ha ebben mi voltunk a hasznos idióták az szomorú, és nem tett jót a tekintélyüknek, ez igaz.

Szóval sok igazságot írták, szinte minden pontban van komoly tény amit kimutattál és amit figyelembe kell venni, de vannak más tények is amik árnyolják a kritikát.
Szerintem tök jó dolgokat szedtél össze, mert legalább ezek valós kritikák amikről tényleg többett kellene beszélni, a szokásos lerágott csont témák helyett.
Peter
Director del Fútbol

2025.08.17. 17:55:40

FcBarcelona1 írta:
2025.08.17. 17:44:23
Ha igazolnak, megint kicsúsznak az 1/1-ből, mert tegyük fel jön Julian Alvarez 100 millióért 10 milliós fizetéssel, az évente 30 millió, amennyivel megint a bérsapka felé mennénk. Ha 2-3 játékos jön, 1 vagy 2 regisztrálasa után megint "bezárt a kapu".
Nem így kellene igazolni, ilyen egyszerű.
Amennyiben bárki is így akarna igazolni, akkor jobb, ha nem is gondol sem eladásra, sem vételre.

Egyébként lejjebb írtam
Peter írta:
2025.08.17. 17:05:47
mert látok olyan játékosokat, akiket a csapat minőségét megőrizve, de pénzügyi megközelítésből gazdaságosabb játékosokra cserélnék. Nyilván Barca apparátus háttér segítségével, mint játékosmegfigyelők stb stb.....

Ez nem csettintésre áll össze és nem is ma kell megoldani, de az előző szezon alapján itt volt 2 teljes hónap erre....megfelelő felkészültség, koncepció és stratégia mellett a szakmai stábot bevonva egy Barca háttérrel zökkenőmentesen kivitelezhető.
Chino
Llegenda del Barça

2025.08.17. 17:51:22

gránit írta:
2025.08.17. 16:37:37
Chino írta:
2025.08.17. 15:40:53
Azt én nem mondanám, hogy nem tudnak európai játékost leigazolni.
Csak az Al-Nassr az utóbbi két-három évben Inigón kívül: Brozovic, Mané, Laporte, Otavio, Alex Telles, Jhon Duran, Bento, Feéix, Coman stb. plusz ott van még CR.
Az Al Hilal Ruben Neves, Malcom, Neymar, Milinković-Savić, Lodi, Koulibaly, Bono, és ez csak egyetlen nyár volt.
Nyilván, tudnak, csak egy bizonyos szint felett már nehezen. A legnagyobb nevek nem nagyon mennek oda a csúcson, nekik egy Martinezre nagyon nagy szükségük van. Az én állításom annyi, hogy vegyük észre az alkupozíciónkat. Mert van.

Van olyan eset, ahol van, de azok többnyire olyanok, akiket nem akarunk eladni vagy eszükbe sincs elmenni. Lásd Fermin vagy Casadó vagy Araujo. Utóbbinál sem mondtuk azt az érdeklődőknek, hogy nesze itt van, viheted 40-ért, belőttünk egy magas árat rá, ami alatt nem vihették.
De nézd meg a MU-t. Az átigazolási szezon elején még 40-re tartották Rashfordot, aztán már kevesebbért is vihették volna. Mikor az arabok ajánlatát visszautasította már fillérekért is adták volna, aztán mikor vészesen közeledett az átigazolási szezon vége ideadták kölcsönbe egy filléres, nem kötelező vételi opcióval.
Egy ter Stegennél vagy hasonló esetekben ugyanez a helyzet, csak nekünk még rosszabb a helyzet, mert ha nem szabadulunk meg olyan játékosoktál akár nagyon olcsók, akik nélkülözhetők, olyanokat vesztünk, akik kulcsjátékosok/azok lehetnek.
És Inigo menni akart, lejáró szerződéssel, 34 évesen, magas fizetéssel, állítólag egy megállapodás is volt. (de a felszabaduló 14 millió sem jött rosszul) De ha még Inigora azt is mondjuk, akkor mondjuk vegyünk egy Lengelet. Ha ingyen játszana sem kellene a csapatba, ilyen fizetéssel pedig katasztrófát jelent. Ha azzt mondjuk az Atmának, hogy 10-15 millióért vihetitek és azt mondják, hogy nem kell (mert annyiért bőven találnak, de megtehetik egy kicsit több pénzért jobbat), akkor itt marad rajtunk és jó esetben is csak viszlát Garcia, Rashford, Roony, az 1:1-et pedig még halványan sem látjuk.

A Masiát viszont én nem írnám Laportáék javára. Legfeljebb annyibban, hogy nem dobálták el a legnagyobb tehetségeket, akiknek helye lenne a jövőben a csapatban. Vagy a kölcsönökkel, opciókkal jól operál. Mondjuk ez utóbbit tényleg jól csinálja a jelenlegi vezetőség. Jó pénzek futnak be közepes játékosokból.
De alapból az utánpótlásban rendszeresen van 1-1 "hullám", ami egy kivételes generáció és akár 3-4 fontos játékos is kikerülhet, de előfordul, hogy évekig egy Alena robbanására várunk. Most például ez a 17-18 éves generáció kimagaslik, van 6-7 olyan játékos, akik közül 3-4 idővel akár kezdő lehet vagy nagyon fontos csere. A nagyobb része biztos elkallódik vagy benne marad a potenciál, de ha mondjuk 5-ből 2 fiatal berobban már hatalmas erősítés.

Deco nyilatkozatára lehetne egy példát is mondani. Ha tavaly eladjuk tavaly Yamalt a PSG-nek, meglenne az 1:1, tudunk igazolni stb., nem lenne gond az FFP, de megnézném ki hozná fel pozitívumként a vezetőség számára.
Az olyan pótolható játékosokat meg vagy minimális pénzért vennék meg vagy nem is érdeklődnek. Mondhatjuk hogy Torrest el lehetett volna adni, mert pótolható, de volt akár pletyka is róla, hogy érdeklődne valaki? Chris is piacon volt és jött valaki, aki vinné? De Jongért ki jelentkezett be?
És előszeretettel megfeledkeztek a játékosok akaratáról, illetve a csapat/edző érdekéről. Flicknek egyértelműen szüksége volt de Jongra, többször is lenyilatkozta mennyire fontos játékos számára. És a mellékelt ábra is ezt mutatja, akár a tavalyi évet nézzük, akár az előszezont akár a szezonkezdetet. Ha pedig valaki nem akar menni, akkor nem megy.
Forca Barca!!!!
Válasz küldése