Hosszab cucc jön, témája a
Soul Kitchen c. Fatih Akin-film; Ben Affleck második rendezése, a
The Town, a
Minden rendben lesz című dán film, illetve a múlt hét végén rendezett
Kiskakas animációs filmfesztivál. Akiket ezek nem érdekelnek, annak köszönöm, hogy idáig elolvasta, számára eddig tartott...
Soul Kitchen: Jópofa kis vígjáték, igyekszik nem komolyan venni magát. A hamburgi görögök (akikről a film szól) jó arcok de semmi különösek. Amúgy is nagyon bírom Fatih Akint, tehát nekem ez a film bejött (habár azt nem állítom, hogy nincs benne egypár klisé), azoknak ajánlom, akik szeretik a német filmketet, akik megörülnek, ha meglátják Udo Kiert egy filmben, illetve akik kíváncsiak arra, hogy Gryllus Dorka hogy beszél németül.
The Town: Nekem bejött Ben Affleck első rendezése, a Gone Baby Gone. Ez kicsit más, de ez is rendben van. Vannak ugyan rá utalások (méghozzá elég nyilvánvalóak), de ez mégsem a bostoni Usual Suspects. Egy négy fős bandáról van szó, akik bankokat és pénzszállítókat rabolnak. Nyakukon az FBI, személyes gondok, meg minden. A vége kicsit necces, de látszik a filmen, hogy Affleck is Bostonban nőtt fel. És most már az is biztos, hogy jobb rendező, mint színész (illetve azt már régebben tudtam, hogy az öccse jobb színész, mint ő).
Minden rendben lesz: Na ez egy egészen furcsa, ugyanakkor egészen jó élmény/film volt. Egy olyan messzire elérő összeesküvést és eltussolást mesél el, amit eddig csak Amerikában tudtunk elképzelni, illetve csak amerikai filmekben láttunk. A film egyetlen hibája, hogy a rendező (Christoffer Boe) egy nagyképű shrekkkfej. Szépen fényképez, de mégsem tetszik (erre angolban van egy nagyon jó szó: pretencious); és úgy variál az idővel, hogy az szerintem csak őt nem zavarja. Ettől függetlenül a filmje "sajnos" jó.
Kiskakas: Harmadszor rendezték meg, először voltam. Három nap az animáció jegyében a régi Szinbád moziban (ma Kino-nak hívják). Ezt úgy kell elképzelni, hogy neves európai művészeti egyetemek (köztük a magyarországi MOME is) tanulói által készített animációs rövidfilmeket szednek kb. egy-egy órás blokkoka és a blokkokra lehet jegyet váltani. Nekem a MOME, a valenciennes-i, a brüsszeli, illetve a párizsi egyetem blokkjait volt szerencsém megnézem, mind a négy nagyon érdekes és jó volt. Itt nem nagyon lenne értelme ecsetelni a tartalmat ezért linkeltem párat, amit megtalálta YouTube-on:
MOME
Életvonal by Tomek Ducki
Büdöske by Hermán Árpád
Spiss by Sándor József; ez egy videoklip
Brüsszel
Sequence 1 Plan 2 by Rémi Durin
Bill & Bob by Nicolas Fong
Milovan circus by Gerlando Infuso
Telerific Voodoo by Paul Jadoul
Valenciennes
Meet Buck by Yann De Preval; ez csak egy előzetes
True Color by Pierre Ducos and Bertrand Bey
Loop by Julien Rancoeur, Vincent Baertsoen, Charles Blanchard, Émilie Boyard
Párizs
Pyrats by Yves Bigerel
Burning Safari by Vincent Aupetit
Junk Space by Marion Delannoy
Oktapodi by Julien Bocabeille
For Sock's Sake by Carlo Vogele
Le Phare by David Francois
Trois Petit Points by Lucrece Andreae
Soknál nem írtam le az összes készítőt, tőlük (és tőletek) elnézést kérek, sokat írtam, és hát....lust vagyok.