Chino írta:
Miért működne csak kölcsönökkel a dolog? A tendencia főleg azt mutatja, hogy a kölcsönök -már bocs a kifejezésért- sz@rt se érnek. Sok-sok éve egyedül Rafinha az aki érdemben vissza tudott jönni. Alba-t vagy Fabregast is más csapat játékosaként, befutott sztárként VETTÜK vissza. Bartra-nak is például inkább itt van esélye, hogy a csapat fontos játékosa (ha nem is kezdő) legyen. Nyilván nem lehet biztosra tudni, de irgalmatlan jó szezont kellene futni mondjuk egy Benfica-ban, hogy felmerülhessen a neve.
A legnagyobb gondot inkább abban látom, hogy a legtehetségesebb fiataljainknak nincs posztja a mi rendszerünkben vagy egy kirobbanthatatlan, nem is öreg játékos van a helyén. Halilovic például iszonyú tehetséges, de nagyon borítani kellene a szisztémát, ha meg akarnánk találni a helyét.
Jól hangzik a kölcsönadás, de mi szokott lenni a vége? Vagy továbbmegy vagy lejár a szerződése. És ebben az is közrejátszik, hogy ha elkerül egy fiatal egy idegen csapathoz 1-2 évre, nem fognak türelmesnek lenni vele vagy beépítgetni, ha egy év múlva megy el. Akkor már inkább a konkurencia játsszon legfeljebb van egy cseréjük. Az már megoldás lehetne, ha kikötnék játszania kell x darab percet.
A harmadosztályban miért ne lenne motiváció. Nem elég motiváció, hogy a tabella élén végezzenek vagy, hogy felkerüljenek az A csapatba. Munir például, hogy játszott a szezon elején már a felnőtteknél! Gyakorlatilag a Juvenil-ből ugrott oda. Tavasszal játszott néhány meccset a B-ben. És nem igazán a Juvenil-ből szoktak játékosokat vinni a felnőttekhez.
Pont Te mondod a lényeget. Rafinha, elment, húzóemberévé vált a Celtánál és bizonyította, hogy képes plusszt adni ezért vissza lett hozva. Ezekre a kölcsönökre most kezdünk rászokni, eddig nem volt jellemző. Eddig inkább azok mentek kölcsönbe akiket nem tudtunk eladni. Mondjuk Affelay, vagy Hleb(tudom, nem ifik, de a kölcsönt csak erre használtuk), hogy régebbit is említsek. De ők azért mentek kölcsönbe mert feleslegesek, létszám felettiek voltak. Rafinha fiatalon ment kölcsönbe, mert nem volt helye és bizonyított egy Celtában. A Celtáról se lehet mondani, hogy nagy csapat. De ugyan akkor ott van Deulofeu is. Az Evertonban nyújtott szereplésével kiharcolta, hogy készülhetett a kerettel és úgy nézett ki marad is, aztán edzéseken vágta el magát, de a lehetőséget megkapta. De ott van Denis Suárez is akit egy év Sevilla után vissza akatak hozni, csak ugye a transferban. Ergo, ott is működött a kölcsönadás. Vagy Rafinha, Deulofeu illetve Suarez szerinted ugyan annyit fejlődtek volna a harmad/másodosztályban is? Ugyan annyi tapasztalatuk lett volna? Észre vette volna őket bárki is Rajtad kívül?
Kimondtad a másik lényeget is. Csak az kerülhet szóba, hogy vissza jöjjön, aki "irgalmatlan" jó szezont képes futni, akár egy Benficában is. Aki kisebb csapatoknál sem tud plusszt adni annak nincs helye itt.
Fabregas-t meg Alba-t nem is értem, hogy veszed ide. Ők tök fiatalon mentek el. Fabré-t meggyőzték, hogy ott hamarabb lehet kezdő, meg többért. Míg Alba egyszerűen csak gyenge volt akkoriban(16 évesen). (Ha marad akkor lehet fele ekkora játékos sem lett volna, de küzdött és beért).
Halilovic, Te magad mondod, hogy nem illik a szisztémába. Egy 19 éves játékos miatt ne borítsuk már meg egy triplázásra jó csapat rendszerét. Ha nem tud alkalmazkodni és a mostani keretek között hasznos tagjává válni a csapatnak akkor sajna ez van, de nincs helye. Értem én, hogy kötődtök ezekhez az ifikhez, de ez nem így megy. Samper is ígéretes és jó nézni a játékát, de a Barca van és nem a Barca az ifikért. Sajna ez az igazság. Meg kell adni a lehetőséget, de a legjobbaknak van csak helyük itt. Menjenek bizonyítsanak, a többi kiderül majd. Nem az ifik ellen vagyok, félre ne értsetek, csak be kell látni, hogy jeleneg nem lehet babusgatni senkit.
Vegyünk egy Adama-t, ígéretes, de nincs helye 4-3-3ban. Nem kell töketlenkedni, kölcsön kell adni, eladni, vagy opcióval eladni. De ha nincs helye akkor nincs.
Munir aki már bizonyított az első osztályban, ahogy írod, akkor minek menne vissza a harmadosztályba bohóckodni gyenge ellenfelek ellen? Nem lenézem a harmadosztályt, csak nem ott fog fejlődni. Jobbak ellen tud fejlődni az ember.
Illetve amit mondtam, mindenki aki kicsit is kifutott a B-ből az menjen, mert kell a hely a többi Munirnak, meg többi Sampernak. Most játszon ott még egy évet Halilovic tök motiválatlanul, hogy más még fiatalabb meg miatta padozzon?
Bőven van tehetség a Juvenilben is, mindig lesz kivel feltölteni a B-t. Ez a keret nem véletlenül futott ki. Aki fejlődni akar az menjem kölcsönbe és tegyen le egy olyan szezont amire mindenki azt mondhatja, hogy ez igen. Ilyen egyszerű.