visca el barca írta:
a megoldás talán az lehet, hogy az edző átalakítja az egész csapatszintű védekezést. bob leírta amott, ha mascheranot kicsréled akaárkire, lehet 2x jobban csuszik majd be, vagy mivel 10 centivel magasabb jobb lesz szögleteknél, de az alapvető probléma nem fog megszűnni. elég sok gólt kapunk kontrából, én olyankor már fogom a fejem, mert a védőknek szemmel láthatólag fogalmuk nincs merre kell tolódni, a legtöbbször káosz van hátul. ennek a két oka a két szélső hátvéd, egyik se tud védekezni. ezárt is irtam, hogy alakzatot kellene változtatni, mert lényegében 2 hátvéddel játszunk, max busi tud besegíteni, de az kevés.
valdes persze h nem azért kapja a potyát mert motiválatlan, ilyet nem is gondol senki. viszont az, hogy 1-0 után lötyögünk, és toljuk a "messi uis lő még 1et" az motiválatlanság. akárcsak a szurkolók nagy része, ők is belesüppedtek az uis megverünk mindenkit érzésbe. zola hiába gunyolodik itt, millio sportpszichologia tanulmány van arról, hogy rengeteg sportolo/csapat elkényelmesedik a sorozatos győzelemek után. és azért ez nem olyan kategoria, hogy tata azt mondja h jaj de pörögjetek már és akkor pörögsz mint állat.
egy megoldás van, kell a kezdőbe legalább 2-3 olyan ember aki hú de jó és nem nyert semmit, akkor talán. bár fabregas is ilyen volt, de attól függetlenül h elég eredményes, az arsenalban sokkal jobban pörgött.
Tökéletesen egyetértek. Bár nálam Mascherano helyettesítése is időszerű lenne. Két dolog miatt. Az egyik az az, hogy lehet akármilyen gyors, ha a kontráknál lendületből viszik rá 1 az 1ben, akkor úgyis ő jön ki rosszabbul. Puyol, ha csak a kis csapatok ellen játszik, kéthetente egyszer, akkor talán nem lesz sérült olyan sokszor, mint az elmúlt 2 évben, talán egy plusz évet még kibír. Ha nem bír vagy nem akar, mert nem érzi magát jól ebben a szerepkörben akkor pedig igazoljunk, vagy hozzunk fel a B-ből egy fiatal, tehetséges srácot ezekre a sörmeccsekre. A másik ok, amiért én Mascherano-t eladnám az az, hogy nem valószínű, hogy tetszene neki, ha a padra szorulna huzamosabban egy érkező középhátvéd, Piqué és lassan Bartra mögött is 4. számú hátvédnek, így pedig célszerű lenne eladni, mert jelenleg pl. a Napoli még talán egy normálisabb összeget (nem csak zsebpénzt) is adna érte.
Másik dolog még az, hogy nálunk a csapatszintű védekezés megoldása nagyon nehéz, majdhogynem lehetetlen. 2011-et követően a taktikánk, a játékunk nyitott könyv lett az ellenfelek előtt. Korábban azért tudtunk eredményesebben focizni a bekkelő csapatok ellen, mert az alaptaktikánk is más volt, ha nem is sokban. pl. Klasszikus középcsatárral játszottunk 2010 tavaszáig szinte mindig, Abidal huzamosabb kieséséig pedig a bal oldalunk defenzívebb volt, Abidal-on nagyon sok múlott, mivel ő szinte egyszer sem ragadt fent (már amikor felmerészkedett egy-egy támadással). Viszont minél több csapat játszik ellenünk bunkert, annál több lesz a nehezebb meccs, a szenvedés. Ahhoz, hogy létszámfölényt, vagy egyenlőséget hozzunk létre szinte elengedhetetlen mindkét szélső védő támadójátéka, amit Alves és Alba el is látnak, így viszont a két középhátvéd a korábbi Abidal által nyújtott segítségtől elesik, szinte teljesen magukra maradva egy-egy kontránál.
Megoldás? Korábban ezt már Pep kitalálta, kísérletezgetett is vele. 2011/12-ben hülyeségnek, meggondolatlannak gondoltam a 3-4-3-as taktikát, de egyre inkább gondolom úgy, hogy talán ez lenne a jó megoldás. Piqué és Bartra mellé én David Luiz-t nézném el a legszívesebben a hátul lévő trióban. Méghozzá azért, mert neki van tapasztalata az előrejátékban is, így egy-egy alkalommal előretörhetne a kp-ra, amikor is Busquets lépne vissza a védősorba. Az ehhez hasonló előretörésekben pedig már Piqué és Bartra is villantott mostanában, így nem csak Luiz lenne az egyedüli akitől ez várható lenne. Így visszaállna az a korábbi rend, hogy rendre minimum 3 emberünk van hátul, akik oldalról is segítséget kapnak a két szélsőtől (Alves, Alba), de ha ezek épp nem érnek vissza, akkor sem leszünk olyan üresen hátul, mint mostanában.
Neymar-----Messi-----Sánchez/Pedro
Alba --------Fabregás/Iniesta-------Alves
------------------Busquets------------------
-----------Bartra---Luiz----Piqué----------
------------------Ter Stegen---------------
Ebben az esetben a kapusigazolás mellé elég lenne egy megfelelő, minőségi középhátvédet igazolni (ebből a taktikai szempontból én Luiz-t támogatnám), Mascherano maradhatna, mert hátra a rotáció miatt rá is szükség lenne, középpályás igazolás pedig ugyancsak szükségszerűtlenné válna, mert a Xavi-féle irányító szerepkörrel járó feladatok egy részét átvenné Busquets, Fabregás pedig a kedvenc (arsenal-os) pozícióját kaphatná vissza, ahol mégjobb lehetne.
Érdemes lenne meggondolni...
szerk.: szerintem akkor pedig még jobban működne a dolog, ha Messi kikerülne a jobbszélre Alves elé játszótársnak, középre pedig érkezne egy klasszis középcsatár, aki nálam továbbra is Falcao ( főleg, mert nem idegen tőle a spanyol stílus), de akár van Persie is, aki elvágyódik a hírek szerint a MU-től (bár mostanában ki nem).