2014.02.09. 23:12:42
Vegyesek az érzéseim a meccsel kapcsolatban. Nagyon is. Az eredmény szempontjából tökéletes, nagy arányú győzelem egy nehéz pályán. A játékunk szempontjából viszont nehéz ítélkezni. Már csak azért is, mert katasztrofális volt az időjárás. Viszont most megpróbálok pozitív lenni a csapattal és Martino-val kapcsolatban is.
Amit láthattunk az az, hogy az első félidőben, a vezetés megszerzésééig a Sevilla támadott, birtokolták a labdát, helyzeteket alakítottak ki, gólt lőttek. A Barca sehol sem volt magához képest(, szidtuk is őket nem is kevesen). Legalábbis a megszokott játékát nem tudat játszani. Így utólag viszont én inkább azt mondom, hogy tudatosan nem tettük ezt. Ez pedig az edző keze munkája. Ugyanis az látható, hogy a 2010-11-es játék már a múlté, ezzel további sikereket nem igazán érhetünk el.
Egyrészt mert a játékoskeret változása, a játékosok idősebb kora, formahanyatlása miatt a 2010 körüli játékot már nem tudjuk azon a nagyon magas szinten játszani.
Másrészt pedig az ellenfelek kiismerték azt a taktikát, amit 2010 tavasza/nyara óta játszik a csapat. Akár tetszik, akár nem, ez így van. A kétsoros, 4-5-1 /4-4-2-es felállásban a saját térfelük kapuhoz közelebb eső felére visszahúzódó csapatok könnyű szerrel levédekezik a középcsatár nélküli játékunkat. Nyilván (főleg) a kicsik ellen meglévő technikai fölényünk miatt ez nem jön ki a meccsek többségén, de amint egy motiváltabb, szervezettebb csapat jön szembe máris "nagy a baj" (by Gyurcsány Ferenc).
Tehát akár tetszik akár nem, változtatni kell, ezen a meccsen pedig ezt részben megtettük.
Mit láttam ? (lehet vitatni) Nem szorítjuk be az ellenfelet a saját térfelére és passzolgatunk a kettős fal előtt, várva a bátor vállalkozóra (Messi), aki megpróbál áttörni a falon. Nem mentünk bele az adj király katonát játékba. Ehelyett átadtuk a területet a Sevilla-nak, próbálkozzanak, jöjjenek ki, mi pedig kontrából próbáltunk eredményt elérni. A Sevilla elhitte, hogy van keresni valója, a vezetés megszerzése után is kitámadott. Mi pedig ezt kihasználtuk. Igaz ez főleg a 2. és 3. gólunkra. A taktikánk pedig ez alapján az lehetett, hogy 2 gólos előnyt szerezni kontrából, utána pedig elővenni a rövid passzos, labda tartós játékot. Ami (főleg idegenben) remek taktika. Véleményem szerint ezért is maradt ki Alves és került be Montoya a kezdőbe, mivel utóbbi kevesebbet foglalkozik a támadásokkal és többet a védekezéssel.
DE. Jelenleg a védelmünk és a védekezésünk a fentebb említett taktikára nem alkalmas. Instabil, tele egyéni hibákkal, rossz tolódással, stb. Ha rendszeresen szeretnénk kontrajátékot is játszani, akkor ennél erősebb, szervezettebb védelem fog kelleni. Ezzel egy igazán jó csapattal szemben esélyünk sem lenne, mivel abban a pillanatban, hogy magunkra húzzuk őket, kapjuk is a gólokat (most is csak a szerencse mentett meg a 2-0-ás hátránytól). Ha tényleg ez a terv - ami jó tervnek néz ki szerintem - akkor a nyáron két középső védőt biztosan igazolnunk kell, akik közül egy legalább a kezdőbe kell érkezzen. A védekezésünket pedig csapat szinten sokkal szervezettebbé kell tenni, hogy a perceken át tartó nyomásnak is ellen tudjon állni a csapat.
Összességében jelenleg bizakodó vagyok, talán a győzelem mondatja ezt velem. Azonban abban biztos vagyok, ha a csapat egy meccsen belül tudna váltani a labdatartós, rövid passzos játék és a kontrajáték között, akkor igen komoly esélyünk lenne a BL-re is. Ehhez viszont sajnos egy évet szerintem mindenképp várnunk kell, mert ahogy írta fentebb: a védelmünk erre nem alkalmas jelenleg. Viszont megnézném a Chelsea-t ahogy bunkerre berendezkedve, 3 vkp-sal (akik közül az egyik Luiz, aki elvileg védő) megkapják a labdát, hogy "na gyertek csináljatok valamit". Utána pedig kontrából benyelnének 2-3 gólt....